Een blik op Apple’s uitbreiding van iCloud-codering naar foto’s

FacebookPinterestDelen

Apple, wiens iconische iPhones nu door ongeveer 50% van de Amerikanen en iets meer dan een miljard meer mensen wereldwijd worden gebruikt, breidt de gegevensbeveiligingsmaatregelen voor iCloud uit.

De techgigant heeft nu geavanceerde nieuwe beveiligings- en gegevensprivacyfuncties toegevoegd om gebruikers van zijn cloudservice te beschermen. Hieronder vallen verbeterde beschermingen voor gegevens zoals back-upfoto’s, notities en andere categorieën informatie.

In plaats van gebruikers alleen versleuteling op het apparaat te blijven bieden voor verschillende gegevenscategorieën, geeft Apple iCloud-klanten toegang tot end-to-end (E2E) -codering voor bijna alles.

Volgens Apple leverden de vorige beveiligingen met iCloud E2E-codering op voor 14 gevoelige gegevenscategorieën die wachtwoorden in de iCloud-sleutelhanger, gezondheidsgegevens enzovoort bevatten.

Nu, met het nieuwe Advanced Data Protection-protocol, springt het bereik van deze categorieën naar 23, waaronder iCloud-foto’s, Notities en andere.

Er zijn echter nog uitzonderingen. Deze omvatten e-mail-, contacten- en agendagegevens, omdat deze actief leesbaar moeten zijn vanwege “de noodzaak om samen te werken met de wereldwijde e-mail-, contacten- en agendasystemen.”

Deze nieuwe Advanced Data Protection Standard is nu Apple’s hoogste niveau van cloudbeveiliging voor gebruikers van zijn apparaten. Klanten hebben de mogelijkheid om het naar eigen goeddunken te activeren.

Apple geavanceerde gegevensbescherming standaard screenshot

Afbeelding credits: Apple

Naast het bovenstaande geeft Apple zijn iMessage-service betere beveiliging door Contact Key Verification in te schakelen, wat gericht is op gebruikers die worden geconfronteerd met wat het bedrijf “buitengewone digitale bedreigingen” noemt.

Dit soort gebruikers kunnen journalisten, fotojournalisten, dissidenten, mensenrechtenactivisten en NGO-medewerkers in het veld zijn. Met Verificatie van contactsleutel kunnen gebruikers een extra verificatielaag toevoegen aan berichten, zodat ze alleen kunnen worden gelezen door de beoogde ontvangers.

In Apple’s eigen woorden,

“Gesprekken tussen gebruikers die iMessage Contact Key Verification hebben ingeschakeld, ontvangen automatische waarschuwingen als een uitzonderlijk geavanceerde tegenstander, zoals een door de staat gesponsorde aanvaller, er ooit in zou slagen om cloudservers te doorbreken en hun eigen apparaat in te voegen om deze gecodeerde communicatie af te luisteren,”

Apple voegt er vervolgens aan toe: “En voor nog hogere beveiliging kunnen gebruikers van iMessage Contact Key Verification een contactverificatiecode persoonlijk, op FaceTime of via een ander beveiligd gesprek vergelijken.”

Als laatste stap heeft Apple ook beveiligingssleutels toegevoegd, waarmee de gebruiker de mogelijkheid heeft om hardwaresleutels van derden te introduceren voor berichttoegang.

Apple beveiligingssleutel optie screenshot

Kortom, hiermee kan het tweefactorautorisatiemechanisme van een gebruiker met iCloud nu een hardwarebeveiligingstoken bevatten als een van de twee factoren. Volgens Apple: “Dit gaat nog verder met onze tweefactorauthenticatie, waardoor zelfs een geavanceerde aanvaller de tweede factor van een gebruiker in een phishing-zwendel kan verkrijgen”, aldus Apple.

De bovenstaande geavanceerde gegevensbeschermingsfuncties voor iCloud zijn al beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten die zijn ingeschreven voor het Apple Beta Software Program. Ze zullen dan tegen het einde van het jaar beschikbaar worden gesteld aan het grote publiek. Beveiligingssleutels en verificatie van contactsleutels voor iMessage zijn beschikbaar in 2023.

Als u een fotograaf bent die in het veld werkt voor gevoelige projecten, of als u uw door iCloud opgeslagen foto’s extra veilig wilt houden tegen inbraak en exfiltratie, kunnen deze functies in veel contexten een handige optie zijn.

Voor algemene fotobescherming op niet-Apple-apparaten raden we ten zeerste aan om altijd een back-upoplossing te hebben voor al uw fotografisch werk.

Dit moet zowel codering als dubbele back-up omvatten. Dit betekent in feite dat u een tweede lokale kopie van alle foto’s op een externe schijf hebt die u onmiddellijk kunt openen, samen met cloudback-up en synchronisatie die uw werk veilig houdt op externe servers.

De meeste externe back-upproviders bieden standaard codering en er zijn eenvoudig te gebruiken software-opties zoals Cryptomator en anderen voor het coderen van uw opgeslagen schijfbestanden.

Het is zeker niet leuk om cruciale persoonlijke en projectfoto’s verloren, per ongeluk vernietigd of gestolen te zien. Gelukkig is het niet moeilijk om deze rampen te voorkomen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk de 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer