Beste Picasa-alternatief (vervangende afbeeldingseditor)

FacebookPinterestDelen

Google stopte met de gratis foto-organizer en editor Picasa en verving deze in 2016 door Google Foto’s.

Sindsdien zijn fotografen op zoek naar een Picasa-vervanging om aan hun behoeften te voldoen.

In deze handleiding introduceren we 12 Picasa-alternatieven, zowel gratis als betaald.

Luminar 4 Picasa vervanging

Luminar 4

Krachtig, volledig uitgerust alternatief voor Picasa tegen een betaalbare prijs. Gebruik code SHOTKIT15 bij het afrekenen!

Controleer de huidige prijs

De meeste gratis beeldsoftware biedt basisfuncties voor het bewerken van foto’s, zoals kleurverbetering, rode-ogenreductie en bijsnijden.

Picasa bood echter ook gezichtsherkenning, geotagging, snel bladeren door afbeeldingen, tekstoverlays, diavoorstellingen, afdrukken en het delen van afbeeldingen – functies die vaker voorkomen bij betaalde apps voor het bewerken van foto’s.

Ondanks dat Picasa freeware is, kun je merken dat het hier in 2023 beter is om een beetje te investeren in een krachtiger betaald alternatief.

Laten we eens kijken naar de opties.

Inhoudsopgave

12 Beste Picasa-alternatieven in 2023

1. Luminar 4

Luminar 4

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Uitgebreide functies voor bewerking
 • Baanbrekend gebruik van AI
 • Toegankelijker in vergelijking met Lightroom
 • Sky vervanging
Tegens

 • Ongeschikt voor het beheren van grote afbeeldingscatalogi
 • Mist trefwoorden en metadata-opties
downloaden

Luminar 4 is een van de krachtigste, volledig uitgeruste bewerkingssoftware die in 2023 op de markt beschikbaar is, biedt bewerkingsoplossingen met één klik, terwijl u ook diep in een afbeelding kunt graven om een onderscheidende look te creëren.

Luminar 4 is gericht op het bewerken van individuele foto’s en legt veel kracht in uw handen.

Hoewel je heel technisch kunt worden in je bewerkingen met behulp van zaken als maskering en lagen, is Luminar 4 vooral bekend om zijn gebruik van AI.

Luminar 4 maakt gebruik van AI machine learning om automatische bewerkingen van uw foto’s aan te bieden en suggesties te doen op basis van miljoenen bestaande foto’s.

Bovendien kan Luminar een lucht verwisselen, een ongewenst deel van een afbeelding laten verdwijnen, de huid gladstrijken en de ogen op een portret verbeteren – allemaal binnen slechts een paar klikken.

Vanwege de nadruk op bewerken is Luminar 4 niet goed geschikt voor het beheren van een groot aantal bestanden en ondersteunt het geen functies zoals gezichtsidentificatie, trefwoorden of collecties.

Het is echter zeker een van de beste keuzes als het gaat om het bewerken van uw foto’s, dus in die zin is het zeker een top Alternatief voor Picasa. Bekijk hier onze volledige recensie van Luminar 4, of klik op de knop hierboven om het vandaag nog te downloaden.

2. Adobe Lightroom

Luminar 4

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Veel gebruikt door professionele fotografen
 • Krachtige en uitgebreide functies
 • Werkt op verschillende apparaten
 • Snel bewerken met voorinstellingen
Tegens

 • Abonnementsmodel kan duur worden
 • Krachtig fotobeheersysteem kan in het begin ingewikkeld aanvoelen
downloaden

Adobe is al tientallen jaren de industriestandaard voor beeldbewerking en Lightroom is een krachtig stuk software dat samen met digitale camera’s is geëvolueerd.

Lightoom is de keuze van professionele fotografen over de hele wereld, en met goede reden.

Het bevat misschien (nog) niet de AI-functies van zoiets als Luminar 4, maar Adobe Lightroom heeft een uitgebreid scala aan tools voor het verwerken van afbeeldingen.

Basiswijzigingen kunnen snel en eenvoudig worden toegepast en u kunt er vervolgens voor kiezen om complexere bewerkingen te maken met behulp van lokale aanpassingen en hulpmiddelen voor kleurcorrectie.

Met voorinstellingen kunt u snelle bewerkingen uitvoeren en wijzigingen in een willekeurig aantal afbeeldingen synchroniseren.

Er is een zelfstandige versie (“Classic”) voor Windows- en MacOS-machines, en er is een “CC” -versie die ook werkt op mobiele apparaten, zodat u uw werk kunt synchroniseren terwijl u keeping uw archief in de cloud.

De bestandsbeheerfuncties van Lightroom zijn krachtig en bieden trefwoorden, geavanceerde filtering en sortering. Het is gemakkelijk om relatief gemakkelijk door een uitgebreide catalogus met afbeeldingen te bladeren, waardoor Lightroom een van de beste Google Picasa-alternatieven is als je er het budget voor hebt.

Bekijk hier onze uitgebreide Lightroom Classic-recensie of klik op de knop hierboven om een gratis proefversie te starten.

3. Google Foto’s

Interface van Google Foto's

Pros

 • Gratis — voorlopig
 • Integreert met andere Google-apps
 • Krachtige zoekfunctionaliteit
 • Eenvoudig in gebruik
Tegens

 • Webinterface is niet erg soepel (beter via de smartphone-app)
 • Bewerken is vrij beperkt
downloaden

Met de pensionering van Picasa hoopten velen dat Google Foto’s een goed alternatief zou blijken te zijn, en het komt zeker in de buurt.

In plaats van op uw computer te worden geïnstalleerd, is Google Foto’s een webgebaseerde applicatie die een beetje anders werkt.

Met Google Foto’s kunt u uw afbeeldingen automatisch opslaan en synchroniseren – gratis als u ervoor kiest om een klein compromis te sluiten over de resolutie, hoewel dit in de zomer van 2021 zal veranderen.

Als al uw afbeeldingen zijn opgeslagen in het cloudplatform van Google, kan Google Foto’s profiteren van geavanceerde zoekmogelijkheden, niet alleen met behulp van trefwoorden en andere gegevens die zijn opgeslagen in uw afbeeldingen, maar ook de intelligentie van Google om te identificeren wat er in uw foto’s staat.

Hiermee kunt u een zoekopdracht uitvoeren naar een object in de eigenlijke afbeelding zelf, waardoor het trefwoorden en taggen van individuele foto’s een karwei uit het verleden wordt.

Fotobewerking in Google Foto’s is vrij beperkt, maar u kunt snel filters toepassen en elementen zoals helderheid en contrast aanpassen, die allemaal omkeerbaar zijn, zelfs als u veel later op de foto terugkomt.

Hoewel het niet een van de top 3 Picasa-alternatieven in deze lijst is, is het moeilijk om te discussiëren met zoveel zoekkracht voor afbeeldingen binnen handbereik. Het is ook de beste manier om digitale foto’s te organiseren als je geen budget hebt.

4. Darktable

Interface met darktable's fotobewerkingstools

Pros

 • Vrije software
 • Onbewerkt bewerken
 • Beheer van afbeeldingscatalogi
 • Solide alternatief voor Lightroom
Tegens

 • Kan onstabiel en niet-intuïtief zijn
 • Nieuwe camera’s worden mogelijk nog niet ondersteund
downloaden

Darktable brengt bestandsbeheer en geavanceerde onbewerkte bewerking samen in één zeer capabel en gratis stuk software dat beschikbaar is om te installeren op Windows-, Mac- of Linux-machines.

Als gratis, open-source software is Darktable erg indrukwekkend.

Darktable mist een beetje van de verfijning en enkele van de meer complexe functies van Lightroom of Luminar, maar de mogelijkheid om een breed scala aan RAW-bestanden te verwerken en kleurruimten van professionele kwaliteit te gebruiken, is geweldig voor fotografen met een beperkt budget.

Bovendien functioneert Darktable als bestandsbeheerder (hoewel het niet zo krachtig is als Lightroom of Picasa).

De interface kan ook een beetje verwarrend zijn, net als de lay-out van de beeldbewerkingstools en -panelen. Om deze reden kan het een beetje een steile leercurve zijn om darktable onder de knie te krijgen.

Dat gezegd hebbende, voor degenen met een beperkt budget die betaalde software willen vermijden, is het een goede keuze – en de tools voor fotobeheer die het biedt, maken het een goede kanshebber als een van de beste Google Picasa-alternatieven.

Bekijk onze Darktable-recensie voor meer informatie of klik op de bovenstaande knop om deze gratis te downloaden.

5. Adobe Photoshop Elements

Photoshop Elements is een levensvatbaar Picasa-alternatief

Pros

 • Bestandsbeheer en beeldbewerking gecombineerd
 • Slimme bestandsorganisatie inclusief gezichtsherkenning en andere AI-functies
 • Mogelijkheid om afbeeldingen, memes en animaties te maken
 • Verschillende modi voor het bewerken van foto’s op basis van vaardigheidsniveau
Tegens

 • Duur
 • Ontbrekende geavanceerde fotobewerkingstools
downloaden

Adobe Photoshop Elements is ontworpen met amateurfotografen in gedachten, waardoor gebruikers een krachtig middel hebben om afbeeldingen te bewerken die niet ver verwijderd zijn van de volwaardige versie van Photoshop.

Het bevat ook een fatsoenlijk bestandsbeheersysteem dat geweldig is voor het bijhouden van al uw foto’s.

Adobe Photoshop Elements is een vereenvoudigde versie van zijn grotere, veel duurdere broer als het gaat om het bewerken van foto’s, perfect voor diegenen die niet overweldigd willen worden door lagen en penselen en onnodige complexiteit.

Photoshop Elements kan een betere optie zijn dan zijn professionele tegenhanger, omdat je ook handige functies hebt zoals smart tagging en gezichtsherkenning voor het sorteren van je archief met afbeeldingen. Elementen kunnen ook zoeken op locatie of zelfs op gebeurtenissen.

Bovendien organiseert Photoshop Elements uw video’s ook, net als Lightroom.

Als u zich de eenmalige vergoeding kunt veroorloven, is Photoshop Elements absoluut een van de beste Picasa-alternatieven.

6. Zoner Fotostudio X

Zoner Studio X screenshot van de gebruikersinterface

Pros

 • Veelzijdige hulpmiddelen voor het bewerken van afbeeldingen
 • Cloudopslag en galerijen
 • Geschikt bestandsbeheersysteem voor fotobeheer
 • Lage abonnementsprijs
Tegens

 • Nieuwere camera’s worden mogelijk niet ondersteund
 • Niet zo stabiel of zo snel als andere software
downloaden

Zoner Photo Studio is niet een van de bekendere softwarepakketten voor fotobewerking, maar het brede scala aan functies en de lage prijs maken het een goede keuze voor fotografen en een geweldig alternatief voor Picasa.

Hoewel de interface schoon en gemakkelijk te gebruiken is, is het bestandsbeheer echter niet rijk aan functies, omdat het de AI en slimme zoekfunctionaliteit van veel van zijn tegenhangers mist.

Dat gezegd hebbende, Zoner Photo Studio maakt het gemakkelijk om afbeeldingen te organiseren en batchgewijs te exporteren, met de optie om sommige aspecten te automatiseren om het nog sneller te maken.

Er is een brede selectie van tools als het gaat om het bewerken van foto’s, hoewel de snelheid en stabiliteit van de fotobewerkingsfuncties niet vergelijkbaar zijn met andere software.

Voor de prijs is het een van de beste opties als je de krachtige bewerkingstools in Photoshop niet nodig hebt, en het is een fatsoenlijk alternatief voor Lightroom als je de iets tragere prestaties niet erg vindt.

Daarnaast worden er voortdurend nieuwe functies toegevoegd.

Al met al is het de moeite waard om Zoner te overwegen als u op zoek bent naar Picasa-alternatieven.

7. Microsoft Foto’s

Afbeeldingsbeheer met Google Foto's

Pros

 • Vrij
 • Gebruiksvriendelijk
 • Ook een video-editor
 • Gebruikt AI om gezichten en objecten te identificeren
Tegens

 • Werkt alleen op Microsoft-gebaseerde machines
 • Beperkte functies voor het bewerken van foto’s
downloaden

Microsoft Photos is eenvoudige, gebruiksvriendelijke software die speciaal is gebouwd voor Windows-machines (u zult het vooraf geïnstalleerd vinden!) en apparaten, evenals HoloLens en Xbox One.

Het is ideaal voor het organiseren en bekijken van uw foto’s, evenals het uitvoeren van een aantal basisbewerkingen – voor zowel foto’s als video’s.

De gebruiksvriendelijke interface maakt het eenvoudig om uw bibliotheek te beheren en kan worden ingesteld om te synchroniseren met een Microsoft OneDrive-account, zodat er een back-up van uw afbeeldingen wordt gemaakt in de cloud.

Dankzij AI herkent Microsoft Photos gezichten en objecten, zodat u gemakkelijk door uw archief kunt zoeken. De software maakt automatisch diavoorstellingen op basis van locaties en datums en wat het denkt dat uw beste afbeeldingen zijn.

Fotobewerking is eenvoudig, zodat u kunt bijsnijden, filters kunt toepassen, redeye kunt verwijderen, tekst kunt toevoegen, enz.

Hoewel het aan de behoeften van de meeste casual gebruikers zal voldoen, moet u er rekening mee houden dat Microsoft Photos meer geavanceerde tools mist, zoals het naaien van panorama’s of het intelligent verwijderen van ongewenste objecten.

Als een eenvoudig Picasa-alternatief doet het echter prima werk, vooral gezien het feit dat het volledig gratis is.

8. Apple Foto’s

Apple Foto's foto-editor

Pros

 • Vrij
 • Eenvoudig in gebruik
 • Gezichtsherkenning
 • Kan RAW-bestanden bewerken
Tegens

 • Alleen MacOS en iOS
 • Geen geautomatiseerde opties voor delen met niet-Apple-platforms
downloaden

U vindt Apple Photos vooraf geïnstalleerd op MacOS-machines en het ontwerp weerspiegelt de gelikte interface van Apple-apparaten.

Als je gewend bent aan het ecosysteem, zal het gebruik van de gebruikersinterface van Apple Foto’s nog intuïtiever aanvoelen.

Het importeren van foto’s en video’s is eenvoudig en uw media kunnen worden ingesteld om te synchroniseren met Apple’s iCloud om automatisch een back-up van uw bestanden te maken.

Apple Photos is ook een capabele foto-organisator. Beeldbeheer gaat via trefwoorden, geotags, beoordelingen en het gebruik van favorieten, en Apple Foto’s kan intelligent zoeken door mensen en objecten in uw afbeeldingen te herkennen.

Bewerken is functioneel, zodat u kunt bijsnijden, roteren, vlekken verwijderen en basiswijzigingen zoals contrast, schaduwen en zwartpunt toepassen, evenals het slimme Auto Enhance-gereedschap van Apple Foto’s.

Geavanceerde tools zoals stitching en contentbewuste objectverwijdering zijn niet beschikbaar, maar Apple Photos verwerkt raw-bestanden van populaire cameramerken.

Als u een Apple-apparaat gebruikt om Live Photos te maken, zijn er enkele funky opties om ze te bewerken, om nog maar te zwijgen van video.

Van alle Google Picasa-alternatieven in deze lijst is Apple Foto’s het meest verleidelijk als je al een Mac-computer hebt. Het is krachtig en gebruiksvriendelijk en blijft verbeteren met elke MacOS-update.

9. ACDZie

Schermopname van ACDSee

Pros

 • Verschillende versies beschikbaar volgens uw behoeften
 • Opties om RAW-bestanden te verwerken en foto’s te bewerken met behulp van lagen
 • Krachtige bewerkingstools
 • Gezichtsherkenning en geotagging
Tegens

 • Complexe interface
 • Geen versie voor mobiele apparaten
downloaden

Er zijn verschillende versies van ACDSee beschikbaar om aan te schaffen, afhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt en of u uw archief wilt organiseren of uw afbeeldingen wilt bewerken – of beide.

Voor Windows-gebruikers biedt ACDSee Photo Studio Professional 2021 u de mogelijkheid om RAW-bestanden te verwerken, terwijl ACDSee Ultimate de optie toevoegt om gelaagde bewerkingen aan uw afbeeldingen uit te voeren.

Mac-gebruikers kunnen Photo Studio voor Mac 7 aanschaffen, dat een paar functies mist, zoals gezichtsherkenning.

ACDSee is een sterke concurrent van Lightroom, maar sommigen vinden dat de interface lastiger te navigeren is en dat de gebruikerservaring niet zo soepel verloopt.

Als Picasa-alternatief organiseert ACDSee Ultimate uw catalogus, zodat u uw bestanden gemakkelijk kunt categoriseren, beoordelen en doorzoeken.

Er zijn ook geavanceerde bewerkingstools beschikbaar, waaronder focusstapeling en HDR-creatie, en in tegenstelling tot Lightroom kunt u tekst en basisafbeeldingen aan uw afbeeldingen toevoegen.

10. Fototheca

Phototheca software-interface

Pros

 • Lage kosten, eenmalige aankoop
 • Eenvoudig en effectief
 • Gezichtsherkenning
 • Importeren uit verschillende bronnen en apparaten
Tegens

 • Fotobewerking is vrij eenvoudig
 • Alleen pc
downloaden

Phototheca is ontworpen voor Windows-machines en biedt gebruikers een flexibele manier om een grote bibliotheek met afbeeldingen te organiseren – mogelijk honderdduizenden – zonder uw computer te vertragen.

Phototheca biedt een snelle en eenvoudige manier om foto’s en video’s van meerdere bronnen en apparaten te importeren, of het nu van een geheugenkaart of via een thuisnetwerk is.

U kunt uw digitale media categoriseren op basis van gebeurtenissen, datum en trefwoorden, of foto’s en video’s naar albums slepen. Als alternatief kunt u profiteren van de gezichtsherkenning van Phototheca.

Je kunt ook Smart Albums gebruiken waarbij je Phototheca specifieke regels geeft en het verzamelt automatisch alle bijbehorende afbeeldingen bij elkaar.

De opties als het gaat om bewerken zijn vrij eenvoudig, maar als je een uitgebreid archief van afbeeldingen hebt die moeten worden georganiseerd, is Phototheca een effectief en betaalbaar alternatief voor Picasa voor Windows-gebruikers.

11. FastStone Image Viewer

FastStone Image Viewer app-interface

Pros

 • Kleine voetafdruk
 • Vrij
 • Eenvoudig in gebruik
Tegens

 • Alleen Windows
 • Rommelige interface
downloaden

FastStone Image Viewer is gratis software die speciaal is ontworpen voor Windows-machines en biedt een snelle en eenvoudige manier om te bladeren, te converteren en basisbewerkingen aan afbeeldingen uit te voeren.

Het ondersteunt de meest populaire afbeeldingsindelingen en biedt een eenvoudige methode voor het bekijken van afbeeldingen in uw bestaande mappen. U kunt vervolgens basisbewerkingen voor uw afbeeldingen converteren en uitvoeren, zoals het formaat wijzigen, roteren, tekst toevoegen en redeye verwijderen.

Bovendien kan FastStone Image Viewer muzikale diavoorstellingen maken met een ruime keuze aan overgangseffecten.

De FastStone-community heeft de software in bijna 20 talen vertaald en er is een PDF-instructiegids van 95 pagina’s beschikbaar voor het geval u vastloopt.

Over het algemeen is het een eenvoudig stukje software dat een snelle en gemakkelijke manier biedt om door grote aantallen bestaande afbeeldingen op de harde schijf van een Windows-computer te bladeren.

12. Fotoscape

PhotoScape-filters

Pros

 • Vrij
 • Maak geanimeerde gifs
 • Onbewerkte beeldbewerking
 • Batchconversies
Tegens

 • Verwarrende lay-out, afhankelijk van de versie die u downloadt
 • Destructieve bewerking
downloaden

Aangezien PhotoScape gratis software is, zult u aangenaam verrast zijn door hoeveel verschillende tools en functies het bevat.

PhotoScape is er in twee smaken: Photoscape X is voor iedereen met MacOS of Windows 10, terwijl Photoscape 3.7 is voor mensen met oudere versies van Windows.

Hoewel volledig uitgerust, is de gebruikersinterface op PhotoScape 3.7 niet zo verfijnd en voelt het een beetje gedateerd aan.

Photoscape kan uw foto’s batchgewijs verwerken, uw scherm vastleggen, panorama’s naaien, geanimeerde gifs genereren, focusstack, diavoorstellingen maken en foto’s voorbereiden voor afdrukken.

Het kan ONBEWERKTE afbeeldingen bewerken en converteren en bevat een groot aantal filters. Naast het aanbieden van basisbewerkingen zoals het wijzigen van het formaat en het roteren, kan PhotoScape ook ruis verminderen, redeye verwijderen en een vignet toevoegen.

Windows-gebruikers hebben de mogelijkheid om een eenmalige vergoeding te betalen voor PhotoScape Pro die een schat aan meer geavanceerde tools toevoegt, zoals curven en een kloonstempel.

Hoewel het uw archief met foto’s niet organiseert, is Photoscape een van de beste gratis Picasa-alternatieven als het gaat om het bewerken van uw afbeeldingen.

Laatste woorden

Er zijn tal van Google Picasa-alternatieven die er zijn, variërend van gratis pakketten die ideaal zijn voor de informele gebruiker tot op abonnementen gebaseerde software die geschikt is voor professionals.

Dus, ongeacht welke platforms en apparaten u gebruikt om uw foto’s te bewerken en te organiseren, er is zeker een app voor u.

Als u problemen ondervindt bij het kiezen tussen deze Picasa-alternatieven, kunt u ons een seintje geven in de reacties hieronder en we zullen graag onze gedachten geven.

Luminar 4 Picasa vervanging

Luminar 4

Krachtig, volledig uitgerust alternatief voor Picasa tegen een betaalbare prijs. Gebruik code SHOTKIT15 bij het afrekenen!

Controleer de huidige prijs

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer