19 dronefotografietips om uw luchtfoto’s in 2023 te verbeteren

Misschien wel de grootste evolutie van de afgelopen jaren in de beelden en video’s die we om ons heen zien, is te danken aan de komst van drones: onbemande luchtvaartuigen (UAV’s).

Foto’s die voorheen afhankelijk waren van boomarmen, jibs en helikopters – of volledig onmogelijk waren – zijn plotseling toegankelijk geworden voor iedereen met slechts $ 200 te besteden en enige bereidheid om dronefotografie te leren.

Deze gids is ontworpen om u te helpen verbeteren als dronefotograaf en videograaf, of u nu begint als een enthousiaste hobbyist of op zoek bent naar een professionele drone-operator.

We behandelen drone-fotografietips voor zowel foto’s als video, zodat je je vaardigheden kunt ontwikkelen en een ervaren dronefotograaf en -filmmaker kunt worden.

Klaar om een vogelvlucht te krijgen met een aantal spannende drone-fotografie? Laten we erin duiken!

drone-gids

Drone Cinematografie Masterclass

Word een drone-cinematograaf met 9 uur luchtcinema-lessen van de toonaangevende opvoeders van YouTube.

Bespaar $ 50 met couponcode SHOTKIT50

Controleer de huidige prijs

Inhoudsopgave

19 Drone Fotografie Tips voor betere luchtfoto’s

1. Kies een drone op basis van uw behoeften en vaardigheden

drone fotografie

De Mavic Mini is een uitstekende drone voor beginners.

Laten we deze lijst met tips voor dronefotografie aftrappen met wat uitrusting.

Als je jezelf afvraagt: “Welke drone is het beste voor fotografie?” maak je dan geen zorgen: voor degenen die beginnen, is de voor de hand liggende aanbeveling een van de drie opties van DJI: de Mavic Mini, de Mavic Air 2 en de Mavic Pro 2.

De DJI Phantom 4-serie is ook populair, maar vanwege het grotere formaat en de hogere prijs is deze misschien niet ideaal voor beginners.

De Phantom 4 Pro is het populairste model voor professionals vanwege de uitstekende beeldkwaliteit, 3-assige gimbal en meerdere vliegmodi.

DJI heeft zich gevestigd als de grootste naam in drone-technologie, en met goede reden: zijn producten zijn fenomenaal.

De bovenstaande drie fotografiedrones zijn de belangrijkste consumentenmodellen, die tegen verschillende prijzen binnenkomen vanwege hun grootte, resolutie, vliegtijd en gewicht – evenals een reeks andere functies.

De DJI Mavic Mini 2 is een uitstekende plek om te beginnen. Dit is de kleinste, lichtste en meest betaalbare drone van DJI, maar biedt een uitstekende set specificaties gezien de prijs.

Misschien wat de DJI Mavic Mini 2 zo’n goede optie maakt, is dat het met 8,8 oz (249 gram) net licht genoeg is dat je het niet hoeft te registreren bij de Federal Aviation Administration (FAA) in de VS of de Civil Aviation Authority in het VK.

Ondanks zijn kleine formaat schiet de DJI Mavic Mini 2 12-megapixelfoto’s en 4K-video.

Het heeft geen objecttracking, maar het heeft een vliegtijd van 30 minuten, bevat OcuSync 2.0 voor betrouwbaarder langeafstandsvliegen, creëert verrassend stabiele beelden en klapt klein genoeg neer dat het in een grote jaszak past.

(Als je een krapper budget hebt, bekijk dan de eerste versie Mavic Mini, hier beoordeeld. Het is nog steeds een uitstekende keuze, maar mist 4k-video en OcuSync 2.0.)

De middelste broer of zus, de DJI Mavic Air 2 (review), is waarschijnlijk de populairste drone van het bedrijf voor beginners en hobbyisten die er zeker van zijn dat ze veel tijd in de lucht zullen doorbrengen.

Zijn simple-bedieningselementen worden nog eenvoudiger gemaakt – om nog maar te zwijgen van veiliger – door een heleboel intelligente en geautomatiseerde functies. Het biedt ook een geweldige levensduur van de batterij en schiet video op 4K / 60p, waardoor het een geweldige drone is voor zowel fotografie als video.

mavic-mini-vs-andere-drones

Voor degenen die op zoek zijn naar iets serieuzer, de DJI Mavic Pro 2 is zowel de oudste als de grootste van de Mavic-broers, maar ondanks zijn leeftijd blijft het de voor de hand liggende keuze als DJI’s vlaggenschip consumentendrone.

De one-inch camerasensor schiet niet de 4K / 60 van de Mavic Air 2, maar het fysieke verschil in grootte en 20 megapixels zorgen ervoor dat je een betere beeldkwaliteit krijgt.

Er is ook een Mavic 2 Zoom, met een zoomlens met een brandpuntsafstand van 24 mm-48 mm. 2x zoom klinkt misschien niet bijzonder indrukwekkend, maar het kan de dynamische perspectieven die het je biedt vergroten en is vooral handig bij het opnemen van video.

Deze resolutie van 20 megapixels is van cruciaal belang als u uw drone voornamelijk wilt gebruiken om foto’s van hoge kwaliteit te maken en biedt voldoende dynamisch bereik voor het terugbrengen van schaduw- en hooglichtdetails tijdens de nabewerking.

Tot slot zijn er FPV-drones, die notoir lastig te besturen zijn, laat staan te gebruiken om foto’s te maken. FPV-drones worden ook gebruikt voor drone-races – hier zijn de beste FPV-drones voor meeslepend vliegen en racen.

2. Leer de wet

De volgende op onze lijst met tips voor dronefotografie is iets minder spannend, maar toch essentieel.

Wetten over waar je met drones kunt vliegen, variëren enorm van land tot land, waarbij sommige ze zelfs ronduit verbieden. Voordat u in een drone investeert, is het absoluut van cruciaal belang om de voorschriften over het legaal besturen van uw drone te controleren.

Er zijn ook uitgebreide wetten die zaken regelen zoals vliegroutes, woonwijken en de nabijheid van luchthavens, evenals de maximale hoogte en of je boven mensen mag vliegen.

Je moet je kennis van al deze regels opbouwen voordat je met drones gaat vliegen.

3. Word gekwalificeerd

Een UAV camera kan een uniek gezichtsveld geven.

Drone camera | Bron: Iewek Gnos

De certificeringen die vereist zijn om een drone te gebruiken, lijken misschien een barrière, maar gezien het feit dat je deze vaardigheden toch leert en op de hoogte moet zijn van de voorschriften, is het nauwelijks een ongemak.

Bovendien betekent het behalen van deze kwalificaties dat u uitgebreide kennis hebt van de regels rond het gebruik van drones die specifiek zijn voor uw land of regio.

Als u in de VS van plan bent uw drone voor iets anders dan recreatie te gebruiken, moet u uw Part 107-certificaat van de Federal Aviation Administration krijgen.

De vereisten voor legale dronefotografie variëren van land tot land en het is belangrijk om volledig onderzoek te doen om te controleren of u uw drone niet illegaal gebruikt.

Naast de certificeringen die door specifieke landen en regio’s worden vereist, kan het de moeite waard zijn om te investeren in andere trainingen om uw vaardigheden op te bouwen en uw C.V. als drone-operator te vestigen. Velen kunnen online worden bestudeerd.

Bovendien moet u er rekening mee houden dat de regels blijven veranderen om te proberen de vooruitgang in de technologie bij te houden.

De vereisten in het Verenigd Koninkrijk zijn bijvoorbeeld in november 2019 gewijzigd en zullen vanaf januari 2021 verdere updates ondergaan.

4. Word een goede piloot

Leer de bedieningselementen voor het vermijden van obstakels om vloeiende videobeelden te krijgen.

Bron: Ian Baldwin

Dronefotografie en videografie zijn niet alleen een kwestie van een goede drone kopen, slagen voor een snelle theorietest en ervan uitgaan dat je nu prachtige luchtfoto’s kunt maken.

De beste dronefotografen en videografen zijn ook de beste dronepiloten. Leren vliegen moet de prioriteit zijn voordat je je zorgen maakt over je beeldmateriaal en luchtfoto’s.

In wezen zal elke goede drone-maker degenen die beginnen vertellen dat het van cruciaal belang is om een uitstekende dronepiloot te worden voordat je een goede dronefotograaf kunt worden.

Het verkrijgen van unieke perspectieven van uw drone-opnamen houdt in dat u leert hoe u weergaven kunt fotograferen die origineel zijn en niet in het dagelijks leven worden gezien. Landschappen worden bijvoorbeeld meestal op ooghoogte gezien, terwijl een dronecamera ze vanuit meerdere hoeken kan fotograferen.

Elke drone is anders, maar houd rekening met alles wat je weet over fotografie – de regels van belichting, compositie, kleur, balans, tijdstip van de dag – het is ook allemaal van toepassing wanneer je geweldige dronefoto’s probeert te maken.

5. Leer je drone

Bron: John O’Nolan

Dit is misschien een voor de hand liggende om op te nemen in onze dronefotografietips, maar niet tune uit nog maar net.

Het kennen van uw drone gaat niet alleen over het nauwkeurig en veilig kunnen vliegen. Het gaat er ook om dat je weet hoe je het meeste kunt halen uit de technologie die erin zit.

Veel DJI-drones worden bijvoorbeeld geleverd met een “ActiveTrack” -modus die vliegen gemakkelijker kan maken, zodat u met heel weinig moeite meeslepende filmische opnamen kunt maken.

De drone gebruikt zijn sensoren om ervoor te zorgen dat de vliegroute veilig is, terwijl de camera op het door u gekozen onderwerp is gericht, zelfs als dat onderwerp beweegt.

Ken de grenzen van de camera van uw drone. Meestal is de sensor kleiner dan digitale consumentencamera’s en kan hij niet zoveel details of dynamisch bereik vastleggen, vooral bij weinig licht.

Door te weten waartoe de camera van de drone in staat is, kunt u het dynamisch bereik maximaliseren door JPEG’s in HDR-modus te fotograferen of in RAW door de hoogtepunten te behouden (door het histogram op uw dronecontroller te bekijken).

Op deze manier kunt u tijdens de nabewerking meer gegevens extraheren en een dynamischere eindfoto maken – vooral handig voor landschappen waar de lucht meestal helderder is dan de grond.

6. Word lid van een community

Dronefoto van een kronkelende weg genomen met camera van bovenaf.

Bron: Eberhard Grossgasteiger

Vanwege de dramatische vooruitgang in technologie en de steeds veranderende wet- en regelgeving rond het vliegen met drones, kan het bijhouden van het laatste nieuws van vitaal belang zijn.

Er zijn een aantal geweldige websites voor dronefotografen om u op de hoogte te houden van nieuwe producten en bijgewerkte certificeringen, en het is waarschijnlijk de moeite waard om enkele Facebook-groepen te bekijken, waaronder enkele die specifiek zijn voor uw land of regio.

‘DJI Owners Australia’ is een populaire groep die verschilt van de meeste op Facebook omdat ze communityleden niet toestaan om de legaliteit van beeldmateriaal in twijfel te trekken.

Het betekent niet dat ze illegaal vliegen goedkeuren, maar eerder aannemen dat alle beelden van fotografen legaal zijn om vrij delen en de liefde voor vliegen aan te moedigen.

Lid worden van een gemeenschap van gelijkgestemde dronefotografen die hun luchtfoto’s en dronefotografietips delen, kan wonderen doen voor je vaartuig, dus het wordt sterk aangemoedigd.

7. Plan zo gedetailleerd mogelijk

Je hoeft niet per se alles te storyboarden alsof het een high-end Hollywood-film is. Maar hoe meer planning u in uw vluchten stopt, hoe betere resultaten u krijgt met uw dronefotografie en -video’s.

Filmmaken en fotografisch werk kunnen op de beste momenten tijdrovend zijn, en zodra je dat koppelt aan het feit dat je totale vliegtijd misschien maar 20 minuten is, is het het beste om zo georganiseerd mogelijk te zijn lang voordat je je drone in de lucht zet.

Je moet het gebied grondig verkennen, misschien zelfs van tevoren bezoeken om te controleren of je het terrein kent.

Je moet je ook bewust zijn van elk detail, van het weer tot zonsopgang en zonsondergang, lokaal verkeer en zelfs evenementen die roet in het eten kunnen gooien.

Omdat de vluchttijden en weervensters vaak beperkt zijn, moet je voor een klant zoals een filmregisseur vanaf het moment dat je op locatie aankomt op de bal zijn.

Houd uw drone te allen tijde klaar om te vliegen – dit betekent volledig opgeladen, meerdere batterijen en alle meest recente drone- en kaartupdates.

Een van de beste drone-fotografietips die ik dit jaar hoorde, was om apps zoals de Photographer’s Ephemeris te gebruiken om locaties goed te verkennen voordat je ze bezoekt.

8. Controleer de weersvoorspelling (controleer deze vervolgens opnieuw)

Een UAV-camera kan beschadigd raken door vocht, dus controleer altijd de weersomstandigheden bij het maken van landschapsfotografie.

Bron: Kimon Maritz

De wind is een van de grootste bedreigingen voor uw drone en dreigt hem niet alleen uit de koers te slaan, maar ook uit uw gezichtsveld te halen. Een plotselinge regenbui kan het helemaal uit de lucht halen.

Het controleren van de weersvoorspelling in de aanloop naar de dag van een shoot is een tweede natuur voor succesvolle dronepiloten. Afhankelijk van de baan, wilt u misschien alternatieve filmdagen intekenen als de omstandigheden onvoorspelbaar zijn.

Controleer de documentatie voor uw drone om te begrijpen wat hij kan weerstaan en krijg je hoofd rond windsnelheid zoals deze wordt gerapporteerd in de weersvoorspelling. Meestal kan een drone omgaan met windstoten die tot tweederde van zijn maximale snelheid bedragen, maar dit kan variëren tussen modellen.

Commerciële dronepiloten dragen vaak een anemometer (een draagbaar apparaat voor het meten van de windsnelheid) om te controleren of ze veilig werken.

Toch kan zelfs dit misleidend zijn, omdat de windsnelheden op maaiveldniveau veel lo kunnen zijn.wer dan wat er honderd meter boven je gebeurt.

Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat sterke winden een grote invloed hebben op de levensduur van de batterij, waarbij uw drone harder moet werken en meer aanpassingen moet maken dan u zich realiseert om te vliegen of positie te behouden.

Drones houden ook niet van regen, maar als een zware bui tijdens een vlucht toeslaat, moet je het onmiddellijk naar de basis kunnen terugbrengen voordat het zo nat wordt dat er schade is. De meeste drones zijn niet eens waterbestendig, laat staan waterdicht, en velen hebben blootgestelde elektronica en motoren die de regen opzuigen.

Hoewel sneeuw er dramatisch uit kan zien en minder een bedreiging kan vormen dan regen, kan het de effectiviteit van de sensoren van het apparaat beperken. Met een opeenhoping van vocht kan het mogelijk uw kostbare drone zonder veel waarschuwing uit de lucht halen.

Er komen meer drones op de markt die zijn ontworpen om slecht weer te weerstaan en er zijn kits die u kunt kopen om de waterbestendigheid van populaire modellen, zoals de DJI Mavic Pro 2, te verbeteren.

Het tijdstip van de dag is natuurlijk een enorme factor bij het maken van geweldig uitziende foto’s, of het nu gaat om een gewone camera of een drone.

Toch, met alle inherente weer onvoorspelbaarheid van drone-fotografie, moet je misschien een back-upplan hebben voor wanneer die golden hour-opname onmogelijk wordt.

9. Pak reserveonderdelen in

Flatlay van drone-fotoapparatuur met verschillende dronemodellen, waaronder DJI Phantom 4 Pro.

Credit: Abstracte luchtkunst

Een andere iets vervelendere drone-fotografietips heeft betrekking op het inpakken van reserveonderdelen van elk klein onderdeel van je geliefde vliegende camera!

De batterijduur verbetert met elk nieuw model drone dat op de markt komt, maar met vliegtijden van gemiddeld tussen de 20 en 30 minuten, wilt u wat extra’s om echt het meeste uit uw dronefotografie te halen.

Als je een grote opnamedag voor de boeg hebt, wil je misschien een manier vinden om je batterijen in het veld op te laden.

Helaas, afhankelijk van uw drone, zal uw standaard USB-powerbank meestal niet krachtig genoeg zijn, dus u zult iets substantieels moeten vinden, zoals de 12-volt stroom van uw auto.

Bovendien kunnen propellers delicaat zijn, dus het is ook de moeite waard om verschillende extra reserveonderdelen in te pakken, omdat zelfs de lichtste botsing kan betekenen dat uw drone de rest van de dag op de grond staat.

DJI heeft een aantal indrukwekkende bundels samengesteld die u een enorme hoeveelheid geld besparen in vergelijking met het afzonderlijk kopen van deze reserveonderdelen. Zorg ervoor dat je rondkijkt, want er zijn koopjes te doen door te investeren in een iets ouder model drone.

10. Maak een preflight checklist

vlieg over gebouwen

Krediet: Fahrul Azmi

Fotografen en filmmakers hebben vaak lijsten met cheques die ze maken voorafgaand aan grote klussen.

Ik heb meestal twee checklists: een voor de nacht ervoor en een voor de ochtend van de shoot, en zonder hen zou ik niet slapen.

Bij dronefotografie zijn deze checklists waarschijnlijk nog kritischer omdat de marges bruut kunnen zijn: vluchttijden zijn beperkt en batterijen kunnen onmogelijk worden opgeladen.

Om deze reden kan het van cruciaal belang zijn om een gedetailleerde checklist te hebben om ervoor te zorgen dat uw voorbereiding op punt staat.

Naast het detailleren van alle uitrusting die u moet inpakken, kan het acties omvatten die moeten worden ondernomen, zoals het controleren van de weersvoorspelling, ervoor zorgen dat al uw propellers in goede staat zijn, het formatteren van uw microSD-kaarten en het opladen van al uw batterijen.

Een andere eenvoudige tip die je niet veel zult zien, is om ervoor te zorgen dat de lens van de camera van je drone schoon en droog wordt gehouden. Bewaar je drone met wat silicagelverpakkingen (het soort dat je soms in pilflessen vindt) om de kans te verkleinen dat de lens beslaat.

11. Gebruik Google Earth voor betere luchtfotografie

Strandtaferelen in luchtfoto.

Credit: Will Turner

Als u op avontuur gaat en van plan bent om epische dronebeelden vast te leggen, wilt u misschien de locatie volledig van tevoren onderzoeken met behulp van Google Earth.

Dit kan u helpen bij het identificeren van functies die uw interesse wekken en zelfs potentiële vliegroutes uitzetten zodra u in het veld komt.

Landschappen die u elke dag ziet, kunnen er opmerkelijk anders uitzien wanneer ze van bovenaf worden bekeken, en u kunt ruim van tevoren interessante perspectieven ontdekken, waardoor u de levensduur van de batterij van uw drone kunt maximaliseren.

12. Meer informatie over HDR-fotografie (High Dynamic Range)

HDR-fotografie gaat niet langer over het maken van verontrustend opzichtige foto’s van verlaten fabrieken en roestende auto’s.

Tegenwoordig gaat het om het creëren van intelligent uitgebalanceerde afbeeldingen die details vastleggen in de lucht terwijl ook informatie in de schaduw wordt bewaard.

In dronefotografie kan HDR een handig middel zijn om een scène met hoog contrast uit te werken, zodat deze meer lijkt op wat het oog ziet, in plaats van onderworpen te zijn aan de beperkingen van de kleine camerasensoren die zich in de meeste drones bevinden.

Om HDR-afbeeldingen te maken met de camera van uw drone, moet u bracketing gebruiken – d.w.z. een korte reeks foto’s maken met elk verschillende belichtingen. Meestal kan dit worden gedaan door de sluitertijd te wijzigen

Deze afbeeldingen kunnen vervolgens tijdens de postproductie worden gecombineerd tot één foto (met behulp van bewerkingssoftware zoals Lightroom, Photoshop of Aurora HDR, hier besproken).

U kunt deze foto’s handmatig maken door de sluitertijd zelf te wijzigen, of u kunt profiteren van de bracketing-opties van uw drone die automatisch drie of vijf afbeeldingen maken – bekijk hier meer bracketing-tips.

13. Schiet RAW

.raw

Als u in RAW fotografeert, kunt u hooglicht- / schaduwdetails herstellen | Bron: Mark Condon

Met de meeste drones kun je JPEG’s fotograferen, maar om optimaal te profiteren van je camerasensor en de hoogst mogelijke kwaliteit te krijgen, is het veel beter om in RAW te fotograferen.

RAW-bestanden bevatten veel meer gegevens dan JPEG-bestanden, en hoewel het enige verwerking en conversie vereist, kunt u de witbalans regelen, zelfs nadat u een foto hebt gemaakt en vaak een beetje meer dynamisch bereik uitpersen.

Om RAW-bestanden te bewerken en te verwerken, hebt u beeldverwerkingssoftware zoals Lightroom of Luminar nodig – bekijk hier andere opties.

14. Leer hoe u uw foto’s kunt bewerken

Natuurlijk streven we er allemaal naar om alles perfect te krijgen op het moment van vastleggen, maar weten hoe je je foto’s moet bewerken, kan het verschil zijn tussen een goede foto en een afbeelding die echt tot de verbeelding spreekt.

Met software als Lightroom en Luminar heb je volledige controle. U kunt afbeeldingen bijsnijden om hun compositie te perfectioneren, schaduwen op te heffen, met kleuren te spelen, contrast aan te passen en afleidingen te bewerken.

Adobe Lightroom is zo’n beetje de industriestandaard en maakt het wissen van hoogspanningslijnen of het aanpassen van de belichting en het contrast in uw foto een fluitje van een cent.

Skylum Luminar 4 is een van de meest populaire alternatieven, met verschillende AI-tools die je kunnen helpen luchten te vervangen en andere gekke bewerkingen met je landschappen uit te voeren.

Meer recent heeft Skylum Luminar Neo uitgebracht die het bewerken van uw drone-fotografie nog eenvoudiger kan maken, met ‘Sjablonen’ die de beste uitgangspunten voor uw fotobewerkingen suggereren.

Welke beeldbewerkingssoftware u ook kiest, u wilt er ook voor zorgen dat u leert hoe u lenscorrecties kunt uitvoeren in het geval dat de groothoeklens uw foto’s op uw drone vervormt.

Ten slotte, vanwege de fysiek kleinere sensoren van dronecamera’s, kunnen de beelden last hebben van ruis – dus weten hoe dit in postproductie kan worden verwijderd, kan nuttig zijn – hier is een app die zou moeten helpen.

15. Leer meer over licht

Bij het gebruik van drones in fotografie is licht van cruciaal belang.

Bron: Jakob Owens

Of je nu luchtfotografie maakt of op snelheid vliegt om beelden van grootse vergezichten vast te leggen, licht is van cruciaal belang – het is een van de belangrijkste tips voor dronefotografie die zelden wordt genoemd.

Zoals je snel zult leren, bieden ochtenden en avonden meestal het beste licht, vrij van de harde schaduwen die het midden van de dag kunnen domineren.

Golden hour en blue hour duren niet lang – nog een reden om voorbereidingen te treffen, zodat je zo efficiënt mogelijk kunt zijn als je drone eenmaal in de lucht is.

Hoewel dronefotografie bij weinig licht mogelijk is, wordt het niet aanbevolen, vooral niet bij het gebruik van modellen van consumentenkwaliteit – de gemiddelde drone voor fotografie heeft een kleinere sensor met slechte hoge ISO-mogelijkheden.

Omdat je je drone niet volledig stabiel kunt houden, kan een foto met een lange sluitertijd wazig worden.

Vlieg met je drone overdag en je vergroot de kans op een scherpe, heldere opname aanzienlijk, maar je moet nog steeds experimenteren met andere tijden van de dag om te zien welke geweldige foto’s je kunt maken.

16. Experimenteer met filters en lange belichtingen

drone filter |

Mavic Air 2 met variabel ND-filter bevestigd.

Met technologische ontwikkelingen zijn nieuwere drones niet zo afhankelijk van filters met neutrale dichtheid bij het fotograferen in heldere omstandigheden.

Toch is het misschien de moeite waard om te begrijpen wat lensfilters doen en hoe u ze zou kunnen gebruiken.

Luchtfotografie kan zich goed lenen voor langere belichtingen – met name van verkeer of stromend water – en als de opnameomstandigheden te helder zijn, filters met neutrale dichtheid ceen middel zijn om de hoeveelheid licht die de lens van uw camera binnendringt te verminderen.

Hiermee kunt u de sluitertijd op de camera laten vallen en de beweging die in uw foto plaatsvindt, vervagen.

Een ander veel voorkomend gebruik van filters voor drones is bij het opnemen van video. Als je ’s middags met 24 fps fotografeert met een sluitertijd van ongeveer 1/50, zal je opname vrijwel zeker overbelicht zijn – dit is wanneer je een minifilter nodig hebt voor de camera van je drone om de hoeveelheid licht die binnenkomt te beperken.

Je zou variabele ND-filters voor drones moeten kunnen vinden voor minder dan $ 100 – deze zijn geweldig omdat je de sterkte (d.w.z. dekking) kunt aanpassen zonder het filter te hoeven vervangen.

Lees ook ons artikel over welke maat ND-filter u moet kopen.

17. Leer de principes van fotografie

Al die regels waar je misschien over hebt gehoord met betrekking tot compositie zijn van toepassing op fotograferen met drones, dus misschien wil je enkele van de fundamenten opfrissen van wat een goede foto maakt, evenals hoe je een camera moet gebruiken.

Fotografie met drones kan vertrouwen op sterke geometrische vormen, contrasten van kleur en textuur, symmetrie, patronen en meer. Het leren herkennen van de mogelijkheden komt met oefenen. Kortom, vlieg met je drone zoveel als je kunt!

Cameratechnologie is behoorlijk goed in het beoordelen van hoe een scène correct moet worden belicht.

Toch moet je soms weten hoe je die instellingen kunt overschrijven om de beste foto’s te krijgen, vooral als je van plan bent HDR-foto’s te maken.

Samen met enkele compositieprincipes, zult u ook profiteren van het begrijpen hoe een camera werkt en hoe u correct kunt belichten zonder afhankelijk te zijn van automatisering.

18. Haal het meeste uit de statiefmodus

Statiefmodus kan handig zijn voor het aanbrengen van nauwkeurige wijzigingen in uw compositie tijdens het vliegen | Bron: Mark Condon

De meeste DJI-drones zijn uitgerust met tripodmodus, wat misschien een beetje vreemd klinkt, maar om een aantal redenen eigenlijk ongelooflijk nuttig is. In wezen vertraagt de Tripod-modus je drone dramatisch, waardoor je veel meer controle hebt.

Het hebben van een fijnere controle over je drone geeft een aantal voordelen. Het helpt je om obstakels te vermijden tijdens het vliegen in uitdagende situaties en kan het leven veel gemakkelijker maken als je je drone dicht bij de grond positioneert.

Dit kan vooral handig zijn als u binnenshuis fotografeert, wat mogelijk nodig is als u een grote commerciële ruimte zoals een magazijn filmt.

U zult vaak de statiefmodus willen gebruiken bij het maken van foto’s, omdat de grotere precisie het gemakkelijker maakt om uw positie te verfijnen.

Het geeft ook de stabiliteit die je wilt bij het fotograferen van time-lapses en hyperlapses.

19. Gebruik een vluchtsimulator

Als reactie op het gebrek aan ervaren dronepiloten zijn vluchtsimulators ontstaan om gebruikers te helpen leren vliegen – iets dat vooral handig is bij het voorbereiden van risicovol werk zoals het inspecteren van hoogspanningslijnen.

Helaas zijn de beste simulatoren meestal alleen beschikbaar voor commerciële klanten – ver buiten het bereik van de gemiddelde fotograaf.

Fabrikanten zoals DJI hebben zich tot het uiterste ingespannen om de ervaring van het vliegen met een drone te repliceren en de tijd die je besteedt aan het gebruik van de DJI Flight Simulator zal een impact hebben op je vaardigheden als piloot.

Wat is Drone Fotografie?

Dronefotografie maakt gebruik van een onbemand luchtvaartuig (ook bekend als cameradrones) om foto’s en video’s uit de lucht vast te leggen.

Meestal zouden deze foto’s anders onmogelijk zijn, met behulp van uitkijkpunten en het creëren van camerabewegingen die profiteren van het vermogen van de drone om te vliegen.

Dronefotografie heeft een enorme groei in populariteit doorgemaakt, mede door de verschillende consumentendrones die beschikbaar zijn gekomen tegen aantrekkelijk betaalbare prijzen. Je kunt nu zelfs onderwaterdrones krijgen!

Drone-opnamen zijn meestal populair op sociale media voor landschapsfotografie, met name vanwege de unieke perspectieven die ze bieden.

  • Hoe begin ik met dronefotografie?

De meeste dronefotografen zullen beginnen met het kiezen van een drone die een hoogwaardige camera biedt voor fotografie en video binnen hun budget. Er is momenteel een grote verscheidenheid aan modellen op de markt, en tegen een breed scala aan prijspunten.

Gelukkig, met beeldsensoren die verbeteren (betere beeldkwaliteit) en batterijen en motoren die steeds kleiner worden, dalen de kosten altijd, gaan beeld- en videoresoluties omhoog en nemen de vliegtijden toe.

Zelfs een drone op instapmodel zoals de Ryze Tello (de beste drone voor kinderen) zal goede resultaten geven en, belangrijker nog, het zal je vertrouwd maken met hoe je moet vliegen.

Bouwenhet is absoluut essentieel om je vaardigheden als piloot voor dronefotografie te verbeteren, maar voordat je de lucht in gaat, is het van cruciaal belang dat je jezelf vertrouwd maakt met de regels.

Afhankelijk van uw drone van keuze en locatie, moet u mogelijk uw cameradrone registreren en een certificering krijgen, zoals de FAA Part 107 in de VS.

Het verkrijgen van een certificering zoals de Part 107 is niet al te uitdagend, maar het vereist wel dat je je inzet voor maximaal 20 uur studie en $ 160 betaalt voor de test. Als u van plan bent om van dronefotografie een commerciële onderneming te maken, is dit een essentiële stap om aan de slag te gaan en een bedrijf op te bouwen door met uw drone te vliegen.

  • Hoeveel moet ik in rekening brengen voor dronefotografie?

Zodra je je drone onder de knie hebt, overweeg je misschien om professioneel dronefoto’s te maken. Dus hoeveel kun je in rekening brengen?

Zoals met veel fotografie- en videografiewerk, varieert het antwoord enorm, afhankelijk van uw ervaring, het type werk, de commerciële schaal en – misschien wel het belangrijkste – het budget van de klant.

Het kan ook per sector verschillen en je zult merken dat het maken van dronefoto’s om kaarten voor de landbouw te maken heel anders zal zijn dan het fotograferen van een achtervolgingsscène in een low-budget film.

Handig is echter dat de UAV Coach-website een gedetailleerd artikel heeft dat u een indicatie moet geven van wat u kunt verwachten. Het uitvoeren van enquêtes voor bouw- en mijnbouwbedrijven kan bijvoorbeeld beginnen bij slechts $ 50 per uur, oplopend tot $ 500 per uur zodra u uw ervaring met vliegen hebt opgebouwd, veel luchtfoto’s hebt gemaakt en enkele relaties in uw dronemarkt hebt opgebouwd.

Veel drone-operators krijgen een inkomen door in onroerend goed te werken, en dit begint bij ongeveer $ 25 per uur, maar kan ongeveer $ 200-300 per project betalen, opnieuw afhankelijk van de schaal en hoe uitgebreid uw portefeuille is.

Als je aan de slag gaat als professional, is een optie om werk op te pakken en wat ervaring op te doen, je aan te melden om piloot te worden bij websites zoals DroneBase, die banen aanbieden op basis van je locatie en expertise.

Laatste woorden

De wereld van dronefotografie en videografie is enorm, maar hoewel er veel te leren valt, kunnen de resultaten ongelooflijk bevredigend zijn.

Hopelijk geven de bovenstaande tips je een goede basis om met drones te vliegen en geweldige foto’s vanuit de lucht te maken.

Als je vragen of verder advies hebt om toe te voegen, laat dan hieronder een reactie achter.

drone-gids

Drone Cinematografie Masterclass

Word een drone-cinematograaf met 9 uur luchtcinema-lessen van de toonaangevende opvoeders van YouTube.

Bespaar $ 50 met couponcode SHOTKIT50

Controleer de huidige prijs