Fujifilm GFX 50R Middenformaat Spiegelloze Camera Test

Onlangs had ik het voorrecht om een vlaggenschip Fujifilm-camera te gebruiken die aan mij was geleend van de vriendelijke mensen bij Fujifilm Australië.

In de doos zat een Fujifilm GFX 50R, een spiegelloze middenformaatcamera ter waarde van ongeveer US $ 4.000, en een 45mm f/2.8 lens.

Het uiterlijk van de camera is anders dan alles wat eerder van Fuji was, en ondanks dat het er nogal baksteenachtig uitziet, is het eigenlijk verrassend licht – alsof je een lege doos vasthoudt, in feite!

Het is een verfrissende verandering om een camera te testen die je dwingt om bewuster en berekenender te zijn in je benadering van een beslissend moment.

Fujifilm_GFX50R _reviews

Fujifilm GFX 50R |

Deze middenformaat camera biedt een verbluffende beeldkwaliteit voor zijn lichte en compacte formaat.

Controleer de huidige prijs

In plaats van de machinegeweerachtige prestaties van camera’s die we hier gewend zijn, biedt de GFX 50R een volledig nieuwe opname-ervaring.

Je wordt gedwongen om alles te vertragen, om echt te genieten van elke druk op de sluiterknop.

Inhoudsopgave

Fujifilm GFX 50R Technische Gegevens

Pros

 • Superieure beeldkwaliteit
 • Middenformaat superkracht in een compact straatvriendelijk formaat
 • Afstandsmeter-stijl high definition zoeker
Tegens

 • Soms trage prestaties
 • Geen nieuwe filmsimulatie
 • Inferieure continu-opnamemodus
 • Resolutie – 51,4 MP
 • Sensor grootte – Middenformaat – 43,8 mm x 32,9 mm
 • Native ISO – 100-12, 800 (uitbreidbaar tot 50-102, 400)
 • Luik – 1/16.000 sec – 3600 sec
 • Gewicht – 27,3 oz (775g)
 • Dimensies – 161x 97x 66 mm
Controleer de huidige prijs

Bouw &uiterlijk

Fujifilm GFX 50R test

De Fujifilm GFX 50R is boxy van ontwerp, maar verrassend licht.

Ik heb gemengde gevoelens over het uiterlijk van de Fujifilm GFX 50R. Het ziet er op het eerste gezicht vrij breed en omvangrijk uit, maar bij continu gebruik begon ik minder verschil te zien in het uiterlijk en de bediening in vergelijking met kleinere Fujifilm X-serie tegenhangers zoals de X-T3.

Ik denk dat het proces van het maken van foto’s ermee elke werkelijke esthetische schoonheid van de camera heeft vervangen.

Bij het vergelijken zoals toen, denk ik dat het formaat van de GFX 50R veel beter is dan andere middenformaatcamera’s en straatvriendelijker.

Niettemin is de camera goed gebouwd met een behuizing van magnesiumlegering die stof- en waterbestendig.

Deze functies zijn vooral handig voor fotografen die in uitdagende omgevingen bij verschillende temperaturen werken, vooral in combinatie met de verrassend licht van gewicht van slechts 775g (27,3 oz).

De meeste wijzerplaten zijn gemaakt van aluminium en zien er geweldig uit. Ik vond vooral de aanpasbare draaiknop rond de sluiterknop leuk – het is esthetisch aantrekkelijk en waarschijnlijk de meest responsieve knop van alle Fujifilm-camera’s die ik heb gebruikt.

De zoeker wordt versterkt met 100% dekking en een high definition view die vooral merkbaar is op het beeldscherm na het maken van een opname.

Ik merkte dat ik de tijd nam om te wachten tot het beeld in het zoekerscherm verscheen – geweldige schermen geven meer voldoening.

Het LCD-scherm kan gemakkelijk in vier richtingen worden gekanteld – vooral handig bij het nemen van interessante hoeken boven het hoofd of tijdens de ‘stealth’-modus (ook bekend als je rustig ergens op straat zit en candids neemt).

Ergonomie & Handling

Fujifilm GFX 50R scherm

Het LCD-scherm kantelt gemakkelijk in vier richtingen.

Als je eerder Fujifilm-camera’s hebt gebruikt, of het nu uit de X- of GFX-serie is, dan denk ik niet dat je problemen zult hebben met het navigeren door het menu op de Fujifilm GFX 50R – gelukkig is het vergelijkbaar met alle anderen.

Alle knoppen bevinden zich nu aan de rechterkant, wat best handig is in vergelijking met camera’s uit de X-serie, waar je je handen over de camera moet bewegen om de verschillende instellingen te wijzigen.

Er is een touch-screen optie voor het Menu, die ik niet persoonlijk gebruik. Dat gezegd hebbende, kan het het gemakkelijker maken om door de scherpstelpunten te navigeren, vooral tijdens een landschapsfotografiesessie waar de camera meestal op een statief is gemonteerd.

Wanneer u op straat fotografeert, is het praktischer om uw scherpstelpunten handmatig te wijzigen terwijl u door de zoeker kijkt, in plaats van de camera van uw ogen weg te nemen.

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR- f/14, 1/125s, ISO 400

De zoeker bevindt zich aan de linkerkant in plaats van in het dode midden, meer in lijn met camera’s van het type meetzoeker.

De GFX 50R heeft niet de optische zoeker, vergelijkbaar met de Fujifilm X-Pro2. De locatie van de zoeker maakt het echter gemakkelijk om verbinding te maken met je onderwerp, in plaats van je gezicht volledig achter de camera te verbergen.

De rubberen grip aan de rechterkant maakt het gemakkelijker om deze vrij ‘lange’ camera gemakkelijk vast te houden, en de duimsteun is een extra bonus.

Over het algemeen heb ik het gevoel dat Fujifilm heel goed heeft nagedacht over hoe deze camera gebruiksvriendelijker te maken. Ik had geen problemen om het in de hand vast te houden en foto’s te maken, waarbij ik snel bijstelde wanneer dat nodig was.

Focus prestaties

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR – f/2.8, 1/640s, ISO 160

Deze camera is niet geschikt voor sport- of natuurfotografen – het volgen van een snel bewegend onderwerp is niet zijn ding.

Met wat oefening wordt het gemakkelijker om een snel bewegend straatbeeld te fotograferen, maar het is nog steeds lastig, vooral bij weinig licht, vanwege het enigszins inferieure autofocusmechanisme voor contrastdetectie van de Fujifilm GFX 50R.

Dat gezegd hebbende, na er een tijdje mee te hebben geschoten, merkte ik dat mijn hit-rate sterk verbeterde. Met de GFX 45mm-lens had ik niet veel problemen bij het fotograferen van een bewegend persoon, vooral bij goed, contrastrijk licht.

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR – f/2.8, 1/125s, ISO 640

Gezichtsherkenning in de Fujifilm GFX 50R is niet geweldig. Het jaagt veel, en er zijn gevallen waarin het helemaal geen eten op tafel brengt.

Een beetje vooraf plannen is aan te raden bij het maken van foto’s van mensen, of doe wat ik deed en kies een van de 425 enkele scherpstelpunten voor elke opname.

De Fujifilm X-Processer pro zal waarschijnlijk wat firmware-updates nodig hebben – met Fuji’s Kaizen-stijl van consistente updates, weet ik zeker dat ze de AF van deze camera zullen verbeteren.

Ondanks de relatief lastige en inconsistente AF-prestaties, merkte ik dat het me na verloop van tijd niet stoorde. We zijn waarschijnlijk verwend met de zwart-magie-achtige AF van andere (niet-middenformaat) Fujifilm-camera’s, dus het is belangrijk om te onthouden waar we hier mee te maken hebben – een camera die 51,4 MP MF-beelden produceert!

Prestaties bij weinig licht

Een aanzienlijk percentage van mijn foto’s is gemaakt bij weinig licht. Gelukkig heeft de Fujifilm GFX 50R goede prestaties bij weinig licht, net als elke andere Fujifilm camera.

Zelfs bij hoge ISO blijft de beeldkwaliteit behouden en wordt er tonnen informatie opgeslagen in de bestanden, zodat ik deze tijdens de nabewerking kan ophalen.

Als je je afvraagt welke camera het beste is bij weinig licht uit het huidige Fujifilm-assortiment, kijk dan meer naar de GFX100S.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van de hoge ISO-prestaties.

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR – f/13, 1/8s, ISO 3200

Test van de Fujifilm GFX 50R bij hoge ISO

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR – f/5.6, 1/60s, ISO 51.200

Beeldkwaliteit

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR – f/2.8, 1/1600s, ISO 320

De Fujifilm GFX 50R is een middenformaat camera met 51,4 miljoen pixels, ondersteund door een verbazingwekkende line-up van Fujifilm GF lenzen… er is dus uiteraard geen twijfel over de beeldkwaliteit.

De beelden, bekeken via het LCD-scherm en vervolgens op mijn iMac, zijn waarschijnlijk de beste die ik heb gezien in termen van beeldkwaliteit.

Met prachtige filmsimulaties en een groot dynamisch bereik zijn de JPEG’s te rechtvaardigen voor serieuze amateurs die niet de moeite willen nemen om tijd te besteden aan het plaatsen van hun afbeeldingen.

Voor professionele fotografen die grote afdrukken aanbieden, of mode- of commerciële fotografen waar de kwaliteit van de beelden en perfecte kleurweergave meer zaken betekenen, is de GFX 50R ideaal.

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR – f/3.6, 1/80s, ISO 400

Een van de belangrijkste functies die ik in elke camera wil, is dynamisch bereik.

De Fujifilm GFX 50R beschikt over 14 stops dynamisch bereik en de zwarttinten zijn zwart en wit zijn wit. Alles is goed in balans.

De schoonheid van beter dynamisch bereik is dat ik minder tijd besteed aan het nabewerken van details en ook vertrouwen heb om meer JPEG’s te schieten met minder gedoe.

Het blote menselijke oog kan ongeveer 20 stops dynamisch bereik aan – dus de 14 stops van de GFX 50R kunnen statistisch gezien iets laag lijken.

Ik zag echter geen serieuze problemen met de belichtingen en het contrast. Er zijn immers geen perfecte camera’s.

Algemene prestaties

Mijn dagen van zo vaak per seconde op de sluiter drukken zijn voorbij. Dus de buffergrootte van ‘slechts’ rond de 8 ongecomprimeerde RAW of onbeperkte JPEG’s stoort me niet meer.

De Fujifilm GFX 50R is geen camera voor een serieuze natuur- of sportfotograaf – tenzij je alle tijd van de wereld hebt om te wachten op een ander moment dat je net hebt gemist.

Ik heb in RAW slechts 2-3 foto’s in 2 seconden weten te persen, met een behoorlijke vertraging tussen de opnames.

Straatfotografie met de Fujifilm GFX 50R

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR -Links: f/5.6, 1/800s, ISO 500 – Rechts: f/2.8, 1/640s, ISO 160

Aanvankelijk raakte ik in paniek en wilde ik dat het sneller zou zijn – maar na verloop van tijd vertraagde ik. Ik wachtte op de juiste momenten en met elke succesvolle foto nam mijn geluk als fotograaf toe.

Eigenlijk, omdat ik geen ruimte had voor fouten, maakte fotograferen met de GFX me eigenlijk een betere fotograaf.

Ik nam niet langer een paar foto’s per seconde, in de hoop dat er een zou werken. Ja, ik moest meer tijd doorbrengen – maar ik had meer keepers aan het einde ervan.

Haal diep adem – vind je zen – koop een GFX… als je het je kunt veroorloven!

Andere handige functies

Ik hou vooral van de korrelige uitstraling van oude zwart-wit beelden. De Fujifilm GFX 50R heeft instellingen die specifiek zijn voor het toevoegen van korrel aan het beeld.

Voor iemand die meer zwart-witfotografie doet, is dit een interessante functie.

Het heeft ook een 3D elektronisch niveau dat handig kan zijn bij het samenstellen van landschapsscènes of om compositie-elementen perfect vierkant te houden.

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR – f/5.6, 1/250s, ISO 500

Waar voor je geld

Voor ongeveer US $ 4.000, zal ik deze camera kopen?  Tenzij ik een hoop geld win of Fujifilm vergeet dat ze me deze camera hebben geleend (ik wens!), Zal ik waarschijnlijk niet snel mijn eigen GFX 50R vinden.

Dit oordeel over waar voor je geld wordt gemaakt vanuit mijn perspectief op hoe een product mijn levensstijl verandert.

Ik wil niet hard werken om geld te besparen om een Fujifilm GFX 50R te betalen, deels omdat ik geen commerciële fotograaf ben, ik geen afdrukken verkoop en ik heb geen pixel gluurders.

Fujifilm GFX 50R + Fujinon GF45mm F/2.8 R WR – f/2.8, 1/500s, ISO 400

Mijn foto’s in dit stadium zullen hoogstwaarschijnlijk op sociale media of gedrukte tijdschriften terechtkomen.

Mijn foto-exposities zullen niet zo groot zijn als een billboard.

Mijn aankomende boekprojecten worden niet met een vergrootglas gelezen.

Bij al deze gelegenheden zal de foto genomen met Fujifilm GFX 50R er veel beter uitzien, maar ze zijn statistisch onbeduidend voor het doel gezien het prijskaartje – dat is voor mij althans.

Voor iemand anders die andere behoeften heeft en een relatief goedkope middenformaat camera met geweldige beeldkwaliteit, Ik denk niet dat een andere camera de GFX-lijn kan verslaan.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm GFX 50R Test | Conclusie

Zou ik al mijn andere camera’s achterlaten en dit meenemen op al mijn reizen? Ja, absoluut.

Met betrekking tot de beeldkwaliteit – zonder twijfel is dit de beste camera die ik ooit heb gebruikt.

Mijn type werk als reis- en documentairefotograaf betekent dat ik een veelzijdige camera nodig heb met beelden van goede kwaliteit die een impact kunnen hebben – hoewel een groot deel daarvan van mezelf als kunstenaar zou moeten komen.

Ik denk niet dat mijn genre altijd een veel snellere camera nodig zal hebben. Sterker nog, na mijn ervaring met de Fujifilm GFX 50R, heb ik het gevoel dat hij voldoende snel is.

Ik zou een kleinere X-serie camera zoals de Fujifilm X-T3 kunnen dragen voor het geval ik een echt snelle scène tegenkom. Dat zou eigenlijk een verstandige manier zijn om iets langzamers als de Fujifilm GFX 50R te dragen en nog steeds al mijn bases te hebben gedekt.

Fujifilm_GFX50R _reviews

Fujifilm GFX 50R |

Deze middenformaat camera biedt een verbluffende beeldkwaliteit voor zijn lichte en compacte formaat.

Controleer de huidige prijs