Downloadbare F-Stop-grafiek – Inzicht in lensopeningen

In dit artikel zullen we ons concentreren op het diafragma en de meeteenheid – f-stops.

Fotografie en licht zijn een beetje als pen en inkt – je hebt het ene nodig om het andere te gebruiken. Zonder licht is er geen fotografie, en hoe je licht vangt, bepaalt je fotografische stijl.

Als u uw camera op automatisch laat staan, laat u hem veel van de creatieve beslissingen voor u nemen. Dat is waar het leren over de blootstellingsdriehoek om de hoek komt kijken.

Er zijn drie belangrijke aspecten aan het vastleggen van licht: diafragma, sluitertijd en ISO. Samen vormen deze de belichtingsdriehoek – elk element beïnvloedt het andere.

We zullen iets later in het artikel ingaan op wat diafragma en f-stops precies zijn.

Laten we eerst eens kijken naar de korte versie via de f-stop grafiek infographic hieronder. Het is downloadbaar en geeft je een snel spiekbriefje met f-stops en hoe je de juiste kunt kiezen.

Inhoudsopgave

F-Stop Chart (gratis downloaden)

f-stop-grafiek

Aperture Value Chart met het normale F-Stop-bereik (klik om te vergroten en te downloaden)

F-stops (ook wel f-nummers genoemd) verwijzen naar hoe open of gesloten de opening in uw lens is.

Hoe groter het diafragma – de opening in de lens – hoe kleiner het f-getal.

In de bovenstaande grafiek staat bijvoorbeeld f/1.4 vrij wijd open (een ‘groot’ diafragma), terwijl f/16 weinig meer is dan een gaatje (een ‘smal’ diafragma).

Naast de f-getallen staat een pijl die verwijst naar de scherptediepte. Scherptediepte is de hoeveelheid van je foto die van voor naar achter scherp lijkt.

Een zeer ondiepe scherptediepte vervaagt alles behalve het punt waarop je je focust.

Een diepe scherptediepte houdt het grootste deel van de scène relatief scherp.

Zoals u kunt zien in de f stop infographic hierboven, zijn scherptediepte en diafragmadiameter nauw met elkaar verbonden.

Hoe meer je diafragmaopening opent (zoals f/1.4 of f/2), hoe ondieper je scherptediepte; hoe meer gesloten (d.w.z. f/16 of f/22), hoe groter je scherptediepte en hoe groter je beeld scherp zal zijn.

Wat is Aperture?

Lensbladen

Foto credit: Wan San Yip

Nu je de grafiek hebt om naar te verwijzen, laten we een beetje dieper ingaan op wat diafragma echt is.

Simpel gezegd, diafragma is letterlijk de fysieke diameter van de opening in je lens. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht er in de sensor van je camera komt. Met een kleiner diafragma komt er minder licht in je camera.

Op de meeste camera’s is het vrij eenvoudig om het diafragma aan te passen. Schakel eenvoudig over naar de diafragmavoorkeuzemodus of de handmatige modus.

De diafragmavoorkeuzemodus is de gemakkelijkste keuze voor beginners, omdat je hiermee je diafragma kunt kiezen terwijl je je camera verlaat om de sluitertijd (en meestal ISO) te bepalen.

Wat is een F-Stop en hoe wordt deze berekend?

Wat is een f-stop?

Diafragma grafiek | Bron: Cbuckley

F-stops (ook wel f-getallen genoemd) zijn meeteenheden die u de grootte van het diafragma laten weten.

Met andere woorden, ze vertellen u de grootte van het gat waar het licht doorheen reist om uw camerasensor te bereiken.

Wiskundig gezien is het f-getal de verhouding van de brandpuntsafstand van de lens gedeeld door de diameter van het diafragma. Het resultaat is een fractie waarbij de “f” staat voor brandpuntsafstand en het getal erna is waar je het door deelt.

F/2 verwijst bijvoorbeeld naar het diafragma van je lens dat half open staat. F/4 verwijst naar het feit dat het 1/4 van de weg open is.

Dat betekent dat als je een 50mm-lens gebruikt, een diafragma-instelling os f / 2 een gat van 25 mm zou zijn. In dezelfde lens zou f/4 12,5mm zijn, enzovoort.

Maak je geen zorgen, je hoeft deze cijfers niet elke keer te berekenen als je op shoot gaat.

Praktisch gezien betekent dit allemaal dat hoe kleiner je f-stopgetal, hoe groter je diafragma (een ‘groot’ diafragma) en vice versa.

Hoe lees je een F-Stop?

f-stop nummers

Dit objectief heeft alleen full stops beschikbaar voor het aanpassen van de f-stop. Lenzen gemaakt voor digitale camera’s hebben meestal f-stops in stappen van derden. | Bron: Agê Barros

De eerste stap in het leren lezen f-stops is begrijpen wat een stop van blootstelling is.

Weet je nog hoe licht en fotografie hand in hand gaan? Nou, een stop is hoe fotografen praten over het meten van licht.

Als u een stop omhoog gaat, verdubbelt u de hoeveelheid licht die uw camera binnenkomt. Als je een stop naar beneden beweegt, halveert het licht dat je camera binnenkomt.

Wat verwarrend is, is dat dit soort stop anders is dan de stop in ‘f-stop’. F-stops verwijzen alleen naar de grootte van het diafragma. In tegenstelling tot stops van blootstelling, verdubbelen of halveren ze niet eenvoudigweg, maar zijn ze in plaats daarvan afhankelijk van de f-verhouding.

Van f/2.8 naar f/2 gaan is bijvoorbeeld één stop hoger. (Vergeet niet dat een kleiner f-getal een groter diafragma betekent!) Van f/5.6 naar f/8 gaan is één punt naar beneden.

Als we ons alleen zouden beperken tot f-stops die full stops waren, zou de schaal er als volgt uitzien:

f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32

Zoals het is, hebben we veel meer opties, de meeste lenzen hebben een diafragmabereik waarmee je de diafragmagrootte een derde stop per keer kunt aanpassen, vandaar alle tussenliggende opties.

Tip: Onthoud dat hoe groter het onderste getal, hoe smaller het diafragma. Een kleiner onderste getal van de f-verhouding betekent een groter diafragma.

Zodra je de volgorde van full-stop f-stops onthoudt, wordt het supereenvoudig om de andere instellingen op de belichtingsdriehoek aan te passen wanneer je je diafragma wijzigt.

Als u een instelling in één richting met een volledige stop wijzigt, kunt u dit altijd compenseren door een andere instelling op de belichtingsdriehoek een volledige stop in de tegenovergestelde richting te wijzigen (of beide andere instellingen met elk een halve stop).

Tip: Gebruikers van spiegelloze camera’s hebben een extra bonus wanneer ze in de handmatige modus fotograferen. Ze kunnen in realtime de effecten zien die het wijzigen van hun diafragmadiameter maakt en de andere belichtingsinstellingen aanpassen door simpelweg naar het scherm te kijken.

Vergeet niet dat wanneer we het hebben over stops in relatie tot blootstelling, we de hoeveelheid licht die binnenkomt verdubbelen of halveren.

Als u uw sluitertijd verlaagt van 1/100sec naar 1/50sec, verdubbelt u de hoeveelheid licht die binnenkomt. Dat gaat een halt toe.

Het is vergelijkbaar met ISO-waarden. Halvering of verdubbeling van ISO-getallen zal ook de beeldbelichting halveren of verdubbelen.

Stel dat je een foto maakt die goed belicht is op 1/50sec, f/8, ISO 100. Je besluit dan dat je je onderwerp meer van de achtergrond wilt isoleren, dus je opent je diafragma naar f/ 5.6 – een volledige stop.

Om de toegevoegde helderheid te compenseren, moet je diafragmeren in sluitertijd of ISO.

Je ISO staat al op 100, dus het is meestal logischer om je sluitertijd aan te passen (in dit geval te verhogen naar 1/100sec).

Wil je niet rekenen? Geen probleem!

Een snelkoppeling is simpelweg om te tellen hoeveel klikken je verplaatst. Als u bijvoorbeeld uw diafragmaknop drie klikken donkerder aanpast, compenseert u dit door uw sluitertijdknop drie klikken helderder te verplaatsen. En ga zo maar door.

Waar moet mijn F-Stop op worden ingesteld?

Dus nu denk je misschien: “Dit is allemaal heel fascinerend, maar ik wil gewoon weten waar ik mijn f-stop moet instellen!”

Zoals met zoveel dingen in fotografie, hangt het antwoord af van welke lens je gebruikt, wat je fotografeert en welk creatief effect je wilt bereiken.

De meeste portretfotografen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een ondiepe DOF om het onderwerp beter van de achtergrond te isoleren.

Als je een snelle lens gebruikt (een met een maximale f-stop van f/2.8 of groter), ligt dit over het algemeen tussen f/2 of f2.8.

Als je merkt dat je niet je hele onderwerp scherp kunt krijgen met deze bredere diafragmawaarden, probeer dan te stoppen naar f / 2.8 of zelfs zo smal als f / 4.

Bekijk de foto’s hieronder.

Elk is geschoten met een Sony A7 III met een Sony FE 50mm f/1.8 van $ 250. (Hoewel het maximale diafragma van f / 1.8 dit een behoorlijk snelle lens maakt, betekent de prijs dat het waarschijnlijk niet gelijk zal zijn aan de prestaties van sony’s duurdere 50mm-lenzen.)

Allereerst f/1.8, de maximale f stop voor dit objectief.

F 1.8

Fotograferen op het maximale diafragma van f/1.8 met mijn Sony FE 50mm. Zowel de voor- als achtergrond zijn wazig.

Deze f-stop instelling creëert een super ondiepe scherptediepte. Zowel de voorgrond als de achtergrond zijn mooi onscherp, terwijl het onderwerp mooi scherp staat.

De geringe scherptediepte ‘onscherpe achtergrond’ helpt om het onderwerp van de achtergrond te scheiden en geeft een esthetisch aantrekkelijke uitstraling aan de foto.

Fotograferen met F/2.8

Bij f/2.8 zijn de achtergrondstukken wat meer gedefinieerd. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het onderscheiden van de witte ridder aan de rechterkant. Ook is een beetje meer van de voorgrond duidelijker.

Bij f/2.8 hieronder zit er iets meer definitie in de andere schaakstukken, maar het onderwerp is nog steeds goed geïsoleerd van de anderen. Beide instellingen zijn uitstekend geschikt voor portretfotografie.

Houd er rekening mee dat een groter diafragma betekent dat er meer licht binnenkomt – terwijl ik deze wijzigingen in diafragma aanbreng, pas ik ook mijn sluitertijd aan, zodat ik dezelfde algehele belichting kan behouden.

Als je op zoek bent naar sport- of natuurfotografie of een ander genre dat een snelle sluitertijd nodig heeft, wil je kijken naar snelle lenzen waarmee je met een groter diafragma kunt werken.

Iets meer dan een stop naar beneden (f/4.5), en de stukken worden aanzienlijk meer gedefinieerd:

Fotograferen met een diafragma van f/4.5

Bij f/4.5 kun je beginnen met het onderscheiden van alle stukjes. De nerf van het hout in de planken is ook scherper.

Als je meer van je scène scherp wilt hebben – bijvoorbeeld een groepsfoto – wil je waarschijnlijk beginnen met een f / stop van ongeveer f / 5.6 of zo.

Voor straatfotografie wil je misschien nog verder diafragmeren. F / 8 heeft de neiging om vrij dicht bij de sweet spot op veel lenzen te zijn, met voldoende scherpte van voor naar achter voor de meeste onderwerpen.

In feite is er een oud fotografie gezegde dat zegt: “f / 8 en wees erbij”, wat betekent dat het beter is om gewoon de foto te maken dan te missen omdat je niet zeker weet welke instellingen je moet gebruiken.

Een diafragma van f/8 gebruiken

Springend naar f /8, is het gemakkelijk om alle stukken te identificeren en het gras op de achtergrond begint te worden gedefinieerd.

Zodra je naar een f-stopgetal groter dan f/11 gaat, ga je naar het rijk van landschaps- en stadsgezichtfotografie, waar het hebben van het grootste deel van de scène in focus een prioriteit is.

Een diafragma van f/13

Bij f/13 zijn de eerste drie stukken scherp, net als een groot deel van de voorgrond voor het eerste stuk. Ook is de achtergrond veel meer gedefinieerd. Je kunt beginnen met het onderscheiden van de stronk en individuele grassprieten.

Deze specifieke lens, die goedkoop is, presteert niet zo goed bij kleine diafragma’s als bij diafragmawaarden dichter bij f / 11. Bij f/13 zou ik bijvoorbeeld verwachten dat veel meer van de stukken mooi scherp zijn.

Fotograferen op f/16

Bij f/16 begint de zwarte koningin scherp te staan, de voorgrond is aanzienlijk scherper en de verschillende elementen van de achtergrond worden steeds duidelijker.

F / 16, hoewel niet helemaal het minimale diafragma voor dit objectief, is een vrij kleine diafragmaopening. Je hebt over het algemeen een statief nodig bij het werken met dergelijke diafragmaformaten, omdat ze aanzienlijk meer licht nodig hebben.

Fotograferen op f/22

Fotograferend op f/22 is de hele tafel bijna scherp (hoewel niet vlijmscherp). Je kunt ook enkele van de graspunten zien.

F/22 is het minimale diafragma op dit objectief en zorgt voor de diepste scherptediepte (niet zo indrukwekkend op dit specifieke objectief).

Veelgestelde vragen over F-Stop en Scherptediepte

Wat is één volledige f-stop?

In tegenstelling tot een stop van blootstelling (waarbij je de hoeveelheid licht verdubbelt of halveert), verwijst een f-stop naar vermenigvuldigen of delen door de vierkantswortel van 2 (1,41). De overgang van f/5.6 naar f/8 is bijvoorbeeld een afname van 1 stop belichting.

Hoeveel f-stops is 2.8 en 4?

Het verschil tussen f/2.8 en f/4 is één volledige stop belichting.

Welke f-stop is het beste voor portretten?

Voor afzonderlijke onderwerpen zal een f-stop van f/2 of f2.8 de sweet spot raken. Gebruik voor twee personen f/3.2 – f/4; gebruik voor meer dan twee personen f/5.6.

Welke f-stop is het scherpst?

Elke lens is anders, maar over het algemeen is het scherpste diafragma van je lens – ook wel bekend als de “sweet spot” – twee tot drie f / stops van het breedste diafragma.

Is f 2.8 goed voor portretten?

Ja, f/2.8 is een geweldig diafragma voor de meeste portretten met één onderwerp.

Laatste woorden

Hoewel je camera vaak de juiste belichting voor je kan kiezen, zal hij niet noodzakelijkerwijs de meest verbluffende creatieve keuzes maken.

Geloof het of niet, maar veel van de creativiteit van een fotograaf ligt in hoe ze werken met f-stops en diafragma.

Als je een totale beginner bent, begin dan in de diafragmavoorkeuzemodus. Dit geeft je de kans om vertrouwd te raken met het gebruik van de diafragmaknop zonder je zorgen te maken over de andere instellingen van de belichtingsdriehoek.

Ik hoop dat je hebt genoten van dit korte uitstapje in de wereld van diafragma’s en f-stops en goed gebruik kunt maken van de f-stop infographic die erbij hoort. Het is een handig spiekbriefje voor beginners.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer