Een opnamelijst maken (+ sjabloon)

Dit is een gids om u te helpen een opnamelijst te maken voor uw volgende fotoshoot of filmoptreden.

Films worden nooit opgenomen zoals je ze op het scherm ziet – dat eindresultaat komt samen in de montagekamer. De productie vindt plaats in een heel andere volgorde.

Een video- of filmproductie is veel werk van veel verschillende professionals die samenwerken. U wilt dat iedereen op dezelfde pagina staat om de gewenste resultaten te bereiken – en u wilt tijd, moeite en budget optimaliseren.

Je zou niet willen dat de acteurs continu in en uit hun kostuums en make-up stappen. Het is efficiënter als je alle shots filmt waarbij ze bijvoorbeeld hetzelfde dragen voordat je verder gaat.

Hetzelfde geldt voor verlichtingsopstellingen, locaties, etc.

Daarom helpt het hebben van een richtlijn je om te organiseren en ervoor te zorgen dat je al het materiaal hebt dat je nodig hebt om het verhaal te vertellen op de manier die je wilt.

In dit artikel vind je een gratis shot lijst sjabloon die u kunt downloaden en aanpassen voor al uw projecten.

Je leert ook alle antwoorden op de meest voorkomende vragen over opnamelijsten.

Aan de slag!

Inhoudsopgave

Wat is een Shot List?

Een opnamelijst is een document dat u helpt bij het organiseren van uw opnamen. Als u een opnamelijst maakt voor een fotoshoot of filmproductie, kunt u de opname zo organiseren dat u uw tijd en middelen kunt optimaliseren.

Voor sommige videomakers (of filmmakers) is het beter om te organiseren op basis van locatie, en voor anderen is het het beste om het te doen met de vereiste apparatuur, enz.

Er is niet één manier om een fotolijst te maken – het gaat erom te vinden wat het beste is voor u en uw project.

Wat staat er in een Shot List?

Als je jezelf afvraagt hoe je een opnamelijst maakt, zijn hier de 16 essentiële elementen die je moet opnemen bij het maken van een lijst voor je volgende filmproductie.

Vergeet niet dat het maken van een shotlijstdocument dat alles van tevoren bevat, essentieel is voor de efficiëntie en het succes van uw werk als creatief.

Opnamelijsten zijn meer dan alleen een eenvoudig run sheet – ze kunnen details bevatten van camera-opnamen en hoeken, callsheets, notities van de assistent-regisseur, opnameformaten en andere dingen die belangrijk zijn voor het pre-productieproces.

Hier zijn 16 elementen die u moet opnemen in uw sjabloon voor de opnamelijst.

1. Verwijzing

Het hebben van een visuele referentie maakt het gemakkelijker om door het hele team te communiceren. Veel filmmakers maken een storyboard voor de shotlijst of tegelijkertijd.

Als u er een doet, kunt u het gidsnummer opnemen dat de opname koppelt aan de schets van het storyboard. U kunt ook referentieafbeeldingen of de schets rechtstreeks aan de opnamelijst toevoegen, in combinatie met een referentienummer om ze te verbinden.

Als u geen visuele aanwijzingen wilt gebruiken, kunt u de scriptpagina als referentie plaatsen.

2. Volgnummer

Bij het maken van films wordt een sequentie gemaakt door meerdere scènes. Om elk shot nauwkeurig te identificeren, kunt u beginnen met het scènenummer.

3. Scènenummer

Een scène is een deel van de film dat zich normaal gesproken afspeelt op een enkele locatie in een bepaald en continu tijdsbestek. Het kan worden gedaan in een enkel schot of vele opnamen.

4. Schotnummer

Een opname is een enkele take die seconden of minuten kan duren. Het opnamenummer moet elk schot identificeren – dus, in tegenstelling tot het volgnummer en het scènenummer, wordt het niet herhaald in de opnamelijst.

5. Locatie

Afhankelijk van het aantal en de verscheidenheid aan locaties waar u filmt, kunt u meer of minder details bekijken. Het kan zo eenvoudig zijn als aangeven of u binnen of buiten bent – naar een meer specifieke plaats.

6. Beschrijving van het schot

Hier kunt u een korte beschrijving schrijven van wat er tijdens de opname gebeurt. Bijvoorbeeld – Man loopt een restaurant binnen en benadert de gastvrouw.

7. Kaderen

De kadrering wordt ook wel shot size genoemd. Dit komt omdat u bepaalt hoeveel er in beeld komt. Een brede opname toont een groot deel van de locatie, terwijl een close-up alleen een detail van de locatie, rekwisieten of het personage kan laten zien.

Over het algemeen kun je de omlijsting in drie formaten verdelen: close-up, medium en breed (ook calleidde long shot). Vervolgens kan elk van hen verder worden gecategoriseerd – bijvoorbeeld extreme close-up, medium close-up en brede close-up.

8. Type schot

Dit verwijst naar de camerahoeken. Je kunt fotograferen op ooghoogte, over de schouder, van bovenaf, van onderaf, etc.

9. Camera beweging

Wordt de camera statisch? Gaat het het personage volgen? Is het zoomen, pannen, kantelen? Hier maak je de aantekeningen over hoe de camera beweegt.

10. Uitrusting

Je kunt dit een enkele categorie maken of je kunt het verder opsplitsen in de camera, lens, filters, accessoires (d.w.z. camera dolly), enz. Dit wordt gedefinieerd op basis van de kadrering, het opnametype en de camerabeweging.

11. Framesnelheid

Zowel video als film zijn gemaakt van een reeks stilstaande beelden die frames worden genoemd. De framesnelheid is de snelheid waarmee ze worden vastgelegd en weergegeven.

12. Verlichting

Film- en videoverlichtingsopstellingen kunnen zeer complex zijn. Het toevoegen van deze informatie aan je opnamelijst kan het werk van de fotografiedirecteur efficiënter maken.

13. Geluid

U kunt in deze kolom invoeren welke geluiden worden opgenomen en hoe – als het dialogen of speciale effecten zijn, enz.

14. Personages

Hier kun je een lijst maken van de acteurs en actrices die deelnemen aan de opname. U kunt ook opmerken of u wat extra’s nodig hebt – zo ja, hoeveel en andere kenmerken waarvan u denkt dat ze nodig zijn.

15. Dialogen

Sommige filmmakers nemen een categorie op waarin ze de dialogen in het shot noteren – als die er zijn. Anders kunt u dit overslaan en gewoon vertrouwen op de beschrijving van de opname.

16. Opmerkingen

Hier kunt u alles plaatsen dat niet onder de specifieke categorieën van uw opnamelijst viel. U kunt bijvoorbeeld de rekwisieten, make-up, enz. Opnemen.

U kunt deze ruimte ook gebruiken om andere informatie op te schrijven die relevant kan zijn voor de rest van de bemanning of zelfs assistent-regisseur. Vergeet niet dat deze tool niet alleen over organiseren gaat, maar ook over communiceren.

Shot List Template (gratis downloaden)

Klik hier om een gratis opnamelijstsjabloon te downloaden om te gebruiken in pre-productie bij het plannen van uw video-opname.

Ga als volgt te werk om een lijst met camera-opnamen te maken met behulp van de sjabloon:

  1. Splits je script op in sequenties, scènes en shots.
  2. Visualiseer hoe u wilt dat elk van deze componenten eruitziet. Het helpt als je een storyboard of schetsen maakt.
  3. Open de sjabloon.
  4. Analyseer elke opname en bepaal wat je nodig hebt om het te maken.
  5. Organiseer de opnamen om uw bronnen te optimaliseren. Je kunt elk shot samenstellen dat op dezelfde locatie gebeurt, of elk shot met dezelfde set acteurs – dit is aan jou.
  6. Vul het sjabloon in.
  7. Pas de sjabloon aan volgens de behoeften van uw project en uw persoonlijke voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld het opnameschema toevoegen. Verwijder ook degenen die niet nuttig voor u zijn.
  8. Als u klaar bent, slaat u het op als een ander bestand. Op deze manier heb je dit bestand altijd als sjabloon voor nieuwe projecten.

Veelgestelde vragen over het maken van een opnamelijst

Waarom zijn shotlijsten belangrijk?

Het opnemen van video of film in dezelfde volgorde als ze door het publiek zullen worden gezien, zou duur en tijdrovend zijn.  Een opnamelijst helpt je om georganiseerd te blijven en het meeste uit de opnametijd te halen. Het helpt je ook om je creatieve visie aan elk bemanningslid te communiceren.

Wie maakt de opnamelijst?

Normaal gesproken werken de filmregisseur en de fotografieregisseur samen om de opnamelijst in het pre-productieproces voor te bereiden.

Wat komt eerste storyboard of shotlijst?

Veel makers maken het storyboard eerst – als je eenmaal weet hoe het eruit ziet, is het gemakkelijker om het op te splitsen. Anderen vinden het leuk om aan beide dingen tegelijk te werken.

Wat is een master shot in het filmmaken?

Een scène kan worden samengesteld uit een of meerdere opnamen. Wanneer een scène wordt gedaan in één shot dat van begin tot eind beslaat , is dat een mastershot.  het is meestal een lang (breed) shot.

Wat is shot breakdown?

Een shot breakdown is een analyse van hoe een shot wordt gedaan. Dit omvat de opnamebeschrijving, camerahoek, opnamegrootte, enz.

Hoe schrijf je shots in een script?

U kunt een opname in een script schrijven met behulp van kogelkoppen. Voeg er een toe elke keer dat er een verandering is in framing, camerahoek, belichting, locatie, enz. Met andere woorden, elke keer dat een nieuw schot begint.

Laatste woorden

Ik hoop dat dit artikel nuttig was om je uit te leggen waarom je een opnamelijst voor je video- of filmprojecten moet maken.

Hoewel normaal gesproken niet vereist voor de gemiddelde fotoshoot, zul je need shot lijsten bij het werken aan grotere fotografie producties ook.

Zodra u een opnamelijst begint te gebruiken om uw productie te organiseren, zult u zien hoeveel soepeler het proces kan worden. Ook zullen de bemanningsleden in staat zijn om uw creatieve visie te begrijpen en u te helpen deze in actie te brengen.

U kunt de sjabloon voor de gratis opnamelijst in dit artikel downloaden of u kunt uw eigen sjabloon maken – afhankelijk van wat het beste voor u werkt. Als u twijfels of suggesties heeft, kunt u deze delen in de sectie Opmerkingen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer