Fotografie voor kinderen: leuke activiteiten, nieuwste lesplannen &tips

FacebookPinterestDelen

Fotografie is een leuke en creatieve activiteit die kan worden genoten door mensen van alle leeftijden, inclusief kinderen.

Het stelt kinderen in staat om zichzelf te uiten, hun omgeving te verkennen en hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen.

Ik ben een fotograaf en wil dat mijn kleinkinderen leren hoe ze foto’s kunnen maken op camera’s (in tegenstelling tot alleen mijn iPhone!) – misschien zit je in hetzelfde schuitje?

In dit artikel laat ik je zien hoe je je kind kunt leren om foto’s te maken, ongeacht hun leeftijd.

Je vindt er zelfs een aantal leuke fotografie-activiteiten en lesplannen die kunnen worden aangepast aan kinderen en studenten.

(Misschien bent u ook geïnteresseerd in ons artikel over het fotograferen van kinderen.)

Laten we erin duiken!

Kidamento Kids Digitale Camera

De beste camera voor kinderen

De Kidamento digitale camera is schattig, gemakkelijk te gebruiken en zit boordevol leuke functies. Verkrijgbaar als luiaard, kat of koala.

Controleer de huidige prijs

Inhoudsopgave

Fotografie voor kinderen: hoe leer ik mijn kind om foto’s te maken?

teach-kids-fotografie

Raíssa de Paula

Fotografie voor kinderen is een spannend onderwerp, vooral als je een ouder bent en je passie voor digitale fotografie wilt doorgeven.

Uw kind leren om foto’s te maken is een geweldige manier om hen te helpen hun creativiteit en technische vaardigheden te ontwikkelen.

Hier zijn een paar tips over hoe je fotografie aan kinderen leert:

 1. Begin met een eenvoudige camera: Kinderen hebben misschien niet het geduld of de coördinatie om een gecompliceerde camera te gebruiken, dus het is het beste om te beginnen met een eenvoudige point-and-shoot-camera of zelfs een smartphone. Misschien wilt u ook investeren in een van deze kindercamera’s die een leuk ontwerp zijn.
 2. Leg de basis uit: Laat uw kind zien hoe u de camera moet in- en uitschakelen, hoe u moet scherpstellen en hoe u een foto kunt maken. Het onderwijzen van fotografie hoeft niet droog of saai te zijn – houd het eenvoudig om mee te beginnen.
 3. Stimuleer creativiteit: Moedig uw kind aan om foto’s te maken van wat hen interesseert, of het nu een boom in het park is of hun favoriete speelgoed. Doe een stap terug en vergeet alle gebruikelijke fotografietips en alle fotografievaardigheden die je onderweg hebt opgedaan – laat ze gewoon een paar foto’s maken van wat ze maar willen, hoe ze maar willen.
 4. Begeleiding bieden: Bied begeleiding en suggesties, maar geef je kind ook de vrijheid om te experimenteren en zijn eigen beslissingen te nemen. Vergeet niet – dit zijn geen gestructureerde fotografielessen, per zie – zie het meer als speeltijd met een camera.
 5. Bekijk en bespreek de foto’s: Nadat je kind wat foto’s heeft gemaakt, ga je met ze zitten en bekijk je samen de foto’s. Vraag hen wat ze leuk vinden aan elke foto en wat ze de volgende keer anders zouden kunnen doen.

Het kan voor kinderen interessant zijn om te leren dat digitale fotografie een relatief nieuwe ‘uitvinding’ is, en dat vroeger alles gedrukt moest worden.

Op welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met fotografie?

Er is geen specifieke leeftijd waarop kinderen kunnen beginnen met fotografie, omdat dit afhangt van de volwassenheid van het kind en het vermogen om met een camera om te gaan.

Sommige kinderen zijn misschien op jonge leeftijd klaar om te beginnen met het maken van foto’s, terwijl anderen mogelijk moeten wachten tot ze ouder zijn.

Hier zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden bij het onderwijzen van fotografie aan jongere kinderen:

 1. Fysiek vermogen: Kinderen moeten de camera stevig kunnen vasthouden en hanteren en op de knop kunnen drukken om een foto te maken. Uiteraard hangt dit af van de grootte en vorm van de camera – Kidamento maakt deze dat is gemakkelijk vast te pakken voor kleinere handen.
 2. Aandachtsspanne: Als het kind zich kan concentreren op het maken van foto’s en niet snel afgeleid raakt?
 3. Inzicht in instructies: Het kind moet b kunnen begrijpen en volgenasic-instructies, zoals hoe u de camera kunt in- en uitschakelen en hoe u kunt scherpstellen.
 4. Rente: Toont het kind interesse in het maken van foto’s en zijn ze gemotiveerd om te leren? Willen ze een eigen camera? Vragen ze om fotografielessen?

Als uw kind aan deze criteria voldoet en geïnteresseerd is in basisfotografie, zijn ze waarschijnlijk klaar om foto’s te maken.

Is fotografie een goede hobby voor kinderen?

Fotografie kan een geweldige hobby zijn voor kinderen omdat het hen in staat stelt om zich creatief uit te drukken en hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen.

Het kan kinderen ook helpen om de wereld op een andere manier te leren zien als ze details en composities beginnen op te merken die ze anders misschien over het hoofd hadden gezien.

Herinner je je het gezegde: “zie de wereld zoals een kind het ziet”? Dit geldt voor fotografie voor kinderen – ze maken foto’s van dingen die je nog nooit eerder hebt overwogen.

Fotografie kan ook een geweldige manier zijn voor kinderen om hun ervaringen en herinneringen te documenteren.

Daarnaast kan fotografie kinderen helpen bij het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden, zoals probleemoplossing en communicatie.

Ze moeten misschien creatief denken om een unieke foto te maken of communiceren met leden van hun familie of hun vrienden bij het maken van foto’s van mensen.

Over het algemeen kan fotografie een lonende en plezierige hobby zijn voor kinderen, zolang ze geïnteresseerd en gemotiveerd zijn om te leren.

14 fotografie-activiteiten voor kinderen en studenten in 2023

fotografie-activiteiten

Ryunosuke Kikuno

Hier zijn zeven leuke fotografie-activiteiten die Kinderen kan proberen:

 1. Zelfportretten: Moedig het kind aan om zelfportretten te maken met uw smartphone of een digitale camera. Ze kunnen experimenteren met verschillende hoeken, belichting en uitdrukkingen om unieke zelfportretten te maken. Geef ze een paar basis fotografietips (zoals het gebruik van een statief en de zelfontspanner), maar laat ze vervolgens de rest zelf uitzoeken.
 2. Natuurfotografie: Maak een wandeling met het kind en moedig ze aan om foto’s te maken van planten, bloemen en dieren. Ze kunnen ook proberen close-upfoto’s te maken van bloemen of andere kleine objecten om zich te concentreren op details. Jonge fotografen zullen het altijd leuk vinden om met een camera de natuur in te gaan.
 3. Zwart-wit fotografie: Probeer foto’s te maken in zwart-wit om een andere look en feel te creëren. Dit kan kinderen ook helpen leren hoe kleur een afbeelding beïnvloedt.
 4. Actie shots: Moedig je kind aan om actiefoto’s te maken van mensen of dieren in beweging. Dit kan een uitdaging zijn, maar het is ook een geweldige manier om te oefenen met het vastleggen van beweging en het bevriezen ervan in een foto.
 5. Stilleven fotografie: Stel een stillevenscène op met huishoudelijke voorwerpen en moedig uw kind aan om er foto’s van te maken. Dit kan een geweldige manier zijn voor kinderen om compositie en verlichting te oefenen.
 6. Straatfotografie: Maak een wandeling met je kind en moedig ze aan om foto’s te maken van mensen en scènes uit het dagelijks leven. Dit kan een geweldige manier zijn voor kinderen om openhartige fotografie te oefenen en openhartige momenten vast te leggen.
 7. Nachtfotografie: Probeer ’s nachts foto’s te maken om de schoonheid van de sterren of de stadslichten vast te leggen. Dit kan een leuke en uitdagende activiteit zijn waarmee kinderen kunnen experimenteren met fotografie bij weinig licht.
 8. Fotobewerking: Fotografie voor kinderen hoeft niet alleen te gaan over het maken van foto’s. Laat ze zien hoe je het uiterlijk van digitale fotografie kunt veranderen met behulp van een eenvoudige bewerkingsapp zoals die op je smartphone. Bekijk welke effecten het kind graag toepast op zijn foto’s.

Als u op zoek bent naar fotografie-activiteiten voor studenten, hier is een lijst van zeven meer:

 1. Landschapsfotografie: Moedig studenten aan om naar buiten te gaan en foto’s te maken van landschappen, waaronder bergen, bossen en stranden. Dit kan een geweldige manier zijn voor studenten om compositie en verlichting te oefenen.
 2. Portretfotografie: Studenten moeten oefenen met het maken van portretten van hun klasgenoten of vrienden. Moedig ze aan om te experimenteren met verschillende hoeken en belichting om unieke en interessante portretten te maken. Experimenteer met verschillende lenzen om te zien hoe ze het uiterlijk van de gezichten van hun vrienden beïnvloeden.
 3. Architectuurfotografie: Moedig studenten aan om foto’s te maken van interessante gebouwen of structuren in hun gemeenschap. Dit kan een geweldige manier zijn voor studenten om compositie te oefenen en de details van een scène vast te leggen.
 4. Food fotografie: Laat de leerlingen oefenen met het maken van foto’s van voedsel. Dit kan een leuke en creatieve activiteit zijn.t stelt studenten in staat om te experimenteren met verlichting en compositie. Kijk of ze kunnen raden hoe deze voedselfoto’s zijn gemaakt.
 5. Productfotografie: Moedig studenten aan om foto’s te maken van producten, zoals hun eigen speelgoed of elektronica. Dit kan een geweldige manier zijn voor studenten om te oefenen met het vastleggen van details en het presenteren van de functies van een product.
 6. Straatfotografie: Laat de leerlingen openhartige foto’s maken van mensen en scènes uit het dagelijks leven. Dit kan een leuke manier zijn voor studenten om openhartige fotografie te oefenen en openhartige momenten vast te leggen. Mogelijk moet je ze ook de lokale wetten leren over het maken van foto’s van vreemden.
 7. Nachtfotografie: Moedig studenten aan om ’s nachts foto’s te maken om de schoonheid van de sterren of de stadslichten vast te leggen. Dit kan een leuke en uitdagende activiteit zijn waarmee studenten kunnen experimenteren met fotografie bij weinig licht en vervagende lichten met lange sluitertijden.

Het onderwijzen van fotografie aan studenten is enorm de moeite waard.

Vergeet niet om je fotografielessen in eerste instantie licht te houden op de technische details om ervoor te zorgen dat de creativiteit van de studenten kan bloeien – je wilt ze niet te vroeg vervelen!

10 digitale fotografie lesplannen voor basisscholen

Hier zijn tien fotografie lesplannen die kunnen worden gebruikt in een basisschoolomgeving:

 1. Inleiding tot fotografie: Deze les laat studenten kennismaken met de basisbegrippen van fotografie, zoals de camera, diafragma, sluitertijd en ISO. Studenten kunnen leren over de verschillende onderdelen van een camera en hoe ze samenwerken om een afbeelding vast te leggen.
 2. Basisbeginselen van de compositie: Studenten kunnen leren over de basisprincipes van compositie, zoals de regel van derden, leidende lijnen en symmetrie. Ze kunnen oefenen met het toepassen van deze principes door foto’s te maken en hun composities te analyseren voor discussies met hun klasgenoten.
 3. Portretfotografie: Studenten moeten leren hoe ze portretten kunnen maken en experimenteren met verschillende hoeken, belichting en achtergronden. Ze kunnen oefenen met het maken van portretten van hun klasgenoten en vrienden en leren hoe ze natuurlijke uitdrukkingen en emoties in hun foto’s kunnen vastleggen.
 4. Landschapsfotografie: Leer hoe je landschapsfoto’s maakt en experimenteer met verschillende perspectieven, hoeken en belichting. Ze kunnen oefenen met het maken van foto’s van de natuurlijke omgeving of stedelijke landschappen en leren over het belang van compositie in landschapsfotografie.
 5. Zwart-wit fotografie: In deze les leren studenten hoe ze zwart-witfoto’s kunnen maken en hoe ze contrast en belichting kunnen gebruiken om dramatische en impactvolle beelden te maken. Ze kunnen oefenen met het maken van foto’s in zwart-wit en leren over de geschiedenis en esthetiek van zwart-witfotografie.
 6. Actie fotografie: In deze les leren leerlingen hoe ze beweging kunnen vastleggen en bevriezen in een foto. Ze kunnen oefenen met het maken van actiefoto’s van sport, dans of andere snel bewegende onderwerpen en leren over de technieken en apparatuur die nodig zijn voor actiefotografie.
 7. Nachtfotografie: Studenten leren hoe ze ’s nachts foto’s kunnen maken en experimenteren met verschillende verlichtingstechnieken. Ze kunnen oefenen met het maken van foto’s van de sterren, de maan of stadsgezichten ’s nachts en leren over de uitdagingen en beloningen van nachtfotografie.
 8. Stilleven fotografie: In deze les leren de leerlingen hoe ze een stillevenscène kunnen opzetten en fotograferen. Ze kunnen oefenen met het gebruik van belichting, compositie en rekwisieten om een interessante en visueel aantrekkelijke stillevenfoto te maken.
 9. Straatfotografie: Leer studenten hoe ze openhartige foto’s kunnen maken van mensen en scènes uit het dagelijks leven. Ze kunnen oefenen met het vastleggen van openhartige momenten zoals lachen of praten en leren over de ethiek en overwegingen van straatfotografie, inclusief lokale wetten die van invloed zijn op het maken van foto’s.
 10. Food Fotografie: Leer hoe je smakelijke en visueel aantrekkelijke foto’s van eten kunt maken. Ze kunnen oefenen met het gebruik van verlichting, compositie en rekwisieten om een overheerlijke voedselfoto te maken.

De beste fotografiescholen vind je hier.

De geschiedenis van fotografie voor kinderen: een vereenvoudigde samenvatting

kinderen met camera's

Martin Bekerman

De geschiedenis van de fotografie is een fascinerende en kleurrijke die meer dan tweeduizend jaar teruggaat.

Als je wilt praten over hoe het allemaal is ontstaan in je fotografielessen, is hier een kort overzicht van de geschiedenis van fotografie voor kinderen van 10 jaar en ouder.

 1. De vroegst bekende foto werd genomen in het begin van de 19e eeuw door een Franse uitvinder genaamd Joseph Nicéphore Niépce. Hij gebruikte een camera obscura (een kleine, donkere kamer met een gat in de muur) om een beeld te maken van het uitzicht vanuit zijn raam. Deze foto wordt de “View from the Window at Le Gras” genoemd en wordt beschouwd als de eerste foto ooit gemaakt.
 2. In de jaren 1830 ontwikkelde een Britse wetenschapper genaamd William Henry Fox Talbot een proces genaamd “calotype” waarmee mensen meerdere kopieën van een foto konden maken. Dit proces gebruikte papier bedekt met zilverchloride, dat zwart werd bij blootstelling aan licht.
 3. In de jaren 1850 ontwikkelde een Franse fotograaf genaamd Louis Daguerre het daguerreotypieproces, waarbij een gepolijste zilveren plaat werd gebruikt om een afbeelding vast te leggen. Het daguerreotypieproces leverde zeer gedetailleerde en hoogwaardige foto’s op, maar het was duur en tijdrovend.
 4. Aan het einde van de 19e eeuw werd het collodiumproces voor natte platen ontwikkeld, waardoor mensen sneller en goedkoper foto’s konden maken. Dit proces gebruikte een glasplaat bedekt met een chemisch mengsel dat lichtgevoelig werd als het nat was.
 5. In het begin van de 20e eeuw werden de eerste kleurenfoto’s ontwikkeld. Een van de meest populaire kleurenfotografieprocessen werd “autochroom” genoemd, waarbij microscopische zetmeelkorrels werden gebruikt die in drie primaire kleuren (rood, groen en blauw) waren geverfd om een kleurenbeeld te maken.
 6. In de jaren 1950 werden de eerste moderne digitale camera’s ontwikkeld, die elektronische sensoren gebruikten om beelden vast te leggen. Tegenwoordig zijn digitale camera’s het meest gebruikte type camera en kunnen mensen direct foto’s maken en delen met hun smartphones.

Door de geschiedenis heen heeft fotografie de manier waarop we de wereld zien en begrijpen getransformeerd.

Het heeft ons ook in staat gesteld om herinneringen vast te leggen en te bewaren, belangrijke gebeurtenissen te documenteren en onze ervaringen met anderen te delen.

Fotografie voor kinderen gaat niet alleen over creativiteit en camera-instellingen – het is ook belangrijk om hen te laten zien hoe digitale fotografie is ontstaan, en ook een deel van het ‘oude verhaal’ van de dagen van de donkere kamer.

Zie ook: wanneer zijn camera’s uitgevonden?

Tips om kinderen aan te moedigen foto’s te maken

meisje-holding-camera

Kelly Sikkema

Hoe moedig ik mijn kind aan om de camera aan te zetten?

Als u uw kind wilt aanmoedigen om de camera in te schakelen, kunt u de volgende strategieën proberen:

 1. Maak het gemakkelijk te gebruiken: Overweeg een camera te gebruiken die uw kind gemakkelijk kan in- en uitschakelen, zoals een point-and-shoot-camera of een smartphonecamera. Deze van Kidamento is een goede keuze.
 2. Laat ze zien hoe: Demonstreer hoe u de camera kunt in- en uitschakelen en moedig uw kind aan om het zelf te doen.
 3. Maak het leuk: Moedig uw kind aan om foto’s te maken van dingen die hen interesseren, zoals hun favoriete speelgoed, huisdieren of plaatsen. Dit kan het maken van foto’s leuker en motiverender maken. Geef het kind ’s ochtends een camera en vraag hem bijvoorbeeld om voor lunchtijd 10 foto’s te maken.
 4. Begeleiding en ondersteuning bieden: Bied begeleiding en ondersteuning waar nodig, maar geef je kind ook de vrijheid om zelf te verkennen en te experimenteren. Bekijk de foto’s die het kind aan het einde van de dag heeft gemaakt.
 5. Heb geduld: Kinderen hebben misschien meer tijd en oefening nodig om te leren hoe ze de camera aan en uit kunnen zetten, dus het is belangrijk om geduldig en bemoedigend te zijn.
 6. Beloon hun inspanningen: Als uw kind moeite doet om de camera in te schakelen en foto’s te maken, zorg er dan voor dat u zijn inspanningen prijst en beloont. Dit kan hen helpen zich zelfverzekerder en gemotiveerder te voelen om verder te leren.
 7. Laat ze je foto’s zien: Toon enkele van de eerste foto’s die je ooit hebt gemaakt of recentere voorbeeldfoto’s.

Hoe kan ik mijn 4-jarige zover krijgen dat hij foto’s maakt?

Hier zijn een paar tips om je 4-jarige aan te moedigen om foto’s te maken:

 1. Begin met een eenvoudige camera: Kinderen op deze leeftijd hebben misschien niet het geduld of de coördinatie om een gecompliceerde camera te gebruiken, dus het is het beste om te beginnen met een eenvoudige point-and-shoot-camera of een smartphonecamera.
 2. Leg de basis uit: Laat uw kind zien hoe de camera moet worden in- en uitgeschakeld, hoe hij moet scherpstellen en hoe hij een foto moet maken. Gebruik eenvoudige taal en demonstreer de stappen aan de hand van praktijkvoorbeelden.
 3. Stimuleer creativiteit: Moedig uw kind aan om foto’s te maken van wat hen interesseert, of het nu een boom in het park is of hun favoriete speelgoed. Dit kan hen helpen zich meer gemotiveerd en betrokken te voelen.
 4. Begeleiding bieden: Bied begeleiding en suggesties als dat nodig is, maar geef je kind ook de vrijheid om te experimenteren en zijn eigen beslissingen te nemen.
 5. Bekijk en bespreek de foto’s: Na yons kind heeft wat foto’s gemaakt, gaat met ze zitten en bekijkt samen de foto’s. Vraag hen wat ze leuk vinden aan elke foto en wat ze de volgende keer anders zouden kunnen doen.
 6. Heb geduld: Kinderen op deze leeftijd hebben misschien meer tijd en oefening nodig om te leren hoe ze foto’s moeten maken, dus het is belangrijk om geduldig en bemoedigend te zijn.

Door deze tips te volgen, kun je je 4-jarige helpen om foto’s te maken en plezier te hebben met fotografie.

Download gratis Fotografie Cheat Sheets voor Kinderen

Photzy

Tal van geweldige gratis inhoud beschikbaar om te downloaden.

Photzy is een geweldige plek om fotografie te leren, met tonnen e-boeken vol met fotografielessen over alles, van basistips en camera-handlingvaardigheden tot het maken van tentoonstellingswaardige foto’s.

Hoewel veel van hun inhoud is gericht op studenten en ‘oudere’ mensen, zijn er ook een handvol uitstekende gratis spiekbriefjes voor fotografie die je voor kinderen kunt downloaden.

Hun e-books zijn goed ontworpen en informatief en bieden tal van nuttige tips om uw fotografen te helpen verbeteren en geïnspireerd te raken.

Je kunt hier drie gratis foto spiekbriefjes downloaden >>

Laatste woorden over het onderwijzen van fotografie aan kinderen

Ik hoop dat je wat goede informatie over fotografie voor kinderen uit mijn artikel hebt gehaald.

De meeste scholen bieden fotografielessen voor jonge studenten, maar ik ben er geen tegengekomen voor jongere kinderen.

Daarom is het belangrijk om jongere kinderen aan te moedigen om eerder een camera op te pakken en te beginnen met experimenteren.

De foto’s van een kind zijn iets prachtigs. Zorg ervoor dat je deel uitmaakt van het leerproces om deze nieuwe vaardigheden aan te moedigen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer