Dit prototype Noctilux lens uit 1964 kan worden verkocht voor $ 500K

FacebookPinterestDelen

We hebben in de loop der jaren allemaal een aantal zeer prijzige lensmodellen te koop zien verschijnen als gebruikte of nieuwe modellen, maar één bepaalde Noctilux neemt de taart.

De oude lens, een prototype Leica Noctilux 50mm f/1.2 model uit 1964, zal naar verwachting op een veiling voor $ 500.000 dollar worden verkocht op een veiling die volgende week wordt gehouden. Dit is natuurlijk een geschatte prijs en het kan echt voor minder of misschien zelfs meer verkopen.

foto van leica noctilux 50mm prototype lens

De uitzonderlijk zeldzame lens was de basis voor een van de eerste in massa geproduceerde optica met een asferische set elementen, die in 1966 voor massaproductie werden geïntroduceerd.

Leica/Leitz creëerde het Noctilux 50mm f/1.2 B702 chromen prototype als een concept testrun een paar jaar voordat in 1966 werd begonnen met de massaproductie van een consumentenmodelversie met dezelfde essentiële technologie.

Volgens de Leitz-veiling was deze specifieke kleine zilverkleurige lens voor zijn tijd het toppunt van optisch ontwerp en technologische vooruitgang vanwege zijn vermogen om bijna perfecte beelden te maken met een uitstekend contrast en bijna geen coma-aberraties.

In de woorden van de organisatoren van de veiling: “50 jaar geleden was het zelfs voor Leitz een grote uitdaging om zo’n lens te ontwikkelen, wat ook tot uiting kwam in de prijs: de lens was bijna twee keer zo duur als de body van een Leica M4,”

Leica ging verder met het produceren van de massamarktversie van deze optiek met een snelheid van één per dag voor het volgende decennium. Dit komt neer op een totaal van ongeveer 1800 gemaakte eenheden.

Voor een consumentenlens is dit een klein aantal en zorgt ervoor dat zelfs de massamarkt post-1966 editie van de 50mm vandaag de dag een zeldzaam en waardevol item is.

Het prototypemodel uit 1964 is iets heel anders, omdat het een unieke creatie is en dus met zo’n hoge verwachting voor de uiteindelijke veilingprijs. De Leitz Auction noemt het zelfs een “eenhoorn” onder de speciale Leica objectieven.

foto van prototype noctilux leica lens

Zoals te zien is op de foto’s hier, is de hele optiek verchroomd voor een fijne zilveren afwerking en is in uitstekende, zelfs werkende staat gehouden ondanks dat het meer dan 50 jaar oud is.

De Leitz-veiling bevestigde dit zelfs en verklaarde: “De fotografische test laat zien dat de lens nog steeds de prachtige, dromerige beelden levert waar de eerste versie van de Noctilux beroemd om is. Een klein stukje grafiekpapier wordt over de scherptediepte geschaald – het werd in de fabriek gebruikt om testresultaten erop te markeren, “

Opmerkelijk is ook dat het woord “Noctilux” niet op dit unieke prototype-apparaat is gegraveerd. De taxatie-experts van de Leitz Photographica Auction hebben de verkoopwaarde geschat op tussen de $ 400.000 en $ 500.000. Het zal beginnen met veilen tegen een basisprijs van $ 200.000.

foto van 1964 prototype leica noctilux 50mm lens

Dat het lensmodel afkomstig is van een merk zo prestigieus en oud als Leica helpt zeker om het nog meer gravitas te geven op een fotografische memorabilia veiling.

Dit object en vele andere zullen worden aangeboden op de 41St Leitz Photographica Veiling, die dit weekend op 26 november wordt gehoudenÞ in Wenen, Oostenrijk.

Enkele van de andere items die op de veiling zullen worden gepresenteerd, zijn een Leica M3-prototype optiek, een Leica M2 Black Paint-editie en een M3 OLIV Bundeseigentum-camera die eerder op de Wetzlar-veiling is verkocht voor maar liefst $ 450.000 volgens de site KosmoFoto.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer