Corey Rijk

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is, hoe maak je klimfoto’s? Het leek me leuk om een paar uitrustingstips te geven voor iedereen die geïnteresseerd is in klimfotografie.

Minder is meer. Dit geldt in het algemeen, maar vooral in scenario’s waarin je touwen moet beklimmen of van klifwanden moet afdalen om in positie te komen.

Hoe minder apparatuur je bij je hebt, hoe meer je je kunt richten op creativiteit. Het is een mantra die volgens mij niet alleen van toepassing is op fotografie en filmmaken, maar op alle dingen in het leven, zelfs klimmen.

Kies wat het beste is. Omdat momenten vluchtig zijn – vooral in het klimmen waar lichaamsposities voortdurend veranderen of klimmers zelfs onverwachte valpartijen maken – ben ik altijd op zoek naar de beste uitrusting. Voor mij betekent “beste” betrouwbaar, duurzaam, licht en snel.

Momenteel gebruik ik de Nikon Z7 of de Nikon Z6. Ik zal kiezen voor de Nikon Z7 wanneer ik een hogere resolutie nodig heb, maar wanneer ik snelheid of video-optimalisatie wil, wat tegenwoordig meestal het geval is, zal ik kiezen voor de Nikon Z6.

Voor objectieven draag ik de Nikon Z 14-30mm f/4, de Nikon Z 24-70mm f/2.8 en de lichtgewicht Nikon AFS 70-200mm f/4 met een FTZ vatting adapter (al zal ik dit objectief vervangen door de Nikon Z 70-200 f/2.8 zodra deze arriveert).

Met dit trio van geweldig Nikkor-glas kan ik vrijwel elk scenario of elke situatie in de klimruimte fotograferen. Als ik één lens moet kiezen om achter te laten, laat ik de middenklasse Nikon Z 24-70mm f/2.8 achter me – of ruil hem op zijn minst in voor de snelle Nikon Z 50mm f/1.8 prime.

Blijf georganiseerd. Ik gebruik een Lowepro Passport Sling Bag die ik gemakkelijk rond mijn schouder kan slingeren om te krijgen wat ik nodig heb, of zelfs aan de muur kan klikken met een karabijnhaak om het gewicht van mijn lichaam te krijgen.

Bouw solide systemen. Ik heb een comfortabel harnas samen met twee mechanische stijgers met nylon helpers waarmee ik een vast touw kan beklimmen – meestal een statisch touw van 60 meter.

Ik draag veel extra karabijnhaken en stroppen, wat helpt om spullen van mijn lichaam te krijgen, evenals een klein rek met klimuitrusting om ankers te bouwen en mezelf in de muur te trekken om mezelf in precaire posities te stabiliseren.

Soms klem ik mijn camerariem aan mijn ascender, zodat het me helpt stabiliteit te creëren, vooral bij het opnemen van handheld video.

Denk aan video. Met de meeste camera’s van vandaag met zowel foto- als video-opnamemogelijkheden, is het een goed idee om tegelijkertijd stil en beweging te maken.

Ik zorg ervoor dat ik altijd een superlicht Manfrotto-statief in de auto heb voor het geval ik lange belichtingen wil maken of een video-opname wil vergrendelen, maar het statief gaat nooit met mij op de muur.

Ik zal ook de Nikon ME1-microfoon meenemen voor het opnemen van indrukwekkend hoogwaardige audio voor on-the-fly interviews of on-the-wall actiefoto’s.

Vergeet de kleine dingen niet. Neem altijd extra geheugenkaarten mee, extra camerabatterijen (bewaar ze in je zak als het koud is!), schoonmaakapparatuur voor lenzen en misschien een windjack en handschoenen voor je comfortbescherming, want als je het koud krijgt, kun je je niet concentreren op het maken van foto’s.

En ik zal nooit op pad gaan zonder een paar terabytes aan G-technologie G-Drive Mobile SSD’s om redundant een back-up van mijn werk te maken. Zoals ik al zei, momenten zijn vluchtig en kunnen niet opnieuw worden gecreëerd, dus je wilt nooit je hele shoot verliezen.

www.coreyrich.com | @coreyrichproductions

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer