Flickr vindt zichzelf opnieuw uit met een nieuw non-profit fotogeschiedenisarchief

FacebookPinterestDelen

Flickr, een voormalig Yahoo-eigendom dat in 2018 door SmugMug werd overgenomen, heeft zichzelf opnieuw uitgevonden met een sociaal doel. De website doet dit door een non-profitorganisatie te lanceren die zich inzet voor het behoud van de fotografische geschiedenis van de mensheid.

De nieuwe organisatie heet de Flickr Foundation en haar missie is om “miljarden historische en cultureel belangrijke foto’s veilig, gezond en toegankelijk te houden voor toekomstige generaties.”

Dit klinkt zeker ambitieus, maar het is ook niet iets helemaal recents. In plaats daarvan heeft het initiatief een verrassende hoeveelheid geschiedenis die het ondersteunt.

Volgens SmugMug is de erfenis van de nieuwe stichting terug te voeren tot 2008, toen een ontwerper bij Flickr genaamd George Oates besloot een digitale oplossing te creëren voor de enorme collecties historische foto’s die eigendom zijn van of beheerd worden door culturele instellingen.

Als gevolg hiervan creëerde Oates iets dat het Flickr Commons-programma werd genoemd, dat samenwerkte met de Library of Congress en Flickr om te beginnen met het archiveren van enorme hoeveelheden van deze historische afbeeldingen.

historische foto van martin luther king Jr.

Volgens Oates waren er twee hoofddoelen aan dit oorspronkelijke programma. De eerste hiervan was om de blootstelling van mensen aan “de verbazingwekkende inhoud die momenteel wordt bewaard in de openbare collecties van maatschappelijke instellingen over de hele wereld” uit te breiden.

Het tweede doel was om “het verzamelen van kennis over deze collecties te vergemakkelijken, in de hoop dat deze informatie terug zou wordengevoerd naar de catalogi, waardoor ze rijker en gemakkelijker te bereiken zouden worden.”

Oates ging later werken als directeur van het Open Library-project bij het Internet Archive en terwijl ze daar was, ontwierp ze ook nieuwe interfaces voor de Book Reader, de Wayback Machine en het 9/11 Archive. Later ging ze verder met andere projecten met een datavisualisatiestudio genaamd Stamen Design in San Francisco.

Pas in 2021 keerde Oates terug naar Flicker Commons met plannen voor de revitalisering van haar oorspronkelijke programma. Dit werpt nu zijn vruchten af met de nieuwste versie.

Als uitvoerend directeur werken Oates en de raad van bestuur van de Flickr Foundation aan het concretiseren van een “100-jarenplan” voor het verzamelen en bewaren van foto’s.

Het gewicht achter de intellectuele en praktische ervaring achter dit project is ook behoorlijk zwaar: de raad van bestuur wordt niet alleen ondersteund door de uitgebreide technische ervaring van Oates, maar omvat ook leidinggevenden van zowel de non-profit Creative Commons Organization als de Wikimedia Foundation.

Volgens het bedrijf achter het project is de Flickr Foundation een voortzetting van het oorspronkelijke plan van Oates om historische documenten op schaal te bewaren en ze ook gemakkelijk beschikbaar te maken voor het publiek.

Zoals de Stichting zelf verklaart, is het doel om “ervoor te zorgen dat Flickr wordt bewaard voor toekomstige generaties”, samen met de groeiende schat aan historische en nieuwere foto’s.

Met andere woorden, door zich te committeren aan een project voor het algemeen belang, werkt Flick als bedrijfsentiteit er ook aan om zichzelf relevant te houden voor de komende generaties. Hopelijk werkt deze kruising van zakelijke PR en publieke belangstelling goed zolang Oates hoopt dat het zal gebeuren met haar hernieuwde inspanning.

De pas herboren organisatie heeft verduidelijkt dat het zich richt op vier belangrijke culturele beschermde gebieden. Deze bestaan uit Flickr Commons, contentmobiliteit, creatieve archivering en ook het ondersteunen van nieuwe creators die vermoedelijk toekomstige historische relevantie zullen hebben.

De stichting beschrijft Flickr Commons, de huidige kern van de non-profitorganisatie, als:

“een unieke collectie historische fotografie van meer dan 100 culturele instellingen van over de hele wereld, allemaal zonder bekende auteursrechtelijke beperkingen.”

Voor contentmobiliteit onderzoekt de Flickr Foundation “de levensduur van een foto voordat deze naar Flickr komt, wat er gebeurt terwijl deze zich op het platform bevindt en waar deze naartoe kan reizen zodra deze naar zijn volgende bestemming gaat.”

De New Curators-component van het project hoopt de bestaande curatie van Flickr uit te breiden met verkenningen van sociale tagging en de mogelijkheid van machinecuratie.

De investering van SmugMug hierin is inderdaad een interessante heruitvinding van Flickr als een lopend project. De oorspronkelijke website werd door het bedrijf overgenomen van zijn maker, Yahoo, na het verzamelen van enorme verliezen en het naderen van een totale sluiting in 2018.

Flickr-logo

De COO van zowel Flickr als SmugMug, Ben MacAskill, heeft gezegd dat het moederbedrijf, SmugMug, besloot Flick te kopen omdat de directeuren zich realiseerden dat “tientallen miljarden photos” zou gewoon verdwijnen als het zou zijn gesloten door de vlaggende vorige eigenaar.

In zijn eigen woorden:

“We hebben Flickr niet gekocht omdat we dachten dat het een geweldige zakelijke kans was – het verloor duizelingwekkende hoeveelheden geld en niemand anders leek geïnteresseerd in het potentieel.  In plaats daarvan kochten we Flickr omdat we ons bedrijf hebben opgebouwd rond een liefde voor fotografie, en we konden ons geen internet voorstellen zonder Flickr.”

De voormalige CEO van Creative Commons, Ryan Merkley, die ook een huidig bestuurslid is bij de Flickr Foundation, woog ook mee met een collectieve rechtvaardiging voor de nieuwe organisatie:

“Delen zit in onze aard en het heeft extra voordelen voor alle betrokkenen. Hoe meer mensen deze foto’s van ’s werelds belangrijkste instellingen zien, hoe beter we onze geschiedenis begrijpen. Hoe beter we onze geschiedenis begrijpen en hoe meer we samenwerken om deze te behouden, hoe rooskleuriger onze toekomst wordt.”

Omdat zoveel van de foto’s die door stichting Flickr worden bewaard, worden overhandigd door culturele instellingen die al rechten hebben op de verspreiding en het gebruik ervan, zou de stichting snel een vrij grote collectie moeten kunnen opbouwen.

Hoe de Flickr Foundations toekomstige toevoegingen van nieuwe archieven en levende makers beheert, is iets waar we op moeten letten. Hopelijk zorgen de kosten van het project er niet voor dat SmugMug het uiteindelijk dumpt of verwaarloost als de PR-waarde verdwijnt.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer