Fujifilm lanceert nieuwe Tilt-Shift-lenzen voor GFX-middenformaatcamera’s

FacebookPinterestDelen

Een van de minder opgemerkte verrassingen op Fujifilm X-Summit in NYC slechts enkele dagen geleden was de aankondiging van niet slechts één tilt-shift GF Fujinon-lens, maar twee. Om toe te voegen aan de verrassingsfactor van de aankondiging, wachtte het iconische merk tot tegen het einde van het hoofdevenement om de twee lenzen bijna als een bijzaak te presenteren, hoewel ze verre van dat zijn.

Fujifilm kondigde voor het eerst zijn langverwachte, aankomende 40MP X-H2 APS-C-camera aan, met de grootste sensor ooit in een dergelijk model. Het merk onthulde toen ook een paar nieuwe lenzen, de GF20-35mm en de nieuwste editie van de XF56mm f/1.2, die beide een hele lijst met uitstekende specificaties bieden. Tot slot, om de zaken af te sluiten, werden de twee tilt-shift lenzen aangekondigd.

Fujifilm belooft sinds vorig jaar nieuwe tilt-shift-modellen voor zijn GFX-systeem, maar met weinig details over hun belangrijkste specificaties.  Nu heeft het merk onthuld dat ze komen en dat ze 30 mm en 100 mm brandpuntsafstanden zullen bieden.

De twee modellen heten de Fujinon GF30mm f/5.6 T/S en de Fujinon GF 110mm f/5.6 T/S Macro. Zoals deze essentiële specificaties duidelijk maken, zal elk lensmodel nuttig zijn voor zijn eigen specifieke type fotografie. Hier is een overzicht van de weinige dingen die we over hen weten.

Fujinon GF30mm f/5.6 T/S

Te beginnen met de GF30mm, we hebben een standaard groothoeklensformaat, maar met tilt-shift-technologie. Het zou vooral handig moeten zijn voor fotografen die architectuur, in de buurt van landschapselementen en binnenruimtes willen vastleggen. De brandpuntsafstand van dit lensmodel is gelijk aan 24 mm op een full-frame camera en zoals de naam al aangeeft, kan de lens naar beneden of omhoog worden verschoven voor specifieke compositieaanpassingen.

Fujifilm GF 110mm f/5.6 T/S Macro

Wat betreft de Fujifilm GF 110mm, specificaties zijn schaars, maar als macrolens is deze editie gericht op fotografen die scherpe close-upfoto’s willen van items die kleurrijk moeten opvallen. Dit maakt de lens ideaal voor productfoto’s, voedselfotografie, natuurcomposities van dichtbij en bepaalde soorten beeldende kunstopnamen. De beeldhoek in deze lens is vergelijkbaar met 85 mm met een full-frame camera en vanwege de kantelcapaciteit kan deze op unieke manieren worden gebruikt om de scherptediepte aan te passen of foto-onderwerpvormen te vervormen als dat nodig is voor dramatische of creatieve effecten.

Tot nu toe is het bovenstaande de enige duidelijke informatie die we hebben over deze lenzen. Het is ook vermeldenswaard dat beide modellen redelijk compact zijn ondanks hun kantelmechanismen. Wat betreft een lanceringsdatum heeft Fujifilm de fotografiewereld tot nu toe laten gissen, maar we gokken dat beide lenzen begin 2023 zullen verschijnen, en waarschijnlijk tegelijkertijd.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer