Cosina onthult twee mooie nieuwe Z-Mount Prime lenzen

Blijkbaar is het het seizoen van lensreleases. Eerst waren er de meerdere recente lensaankondigingen van Fujifilm, daarna onthulde Tokina een nieuwe prime-lens voor Sony E-Mount APS-C-camera’s. Nu pronkt Cosina met haar eigen nieuwe hardware. Het merk heeft niet slechts één, maar twee nieuwe Voigtlander prime lensmodellen voor Nikon Z-mount camera’s aangekondigd. De eerste hiervan is een Nokton 40mm f/1.2 Aspherical editie terwijl de tweede een Macro APO-Ultron D35mm f/2 optiek is.

Met deze lensmodellen stijgt het totaal officieel gelicentieerd voor Nikon Z-vattingen naar 6. De releases werden voor het eerst gespot door Nikon Rumors en zullen naar verluidt vanaf oktober beschikbaar zijn. Met deze toevoegingen bestaan de optische modellen die Cosina maakt in het kader van de overname van het merk Voigtlander uit:

  • Voigtlander NOKTON D23mm f/1.2
  • Voigtlander NOKTON D 35mm f/1.2
  • Voigtlander APO-LANTHAR 50mm f/2
  • Voigtlander APO-LANTHAR 35mm f/2
  • Voigtlander NOKTON 40mm f/1.2
  • Voigtlander MACRO APO-ULTRON D 35mm f/2

Over de lensmodellen in kwestie gingen al veel geruchten onder Nikon-watchers en -fans, maar pas nu zijn ze officieel gemaakt door Cosina. Prijsdetails zijn nog niet beschikbaar, maar hun ruwe verzenddatum in oktober is bevestigd volgens de Nikon Rumors-site.

De Nokton 40mm f/1.2 Aspherical wordt door Cosina omschreven als een groot diafragma lens met handmatige scherpstelling voor full frame Nikon Z-vattingen. Het bevat acht elementen in zes groepen en daaronder bevinden zich twee dubbelzijdige asferische elementen. Het is een compact model, maar met een sterke optische prestatie en een breed f / 1.2 diafragma door een 10-bladig diafragma dat soepel “zachte” bokeh kan creëren.

De Nokton is alleen te gebruiken met Z-Mount full frame en APS-C camera’s van Nikon met een equivalente 60mm brandpuntsafstand voor de cropped sensor APS-C modellen. Het werkt met in-body beeldstabilisatie in deze cameramodellen en kan ook EXIF-gegevens verzenden via ingebouwde elektronische contactpunten.

Wat betreft de Cosina Voigtlander Macro APO-Ultron D35mm f/2 dat is de tweede van de twee nieuwe releases van het merk, het is een compacte macrolens voor APS-C Z-Mount camera’s van Nikon. Dit objectief kan ook werken met Nikon’s full-frame cameramodellen, maar alleen nadat het is ingesteld om digitaal bij te snijden en te werken op het DX-formaat. Het kan ook communiceren via elektronische contactpunten met Nikon Z-Mount camera’s voor EXIF-gegevensoverdracht en compatibiliteit met beeldstabilisatie.

Deze macrolens bevat een optisch systeem dat door Cosina wordt beschreven als met 3 abnormale partiële dispersieglaselementen binnen een ontwerp met 9 elementen en zes groepen. Cosina beweert ook dat dit glas een natuurlijke kleurweergave kan bieden zonder kleurvervaging vanwege het apochromamatische ontwerp. Het heeft een zeer groot f / 2 wijd open diafragma gecreëerd door een 10-bladige diafragma ondanks zijn zeer kleine lens body. Ditzelfde diafragma zorgt volgens de fabrikant ook voor een vloeiend bokeh-effect.

Nogmaals, geen van deze lenzen heeft nog een gespecificeerde prijs, maar we gokken dat ze ergens rond de $ 700 zullen kosten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer