Deze Xiaomi-smartphone bevat een Leica-lens op ware grootte

FacebookPinterestDelen

Hoewel er zeker hulpstukken voor smartphonelenzen op de markt zijn, hebben maar weinig mensen waarschijnlijk gedacht dat een telefoonmaker deze compatibiliteit zou opvoeren om professionele lenzen van volledige grootte op te nemen.

Xiaomi heeft echter precies dat gedaan. Het bedrijf heeft gewerkt aan een nieuwe telefoon die speciaal is ontworpen om compatibel te zijn met serieuze, professionele M-mount lenzen van niemand minder dan Leica.

De Chinese telefoonmaker deelde het concept voor deze nieuwe telefoon oorspronkelijk op zijn Weibo-pagina (een soort Chinees social media platform) en heeft sindsdien het nieuws van zijn bestaan verspreid op Twitter en elders.

In wezen kondigde Xiaomi aan dat zijn onlangs onthulde 12S Ultra-telefoon, die niet beschikbaar is in de Verenigde Staten, maar die een ongelooflijk grote en krachtige telefooncamera / lenscombinatie bevat, oorspronkelijk veel ambitieuzer zou zijn.

Dit nog extremere project was een “12S Ultra Concept Phone” -variant die Leica M-vattinglenzen accepteert door ze te laten monteren op een vergrote Type 1 50,3-megapixelsensor met een adapter voor deze specifieke lenstypen.

Nogmaals, we hebben het hier over een full-size camerasensor op een smartphone die een full-size cameralens accepteert voor echt scherpe foto’s. Deze afbeeldingen gaan vermoedelijk op zijn minst gedeeltelijk verder dan de gebruikelijke pixel-binned “grote resolutie” -fotografie van de meeste moderne smartphones.

Kortom, de combinatie van sensor en lens zou in staat zijn om fotografie te produceren die veel dichter bij wat een echte spiegelloze camera kan doen.

Credits afbeelding: Xiaomi

Zoals Engadget echter meldde, zijn er slechts 10 eenheden van deze Leica-compatibele telefoon geproduceerd en elk van hen kwam tegen een absurde kostprijs van $ 41.210 dollar, of ongeveer 300.000 Chinese Yuan.

Zelfs als je rekening houdt met de meegeleverde Leica-lens, lijkt deze prijs meer dan een beetje steil, maar het weerhield Xiaomi er niet van om een paar voorbeeldmodellen van de telefoon uit te lenen om te selecteren social media influencers voor hands-on gebruik.

Xiaomi heeft niet verklaard of het van plan was om deze camera / telefoon serieus massaal te produceren, maar het heeft het in ieder geval gemaakt om functionele proof-of-concept voor het apparaat te demonstreren.

Het is vermeldenswaard dat het apparaat ook echt werkt. Hoewel de grote lens er bizar uitziet en scheef uit de ene kant van de elegant platte telefoon zelf steekt, kan de combo geweldige foto’s maken, zoals de voorbeelden die Xiaomi hieronder liet zien.

Tot nu toe kunnen smartphones, ondanks veel mediahype over de specificaties en lenzen van telefooncamera’s, over het algemeen niet het soort kwaliteit recreëren waartoe volledige camera’s met ogenschijnlijk lagere resoluties in staat zijn.

De redenen hiervoor hebben deels te maken met de grootte van individuele pixels en hoe ze licht absorberen, en we behandelen de kwestie meer in dit bericht over een andere recente telefoon met een enorme camerasensor.

Xiaomi’s 12S Ultra komt dichter bij het springen over deze beperkingen, en het concept 12S Ultra met Leica-lens zou dit vermoedelijk in nog grotere mate hebben gedaan.

Het zou ook cool zijn, want het idee dat een smartphone in staat is om pro-fotografische resolutie en lensfunctionaliteit te leveren, is inderdaad verleidelijk. Het zou in ieder geval fantastisch zijn voor professionele ultracompacte fotografie.

Andere bedrijven hebben zelfs met hetzelfde idee gespeeld: in 2014 creëerde Sony twee smartphone-bevestigingsapparaten genaamd de QX1 en QX30, die waren ontworpen om te werken met Sony’s eigen E-mount lenzen.

Deze lenzen monteerden echter niet echt op een telefoon. In plaats daarvan namen ze de foto’s via deze apparaten en stuurden ze vervolgens draadloos naar een telefoon in de buurt.

De echt goede plek in dit alles zou een telefoon of telefoonformaat apparaat zijn met dezelfde dunheid van een telefoon, maar met de mogelijkheid om foto’s te maken en een volledige camera kan zelfs op het fijnkorrelige niveau. Dat blijft lastig.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer