Een nieuwe filmcamera van Leica ziet er steeds plausibeler uit

Niets bewijst nog dat Leica een nieuwe filmcamera-editie zal uitbrengen, laat staan dat het een gemoderniseerde versie van de M6 zal zijn, maar we weten wel dat het bedrijf in oktober een merkevenement gaat organiseren en dat op dit evenement in Duitsland nieuwe productreleases bijna gegarandeerd zijn.

Zoals eerder gesuggereerd door onszelf en de website Leica Rumors en anderen, lijkt het heel goed mogelijk dat het iconische merk in oktober van dit jaar een nieuwe filmcamera zal lanceren. In het bijzonder circuleren de hints rond een soort herlancering van de M6-filmcamera-editie van de fabrikant, oorspronkelijk voor het eerst uitgebracht in 1984 en met een productierun die duurde tot 1998. Leica is in ieder geval geen onbekende in het opnieuw uitbrengen van oudere producten in een nieuwe vorm en met nieuwe functies.

Bovendien brengt Leica, in tegenstelling tot vrijwel alle grote cameramakers, nog steeds filmcamera’s uit, produceert en onderhoudt deze. De meest recente hiervan is de MP, uitgebracht in 2003, en de M-A, uitgebracht in 2014. Beide zijn nog in productie. Dus als iemand een filmcamera van hoge kwaliteit uitbrengt, is het waarschijnlijk Leica.

Je zou in de verleiding kunnen komen om te denken dat dit allemaal onwaarschijnlijk is vanwege de zwakke vraag naar filmcamera’s en filmfotografie, maar hierin zou je je vergissen. Dit hele fotografische veld stijgt als geheel en leica’s huidige filmcameramodellen, de mp en M-A hierboven genoemd, zijn beide extreem veel gevraagd. De vraag ernaar is zelfs zo hoog dat ze momenteel uitverkocht zijn op de Amerikaanse markt en Leica heeft zelfs verklaard dat het de vraag naar zijn filmcamera’s niet kan bijhouden.

Met andere woorden, er zijn goede praktische, marketinggerelateerde en economische redenen voor Leica om een nieuw filmcameramodel te onthullen. Op zijn minst zal het enorme media- en fotografenroem genereren, terwijl het bijna gegarandeerd uitzonderlijk goed verkoopt.

De M6 zou ook een zeer goede keuze zijn als sjabloon voor een vernieuwd, verbeterd apparaat. In zijn oorspronkelijke vorm is het een van de meest gewilde Leica-filmcamera’s op de markt van vandaag en ook een van de beroemdste die er bestaan. Tweedehands eenheden van dit specifieke cameramodel kunnen zelfs nu al voor maar liefst $ 3000 worden verkocht.

Leica produceert natuurlijk ook een reeks digitale camera’s en accessoires. Ook deze zijn uitzonderlijk populair ondanks hun typisch hoge prijzen. Het feit dat dit merk nog steeds het zeer eenvoudige M-A-filmmodel naast hen produceert, zorgt voor een hoge populariteit voor beide soorten apparaten.

Afbeelding credit: Leica, Leica M-A

De M-A zelf kan ook zeker een opvolger gebruiken. Deze puur mechanische filmcamera wordt beschouwd als uitzonderlijk in zijn prestaties en fotografische kwaliteit. Toch is het misschien net iets te basaal voor veranderingen in de vraag van de consument en het mogelijke gebruikersbestand naar jongere kopers van nieuwe generaties.

Met deze factoren in gedachten is het mogelijk dat Leica een filmcameramodel uitbrengt, maar met een paar meer gebruiksvriendelijke elektronische randapparatuur die het gebruik ervan net iets handiger maken voor kopers die van film houden, maar gewend zijn geraakt aan de enorme hoeveelheid elektronische vereenvoudigingen in digitale camera’s.

In wezen zou de nieuwe (veronderstelde) camerarelease van Leica iets van een kruising kunnen zijn tussen de zeer eenvoudige M-A en de stopgezette M6, maar met een vleugje van de meer geavanceerde M7 die ook in 2018 werd stopgezet. Deze laatste camera had zaken als de diafragmavoorkeuzemodus voor geautomatiseerde sluitertijdselectie en DX-codelezing, waarmee de camera automatisch de ISO kon aanpassen. Het bood ook TTL-flitsmeting tot 1/1000 van een seconde, wat redelijk goed was.

Natuurlijk is al het bovenstaande speculatief en zullen we pas in oktober (mogelijk) concrete details weten als Leica inderdaad een nieuw filmcameramodel onthult in plaats van een digitale editie. De geruchten zijn echter behoorlijk overtuigend en vooral heel plausibel.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer