Fujifilm 18-55mm f/2.8-4 Lens Test

Ik vroeg me hetzelfde af als wat je nu denkt: Waarom zou ik een review schrijven voor een lens die bijna 7 jaar geleden op de markt kwam?

Net als een fijne oude whisky die de tand des tijds doorstaat, zijn er een paar hoeksteenproducten in de fotografiewereld die herhaaldelijk lof verdienen.

Fujifilm 18-55 test

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4

Veelzijdige compacte zoom voor comfortabele, zelfverzekerde opnamen, zelfs in uitdagende situaties.

Controleer de huidige prijs

De Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS is zo’n zogenaamd instapmodel (“kit”) lens die veel fotografen verbaasde die verschillende andere merken gebruikten.

Net als de Fujifilm X100-serie is het een hoeksteenlens die liet zien hoe serieus Fujifilm in de versnelling kan zijn. Het daagde de perspectieven van velen van ons, waaronder ikzelf, op kitlenzen uit.

Je kunt deze lens krijgen met je volgende body + lenspakket, en dit bericht is voor iemand die niet zeker weet of hij dat pakket moet kopen of gewoon om te investeren in iets waarvan de fotografiewereld je vertelt dat het van betere kwaliteit is.

Fuji 18-55mm Review Samenvatting

Betaalbare, betrouwbare mid-range zoom met veelzijdig brandpuntsbereik en snel maximaal diafragma. Met een volledig metalen behuizing, elegante focus- en zoomringen en een aparte diafragmaring is de bouwkwaliteit indrukwekkend vanwege het prijskaartje. Optische beeldstabilisatie helpt de ISO laag te houden, vooral bij opnamen bij weinig licht.

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4 | Introductie

DSF4409

Bekijk meer beoordelingen

Pros

  • Volledig metalen behuizing
  • Optische beeldstabilisatie
  • Uitstekende scherpte voor zijn klasse
  • Zeer veelzijdig
Tegens

  • Niet weerbestendig
  • Focus worstelt af en toe bij weinig licht
Controleer de huidige prijs

Een standaard kitlens kost ongeveer $ 140, terwijl een Fujifilm XF 18-55mm f / 2.8-4 R LM OIS ongeveer $ 420 kost. Duur betekent niet per se een betere kwaliteit, maar deze lens is in een andere klasse dan andere “kit” lenzen.

Met de geweldige Fujifilm cash-back aanbiedingen een of twee keer per jaar, en met extra mid-year en boxing day verkopen, kan de prijs van dit objectief aanzienlijk worden verlaagd, soms met $ 200- 250. Tijdens de kerstperiode van 2018 werd het hier in Australië met korting verkocht.

Wat heeft dit kleine objectief om zo’n betaalbaar prijskaartje van te verdienen?

Deze review gaat in op de functies die voor mij als reis- en documentairefotograaf belangrijk zijn. Ik behandel niet elke specificatie in deze review; u kunt tal van andere beoordelingen online vinden die specifieke problemen aanpakken, zoals chromatische aberratie, vervorming, lichtafval, enz.

Fujifilm 18-55mm | Constructie & Ergonomie

Fujifilm_18-55_Review_13

Fujifilm X-T2 + Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS op 44.4mm | 1/20 f/5.6 ISO400

Deze lens heeft een volledig metalen behuizing, elegante focus- en zoomringen en een aparte diafragmaring.

Het is niet weerbestendig, maar ik heb het in alle weersomstandigheden gebruikt, behalve sneeuw. Ik heb er nooit een probleem mee gehad en heb bijna nooit een stofdeeltje binnenin gezien, ondanks dat het een niet-weerbestendige zoomlens was.

Het wordt geleverd met een plastic zonnekap. Er zijn twee bedieningsknoppen voor het in- en uitschakelen van de optische beeldstabilisator en om de diafragmaregeling te wijzigen tussen handmatig en automatisch.

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4 | Beeldkwaliteit

De meeste basisstartievenzen in deze categorie waren traditioneel niet zo scherp als studiotests laten zien, en in het echte leven hebben ze de neiging om de algehele beeldkwaliteit te verlagen vanwege slechte beelddetails. Vaak moesten fotografen upgraden naar een betere lens met een hogere kwaliteit. Dat heb ik in ieder geval gedaan!

Daarentegen liet de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS verbluffende details zien met een uitstekende scherpte. Ik schrok toen ik dat soort kwaliteit zag in deze ‘lagere klasse’ lenscategorie, waar het echt niet thuishoort.

Wanneer er een goede deal te krijgen is, heeft mijn Gear Acquisition Syndrome de neiging om terug te vallen. Zelfs na vele pixel gluurpogingen op de beelden die door deze lens worden geproduceerd, zie ik nog steeds geen reden om te upgraden. Als ik upgrade, zal het hoogstwaarschijnlijk zijn naar een Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, die weerbestendig is en een iets betere kwaliteit heeft, maar meer dan twee keer zo duur is.

Verder weegt de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR meer dan vergelijkbare objectieven. Als u t gebruiktDe lens op kleinere camera’s zoals de Fujifilm X-T20 of X-E4, dit objectief kan het hele systeem uit balans brengen door de voorkant te verzwaren.

Natuurlijk, door mijn Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS in te ruilen voor de 16-55 f/2.8, zou ik optische beeldstabilisatie verliezen, wat erg handig is tijdens situaties met weinig licht. Ik zal echter nog een stop winnen, want Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR is een lens met een vast diafragma met f/ 2.8 over het hele zoombereik.

Toch is het qua beeldkwaliteit naar mijn mening niet de moeite waard om uit te geven aan de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR; in plaats daarvan moet je dat geld sparen voor een van de geweldige prime-lenzen van Fujifilm.

Voor een serieuze professionele trouw- of evenementfotograaf die kiest tussen de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS of de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, zou ik het laatste ten zeerste aanbevelen. Het is van betere kwaliteit en die ene extra stop kan cruciaal zijn voor opnamen onder tijdsdruk.

In de categorie budgetlenzen heeft Fujifilm zijn goed geprijsde Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS, die meer geschikt is om een kitlens te worden genoemd. De beeldkwaliteit is voorspelbaar lager.

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4 – Foto’s

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Fujifilm 18-55mm f/2.8-4:

Fujifilm_18-55_Review_2

Fujifilm_18-55_Review_9

Fujifilm_18-55_Review_6

Fujifilm_18-55_Review_7

Fujifilm_18-55_Review_5

Fujifilm_18-55_Review_14

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4 | Opening

Sommige Fujifilm-objectieven hebben een handmatige bediening voor diafragma, wat betekent dat het diafragma niet in de camera kan worden geregeld; in plaats daarvan is er een speciale diafragmaring op de lens die kan worden ingesteld door de ring tussen f / 2.8 en f / 22 te draaien.

Ten opzichte van traditionele objectieven in dit brandpuntsafstandbereik, die meestal f/3.5-5.6 zijn, heeft Fujifilm aan de lange kant minimaal één stopvoordeel en aan de korte kant bijna 2/3 voordeel. Deze functie is erg handig tijdens opnamen bij weinig licht en kan een beslissende factor zijn voor iemand die een nieuwe lens in deze categorie wil kopen ten opzichte van de lenzen van andere merken met nieuwe body’s.

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4 | Scherpstelsnelheid

De lens heeft voldoende focussnelheid, waardoor ik veel keepers van mijn foto’s heb, maar af en toe wat problemen veroorzaakt tijdens het scherpstellen bij weinig licht. Bij nieuwere cameramodellen zoals de Fujifilm X-T3 met verbeterde scherpstelmechanismen zou het objectief goed moeten presteren. Ik stel mijn focus vaak alleen op het middelpunt, waardoor het aandeel foto’s dat goed is scherpgesteld, wordt verbeterd.

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4 Test | Conclusie

Afgezien van de reputatie van kitobjectieven, verdient de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS absoluut je zuurverdiende geld. Het is niet de beste Fujifilm lens in dit brandpuntsafstand bereik, maar het is waarschijnlijk wel de meest praktische lens die je ooit zult kopen zonder je portemonnee te legen.

Fujifilm 18-55 test

Fujifilm 18-55mm f/2.8-4

Veelzijdige compacte zoom voor comfortabele, zelfverzekerde opnamen, zelfs in uitdagende situaties.

Controleer de huidige prijs