DJI wordt door de Amerikaanse overheid op de zwarte lijst gezet als Chinees militair bedrijf

FacebookPinterestDelen

DJI, een van ’s werelds populairste fabrikanten van compacte recreatieve drones met foto- / videofunctionaliteit, wordt opnieuw het doelwit van het Amerikaanse ministerie van Defensie als een Chinees militair bedrijf.

Hierdoor is de maker van drones en actiecamera’s geclassificeerd als een nationaal veiligheidsrisico en officieel op de zwarte lijst geplaatst.

Zoals het ministerie van Defensie in een verklaring aankondigde: “Het ministerie is vastbesloten om de militair-civiele fusiestrategie van de VRC te benadrukken en tegen te gaan, die de moderniseringsdoelen van het Volksbevrijdingsleger (PLA) ondersteunt door ervoor te zorgen dat zijn toegang tot geavanceerde technologieën en expertise wordt verworven en ontwikkeld door PRC-bedrijven, universiteiten en onderzoeksprogramma’s die civiele entiteiten lijken te zijn, “

Het DoD werkte verder uit: “Sectie 1260H geeft het ministerie de opdracht om te beginnen met het identificeren van, onder andere, militair-civiele fusiebijdragers die direct of indirect in de Verenigde Staten actief zijn.”

Dit specifieke deel van de National Defense Authorization Act werd in 2021 aangenomen en zal jaarlijks worden herzien en bijgewerkt voor de rapportageactiviteiten van de DoD over de “Chinese communistische partij militaire bedrijven die actief zijn in de Verenigde Staten.”

Als een Chinees bedrijf dat vliegmachines maakt (zij het kleine die zijn ontworpen voor consumentengebruik) is DJI een doelwit dat de DoD aannemelijk heeft geacht onder sectie 1260H.

DJI zelf heeft natuurlijk agressief gecounterd tegen de rechtvaardigingen voor het opnemen ervan onder de wet. Het bedrijf publiceerde een reactie waarin het verklaarde:

“DJI staat alleen als het enige dronebedrijf dat militair gebruik van onze producten duidelijk aan de kaak stelt en actief ontmoedigt, inclusief het opschorten van alle bedrijfsactiviteiten in Rusland en Oekraïne om te proberen onze drones daar uit het conflict te houden. Er is geen reden waarom DJI is toegevoegd aan de lijst van ‘Chinese militaire bedrijven’ van het ministerie van Defensie.

Het bedrijf zei ook:

“DJI valt niet onder categorieën die in de wet zijn vastgesteld om op de lijst te worden opgenomen. DJI is geen militair bedrijf in China, de Verenigde Staten of waar dan ook. DJI heeft nooit apparatuur van militaire kwaliteit ontworpen of geproduceerd en heeft zijn producten nooit op de markt gebracht of verkocht voor militair gebruik in welk land dan ook. In plaats daarvan hebben we altijd producten ontwikkeld om de samenleving ten goede te komen en levens te redden.”

Tot nu toe wijst geen enkel bekend product dat het bedrijf heeft geproduceerd of bekende grote verkopen die ze hebben gedaan op enige militaire betrokkenheid bij de Chinese regering of zijn bondgenoten.

Niettemin staat de opname van DJI op het moment van schrijven, en het is niet eens de eerste keer dat de Amerikaanse overheid het bedrijf heeft geviseerd.

In 2020 werd DJI ook toegevoegd aan een zwarte lijst met economische sancties van het Amerikaanse ministerie van Handel die de mogelijkheid blokkeerde om legaal zaken te doen met Amerikaanse bedrijven, hoewel het bedrijf zijn producten nog steeds op de Amerikaanse markt kon verkopen.

Later in 2021 was DJI opnieuw een doelwit, maar dit keer van het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat het en verschillende andere Chinese bedrijven op een lijst van “Chinese militair-industriële complexbedrijven” plaatste.

Het is vermeldenswaard dat ondanks al deze officiële campagnes tegen DJI, zelfs grote Amerikaanse wetshandhavingsinstanties zoals de FBI en DHS (Department of Homeland Security) toegeven dat zij en hun personeel DJI-drones en cameratechnologieën blijven gebruiken voor hun eigen operaties.

Met andere woorden, de officiële campagnes van grote Amerikaanse overheidsdiensten lijken meer op politieke lasterinspanningen dan op praktische pogingen om de aanwezigheid van DJI-producten op de Amerikaanse markt of zelfs in gebruik door de overheid op lager niveau te blokkeren.

Vanaf nu, ja, kunt u nog steeds DJI-producten in de VS kopen als een Amerikaanse klant. Producten zoals hun over het algemeen uitstekende drones en actiecamera’s zijn nog steeds beschikbaar op Amazon en elders, net als altijd, en niets aan hun kwaliteit is veranderd vanwege de bovenstaande uitspraken.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer