Echte fotografie krijgt een nieuwe klap van AI: nep-personeelsbeelden

FacebookPinterestDelen

Ai-gerenderde foto’s en andere afbeeldingen verbeteren met sprongen en grenzen ten opzichte van wat het een paar jaar geleden mogelijk was om automatisch te genereren, en ze krijgen tractie op vreemde plaatsen.

Zoals we in eerdere berichtgeving over het onderwerp hebben aangetoond, leveren veel van de AI-renderingplatforms die iedereen vrij online kan gebruiken niet altijd precies wat we volledig samenhangende resultaten zouden noemen. Sommigen van hen doen dat echter soms wel, en de visuals worden slim gebruikt voor zakelijke leugenachtigheid.

Zoals een recent onderzoek van journalist Evan Ratliff van Business Insider onthulde, genereren sommige bedrijven kunstmatige, fotorealistische afbeeldingen van gezichten van mensen voor personeelsfoto’s van niet-bestaande werknemers.

Waarom zouden bedrijven zoiets doms doen als je naïef vraagt? Een paar eenvoudige redenen komen in me op.

De eerste en meest voor de hand liggende hiervan is dat een bedrijf zichzelf zeker groter en professioneler kan laten lijken als het meerdere of meer personeelsleden kan laten zien in plaats van slechts een paar.

Een andere nuttige reden is omwille van diversiteit PR. Door te pronken met een personeelsrooster dat gender- en etniciteitsdivers is, kan een bedrijf ook zijn imago op bepaalde manieren verbeteren.

Deze en andere redenen worden des te verleidelijker wanneer het hebben van de personeelsfoto’s zelf geen geld of tijd hoeft uit te geven aan echte werknemers of, als dat niet lukt, menselijke modellen in te huren voor een fotoshoot.

Het is ook handig dat mensen die niet bestaan een bedrijf niet kunnen aanklagen voor het gebruik van hun gezicht zonder toestemming nadat ze het van een of ander profiel op sociale media hebben geschraapt.

Ratliff zelf ontdekte dat dit alles een ding was nadat hij eerst enkele anomalieën had opgemerkt in de personeelsfoto’s die werden gepubliceerd op de website van een bepaald bedrijf, een Oostenrijkse testvoorbereidingsdienst genaamd takeIELTS.

Volgens de verslaggever waren er verschillende echt vreemde anomalieën in verschillende van de portretfoto’s op de site. Het gezicht van de ene persoon had slechts één oorbel aan het ene oor, terwijl een andere kant van zijn gezicht nauwer was geschoren dan de andere.

Hoewel de oorbel niet helemaal ongeloofwaardig is in een normaal menselijk portret, is geen van deze details vrij typisch voor een profielfoto van een zakelijke website.

Ratliff bevestigde vervolgens zijn vermoedens door contact op te nemen met het bedrijf en hen meteen te vragen of ze AI-gerenderde gezichtsfoto’s” voor hun site hadden gebruikt en een persoon die het bedrijf runde, Lukas genaamd, bevestigde dat ze dat hadden gedaan. Hij beweerde dat “het de juiste boodschap overbrengt dat het een groot bedrijf is dat met professionals werkt,”

Volgens de Business Insider-verslaggever had takeIELTS alle kunstmatige gezichten verwijderd en de bedrijfsnaam zelf veranderd toen hij maanden later terugging naar hun website.

AI-beeldweergaveplatforms werken op een aantal verschillende manieren en ze zijn niet allemaal ideaal voor dit soort gezichtsgenererende scenario’s. Sommigen zijn echter gespecialiseerd in het gebruik van neurale netwerkprogramma’s die ze hebben gevoed met miljoenen echte foto’s van echte mensen om de AI onder de motorkap te laten leren hoe ze een foto-achtige afbeelding van een menselijk gezicht helemaal opnieuw kunnen construeren.

Zoals Ratliff echter opmerkt, zijn deze programma’s “niet bedoeld om zich voor te doen als iemand of een identiteit te stelen. Ze zijn bedoeld om zich voor te doen als iedereen, om de fundamenten van het menselijk uiterlijk met toenemende trouw na te bootsen, “

Met andere woorden, de algemene patronen die voortkomen uit het analyseren van miljoenen gezichten kunnen vervolgens worden gedestilleerd tot specifieke (zij het generieke) menselijke gezichten die er meestal heel echt uitzien.

De verslaggever heeft ook opgemerkt dat hij andere bedrijven heeft betrapt die zich bezighouden met dezelfde praktijk en noemde er een in het bijzonder, een service genaamd Informa Systems, die trainingsmateriaal verkoopt aan politieafdelingen zoals de Austin PD in Texas.

bron afbeelding: Informa Systems

Grappig genoeg worden sommige van deze gezichten ook hergebruikt door meerdere bedrijven, waardoor er nog een gat in de schertsvertoning komt. Ratliff ontdekte bijvoorbeeld dat een zogenaamde foto van “Roger Tendul”, de vermeende chief marketing officer van Informa, op meerdere andere sites is gevonden, waaronder promotiemateriaal voor een datingwebsite.

Het is ook vermeldenswaard, vanaf onze eigen recente controle, dat Informa Systems ook zijn personeelsfotosectie heeft verwijderd.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer