Paris Hilton aangeklaagd door fotograaf voor hergebruik van haar eigen foto’s op IG

FacebookPinterestDelen

In een nogal bizarre kleine inbreukzaak op het auteursrecht wordt socialite en mega-influencer Paris Hilton aangeklaagd voor het gebruik van haar eigen beeltenis.

Dit gebeurde toen de fotograaf die de foto’s maakte, Claudia Occhipinti, een rechtszaak aanspande omdat Hilton foto’s van zichzelf bijsneed, bewerkte en vervolgens op Instagram plaatste die Occhipinti eerder had gemaakt voor een specifieke publiciteitscampagne.

Volgens de rechtszaak van Occhipinti, ingediend afgelopen 30 novemberÞ, werd ze in 2019 door Hilton ingehuurd om foto’s van de socialite te maken voor een promotiecampagne rond haar Electricity-parfumlijn.

In de ingediende documenten beweert Occhipinti dat de foto’s die ze maakte alleen door Hilton konden worden gebruikt om haar parfum in de media, op verpakkingen of in advertenties te promoten, en dat er geen sublicenties zijn toegestaan.

Haar rechtszaak beweert verder dat ze de enige auteur, eigenaar en auteursrechthebbende is van deze specifieke Hilton-foto’s.

Foto van Paris Hilton poseren

Een van Occhipinti’s originele foto’s

Het probleem dat al deze juridische beweringen veroorzaakte, was dat Hilton later enkele van deze foto’s van zichzelf op sociale media gebruikte.

Ze deed dit door ze bij te snijden en ze in haar eigen Instagram-montages te snijden in willekeurige (en behoorlijk kitscherige / rare) situaties met Barbie, andere beroemdheden, buitenaardse wezens, eenhoorns en willekeurige stripfiguren.

instagram screenshot van paris hilton met Barbie

instagram screenshot van paris hilton met disney cartoons

instagram screenshot van paris hilton met Naomi Campbell

Door deze bewerkte en bijgesneden foto’s op haar IG-profiel te plaatsen, waar ze meer dan 21 miljoen volgers heeft, zou Hilton Occhipinti hebben beroofd van toekomstige inkomsten voor de foto’s.

Volgens de juridische aanvraag van de fotograaf: “Zoals veel commerciële fotografen, hangt het levensonderhoud van mevrouw Occhipinti grotendeels af van inkomsten die worden gegenereerd door het licentiëren van haar originele en commerciële werken voor reproductie, distributie en openbare weergave,”

Het document beweert ook: “Ze vertrouwt er ook op dat haar naam correct wordt vermeld op haar werk.”

De rechtszaak werd ingediend bij de federale rechtbank van Californië en beweert verder dat Hilton ongeautoriseerde afgeleide creaties van de foto’s heeft gemaakt door ze bij te snijden, te verkleinen en op andere manieren te wijzigen die de esthetiek van Occhipinti’s oorspronkelijke werk bederven.

Dit is het belangrijkste argument in de rechtszaak, die verwijst naar verschillende Instagram-postvoorbeelden met de zogenaamd verduisterde foto’s.

De fotomontages zelf zijn op zijn zachtst gezegd amusant bizar. Je zou ze gemakkelijk kunnen categoriseren als cringe-waardig, maar blijkbaar zijn meer dan 20 miljoen volgers het daar niet mee eens.

In een in het bijzonder bijgesneden shot van Hilton, oorspronkelijk gemaakt door Occhipinti, is de socialite zelf gecomponeerd naast een digitaal weergegeven eenhoorn met haar eigen slogan “sliving” geschreven in fuchsia letters …

Sliving vermengt blijkbaar de slangterm “slaying” met het motto “living, your best life”… of iets dergelijks.

instagram screenshot van paris hilton met Unicorn

De juridische indiening bevestigt opnieuw dat “Naast de inbreuk op de foto’s van mevrouw Occhipinti … in sommige van de inbreukmakende toepassingen, hoewel Hilton wist dat Occhipinti de auteur en eigenaar van de foto’s was en als zodanig moest worden vermeld,”

Het duwt dit argument verder door te beschuldigen: “Hilton plaatste haar eigen logo of het logo van haar bedrijven of producten op de foto’s alsof Hilton of haar bedrijven eigenaar waren van de foto’s, opzettelijk een valse indruk en misleidende toeschrijving van de oorsprong creëerde dat gedaagden de eigenaren of auteurs van de foto’s zijn.”

Het is vermeldenswaard dat veel van deze berichten van 2020 of eerder zijn. Dit is wanneer Occhipinti beweert ze te hebben ontdekt en een brief naar Hilton en haar zakelijke belangen heeft gestuurd met het verzoek om de foto’s van Instagram te verwijderen en dat ze wordt betaald voor het gebruik ervan.

Hilton veegde deze verzoeken vervolgens van tafel volgens Occhipinti, en afgezien van het feit dat hij niets betaalde, “weigerde hij enige misstand te erkennen.”

Paris Hilton voor space castle

Zoals te verwachten is van een rechtszaak als deze, eist Occhipinti nu een geldelijke vergoeding voor voorlopige voorzieningen, schadevergoedingen, proceskosten en advocaatkosten (die ze allemaal zelf heeft geïnitieerd).

Eerlijk gezegd, hoe cringe-waardig de foto’s ook zijn, en hoe moeilijk het ook kan zijn om in veel contexten met Hilton te sympathiseren, in dit geval is het echt moeilijk om niet een beetje met Hilton te sympathiseren. After all, hergebruikte ze foto’s van haar eigen gelijkenis op creatieve manieren voor een paar absurd ogende IG-berichten.

Beide partijen hadden duidelijker moeten onderhandelen over toekomstige gebruiksrechten voor de foto’s, maar deze claim zal Occhipinti waarschijnlijk niet veel gunsten opleveren voor toekomstig fotografisch werk van beroemdheden.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer