Francesco Libassi

FacebookPinterestDelen

Konnichiwa iedereen! Ik ben een kunst- en landschapsfotograaf uit Italië, gevestigd in Japan sinds 2007.

Oorspronkelijk verhuisde ik naar Japan om redenen die meestal niets met fotografie te maken hadden, maar ik realiseerde me al snel dat ik in zo’n prachtig land woonde dat ik mijn ervaringen en de plaatsen die ik bezocht met mijn familie en vrienden moest delen, en waarom niet, met iedereen! Zo ben ik landschapsfoto’s gaan maken.

Mijn belangrijkste focus bij het fotograferen van een plek is om de essentie en de emoties die ik ervaar vast te leggen terwijl ik daar ben, waarbij ik alle afleidingen om me heen vermijd (de menselijke aanwezigheid en ook kleuren): dat is een van de redenen waarom ik vind dat een combinatie van zwart-wit en lange belichtingstechnieken een groot deel van mijn stijl uitmaakt.

Ik denk dat het helpt om een plek te suggereren in plaats van het te beschrijven, waardoor de beelden “tijdloos” worden. Ik fotografeer graag zeegezichten aan de kust en ik heb een overweldigende aantrekkingskracht op de berg Fuji.

Tijdens mijn fotoshoots loop ik graag veel rond op zoek naar composities, dus in de loop der jaren ben ik erin geslaagd om mijn apparatuur te verkleinen tot één camera, één statief, twee lenzen en mijn vertrouwde filters: het verlagen van het gewicht helpt enorm wanneer ik op locatie ben en helpt me meer te focussen op het maken van foto’s.

FOTOTOESTEL

Ik ben al mijn hele leven een Nikon-shooter (zelfs als ik een paar affaires had met Sony en Fujifilm), vooral omdat ik precies weet wat ik in het veld kan verwachten en hoe ik de bestanden in de nabewerking moet verwerken, maar ook omdat ik het gevoel heb dat mijn opstelling aan al mijn fotografische behoeften voldoet.

Mijn hoofdlichaam op dit moment is de Nikon D850, wat een absoluut beest is. Ik fotografeerde vroeger met een D800E en een D810 voorheen, maar ik had 4K-video en de extra functionaliteiten nodig voor het opnemen van time-lapse-films, dus besloot ik zen-stijl te gaan en slechts één lichaam te hebben.

In meer dan 12 jaar Nikon fotograferen heb ik nog nooit een camera of lens gehad die uitviel, dus ik maak me niet al te veel zorgen over het verslaan van de rotzooi uit mijn apparatuur: regen, zand, sneeuw, niets kan mijn D850 stoppen!

LENZEN

Het objectief dat 90% van de tijd op mijn camera is gelijmd is de Nikkor 18-35mm f3.5-4.5G ED: het is superscherp, weerbestendig en heeft een zeer nuttig bereik voor het type fotografie dat ik maak. Het is ook veel goedkoper en lichter dan de Nikkor 16-35mm f/4G ED VR die ik eerder bezat omdat het geen VR heeft.

Deze ene lens zorgt ervoor dat ik van echt breed tot 35 mm bedek, waar de meeste van mijn foto’s worden gemaakt.

Wanneer ik het extra bereik van een telelens nodig heb, meestal voor intieme landschappen of als ik in de bergen fotografeer, grijp ik altijd naar mijn echt oude en vertrouwde AF Nikon 70-210mm f/4 D.

Dit was een professionele lens in de jaren 80 toen het werd vervaardigd, het is allemaal metaal en het is super klein en lichtgewicht in vergelijking met de nieuwe G-serie telelenzen van Nikon. Ook is het microcontrast op dit objectief geweldig en komt het echt naar voren bij het fotograferen in zwart-wit. Als een pluspunt, niemand weet ervan, dus ik kon het heel goedkoop gebruiken!

DRIEPOOT

Qua statief gebruik ik de Manfrotto 190CXPRO04 koolstofvezel poten met de MH054M8-Q2 magnesium balkop die ik heb aangepast aan Arca-Swiss met behulp van een supergoedkope aluminiumplaat zonder merk.

Ik gebruik dit kleine maar stevige reisstatief nu al meer dan tien jaar in alle weersomstandigheden en het heeft me nooit afgewezen. Dat gezegd hebbende, het wordt behoorlijk misbruikt, dus ik overweeg om in de toekomst een nieuwe set benen te krijgen.

FILTERS

Laten we het over filters hebben: ik heb ze allemaal geprobeerd! Aangezien 99,9% van mijn werk bestaat uit lange belichtingen, is een goede combinatie van statief en filters wat een beeld maakt of breekt.

In de loop der jaren heb ik veel verschillende soorten filters geprobeerd, zowel inschroefd als vierkant, met verschillende uitkomsten, en ik heb me een paar jaar geleden op NiSi-filters gevestigd.

Op dit moment gebruik ik de NiSi V5 Pro 100mm Filterhouder met een verscheidenheid aan verschillende ND’s. Ik gebruik voornamelijk twee “solide” ND filters, de NiSi 100x100mm Nano IRND 3.0 10-stop en de NiSi 100x100mm Nano IRND64 6-stop, die ik kan combineren voor superlange belichtingen bij daglicht.

Ik voeg ook graag wat verloop in de lucht toe in de camera, in plaats van in de nabewerking: voor dit doel gebruik ik de NiSi 100x150mm Nano IR Soft ND8 (0.9) 3-stop GND, die een mooie en zachte overgang geeft die geschikt is voor de meeste scènes.

ZAKKEN

Ik heb twee tassen, dat zijn er twee meer dan nodig! Grappen uit elkaar, hoe meer jaren er verstrijken, hoe meer ik liever alleen de dingen draag die ik echt nodig heb, dus ik zet meestal mijn uitrusting neerent in een zeer goedkope en lichte rugzak.

Voor die momenten dat ik al mijn spullen moet dragen vind ik mijn Lowepro Pro Runner 350 AW is omvangrijk maar perfect.

Voor meerdaagse uitstapjes of voor alle momenten waarop ik moet wandelen of niet-fotografiegerelateerde uitrusting (kleding, slaapzak, voedsel en water) moet dragen, gebruik ik een Deuter Act Trail Pro 38SL wandelrugzak. Ik heb zoveel jaren geprobeerd om de perfecte tas te vinden om erachter te komen dat deze niet bestaat!

STUKJES EN BEETJES

Ik gebruik veel niet-zo-interessante accessoires op locatie: deze omvatten een paar off-brand ontspankabels, veel lensdoekjes en microvezeldoekjes, een hoofdlamp en een goede hoeveelheid reservebatterijen en kaarten.

De enige twee dingen die ik altijd bij me neem op locatie zijn snacks en koffie! Goed gevoed en cafeïnehouden is de sleutel tot succes, zowel in de fotografie als in het leven! 🙂

Bedankt voor het lezen en voel je vrij om op elk moment contact op te nemen!

www.francescolibassi.com | @francescolibassitokyo

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer