Wat is brandpuntsafstand in fotografie? Lenzen begrijpen

Waarom is brandpuntsafstand belangrijk in fotografie? Moet je het echt begrijpen om goede foto’s te maken?

Inzicht in de brandpuntsafstand en hoe dit uw kijkhoek beïnvloedt, is cruciaal voor elke fotograaf.

Het zal je helpen wanneer je foto’s maakt, maar geeft je ook kennis die belangrijk is bij het kiezen van een camera en lens, en een goed begrip van hoe de twee samenwerken om te bepalen hoeveel van de scène voor je kan worden vastgelegd.

Dus laten we eens kijken naar alles wat u moet weten over brandpuntsafstanden.

Inhoudsopgave

Wat is brandpuntsafstand?

Brandpuntsafstand is het systeem dat in de fotografie wordt gebruikt om te beschrijven hoe breed of strak een lens is. Vermeld als een getal en gemeten in millimeters – bijvoorbeeld 35 mm, 85 mm – vertelt het u hoeveel van een scène een lens kan vastleggen en hoe groot onderwerpen zullen verschijnen.

Het getal geeft een indicatie van de beeldhoek die een lens kan zien.

Hoe lager het brandpuntsafstandnummer, hoe breder de hoek. Hoe hoger het getal, hoe smaller de hoek (en hoe meer “ingezoomd” het resultaat).

Prime-lenzen hebben een vast brandpunt en worden beschreven door één getal – bijvoorbeeld 50 mm. De beeldhoek kan niet worden gewijzigd.

Met zoom- of telelenzen kunt u de brandpuntsafstand wijzigen en de lens wordt beschreven door twee cijfers – de minimale en maximale brandpuntsafstanden. Een typische zoomlens kan bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van 18-55 mm of 24-70 mm hebben.

Brandpuntsafstand komt van de afstand tussen een specifiek deel van een lens (het “optische centrum”) en de beeldsensor (of filmvlak) waar het beeld wordt opgenomen.

Hoe breder de beeldhoek die een lens biedt, hoe kleiner deze afstand en hoe lager het aantal.

Wat is de beeldhoek?

Hoe de lengte van een lens de beeldhoeken verandert

Beeldhoek beschrijft hoe breed of smal een lens is. Wanneer u naar een scène kijkt, zal een bredere beeldhoek een groter gebied vastleggen, terwijl een smallere beeldhoek een kleiner gebied vastlegt.

Als je je voorstelt dat je armen de scène voor je vastleggen, zou het rechtuit houden aan elke kant een beeldhoek van 180 ° geven. Als je je armen uitsteekt met je handen, bijvoorbeeld een centimeter uit elkaar, kan je gezichtshoek slechts 1 ° zijn.

Een 35mm lens kan een beeldhoek van 63° geven, een 85mm lens kan je 29° geven en een 200mm lens slechts 12°.

Je zult ook de term “gezichtsveld” tegenkomen en voor de meeste camerafabrikanten zijn beeldhoek en gezichtsveld hetzelfde.

Sommige technisch ingestelde fotografen zullen echter beweren dat het gezichtsveld iets verschilt van de beeldhoek, omdat het ook wordt bepaald door de grootte van de sensor in uw camera.

Zoals hieronder wordt uitgelegd, kan een 24 mm-lens een gezichtsveld van 59 ° hebben bij gebruik op een full-frame camera, maar een gezichtsveld van 94 ° bij gebruik op een APS-C-camera.

Je kunt hier meer te weten komen over de voor- en nadelen van full-frame en crop sensor camera’s en ook ontdekken wat het gezichtsveld is in camera’s.

Hoe beïnvloedt de brandpuntsafstand het beeld?

Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe meer ingezoomd de scène zal zijn

De brandpuntsafstand bepaalt hoeveel van een scène je kunt vastleggen, maar ook hoe groot je onderwerpen eruit zien.

Met een groothoeklens kun je meer van de scène voor je vastleggen, maar onderwerpen lijken kleiner in vergelijking met het gebruik van een lens met een langere brandpuntsafstand.

Bovendien zal een langere lens – d.w.z. een lens met een langere brandpuntsafstand – de scène comprimeren. Dit betekent dat het onderwerp en de achtergrond dichter bij elkaar lijken te liggen.

In het onderstaande voorbeeld is één foto gemaakt bij een brandpuntsafstand van 24mm en de andere bij een brandpuntsafstand van 70mm.

24mm vs 70mm lenzen

Ik heb eerst de 24mm foto gemaakt. Om de teddybeer even groot te houden ten opzichte van het frame, stapte ik verder van de stoel af en maakte een foto op 70mm.

Merk op dat de boom op de achtergrond verder weg kijkt aan de linkerkant en dichterbij op de Rechts.

Misschien merk je nog andere verschillen op. Zo blijkt de stoel breder te zijn op de 24mm foto en smaller op de 70mm foto.

Dit komt omdat de brandpuntsafstand van de lens de geometrie van een scène verandert.

Het maken van portretten met een groothoekcameralens kan ervoor zorgen dat het gezicht van een onderwerp er vervormd uitziet, hun neus strekt en hun gezicht er erg smal uitziet. Dit komt omdat de groothoeklens vereist dat je veel dichter bij je onderwerp bent.

Groothoeklenzen introduceren vervorming en lijken delen van de scène uit te rekken, met name naar de randen van het frame.

(Zie ook: Wat is de beste brandpuntsafstand voor portretten?)

Overweeg de stoel op de onderstaande foto’s:

Afstand tussen object en lens verandert de geometrie

Overweeg dan de afstand tussen de benen in relatie tot de afstand tussen de camera en de stoel.

De verschillende verhoudingen zijn verantwoordelijk voor het verschil in hoe de camera elke stoel geometrisch waarneemt bij het fotograferen op verschillende brandpuntsafstanden.

Dit verschil in verhoudingen verklaart ook waarom de boom verder weg lijkt wanneer hij op 24 mm wordt geschoten en dichterbij wanneer hij op 70 mm wordt geschoten.

Een ander effect is dat de achtergrond waziger is bij de 70mm brandpuntsafstand in vergelijking met de 24mm brandpuntsafstand:

Scherptediepte in 24mm vs 70mm

Dit komt omdat lenzen met een langere brandpuntsafstand beelden maken die een ondiepere scherptediepte hebben. Een geringe scherptediepte betekent dat minder van de scène scherp zal zijn.

Er zijn andere factoren die van invloed zijn op de scherptediepte: hoe dicht het onscherpe onderwerp bij de lens staat en de grootte van het diafragma.

Je kunt hier meer lezen over het effect van een ondiepe scherptediepte en hoe je hier oneindige scherptediepte krijgt.

Hoe kies je de brandpuntsafstand?

Hoe lengte van de lens landschapsfotografie beïnvloedt

© Annie Sprat (links) en © Bryce Evans

Proberen te beslissen welke brandpuntsafstand het beste is, komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur en wat het is dat je fotografeert.

Sommige landschapsfotografen werken bijvoorbeeld liever met ultragroothoeklenzen zoals 14mm. Andere fotografen geven de voorkeur aan veel langere brandpuntsafstanden voor het vastleggen van dezelfde scène.

Het kiezen van de brandpuntsafstand die u wilt gebruiken, wordt meestal bepaald door hoe groot u wilt dat uw onderwerp in uw foto is en hoe dichtbij u zich kunt positioneren.

Als je een interieur fotografeert, ben je misschien beter af met 20 mm of zelfs bredere brandpuntsafstanden, omdat je niet veel ruimte hebt om in te werken.

Zoals hierboven te zien is, is vervorming ook een factor. Langere brandpuntsafstanden van 50 mm en hoger zijn meestal beter voor portretten, omdat ze flatteuzer zijn voor gelaatstrekken.

Langere lenzen zoals 105mm of 200mm zijn goed voor sporten waarbij de actie vrij ver van je vandaan plaatsvindt.

Wat is een equivalente brandpuntsafstand? (ook bekend als Field of View)

Scènes bijsnijden in verschillende camerasensoren

Voor het grootste deel van de geschiedenis van de fotografie werden foto’s op film genomen, waarbij beelden werden opgenomen die 36 mm hoog en 24 mm breed waren.

Met de tandwielgaten was de fysieke film 35 mm hoog, waardoor de film de naam “35 mm” kreeg. (Verwarrend genoeg wordt 35mm-film soms “135-formaat” genoemd.)

Toen digitale sensoren werden uitgevonden, werd dit 36 x 24 mm-beeld als standaard gebruikt en wordt nu ‘full frame’ genoemd.

Er bestaan andere camerasensorformaten – waarvan de meeste kleiner zijn dan full-frame – zoals APS-C, Micro Four Thirds, One Inch en vele anderen. (Er zijn ook grotere sensoren.)

Wanneer licht door een lens gaat, wordt de scène die wordt vastgelegd door de lens geprojecteerd als een cirkelvormig beeld dat op de camerasensor wordt gericht. Als een sensor kleiner is, valt minder van die beeldcirkel op de sensor:

Volledige vs APS-C-bijsnijding

Zoals je kunt zien, wordt minder van de scène vastgelegd. Om deze reden wordt een APS-C-sensor vaak een “crop sensor” genoemd, omdat deze niet zoveel van het beeld vastlegt in vergelijking met full-frame.

De bovenstaande afbeelding is gemaakt op een full-frame camera met een 50mm lens. Als de camera zou worden verwisseld voor een APS-C-camera, zou het resulterende beeld smaller zijn omdat de kleinere sensor een kleiner gezichtsveld vastlegt.

In feite zou het zijn alsof je een lens met een brandpuntsafstand van 80 mm gebruikt op een full-frame camera.

Om deze reden, wanneer fotografen lenzen voor APS-C- en Micro Four Thirds-camera’s bespreken, hoor je ze praten over de equivalente brandpuntsafstand.

Equivalente brandpuntsafstand verwijst naar de brandpuntsafstand van een lens die dezelfde beeldhoek zou geven op een full frame camera.

(Dit kan verwarrend zijn omdat vol frame camera’s worden vaak 35mm camera’s genoemd! Je hoort fotografen misschien zeggen dat een 20mm lens de 35mm equivalent van 32mm – alsof dit nog niet ingewikkeld genoeg is!)

Een volformaat sensor is bijvoorbeeld 1,6 keer groter dan een APS-C sensor. Een 50mm-lens die op een APS-C-camera wordt gebruikt, is alsof je door een 80mm-lens op een full-frame camera kijkt.

(Opmerking: Canon- en Sony APS-C-sensoren hebben een “crop factor” van 1,6x. Sony APS-C sensoren hebben een iets ander formaat en hebben een cropfactor van 1,5x. Micro Four Thirds sensoren hebben een cropfactor van 2x.)

Hier is een gids voor lenzen voor Sony APS-C-sensorcamera’s.

Wat zijn de meest voorkomende brandpuntsafstanden?

Drie lenzen met verschillende brandpuntsafstand

© Spraak + video

Verschillende brandpuntsafstanden hebben de neiging om te worden gebruikt voor bepaalde soorten opnamen.

Hier zijn de verschillende soorten lenzen (hoewel sommige fotografen deze grenzen anders zouden plaatsen!) en enkele brede generalisaties over hoe ze worden gebruikt:

  • Fisheye: Objectieven met brandpuntsafstanden rond de 8-12mm produceren een zeer vervormd, cirkelvormig beeld. Dergelijke lenzen waren populair bij skateboarders tijdens de jaren 1990.
  • Ultrabreed: Alles tot 24mm. Vaak gebruikt voor dramatische landschappen, extreme sporten en vastgoedfotografie. Ze geven een enorme hoeveelheid scherptediepte.
  • Wijd: 24mm tot 35mm. Algemeen gebruik, straatfotografie, portretten op ware lengte, landschappen, architectuur. Ze geven veel scherptediepte.
  • Standaard: 40mm tot 75mm. Algemeen gebruik, groepsportretten, straatfotografie, architectuur, mid-length portretten. Het is gemakkelijker om je onderwerp te scheiden met behulp van de geringe scherptediepte.
  • Tele: 85mm tot 300mm. Portretten, headshots, wild, sport fotograferen vanaf de zijlijn. De scherptediepte is erg ondiep.
  • Super tele: 300mm en langer. Verre onderwerpen, met name dieren en vogels. De scherptediepte is flinterdun. Deze lenzen kunnen ontzettend duur zijn.

Voor meer informatie over verschillende brandpuntsafstand lenzen, bekijk dit handige artikel.

Is een prime lens beter dan een zoom?

Fuji prime lens |

© Ganda Lukman

Een prime lens heeft een vast brandpunt en is niet zo veelzijdig als een zoomlens. Het gebruik van een prime-lens zorgt er echter voor dat je beweegt, wat sommige fotografen verkiezen, omdat het hen creatiever en betrokkener maakt bij de scène.

Zoomlenzen – met name de niet-professionele – zijn meestal niet zo scherp als prime-lenzen.

Prime lenzen zijn vaak goedkoper en compacter; ook hebben ze vaak een veel groter maximaal diafragma.

Voor meer informatie over de verschillen, bekijk dit artikel.

Brandpuntsafstand &Beeldhoek Veelgestelde vragen

Waar is 50mm brandpuntsafstand goed voor?

50mm is waarschijnlijk de meest veelzijdige brandpuntsafstand voor een prime lens. Het is geweldig voor portretten, landschappen en straatfotografie, en als het een maximaal diafragma van f / 1.8 heeft, leert het je over het gebruik van een ondiepe diepte van een veld.

Hoe ver kan een 600mm lens zien?

Een 600mm lens brengt verre objecten heel dichtbij. Als leidraad vult de maan ongeveer 1/4 van het beeld bij gebruik van een full-frame camera, en wanneer een kolibrie vanaf ongeveer tien meter wordt gefotografeerd, zal deze ongeveer de helft vullen.

Waarom is 35mm de beste brandpuntsafstand?

35mm is een zeer veelzijdige brandpuntsafstand die geweldig is voor dagelijks gebruik. Er is een goede scherptediepte, wat betekent dat de meeste van je foto’s scherp zullen zijn, en er is genoeg ruimte in het frame dat het fotograferen van huisdieren en kinderen niet al te uitdagend zal zijn als ze snel bewegen!

Wat is de beste brandpuntsafstand voor portretten?

Fotografen denken vaak dat 85 mm of langer de beste brandpuntsafstanden zijn voor portretten, omdat 50 mm en lager ervoor kan zorgen dat gelaatstrekken vervormd raken. Zelfs 35 mm kan echter geweldig zijn als u de lange ledematen van uw model wilt benadrukken, of als u uw onderwerp wat context wilt geven en een omgevingsportret wilt maken.

Hoe ver weg kan ik fotograferen met een 50mm lens?

Als algemene regel geldt dat met een brandpuntsafstand van 50 mm, als je het kunt zien, je het kunt fotograferen. Als het echter klein is voor je oog, zal 50 mm het niet erg groot maken in je frame, dus misschien wil je veel dichterbij komen.

Waar is een 12mm lens goed voor?

Een 12mm lens op een APS-C camera geeft een beeldhoek van bijna 100° wat ultragroothoek is. Dit is geweldig voor het creëren van dramatische, weidse landschappen, het fotograferen van interieurs of het vastleggen van extreme sporten close-up.

Moet ik een 50mm of 35mm lens krijgen?

Zowel 35mm als 50mm zijn goede brandpuntsafstanden voor photograpde mensen om je heen, straatfotografie en reizen. 35mm is beter geschikt voor snel bewegende onderwerpen en scenario’s waar het lastiger kan zijn om scherp te stellen. 50mm heeft een strakker gezichtsveld en is beter voor het maken van filmische beelden met behulp van een geringe scherptediepte.

Laatste woorden

Het begrijpen van de brandpuntsafstand en hoe de lengte van een lens uw afbeeldingen zal beïnvloeden, is een belangrijke stap in het begin van uw fotografische reis.

Er is meer aan de hand dan alleen hoe dichtbij je een onderwerp kunt brengen, of hoe breed een hoek van een scène je kunt opnemen, en weten hoe het allemaal zich verhoudt, is van cruciaal belang bij het beslissen welke lensbrandpuntsafstand je moet kopen.

Hopelijk vond je deze gids nuttig. Als je vragen hebt over het begrijpen van de brandpuntsafstand, aarzel dan niet om contact op te nemen in de reacties hieronder!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer