David Bergman

Het is moeilijk te geloven dat ik al bijna 30 jaar een professionele fotograaf ben. De camera is mijn all-access pass geweest voor historische momenten en honderden sportevenementen over de hele wereld.

Maar een van de leukste die ik ooit heb gehad, is als concertfotograaf, waar ik met tourbussen en privéjets heb gereisd en op het podium heb gestaan voor 100.000 schreeuwende fans.

Ik heb in de loop der jaren met een aantal geweldige muzikanten getoerd, waaronder Bon Jovi, Barenaked Ladies en Sarah McLachlan.

Ik ben momenteel op pad met de nieuwe country superster Luke Combs en heb het geweldig naar mijn zin. Ik probeer de shows elke avond op een nieuwe manier vast te leggen en tegelijkertijd het leven op de weg voor Luke en zijn band te documenteren.

Ik heb ook een reeks “Shoot From The Pit” live concertfotografieworkshops waarbij ik vijf fotografen backstage neem, hen alles leer wat ik weet over het fotograferen van grote concerten, en dan schieten ze de show vanuit de hele arena.

Het is een adrenaline-gevulde, once-in-a-lifetime ervaring om in de fotoput te zijn voor 15.000 mensen, en ik hou ervan om mensen in die wereld te brengen via mijn workshops. Meer workshop info hier.

Mijn uitrusting:

Als voormalig sportfotograaf fotografeer ik concerten zoals sportevenementen en loop ik elke avond duizenden frames door mijn camera’s. De uitrusting die ik gebruik moet bestand zijn tegen de enorme druk die ik erop uitoefen en wordt een verlengstuk van mijn handen en ogen.

Canon EOS-1DX Mark II

Ik draag drie van deze lichamen mee op de weg.

Twee liggen de hele nacht op mijn schouders als ik rond de pit, het podium en de rest van de arena loop. De 1Dx2 is gebouwd als een tank, schiet 14 frames per seconde en verwerkt zonder problemen hoge ISO’s.

Ik gebruik de derde 1Dx2 als een externe camera die ik soms hoog in de lichtspanten plaats of op andere locaties die tijdens de show niet goed bereikbaar zijn. De LC-E19 batterij duurt voor altijd en ik hoef me geen zorgen te maken dat het dood is voordat de show begint.

Canon EF 24mm-105mm f/4

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6

Dit zijn de twee lenzen die ik gebruik op mijn handheld body’s. Het was nog niet zo lang geleden dat ik alleen een concert op f/2.8 zou opnemen. Aangezien ik echter gemakkelijk 6400 ISO kan fotograferen op de 1dx2, kan ik nu f/4 of zelfs f/5.6 gebruiken met de lange lens en toch genoeg licht hebben voor een snelle sluitertijd. Dat geeft me een brandpuntsafstandbereik van 24-400mm hangend aan mijn schouders.

Het is een game-changer om die lange worp altijd bij me te hebben. Ik kan me vastklampen aan de drummer of zelfs meer back-up maken bij een stadionshow en toch een aantal geweldige beelden maken.

Canon EF 11-24mm f/4

Ik zal deze lens meestal op mijn hoge hoek afstandsbediening plaatsen. Het is een prachtig, rechtlijnig uitzicht dat geweldig is voor een brede, overheadfoto die recht naar beneden of naar de menigte kijkt.

Canon EOS 5D Mark IV

Ik gebruik deze kleinere body als tweede remote camera. Ik plaats het meestal voor de show op het drumplatform.

Canon EF 24-70mm f/2.8

Dit is de lens die ik het vaakst op de 5d4 drum afstandsbediening zet. Op de Bon Jovi-tour zou ik hier de 11-24 gebruiken, omdat Jon Bon Jovi vaak vlak naast het drumstel staat. Het podium van Luke Combs is anders ingesteld en hij komt niet zo dichtbij, dus ik zal deze lens meestal laten inzoomen op het bereik van 50-70 mm.

Canon EOS R met BG-22 verticale grip

Canon RF 28-70mm f/2

Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R

Ik heb de nieuwe Canon full-frame spiegelloos op tournee als mijn “backstage” camera. Ik ben nieuw in de spiegelloze wereld en heb genoten van het gebruik van de body, maar de waarheid is dat ik echt verliefd ben op de ongelooflijke Canon RF 28-70mm f/2 lens. Het is de eerste f / 2-zoom in dat bereik en is alsof je drie prime-lenzen in één hebt.

Omdat ik bij zeer weinig licht kan fotograferen, draag ik deze opstelling overdag backstage bij me om openhartige momenten vast te leggen met alleen beschikbaar licht.

Ik heb de adapter voor het geval ik de R wil gebruiken met een van mijn EF-objectieven.

Canon Speedlite 600EX II-RT Schoenbevestiging Flitser

Canon Speedlite Zender ST-E3-RT

Ik heb altijd minstens één flitser op de weg bij me en neem er vaak twee mee. Ik gebruik het voor de officiële meet and greet-foto’s van de band, maar kan ook een eenvoudig portret met één of twee lichten maken met behulp van de draadloze zender als de gelegenheid zich voordoet.

ThinkTank kaart portemonnee met ProGrade Digital geheugenkaarten

Ik heb veel verschillende ThinkTank-kaarten wallets en hebben onlangs een leuke, limited edition versie gebruikt die ik op een fotobeurs kreeg. Ik prop het vol met talloze kaarten van ProGrade Digital. Mijn go-to is de 512Gb CFast-kaart en ik gebruik hun SD-model in de EOS-R.

Het gebruik van die met de ProGrade Digital-kaartlezers heeft mijn nabewerkingsworkflow exponentieel versneld. De kaarten zijn ijzersterk en waanzinnig snel.

G-Tech externe schijf van 2 TB

Ik heb altijd meerdere harde schijven onderweg bij me voor back-up. Deze is een opstartbare kloon van mijn interne schijf (met behulp van het Mac-programma SuperDuper). Als ik een computerstoring heb, kan ik vanaf deze schijf opstarten en blijven werken zonder een beat te missen. Ik heb twee andere schijven bij me voor tijdelijke imageback-up totdat ik thuiskom om alles naar mijn grotere archief te verplaatsen (op externe harde schijven en off-site naar mijn Photoshelter-account).

Holdfast Gear Money Maker dubbele camerariem

Dit is mijn nieuwe favoriete camerariem. Ik had vorig jaar een rugblessure en heb ontdekt dat de zwart lederen “Money Maker” van Holdfast de beste manier is om het gewicht van die twee grote camera’s te verdelen. Ik kan vele uren met ze rondlopen en heb de volgende dag geen pijn.

Manfrotto 244 magische arm met variabele wrijving en cameraplatform

Manfrotto 035 Super Klem

Ik gebruik deze combinatie van superklem en magische arm al meer jaren om externe camera’s te monteren dan ik me kan herinneren.

Toen ik sportfoto’s maakte – eerst voor The Miami Herald en vervolgens voor Sports Illustrated – was deze combo de gouden standaard voor het monteren van afstandsbedieningen. Ik heb dat meegenomen naar mijn concertwerk en zal het gebruiken om camera’s op te hangen in lichtspanten boven het podium en op andere moeilijk bereikbare plaatsen.

Ik heb altijd een veiligheidskabel, maar heb nog nooit een van deze opstellingen op me laten breken tijdens een show.

Platypod Max Plate Camera Ondersteuning

Syrp Balhoofd

Deze combinatie is voor mijn drum afstandsbediening. Als ik met Bon Jovi toerde, klemde ik de magische arm vast aan een microfoonstandaard in het tenue van Tico Torres. Maar Luke’s drummer Jake Sommers heeft microfoons die direct aan de drumkoppen zijn bevestigd en er zijn geen standaards om op te klemmen. Dus kocht ik de Platypod Max vloerplaat en met het Syrp-balhoofd dat ik al bezat, kan ik de camera eenvoudig op zijn drum riser plaatsen waar ik maar wil.

PocketWizard Plus III en PocketWizard Plus IV Transceivers

Ik gebruik PocketWizards om mijn externe camera’s te activeren. Ik zal geen ander merk gebruiken omdat deze dingen me nooit in de steek hebben gelaten. Met behulp van hun “lange afstand” -modus heb ik mijn afstandsbedieningen geactiveerd tijdens een show vanaf de andere kant van een voetbalstadion.

Ik draag een Plus III op de fotopas om mijn nek en activeer hem handmatig wanneer ik wil, en kan ook een hotshoe aantrekken als ik hem tegelijkertijd met een van mijn handheld-lichamen wil afvuren. Ik zet het Plus IV-model graag op de drum-afstandsbedieningscamera omdat het een lager profiel heeft.

Gaffers Tape

Een flinke rol gaff is altijd handig om onderweg te hebben. Ik geef de voorkeur aan gaffers tape omdat het geen residu achterlaat zoals duct tape en gemakkelijk te rippen is. Ik plak de zoomring vast op mijn afstandsbedieningen, bevestig mijn zonnekappen zodat ze er niet af vallen en gebruik hem om het stoffen projectorscherm op te hangen voor mijn workshops. Onderschat nooit de kracht van de gaff.

Jerry Harvey Audio aangepaste in-ears

Dit is mijn geheime wapen. Ik ben misschien wel de enige concertfotograaf die dezelfde high-end, in-ear monitors gebruikt als de muzikanten.

Ze zijn op maat gegoten voor mijn oren en ik heb een van de draadloze pakketten van de band bevestigd, zodat ik alles kan horen wat de muzikanten doen. Hierdoor kan ik niet alleen de show duidelijk horen, waar ik ook ben in de zaal, maar ik kan ook de muzikanten naar elkaar toe horen gaan. Dit helpt me om te anticiperen op foto’s omdat ik alles weet wat er aan de hand is.

www.DavidBergman.net | @davidbergman

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer