Beste externe camera flitser voor Canon, Nikon en meer

Dit is een gids voor de beste cameraflitser voor on-camera gebruik in 2023 – de meeste modellen kunnen ook off-camera gebruikt worden.

Het upgraden van de kleine pop-up flitser van je camera is de moeite waard: afneembare cameraflitsers geven je veel meer vermogen en lichtcontrole.

De meeste camerafabrikanten bieden flitsers van hun eigen merk aan, maar wij bevelen ook flitsers van derden aan – flitsers die compatibel zijn met Canon, Nikon, Sony, Fujifilm en andere camerabody’s.

Godox V1

Godox V1

Uitstekende bouwkwaliteit, snelle recyle tijden en krachtige output – uitstekende waarde flitser voor on en off-camera gebruik.

Bekijk de huidige prijs

Met merken als Yongnuo, Godox en Neewer kunnen beginners een betaalbare flitsspeedlite aanschaffen voor een fractie van de prijs van de ‘grote’ modellen.

(De budgetopties bieden ook een betaalbare manier om te experimenteren met complexe meervoudige off-camera flitsopstellingen).

Of je nu een DSLR, spiegelloze of compacte camera hebt, zolang je maar een hot-shoe hebt, ben je klaar om te gaan flitsen.

Dus laten we in de aanbevelingen duiken!

Inhoudsopgave

.

Beste cameraflitser voor Canon camera’s

Canon Speedlite 600 EX II-RT

Canon Speedlite 600 EX II-RT

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • HSS
 • Slow Sync
 • Snelle recycling
 • Zoomkop (20-200 mm)

Cons

 • Hoge prijs
Check huidige prijs

De Canon Speedlite 600EX II RT is een topflitser met een grote flexibiliteit. Je kunt hem gebruiken in de handmatige modus of TTL met 1/3 stops voor maximale precisie. De recyclingtijd varieert van 0,1 tot 5,5 sec.

De autozoomfunctie van de Canon 600EX II RT betekent dat de kop automatisch de brandpuntsafstand van uw lens (20-200mm) kan detecteren en de grootte van de lichtstraal kan aanpassen aan het gezichtsveld.

Voor volledige veelzijdigheid heeft deze flitser high-speed sync (HSS) om de native sync van uw camera te overtreffen als u met snellere sluitertijden moet werken. Aan de andere kant heeft hij second-curtain flash sync om te gebruiken bij lange belichting fotografie.

Al met al is deze flitser een veelzijdig apparaat dat ideaal is voor professionele trouw-, portret- en evenementenfotografen.

Canon Speedlite 430 EX III-RT

Canon Speedlite 430 EX III-RT

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Zoomkop (24-105 mm)
 • Master / Slave unit
 • HSS
 • Slow Sync

Cons

 • Niet stof-/waterbestendig
Check huidige prijs

De Canon Speedlite 430EX III RT is een middenklasse flitser waarmee u over de meeste functies van de beste cameraflitsers kunt beschikken, hoewel sommige functies beperkter zijn.

Het heeft een autozoom voor sensorformaat dat varieert van 24 tot 105 mm. Hij kan worden gebruikt als master of als slave, maar u moet weten dat hij in elke stand anders functioneert.

(Hij ondersteunt bijvoorbeeld geen multi-flitsfunctie, tenzij hij werkt als slave-unit van de hoofdflitser die deze functie heeft).

De 430EX III RT heeft snelle en langzame synchronisatie, zodat u hem kunt gebruiken met een breed scala aan sluitertijden voor een breed scala aan creatieve effecten.

Zeer geschikt voor fotografen met een hoog volume – de 430EX III RT heeft een korte recyclingtijd die varieert van 0,1 tot 3,5 seconden en kan worden gebruikt in de handmatige modus of TTL.

Canon Speedlite 470EX-AI

Canon Speedlite 470EX-AI

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • AI Bounce
 • HSS
 • Slow Sync
 • Zoomkop (24-105 mm)

Cons

 • Geen draadloze radiocommunicatie
 • Compatibiliteitsproblemen met oudere camera’s
Bekijk huidige prijs

Dit is de eerste cameraflitser die kunstmatige intelligentie gebruikt om de beste hoek te berekenen om het licht te weerkaatsen voordat de kop automatisch in die richting wordt geplaatst – of u nu portret- of landschapsopnamen maakt.

Deze functie wordt meestal gebruikt voor binnenportretten of evenementen, dus deze flitser is gebouwd met on-camera gebruik in het achterhoofd.

Dit betekent dat u geen draadloze communicatie krijgt – het is nog steeds mogelijk om hem off-camera te gebruiken, maar alleen met line-of-sight communicatie met optische draadloze.

Hij wordt geleverd met HSS en second-curtain sync. Hij heeft ook een autozoom voor sensorgroottes van 24 tot 105 mm.

Al met al heeft hij alle kenmerken van andere middenklassers, maar mist hij de professionele kenmerken van de beste cameraflitsers op deze lijst.

De belangrijkste vraag die u zich moet stellen voordat u dit model koopt in plaats van andere, zoals de Speedlite 430 EX III-RT, is of u van plan bent hem voornamelijk on-camera of off-camera te gebruiken.

Als het antwoord on-camera is, dan is dit misschien iets voor u, vooral als u waarde hecht aan de toevoeging van AI om uw flitser te laten terugkaatsen.

 • Wat is een on-camera licht?

Beste cameraflitser voor Nikon camera’s

Nikon Speedlight SB-700

Nikon Speedlight SB-700

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Automatische WB bij gebruik van kleurenfilters
 • Zoomkop (24-120 mm)
 • i-TTL

Cons

 • Incompatibel met oudere camera’s
Check huidige prijs

Dit is een mid-level toestel voor nieuwere Nikon-camera’s, aangezien het alleen compatibel is met Nikon’s Creatief Verlichtingssysteem.

Als u een binnenhuisfotograaf bent, zult u profiteren van de automatische witbalans van de SB-700. Wanneer u de gloei- of tl-filters (meegeleverd in de verpakking) bevestigt, herkent de flitser deze en stuurt de gegevens naar de camera om de WB aan te passen.

Het i-TTL systeem verbetert de controle voor zoom en belichting om bij elke opname de perfecte hoeveelheid licht te leveren.

U kunt de instellingen kiezen om alleen rekening te houden met de verlichting van het onderwerp of de flitser gebruiken als invulflitser die ook rekening houdt met de achtergrond.

Deze flitser speedlite ondersteunt ook high-speed sync, low sync, red-eye reduction, rear sync en andere flitsopties voor volledige veelzijdigheid.

De zoom- en vermogensinstellingen zijn eenvoudig en snel in te stellen met een duidelijk richtgetal, zodat u uw volgende opname niet mist.

Nikon Speedlight SB-5000

Nikon Speedlight SB-5000

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Ingebouwd koelsysteem
 • Autozoom 24-200 mm
 • i-TTL
 • Multiple sync modes

Cons

 • Hoge prijs
Check huidige prijs

Dit is Nikon’s topflitser. Hij beschikt over optische en draadloze afstandsbediening om met meerdere units te werken in gecompliceerde portretbelichtingsopstellingen, zelfs in verschillende kamers.

Dankzij het koelsysteem kunt u tot 100 opeenvolgende opnamen op vol vermogen maken zonder problemen met de verwarming. Dit gaat natuurlijk samen met zijn recyclingtijd van 1,8 – 2,6 seconden.

Net als de andere beste cameraflitsers van Nikon voor professionele fotografen heeft de SB-5000 een automatische witbalans bij gebruik met gloei- en TL-filters.

Hij kan worden gebruikt in meerdere synchronisatiestanden zoals eerste en tweede gordijnsynchronisatie, HHS en langzame synchronisatie, en past zijn zoomlengte aan afhankelijk van de brandpuntsafstand van uw objectief.

Als je een professionele fotograaf bent en het je kunt veroorloven om te investeren in een krachtige en betrouwbare flitser, dan is deze flitser de juiste keuze. Wees voorbereid op het hoge prijskaartje!

Beste 3d party camera flitser (Canon, Nikon, Sony, etc.)

Godox V1

Godox V1

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Ronde kop
 • HSS
 • Oplaadbare batterij
 • Beste waarde voor je geld

Cons

 • Accessoires en zender apart verkrijgbaar
Check huidige prijs

Dankzij het ronde ontwerp lijkt het lichtpatroon van deze Godox-cameraflitser meer op dat van een monolamp – hoewel het natuurlijk niet zo krachtig is.

Hij wordt geleverd met een modelleringslamp waarmee je de lichtopstelling kunt aanpassen met een echt zicht op de veranderingen die je bij elke beweging maakt.

Je kunt hem on-camera of off-camera gebruiken. Houd er rekening mee dat je een draadloze zender nodig hebt om hem off-camera te gebruiken – deze is apart verkrijgbaar en verrassend betaalbaar. Hiermee kun je tot vijf lichtgroepen bedienen.

Zowel de Godox V1 flitser als de zender moeten bij uw camera passen, dus zorg ervoor dat u de juiste koopt. Er is er een voor alle grote merken zoals Sony, Canon en Nikon.
Als optie is er ook een accessoirekit met een diffuser dome, barn doors, snoot, gels, grid en een reflectorkaart voor een zeer redelijke prijs.

Het zoombereik is 20 tot 105 mm en hij heeft een oplaadtijd van 1,5 seconden. Je kunt hem gebruiken in high-speed sync met een maximum van 1/8000 sluitertijd. Het biedt ook front en rear curtain sync.

In tegenstelling tot de meeste afneembare flitsers gebruikt deze een oplaadbare batterij, dus je hoeft niet meer te rommelen met AA-batterijen.

Als u denkt dat dit uw fototijd zou beperken, hoeft u zich geen zorgen te maken – hij gaat tot 480 flitsen op vol vermogen mee. Als je meer nodig hebt, kun je altijd een extra batterij aanschaffen.

De Godox V1 is de beste cameraflitser van een merk van derden die werkt voor elk type fotografie, en hij is ook zeer praktisch voor op reis.

Hij is perfect voor beginnende tot middelmatige fotografen omdat hij ruimte biedt om te groeien en veel waar voor zijn geld biedt, zodat u er meerdere kunt kopen voor complexere off-camera flitserbesturing.

Yongnuo YN-560 IV

Yongnuo YN-560 IV

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Zoom 24 – 105mm
 • Tweede gordijnsynchronisatie
 • Universele compatibiliteit
 • Lage prijs

Cons

 • Geen HSS
Check huidige prijs

De Yongnuo YN560 IV is een universele handmatige flitser die compatibel is met alle belangrijke camerafabrikanten.

In tegenstelling tot andere merken hoeft u niet voor elk cameramerk een ander model Yongnuo flitser te kopen dankzij de 1-pins voetplaat – dit komt goed van pas als u meerdere camera’s heeft of van plan bent in de nabije toekomst over te stappen.

Als u de flitser buiten de camera wilt gebruiken, hebt u een zender nodig die apart wordt verkocht – net als bij Godox zijn de accessoires van Yongnuo verfrissend betaalbaar.

De instellingen zijn volledig handmatig en kunnen worden aangepast in stappen van 1/3 stop. De zoom is ook handmatig en heeft een bereik van 24 mm tot 105 mm.

De YN-560 IV werkt als master of slave unit met draadloze radio technologie tot 100 meter, maar heeft geen optische draadloze technologie.

Hoewel je hem niet kunt gebruiken bij high-speed sync, ondersteunt hij wel second curtain sync en stroboscopisch flitsen.

Het beste kenmerk van deze cameraflitser is zijn prijs – zelfs beginnende fotografen kunnen het zich veroorloven er een paar aan te schaffen, waarbij er één als back-up wordt gehouden of wordt gebruikt in een multi-light off-camera flitseropstelling.

Hahnel Modus 600RT Mk II

Hahnel Modus 600RT Mk II

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Snelle recyclagetijd
 • Oplaadbare batterij
 • Optische en draadloze radio
 • HSS

Cons

 • Kit niet beschikbaar voor alle cameramerken
Check huidige prijs

Deze cameraflitser is verkrijgbaar voor Canon, Nikon, Sony, Fujifilm en Micro 4/3 – hoewel de Pro-kit alleen verkrijgbaar is voor Canon, Nikon en Sony.

De kit is een betere deal als je de flitser off-camera wilt gebruiken om een studio-opstelling te bouwen, omdat het twee flitsers en de zender bevat.

(Als u een enkele flitser koopt en deze off-camera wilt gebruiken, moet u de zender apart kopen).

De flitser werkt met een oplaadbare batterij die tot 600 opnamen op vol vermogen (1000 op 1/2 vermogen) kan maken en een korte recyclingtijd heeft van 1,5 seconden op vol vermogen.

Als uw fotoshoots langer duren, kunt u een extra batterijpack kopen.

Met de high-speed functie kunt u opnamen maken tot 1/8000 van een seconde. Het heeft optische en draadloze transmissie zodat je tot drie afzonderlijke groepen flitsers kunt bedienen.

De bouwkwaliteit van de Hahnel Modus is goed, zodat u er lichtmodifiers op kunt bevestigen en een goede studioverlichtingsopstelling kunt bouwen.

Profoto A1X

Profoto A1X

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Rondekop
 • Oplaadbare batterij
 • Snelle recyclagetijd
 • Krachtige output

Cons

 • Hoge prijs
Check huidige prijs

De Profoto A1X is de beste cameraflitser voor professionele fotografen die het budget hebben voor een topmerk.

Hij heeft een oplaadbare batterij die tot 450 opnamen kan maken en een oplaadtijd van 1 seconde op vol vermogen. U kunt hem zowel on-camera als off-camera gebruiken dankzij de Air afstandsbediening.

Het ondersteunt TTL en handmatige modus, en het beschikt over high-speed synchronisatie met de snelste sluitertijd van uw camera. Hij wordt ook geleverd met een modelleringslicht voor een betere controle van uw lichtopstelling vóór de opname.

Als je lichtmodifiers nodig hebt, vind je in het pakket een dome diffuser en een bounce kaart.

Je hebt misschien gemerkt dat de Godox V1 een soortgelijk ontwerp heeft als de Profoto A1X, maar dan voor een fractie van de prijs. Als u een professional bent die erop moet kunnen vertrouwen dat een flitser elke keer zonder mankeren afgaat, zijn de extra kosten misschien de moeite waard.

Voor alle anderen is het echter veel te verleidelijk om voor de imitatie te gaan.

Neewer TT560

Neewer TT560

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Universeel compatibel
 • Lage prijs
 • Optische slavemodus

Cons

 • Geen sync-modi
Check huidige prijs

Dit is een budgetflitser op instapniveau. Als u dit weet en accepteert, zult u merken dat het een geweldig apparaat is met een goed vermogen en een goede consistentie.

De recyclingtijd is 3 seconden op vol vermogen – veel te langzaam voor professioneel gebruik op de camera, maar acceptabel als je geen haast hebt!

Hij heeft acht vermogensniveaus met intervallen van één stop – geen fracties, dus de flitsregeling is niet zo nauwkeurig als de andere hier besproken producten.

Omdat de Neewer TT560 volledig handmatig is, heeft hij geen compatibiliteitsproblemen – u kunt hem met elke camera gebruiken. Zorg er alleen voor dat u vertrouwd bent met fotograferen zonder TTL, en misschien moet u voor gebruik de richtgetallentabellen eens doornemen!

U kunt hem ook buiten de camera gebruiken in de handmatige vermogensstand, omdat hij een optische slave heeft die afgaat wanneer hij een andere flitser detecteert. U kunt ook een zender kopen (apart verkrijgbaar of in een kit).

Voor deze budgetprijs is het voor beginners perfect mogelijk om meerdere flitsers te kopen als back-up of voor gebruik in verschillende off-camera lichtopstellingen.

Nissin Di700A + Air 1

Nissin Di700A + Air 1

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • HSS
 • Inbegrepen radiozender
 • Multi-mode sync

Cons

 • Lang herstel na oververhitting
Check huidige prijs

De Nissin Di700A flitser wordt verkocht samen met de Air 1 radiozender, die zelfs native Canon, Nikon en Sony flitsers kan aansturen als u een gemengd systeem gebruikt.

U kunt dit apparaat gebruiken in handmatige modus of TTL, als masterflitser of slave-unit – het is heel veelzijdig.

Het heeft een snelle synchronisatie tot 1/8000 van een seconde en een zoombereik van 24 tot 200 mm. Je kunt synchroniseren met het voor- en achtergordijn en het ondersteunt belichtingscompensatie.

Nissin i40

Nissin i40

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • LED videolicht
 • HSS
 • Snelle recyclagetijd
 • Multi-mode sync

Cons

 • Draadloze TTL niet ondersteund voor Fujifilm
Check huidige prijs

Dit instapmodel cameraflitser is klein en licht, maar vol functies. Je kunt hem gebruiken in de handmatige modus en TTL.

De belichtingsregeling maakt voor- en achtersynchronisatie, rode-ogenreductie, high-speed sync en slow sync mogelijk.

Het meest opvallende kenmerk dat hem onderscheidt van de meeste van zijn concurrenten is de LED-videolamp met negen vermogensniveaus. Dus als u ook een videograaf bent, is dit een geweldige flitser voor u.

Hij is uiterst gebruiksvriendelijk, want hij heeft slechts twee knoppen aan de achterkant – één om de modus in te stellen en één voor de belichting.

Phottix Mitros+ TTL

Phottix Mitros+ TTL

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • HSS
 • Ingebouwde zender
 • Multi-sync modi
 • Meerdere accessoires beschikbaar

Cons

 • Alleen verkrijgbaar voor Canon, Nikon en Sony
Check huidige prijs

Deze on-camera flitser is gebouwd met het oog op een volledig verlichtingssysteem. Het heeft een ingebouwde Odin-zender, Odin-ontvanger en een Strato II-ontvanger.

Het heeft vier kanalen en drie groepen waarmee u uw hoofdlichten, invullichten, achtergrondlichten en randlichten onafhankelijk van elkaar kunt bedienen – perfect voor een 3-punts verlichtingsopstelling.

Hij heeft meerdere synchronisatiefuncties zoals HSS tot 1/8000 van een seconde en stroboscopisch.

De Mitros is een high-end cameraflitser die wil concurreren met flitsers van andere fabrikanten voor de helft van de prijs.

Wat moet ik zoeken bij het kopen van een cameraflitser?
Als je deze gids voor de beste cameraflitser een beetje overweldigend vindt vanwege het aantal opties, maak je dan geen zorgen – wij zijn er om je te helpen bij het maken van je beslissing!

Hieronder hebben we enkele criteria opgesomd die een goede afneembare cameraflitser onderscheiden van de ingebouwde flitser bovenop je camera.

U hoeft alleen maar te beslissen welke factoren voor u het belangrijkst zijn. U hoeft bijvoorbeeld niet de snelste recyclingtijden of het krachtigste flitsvermogen te hebben.

 • Merkcompatibiliteit: TTL is de automatische stand van een flitser; deze moet communiceren met de belichtingsmeter van uw camera om te kunnen werken. De handmatige modus heeft geen compatibiliteitsproblemen, daarom zijn volledig handmatige flitsers universeel compatibel.
 • Flitsvermogen: Dit verwijst naar de intensiteit van het licht dat de flitskop afgeeft. Het wordt uitgedrukt in een richtgetal, meestal een meting op vol vermogen bij de langste brandpuntsafstand.
 • Recycleertijd (oplaadtijd): U wilt snellere recyclingtijden als u bewegende onderwerpen fotografeert en de burst-modus gebruikt.
 • Compatibiliteit met lichtmodificatoren: Als u vaak accessoires gebruikt zoals softboxen, snoots, enz., kijk dan of de flitser daarmee compatibel is.
 • Modellerend (constant) licht: Als je wilt zien hoe je je onderwerp belicht voordat je op de sluiter drukt, heb je een modelleringslicht nodig.
 • Synchronisatiesnelheid:De standaard synchronisatiesnelheid is 1/250, maar als u sneller wilt fotograferen, hebt u een flitser met HSS-functie nodig.
 • Roterende kop: U kunt het licht van de flitser verzachten door het op het plafond of de muren te laten weerkaatsen – daarvoor moet u de kop draaien.
 • Draadloze zender:Je hebt een draadloze zender nodig als je de flitskop buiten de camera wilt gebruiken.
 • Zoombereik: Door de zoom op uw cameraflitser aan te passen, kunt u de lichtstraal afstemmen op de beeldhoek van uw lens.
 • Batterijduur:Als je evenementen fotografeert of lange fotosessies maakt, heb je een langere batterijduur nodig.

Cameraflitser FAQ’s

Waarvoor wordt een flitser met flitser gebruikt?

Speedlights, Speedlites en andere flitsers worden gebruikt om extra licht te geven. De meeste flitsers kunnen op de camera worden aangesloten op de flitsschoen of buiten de camera met een kabel of afstandsbediening.

Heeft u een flitser nodig voor buitenfotografie?

Je hebt een flitser nodig wanneer er weinig licht is – het maakt niet uit of je buiten of binnen bent. Je kunt flitsers ook gebruiken als invullicht.

Ja, externe flitsers hebben meer vermogen dan ingebouwde cameraflitsers. Bovendien kunt u met een externe flitser de richting veranderen, lichtmodifiers toevoegen en hebt u meer controle over de belichting van uw scène.

Zijn Neewer flitsers goed?

Neewer staat bekend om het rebadgen van producten. Sommige flitsers zijn dus uitstekend en andere niet. Het is altijd nuttig om te kijken naar recensies en meningen over het specifieke model dat u wilt kopen.

Wat is het verschil tussen een flitser en een flitser?

Een flitser is Nikon’s eigen naam voor zijn flitsers. Canon noemt ze Speedlite, Godox noemt ze Thinklite, enzovoort. Alle Speedlights zijn dus flitsers – maar niet alle flitsers zijn Speedlights.

Eindwoorden

Fotografietoebehoren kopen kan duur zijn, en het kiezen van accessoires zoals cameraflitsers met zoveel varianten kan een moeilijke opgave zijn. Dit is vooral moeilijk voor beginnende fotografen die nog niet weten welke functies ze vaker zullen gebruiken.

Hopelijk was deze gids voor de beste cameraflitsers nuttig voor je. Als je nog andere vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen in het commentaargedeelte hieronder.

Godox V1

Godox V1

Uitstekende bouwkwaliteit, snelle recyle tijden en krachtige output – uitstekende waarde flitser voor on en off-camera gebruik.

Controleer de huidige prijs