Deze AI-gerestaureerde foto’s van 19e-eeuwse portretten zijn indrukwekkend

AI-weergave van foto’s is de afgelopen maanden door veel sites uitgebreid in de media behandeld. Achter die hype zitten echter de resultaten van veel machinaal gegenereerde beelden overal op de kaart.

AI-programma’s kunnen inderdaad indrukwekkende beelden genereren, maar veel van hun pogingen om foto’s te maken op basis van tekstprompts zijn op zijn zachtst gezegd duidelijk ongebruikelijk. Zoals we zelf eerder in onze eigen experimenten hebben aangetoond, kunnen de details in deze beelden niets minder dan bizar zijn.

Desondanks verbetert de technologie voortdurend en een gebied waar AI echt heeft geschenen, is met bijna geautomatiseerde fotorestauratie.

We hebben hier al een voorbeeld van behandeld met een gratis programma genaamd GFP-GAN, dat oude of beschadigde foto’s in slechts enkele seconden kan herstellen en inkleuren. Er bestaan ook andere, commerciële softwarevoorbeelden.

Anderen op het internet hebben ook met vergelijkbare technologieën gespeeld om hun eigen fascinerende resultaten te bereiken. Onder deze zijn de historische foto’s die zijn gerestaureerd en ingekleurd door de Instagram- en YouTube-pagina’s van Mystery Scoop.

Een video die op hun YouTube-pagina is geplaatst, laat zien hoe het team achter deze inspanning zowel kleur als beweging heeft toegevoegd aan een aantal 19e-eeuwse portretten.

Sommigen van deze zijn van beroemde gezichten zoals Abraham Lincoln, terwijl anderen van minder bekende mensen zijn. In alle aangetoonde gevallen zijn de resultaten die Mystery Scoop deelt behoorlijk indrukwekkend.

Zoals de voice-over in de YouTube-video uitlegt: “Na het ontvangen van zulke goede feedback op twee van onze eerdere video’s over Victoriaanse portretten, wilden we je vandaag iets nog unieker brengen. We hebben een verzameling 19e-eeuwse portretten verzameld die tot leven lijken te komen terwijl ze over je scherm glijden.”

Volgens de makers van Mystery Scoop werden hun portretselecties door een “snelle restauratie, inkleuring en wat gezichtsbewegingen” geleid door gebruik te maken van enkele van de nieuwste AI-technologietools van vandaag.

De gegenereerde afbeeldingen zijn niet alleen opgeschoond en geanimeerd met behoorlijk sterk realisme, maar ze laten ook zien hoe goed AI kan werken wanneer het wordt toegepast op de veel alledaagsere taak om bestaande door mensen gemaakte foto’s te verbeteren in plaats van zijn eigen simulacra helemaal opnieuw te genereren.

Een bijzonder opvallende restauratie toont een beroemd portret van de 19e-eeuwse Amerikaanse burgeroorlogspresident Abraham Lincoln waarin de historische leider glimlacht voor de camera. In de originele versie van deze foto was hij een stenen gezicht in typische 19e-eeuwse stijl.

De glimlach is nogal dwingend in zijn realisme, hoewel de herstelde ogen een beetje afwijkend lijken.

Bron afbeelding: Mystery Scoop Instagram feed

Een ander zeer opmerkelijk 19e-eeuws portretvoorbeeld dat het Mystery Loop-team weer tot leven bracht, was de eerste selfiefoto ooit gemaakt door fotografiepionier Robert Cornelius helemaal terug in 1839, meer dan 180 jaar geleden.

Cornelius maakte zijn selfie met daguerreotypietechnologie slechts een paar maanden na de uitvinding, nadat hij van het medium had gehoord via een klant die hem inhuurde om een zilveren plaat te produceren voor hun eigen werk met de techniek.

Door zijn foto te maken en innovaties toe te voegen die het daguerreotypieproces vereenvoudigden, slaagde hij erin aan te tonen dat het effectief kon worden gebruikt voor portretten. Dit bracht hem er vervolgens toe om de eerste fotostudio in de Verenigde Staten te openen.

Er zijn veel andere voorbeelden op de Mystery Loop Instagram- en YouTube-pagina’s en ze zijn een goede scroll waard.

Het is duidelijk dat het werk dat door deze re-creators wordt gepresenteerd meer omvat dan alleen een snelle AI-oplossing. Zoals ze zelf zeggen: “Het was een werk van liefde” dat waarschijnlijk ook een behoorlijke hoeveelheid volledig menselijk tweaken betekende. Desondanks is de onderliggende AI-hulp de moeite waard om in gedachten te houden.

De meeste portretten die ze bewerkten zijn oude daguerreotypieën en tintypen. Beide fotografische technieken werden veel gebruikt voor portretten en landschapsfoto’s tijdens de vroege dagen van het medium meer dan 150 jaar geleden.

Beide technieken konden ook opmerkelijk gedetailleerde, scherpe beelden op groot formaat creëren, ondanks hoe omslachtig ze waren in vergelijking met moderne fotografie. Deze helderheid maakte dergelijke portretten waarschijnlijk ook gemakkelijker aan te passen met moderne AI.

trouwen

8 Gereedschap fof Fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer