Gids voor zonsopgangfotografie (camera-instellingen, tips en ideeën)

Je ziet al die adembenemende zonsopgang foto’s online… en toch, wanneer je je hand probeert op zonsopgang fotografie, de jouwe gewoon niet matchen.

Mensen denken dat het maken van een geweldige foto van de zonsopgang gemakkelijk is omdat het zo natuurlijk mooi is. Ik bedoel, hoe kon het misgaan?!

In werkelijkheid is er echter veel meer aan de hand dan je zou denken.

Als je niet voorbereid bent, loop je het risico thuis te komen met niets anders dan een overbelichte bal als een zon in een saaie, onderbelichte scène.

Om deze situatie te voorkomen, zijn hier enkele fotografietips die je zullen helpen om je spel te verbeteren en die adembenemende beelden te krijgen die je altijd al wilde hebben.

Inhoudsopgave

15 tips voor verbazingwekkende zonsopgangfotografie

Het fotograferen van de opkomende zon klinkt zo verleidelijk dat je misschien op pad gaat en een aantal geweldige kansen mist.

Zonsopgangfotografie is een complex onderwerp dat voorbereiding en een actieplan vereist dat ver voor de zonsopgang begint en eindigt ruim na wat wordt beschouwd als het ‘gouden uur’.

Van het vinden van de locatie tot het bewerken van uw afbeeldingen, dit artikel gaat over het geven van fotografietips en advies, zodat u het meeste uit uw fotoshoot kunt halen.

1. Plannen

Afbeelding van een fotograaf in ochtendlicht.

Bron: Michal Parzuchowski

Alle fotoshoots hebben organisatie nodig en het fotograferen van een zonsopgang of zonsondergang is geen uitzondering.

Wanneer je buiten werkt en een korte tijdspanne hebt voordat de omstandigheden volledig veranderen, moet je wat voorbereidend werk doen.

Ik zal ingaan op details over alle tips die je moet overwegen voordat je op pad gaat, maar laten we voor nu gewoon zeggen dat je niet alles aan het geluk moet overlaten.

2. Selecteer en verken de locatie

Locatie kan uw afbeelding maken of breken, dus zoek naar een uniek uitkijkpunt.

Je zou niet op een ochtend vroeg willen opstaan, je spullen inpakken en de zonsondergang missen omdat je rondreed op zoek naar de juiste plek om op te zetten.

U moet van tevoren op zoek gaan naar een locatie die een interessant uitzicht heeft en waarmee u de horizon op het oosten kunt zien.

Zoek bij voorkeur een plek waar je een paar uur kunt blijven zonder gestoord te worden of gevraagd te worden om te verhuizen.

Verken vervolgens de locatie om te bepalen wat voor soort foto’s je gaat maken, en op basis daarvan kun je beslissen over de uitrusting.

Zoek ook verschillende plekken waar je jezelf kunt positioneren. De ochtend van de schietpartij kan donker zijn en het is beter als je de beste sites al kent.

3. Controleer het weer

Zonsopgang fotografie beeld bij vroege dag licht.

Het controleren van het weer is nuttig omdat u hiermee weet of u speciale bescherming voor uw uitrusting moet meenemen.

Denk ook na over wat je gaat dragen, omdat je een tijdje stil blijft zitten. Als het koud weer is, wilt u warm en comfortabel blijven.

Het weer heeft ook invloed op het soort fotografie dat je gaat doen. Als er veel wolken en dramatische luchten zullen zijn, wilt u misschien wat weidse landschappen doen.

Als de lucht saai en helder is, wil je je misschien concentreren op details of verschillende elementen gebruiken om silhouetten te creëren.

4. Kies de juiste versnelling

Een groothoeklens zal meer van de scène vastleggen. Gebruik een filter met neutrale dichtheid om hoge contrasten te beheren.

Bron: Jakub Gorajek

Ok, nu je alle elementen hebt om een weloverwogen beslissing te nemen, moet je beginnen met het inpakken van je spullen.

 • Fototoestel

Kortom, elke camera die in de handmatige modus kan worden bediend en verwisselbare lenzen heeft, zal het doen. Er zijn echter enkele camera’s die u een voordeel geven.

Ik ga er maar een paar opnoemen om je op weg te helpen, maar ze zijn niet de enigen – en je moet je zeker niet van ons laten afschrikkening degene die je hebt.

Voor Canon-gebruikers staan de EOS 5DS en EOS 5DS R bekend om de scherpte en het dynamische bereik die geweldige landschapsfoto’s maken dankzij de low-pass annuleringsfunctie. Ze hebben ook een intervalmeter ingebouwd voor mooie time-lapses.

Ben je een Nikon fotograaf, dan is de D850 ook een prima keuze want hij heeft een 45,7 megapixel volformaat sensor met een prachtig dynamisch bereik.

De Olympus OM-D E-M1 Mark III wordt zeer gewaardeerd voor zonsopgangfotografie vanwege het geïntegreerde ND-filter. Het heeft ook een verbeterde stabilisatie die van pas komt in deze situaties met weinig licht.

Bovendien, als uw camera kan worden ingesteld om te fotograferen met ISO 100 (of lager), kan dit voordelig zijn bij het wegsnijden van zoveel mogelijk omgevingslicht, vooral bij het fotograferen van lange belichtingstijden. Als je niet zo laag als ISO 100 kunt gaan, kun je filters met neutrale dichtheid gebruiken als een manier om wat licht te ‘blokkeren’.

 • Lenzen

De lens die je gebruikt voor zonsopgangfotografie is sterk afhankelijk van het soort foto’s dat je wilt maken.

Als je open landschapsscènes gaat fotograferen, heb je een groothoeklens nodig.

Als je je wilt concentreren op de details, de zon het grootste deel van het frame wilt laten innemen of foto’s van vurige wolken wilt maken, dan heb je een telelens nodig.

Als je voor elke brandpuntsafstand een prime lens hebt, zorg je voor de beste kwaliteit en scherpte in je foto’s.

Als alternatief heb je met een zoomlens meer veelzijdigheid, maar je moet misschien compromissen sluiten met het diafragma en de scherpte. Het hebben van zowel een groothoek- als een telefoto in de ene lens biedt echter een grote veelzijdigheid.

Om je scherptediepte (de hoeveelheid scherpstelling) te maximaliseren of om zoveel mogelijk omgevingslicht uit te schakelen, moet je mogelijk fotograferen met diafragma’s zo klein als f / 16 of f / 22, dus het is handig om te weten of je lens op deze instellingen kan presteren.

 • Accessoires

Het gebruik van een statief is belangrijk omdat dit je meer vrijheid geeft om je instellingen te bepalen. Er is geen speciaal statief dat je nodig hebt, zorg er alleen voor dat het zwaar genoeg is om stabiel te blijven, omdat je in de open lucht bent en er wind kan zijn.

Als de weersvoorspelling een bijzonder winderige dag voorspelt, moet u overwegen een zandzak mee te nemen om extra gewicht toe te voegen en uw statief geaard te houden. (Bekijk onze gidsen voor meer nuttige statieftips.)

Een filter met gegradueerde neutrale dichtheid kan van pas komen om extreem contrasterende scènes aan te pakken. Bijvoorbeeld wanneer de zon de hemel al verlicht maar de voorgrond nog niet bereikt. Zie ons artikel over zijn ND-filters de moeite waard?

Een polarisatiefilter kan ook nuttig zijn. Normaal gesproken zou je geen extra stap of twee donkerder willen maken in een situatie met weinig licht, maar het kan helpen bij extreme hoogtepunten als de scène reflecterende oppervlakken heeft.

5. Sta vroeg op

Zonsopgang beeld van silhouet.

Bron: Joseph Pearson

Ok, je hebt je zoveel mogelijk voorbereid en nu is de dag om je zonsopgangfotografie uit te proberen hier.

Zonsopgang gebeurt natuurlijk vroeg in de ochtend, maar de exacte tijd hangt af van uw locatie en de tijd van het jaar. Weet hoe laat de zonsopgang zal plaatsvinden en sta vroeg op, zodat u met voldoende tijd naar uw locatie kunt gaan.

De eerste helft van je tijd kun je besteden aan het opzetten en met de rest kun je beginnen met het maken van wat foto’s.

De momenten voor de zonsopgang kunnen net zo magisch zijn als de zonsopgang zelf, omdat het ochtendlicht met een zachte gloed naar binnen kruipt. U kunt deze tijd ook gebruiken om enkele proeffoto’s te maken om de juiste instellingen te bepalen.

Als je echter niet zo’n ochtendmens bent, kun je dit soort fotografie eens proberen in de dagen voor en na de winterzonnewende.

Dit gebeurt rond 21 december op het noordelijk halfrond en 21 juni op het zuidelijk halfrond.

Je hoeft de zonsopgang niet precies op de dag van de zonnewende te fotograferen, je kunt rond die periode meerdere dagen profiteren van de late zonsopgang.

6. Krijg de juiste camera-instellingen

Met een groot diafragma en een snelle sluitertijd kun je zelfs met ISO 100 ruis vermijden.

Bron: Sergey Pesterev

De camera-instellingen die je gebruikt voor je zonsopgangfotografie zijn sterk afhankelijk van wat je wilt bereiken, de uitrusting die je hebt en de specifieke situatie.

Toch zijn er enkele richtlijnen die je kunnen helpen.

Laten we eens kijken hoe u de beste instellingen voor uw foto kunt bepalen. Het licht verandert constant tijdens zonsopgang – vaak heel snel – dus vergeet niet om je camera-instellingen dienovereenkomstig aan te passen.

 • .ISO

Het is altijd het beste om de ISO zo laag mogelijk te houden zo veel mogelijk om lawaai te voorkomen. Dus als je een ISO van 100 kunt aanhouden, is dat geweldig.

Als dit niet mogelijk is, stel ik voor dat je niet over de 400 gaat. Sommige camera’s kunnen hogere waarden beter aan dan andere. Maar het is veilig om te zeggen dat 400 in orde zou moeten zijn, ongeacht welke camera je gebruikt.

 • Opening

Dit hangt af van het resultaat dat u zoekt. Als je alles scherp wilt hebben, moet je streven naar de sweet spot van je lens. Dit ligt meestal tussen f/8 en f/11.

Aan de andere kant, als je een bokeh-effect of een graduele onscherpte wilt creëren naarmate de achtergrond verder weg komt, heb je een groot diafragma nodig.

Prime-lenzen kunnen gemakkelijk een diafragma hebben dat zo breed is als f / 1.4, terwijl een goede zoomlens f / 2.8 kan zijn. Gebruik elk diafragma dat mogelijk is met uw apparatuur.

Om de volledige controle over je diafragma te behouden, kun je ook proberen de camera in te stellen op de diafragmavoorkeuzemodus. Op deze manier past de camera de sluitertijd dienovereenkomstig aan (zie onze volledige gids voor sluitertijd hier).

 • Sluitertijd

De sluitertijd die je gebruikt, is ook afhankelijk van je creatieve weergave. Als je wat beweging van de wolken of golven wilt vastleggen, heb je een lange belichtingstijd nodig.

Afhankelijk van de snelheid van het onderwerp en het gewenste resultaat kun je de sluitertijd instellen op 10 of 20 seconden. Hiervoor moet je ervoor zorgen dat het statief erg stabiel is, anders kun je een wazige puinhoop krijgen.

Als u een bewegend element wilt bevriezen, moet u een snellere sluitertijd gebruiken. Afhankelijk van de scène zou 1/400 voldoende moeten zijn.

 • Witbalans

Dit is een setting die vaak over het hoofd wordt gezien. Zoals je waarschijnlijk weet, hebben sommige lichten meer gele cast, andere zijn blauwer en het natuurlijke licht van de zonnige middag wordt als wit licht beschouwd.

De witbalans wordt gemeten in Kelvin graden. Hoe lager de waarde, hoe warmer het licht en vice versa – het middelste punt is ongeveer 5.500, wat wit licht (middag) is.

Zonsopgang en zonsondergang zijn in het lage deel van de Kelvin-schaal met een rood-geel licht. Om de warme tonen in je foto te houden kun je de Witbalans instellen op Bewolkt.

Natuurlijk kan je witbalans ook in de postproductie worden gecorrigeerd, maar het is altijd beter om vanaf het begin de meest nauwkeurige kleur voor je afbeelding te hebben.

 • Focus

Afhankelijk van wat je fotografeert, is het misschien het beste om je focus in de handmatige modus te houden. Wanneer u bijvoorbeeld fotografeert bij weinig licht, kan uw camera moeite hebben om automatisch scherp te stellen.

Als u bijvoorbeeld bewegende onderwerpen fotografeert, zoals mensen die tegen een zonsopgang op het strand staan, helpt autofocus u om ze te volgen.

 • Bestandsformaat

Iets dat je altijd in gedachten moet houden, ongeacht de instellingen waarmee je fotografeert, is om vast te houden aan de RAW-modus.

Op deze manier kunt u beschikken over de meest onbewerkte informatie die beschikbaar is, zodat u zelfs grote bewerkingen kunt uitvoeren met behoud van de kwaliteit van uw afbeelding.

7. Schiet om te bewerken

Lange sluitertijd beeld bij zonsopgang.

Bron: Tyler Whitehead

Dit betekent niet dat je een slechte foto moet maken met de gedachte dat je het gewoon in de post zult corrigeren.

Het verwijst naar fotograferen met specifieke kenmerken voor het postproductie-effect dat u zult creëren. Een paar voorbeelden zijn focus stacking en HDR.

 • Stapeling van focus

Wanneer je een scène hebt waarin het onmogelijk is om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp te houden, kun je deze techniek gebruiken om dit digitaal te bereiken.

Om dit te kunnen doen, moet je de hele scène vele malen fotograferen terwijl je het scherpstelpunt verplaatst.

Stel het diafragma in op de sweet spot van je lens om het scherpste resultaat te garanderen. Richt je dan op het dichtstbijzijnde element dat je hebt.

Ga vervolgens door met het maken van foto’s terwijl u het scherpstelpunt langzaam naar achteren beweegt in elke foto totdat u het einde bereikt.

Daarna kunt u ze samenvoegen in Lightroom of Photoshop om oneindige scherptediepte te hebben.

 • HDR

Dit staat voor High Dynamic Range. Deze techniek wordt gebruikt wanneer je een sterk contrasterende scène hebt.

In plaats van compromissen te sluiten en details te verliezen in de schaduwen of de hooglichten, maak je drie (of meer) foto’s met verschillende belichtingen.

Een van hen zal perfect zijn voor de hoogtepunten, maar hebben onderbelichte schaduwen, een andere die het tegenovergestelde is hiervan, en een derde in het midden. De meeste camera’s bieden de functie Belichtingscompensatie om de drie beelden automatisch te maken.

Als u het handmatig wilt doen, kunt u meer afbeeldingen maken en een beter resultaat krijgen. Begin met het correct weergeven van de hoogtepunten. Maak vervolgens voor elke stap nog een foto totdat je het punt bereikt waar de schaduwen zijn goed blootgesteld.

Voeg ze vervolgens allemaal samen in software zoals Photoshop of Aurora HDR om een HDR-afbeelding te maken.

8. Samenstelling

Compositie van een afbeelding is de sleutel bij zonsopgang en zonsondergang.

Bron: Arnaud Mesureur

De compositie kan een afbeelding maken of breken, dus zorg ervoor dat je het bij elke opname in gedachten houdt.

Hier zijn enkele tips voor compositiefotografie om te proberen bij je volgende zonsopgangfotografieshoot:

 • Regel van derden: Stel je voor dat je frame wordt gedeeld door een raster van 3 x 3. Sommige camera’s hebben dit opgenomen in de LiveView. Plaats vervolgens de elementen in de scheidingslijnen en snijpunten.
 • Symmetrie: als je het onderwerp liever gecentreerd houdt, speel dan met symmetriefotografie, bijvoorbeeld inclusief een reflectie.
 • Vliegtuigen: Voeg elementen toe op de voorgrond om verschillende vlakken te maken en diepte aan uw afbeelding te geven.
 • Lijnen: Gebruik lijnen om de blik van de kijker door de afbeelding te leiden. Deze lijnen kunnen natuurlijke elementen zijn zoals bomen of beken, of kunstmatig zoals een pier of een weg.

9. Ga abstract

Abstracte wolken bij zonsopgang.

Bron: Ales Krivec

Wie zei dat zonsopgangfotografie altijd een perfecte horizon moet hebben met de zon die naar buiten gluurt?

Je kunt proberen wat abstracte fotografie te maken met de prachtige vormen en kleuren van de lucht als onderwerp.

Hiervoor moet je een telelens gebruiken. Houd rekening met de compositieregels om uw afbeeldingen interessanter te maken.

10. Kijk rond

Een tip bij zonsopgang is om rond te kijken.

Met dank aan Johnny Mcclung

Een andere grote fout is om zo betoverd te raken door de majestueuze zon, dat je vergeet om je heen te kijken.

Natuurlijk maakt de zonsopgang zelf een prachtige foto, maar mis de andere kansen die de prachtige lichtomstandigheden je bieden niet.

Kijk achter, boven, om je heen en onder je, let op hoe het licht op verschillende oppervlakken speelt.

De zonsopgang kan andere delen van het landschap baden met een unieke kwaliteit van licht.

11. Bewegen

Ga van de ene plaats naar de andere om uitkijkpunten te vinden.

Het veranderen van posities kan de sleutel zijn tot het creëren van je meesterwerk. Zelfs als je het gevoel hebt dat je al een geweldig beeld hebt, blijf dan kijken.

Door tijdens je zonsopgangfotografie van positie te veranderen, laat je andere elementen een rol spelen. Misschien de tak van een boom of de rotsen vanaf de kust.

Het maakt niet uit of ze niet rechtstreeks naar de zon gericht zijn – zoals ik in de vorige tip zei, hoef je niet per se de zon zelf in je afbeelding vast te leggen om er een geweldige zonsopgangfoto van te maken.

12. Blijf hangen

Zonsopgang en zonsondergang foto's profiteren van geduld.

Bron: Aliko Sunawang

Verdergaand op het vorige punt – je moet altijd geduldig zijn. Pak je spullen niet in en ga zodra de zon tevoorschijn komt of wanneer je voelt dat de laatste foto geweldig was.

Blijf hangen en zie hoe het licht verandert, hoe de wolken delen van het licht blokkeren, of zelfs om te zien of er een onverwacht onderwerp verschijnt.

Het eerste uur licht nadat de zon opkomt staat bekend als het gouden uur – als je je ooit hebt afgevraagd wat de beste tijd is om zonsopgangfoto’s te maken, dan is dit het. Blijf fotograferen en experimenteren met je instellingen, je positie, je brandpuntsafstand, etc.

13. Gebruik technologie in uw voordeel

Apps zijn een manier om uw zonsopgangafbeeldingen te verbeteren.

Bron: Joshua Kirshner

We leven in het tijdperk van technologie en er is een app voor alles wat je maar kunt bedenken. Waarom zou je daar geen gebruik van maken om je fotografie te verbeteren?

Hier zijn enkele van de meest populaire apps en websites voor zonsopgangfotografie.

Accuweather: Met een voorspelling van uur tot uur en een minuut cast om de regen in de gaten te houden, is dit een must. Je kunt het ook gebruiken om de specifieke tijd van zonsopgang of zonsondergang op een bepaalde dag te achterhalen.

Foto Pillen: Dit zal je helpen om de zon, de maan, de melkweg in de gaten te houden… eigenlijk alles wat je nodig hebt als je de lucht fotografeert. Het heeft ook een locatie scouting tool.

Foto tools: Een fotografische assistent in je zak om alles te berekenen, van de scherptediepte tot het gouden uur.

TPE: De Photographers Ephemeris is een zonnetracker die kan worden gebruikt als een app of op desktop. Het kan voorspellen wanneer de beste kleuren van de zonsopgang en zonsondergang zullen plaatsvinden en de lengte van de schaduwen berekenen op basis van de positie van de zon.

GPS-kit: Dit houdt je heenm verdwaalt, zelfs als uw telefoon het signaal verliest. Als je net als ik bent en gemakkelijk gedesoriënteerd raakt, is dit een must-have.

Getijdengrafiek: Als je van plan bent om de zon te vangen die boven de perfecte golf opkomt, dan moet je de getijden bijhouden en dit is de perfecte app ervoor.

14. Experimenteer

Aandachtspunten in uw composities kunnen gebouwen en skylines van steden zijn.

Bron: Alex Shutin

De meeste mensen denken aan het strand of de bergen als de plaatsen om zonsopgang en zonsondergang fotografie vast te leggen. Maar je kunt ook naar de stad gaan, interessante skylines vinden en blijven experimenteren.

Probeer verschillende technieken uit. Bekijk wat andere geweldige fotografen doen en doe inspiratie op.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om te blijven verbeteren en innoveren.

15. Bewerken

Wolken boven de oceaan.

Bron: Hakan Aldrin

Bewerken kan zo eenvoudig of uitgebreid zijn als u wilt. U kunt de belichting corrigeren als u deze nodig hebt, of u kunt speciale effecten maken, zoals het omzetten van uw zonsopgangfotografiefoto’s in aquarelschilderijen.

Er zijn geen regels of grenzen aan je creatieve proces.

Misschien wilt u beginnen met enkele basisaanpassingen zoals verscherping en witbalans, vervolgens de belichting controleren en de verzadiging naar wens aanpassen. Daarna kunt u beginnen met het maken van enkele lokale aanpassingen.

Bijsnijden is soms nuttig om een betere compositie te maken. Wees ook niet bang om presets uit te proberen. Er zijn een aantal geweldige, soms zelfs gratis, die je afbeeldingen echt kunnen laten knallen.

Sunrise Fotografie FAQ

Wat is de beste tijd om zonsopgangfoto’s te maken?

Begin een half uur voordat de zon opkomt en blijf ongeveer een uur daarna doorgaan.

Hoe lang na zonsopkomst is het gouden uur?

Er is elke dag een gouden uur bij zowel zonsopgang als zonsondergang. Het gouden uur in de ochtend vindt plaats direct nadat de zon is opgekomen en duurt tot een uur (hoewel het meestal korter is).

Wat is de beste camera-instelling voor zonsopgang?

De beste instellingen zijn afhankelijk van het gewenste resultaat. Maar als uitgangspunt: ISO tussen 100-400; diafragma van f / 2.8 voor bokeh-effecten of f / 11 voor scherpe beelden; Sluitertijd van 10 seconden voor lange belichting en 1/400 voor snelle fotografie.

Betere sunrise fotografie | Laatste woorden

Er is veel creatieve flexibiliteit in zonsopgangfotografie. Ik hoop dat je deze tips nuttig vond, maar bovenal hoop ik dat ze je aanmoedigen om uit te gaan en te experimenteren.

Een laatste woord aan de wijzen – houd veiligheid op uw prioriteitenlijst. Loop niet het risico gewond te raken om een mooie foto te krijgen. Kijk niet direct naar de zon en dwaal niet rond op gevaarlijke plaatsen, want dan is het donker.

Geniet daarnaast van het proces van het perfectioneren van je zonsopgangfotografie en maak een aantal geweldige foto’s!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer