Dronefotograaf geprezen als held voor zijn haaienwaarschuwing

Fotografen kunnen soms op het juiste moment in precies de juiste situatie terechtkomen op een manier die hen een groot verschil laat maken voor anderen. Dit is wat er onlangs gebeurde met een dronefotograaf die in de buurt van een Australisch strand werkte.

David Alphonso, een oplettende dronefotograaf, heeft misschien net een paar levens of ledematen gered door de zeer nabije aanwezigheid van een enorme grote witte haai op te merken die binnen slechts enkele meters van zwemmers langs Meelup Beach in West-Australië zwemt.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door • F O N Z Y F O T O S • (@fonzyfotos)

Snel denkend facetimede de fotograaf, die een video over zeedieren langs het strand had gemaakt, zijn eigen romantische partner Kirsty, die met hun kind langs hetzelfde strand was. Ze bracht zich vervolgens in veiligheid en bracht andere zwemmers op de hoogte van het enorme zeeroofdier in de buurt.

Alphonso waarschuwde vervolgens ook badmeesters in het gebied voor de aanwezigheid van de haai. Ze jetskiën snel naar waar de fotograaf zei dat de haai was en verifieerden dat het dier een grote witte was.

De badmeesters schakelden vervolgens een helikopter in om het wezen in de gaten te houden en sloegen een haaienalarm af waarmee ze het hele strand afsloten.

Volgens David Alphonso’s eigen opmerkingen aan The Sun: “Het is een goede baan dat ik mijn drone daar had. Er moeten duizenden mensen op het strand zijn geweest.”

De fotograaf zelf wist niet precies wat voor soort haai het was toen hij het eenmaal zag. Hij kon alleen maar zien dat het enorm was en naderde binnen niet meer dan 10 voet of 3 meter zwemmers langs het strand.

Vervolgens toonde hij zijn livebeelden terwijl deze op zijn iPad werden getoond aan een badmeester die de bredere officiële reactie van strandpersoneel in gang zette.

Volgens veel bronnen zijn haaien die zo dicht bij de kust zwemmen vaak actief op zoek naar een prooi. Gezien de grootte van de haai op het eerste gezicht, had het gemakkelijk het grote wit kunnen zijn dat het bleek te zijn of een tijgerhaai, die ook een vergelijkbare grootte bereikt.

Beide soorten zijn agressieve en actieve mariene roofdieren die bekend staan om het af en toe bijten van mensen. Hoewel geen van beide soorten normaal gesproken mensen als prooi achtervolgt, kan zelfs een zogenaamde testbeet meer dan verwoestend genoeg zijn om dodelijk te zijn.

Vooral grote blanken staan erom bekend dat ze soms ernstige beten toebrengen aan mensen in hun natuurlijke territoriale wateren.

David Alphonso zelf benadrukte op zijn Instagram-pagina hoe belangrijk het is om haaien te respecteren, ondanks de aanwezigheid van het roofdier dicht bij zijn eigen familie in hetzelfde water.

“We moeten niet vergeten dat het hun oceaan is, zonder hen zou het onderwaterecosysteem instorten. Let op, maar wees niet bang voor haaien”, aldus de fotograaf.

De fotograaf, die tien jaar geleden vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Australië verhuisde, vertelde de website PetaPixel dat hij als elektricien van beroep werkt en dat hij zijn speciale soort fotografie als hobby doet.

Hij beweert vooral gepassioneerd te zijn door natuurfotografie.

Zijn andere foto’s en video’s van enorme zeefauna voor de kust van Australië zijn inderdaad behoorlijk indrukwekkend en de moeite waard om te bekijken op zijn Instagram-pagina.

straalvissen zwemmen in tropisch water

Hij heeft eerder echt verbluffende video’s gemaakt van bultruggen, dolfijnen en het meest indrukwekkende van allemaal, zeldzame video’s van immense blauwe vinvissen die zwemmen in de tropische wateren van het continent.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door • F O N Z Y F O T O S • (@fonzyfotos)

Deze wezens, de grootste dieren die ooit op aarde hebben bestaan, worden niet vaak op video vastgelegd.

Je kunt een glimp opvangen van David Alphonso’s andere foto- en videowerk op zijn Instagram-pagina.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om u te helpen slagen als een professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer