Duiker neemt schattige en angstaanjagende selfie met een van de dodelijkste wezens van de oceaan

FacebookPinterestDelen

Duikers bevinden zich vaak in situaties waarin geweldige video’s en foto’s mogelijk zijn, samen met grote risico’s.

Meestal echter, als we denken aan de riskante kant, associëren we het met dingen als scheepswrakken, diep water, haaien, stormen en andere enorme zeedieren.

Wat velen van ons misschien minder vaak als gevaarlijk beschouwen, is het tegenkomen van een kleine octopus bedekt met prachtige blauwe ringpatronen. We zouden ons echter ernstig vergissen.

Een duiker, de onderwaterfotograaf en marien bioloog Sheree Marris, kreeg onlangs zo’n kleine kans tijdens het duiken voor de kust van het Mornington-schiereiland in de Australische staat Victoria.

Terwijl ze zich onder de golven voortbewoog, kwam ze een van deze absurd schattige kleine octopi tegen en besloot ze een korte selfievideo van zichzelf met het compacte wezen te maken.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Sheree Marris (@shereemarris)

Als je aan een octopus denkt, is het gemakkelijk om je een wezen voor te stellen dat kan variëren van de grootte van een medim-hond tot groter dan een grote volgroeide man.

Bij de Blauwringige octopus is dit zeker niet het geval. Deze prachtig gekleurde koppotige groeit niet verder dan slechts 20 cm (ongeveer 9 inch) breed en velen van hen kunnen zo klein zijn als 10 cm (3 inch) over volgroeid.

Ondanks de pint-sized afmetingen, is deze kleine octopus bedrieglijk gevaarlijk, zoals zijn briljante ringpatronen duidelijk hinten. Het gevaar is vooral omdat het de mogelijkheid heeft om een van ’s werelds dodelijkste soorten gif te injecteren met een enkele pijnloze beet uit zijn kleine snavel.

kleine blauwgeringde octopus

Bij mensen kan die ene beet meer dan giftig genoeg zijn om de dood in slechts enkele minuten te veroorzaken, en een gemiddeld exemplaar van deze octopus draagt er genoeg van om ongeveer 26 volwassen mensen te doden.

Dus ja, mooi en klein als het is, dit is een wezen dat je absoluut niet binnen het bereik van nipping zou willen maken.

Geen van deze details vormde echter een probleem voor Marris. Als marien bioloog zou ze goed weten hoe ze met de kleine beestjes moet omgaan. Ze zou ook weten dat als de octopus die ze tegenkwam plotseling het briljante, bijna elektrische blauw van zijn ringen begon te activeren, het een teken was om meteen terug te keren.

blauw geringde octopus ringen

bron afbeelding: Wikimedia Commons

Dat terzijde, ondanks hun woest dodelijke beet, zijn deze octopussen verre van agressief en zullen ze hun best doen om confrontaties met mensen te vermijden, tenzij ze ernstig worden geprovoceerd.

Zoals Marris op haar Instagram-pagina uitlegde, was het ook een verrassing om de kleine octopus tegen te komen, grotendeels omdat het meestal nachtelijke jagers zijn die er de voorkeur aan geven “’s nachts uit hun holen te komen om te jagen.” Ze voegde eraan toe dat “het zien van dit dodelijke juweel gedurende de dag een traktatie was.”

In de video zie je Marris op de achtergrond loeren als de octopus de camera nadert die ze ervoor had geplaatst. Hierdoor kon ze een veilige persoonlijke afstand houden terwijl ze een mooie close-up opname van het dier en haar in beeld vastlegde.

De video is het bekijken waard. Als je op een dag toevallig een van deze mooie wezens tegenkomt tijdens je eigen Australische duikbezoek, onthoud dan gewoon dat het goed moet komen als je niet provoceert. Houd ook een oogje in het zeil voor de aanblik van stralende, verschuivende blauwe ringen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer