Fujifilm X-E4 Test

Ik moet duidelijk maken dat ik een Fujifilm fan-boy ben voor degenen die nieuw zijn in mijn reviews. Ik heb met bijna elke Fujifilm X-serie camera en lens gefotografeerd – plus een paar van de GFX. Maar dat betekent niet dat loyaliteit me verblindt.

Ik zal altijd een eerlijke mening geven over Fujifilm of een ander product dat ik review. Rechtvaardig neem een kijkje bij mijn test van de Fujifilm XF 50mm f/1 lens als voorbeeld. Het is een geweldige lens die de hype niet helemaal waarmaakt.

Ik wilde dat uit de weg ruimen om duidelijk te maken dat als ik zeg dat de Fujifilm X-E4 een geweldige camera is , het niet alleen fanservice is!

Fujifilm X-E4

Fujifilm X-E4

Professionele sensor, uitstekende autofocus en kantelbaar LCD-scherm allemaal verpakt in een compacte, stijlvolle en minimale behuizing.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm heeft onlangs de X-E4 aangekondigd als nieuwste inzending in de X-E-serie camera’s. Ik had hoge verwachtingen van deze camera om verschillende redenen.

Het vorige model X-E3 is ook een geweldige camera en een die ik bezit en veel gebruik, maar er ontbraken een paar dingen die me dwarszaten. Het was niet helemaal gebakken genoeg in het Fuji-lab.

Toen Fuji de X-E4 aankondigde, had ik mijn vingers gekruist dat ze deze hadden doorgekookt.

In deze review kijken we naar de gloednieuwe Fujifilm X-E4 en maken we een kleine vergelijking met de X-E3.

Inhoudsopgave

Fujifilm X-E4 Technische Gegevens

Pros

 • X-Trans Sensor 4 en X Processor 4
 • Compact en licht
 • Flip-scherm
 • 18 filmsimulaties
 • De XF 27mm f/2.8 WR is ook licht en compact
Tegens

 • Geen weersafdichting
 • Gebrek aan functieknoppen
 • Geen meegeleverde grip
Controleer de huidige prijs
 • Effectieve pixels: 26,1 megapixel
 • Sensor: X-Trans CMOS 4 sensor met een primair kleurenfilter
 • ISO gevoeligheid: 80 – 51200
 • FPS: 8 fps MS en 20 fps ES
 • Zoeker: 0,39 inch ca. 2,36 miljoen dots OLED Kleurenzoeker
 • LCD-monitor: 3,0 inch, beeldverhouding 3: 2, ca. 1,04 miljoen dots touch screen kleuren LCD-monitor (ca. 100% dekking)
 • Filmsimulaties: 18 modi
 • Video: DCI 4K (4096 x 2160) bij 29,97p 200Mbps / 100Mbps tot 30 minuten
 • Afmetingen: (B) 121,3 mm × (H) 72,9 mm × (D) 32,7 mm
 • Gewicht: Ca. 364g (inclusief batterij en SD-geheugenkaart)
 • Batterij: NP-W126S Li-ion

Bouw &uiterlijk

De Fujifilm X-E4 is een pure fotografencamera met een minimaal design.

De Fujifilm X-E4 is een pure fotografencamera met een minimaal design.

De Fujifilm X-E4 heeft de vorm van een compacte meetzoeker-achtige camera.

In tegenstelling tot de Fujifilm X100V en X-Pro3 heeft de X-E4 echter geen Hybrid Optical Viewfinder/EVF. Als kanttekening merkte ik dat ik bij de X-Pro 3 sowieso vooral de EVF gebruikte.

Het formaat van de X-E4 is bijna identiek aan de X-E3 en weegt slechts 364 g, inclusief de typische NP-W126S-batterij en geheugenkaart.

De enkele geheugenkaartsleuf neemt een UHS Speed Class 1.

De Fujifilm X-E3 en de Fujifilm X-E4 naast elkaar

De Fujifilm X-E3 en de Fujifilm X-E4.

De voorkant van de X-E4 is super minimaal, met een enkel instelwiel verzonken in de behuizing.

De focuslamp en lensvergrendelingsknop zijn de enige andere functies. Weg is de focus select-hendel die vrijwel elke Fuji-camera heeft gesierd die ik me kan herinneren.

Ik vind het leuk dat de focusselectie weg is – het zou vaak van Automatisch naar Handmatig worden geklopt terwijl het in mijn tas zat. Het zou me een paar foto’s kosten om te beseffen dat het op Manual stond – gemiste kansen.

De rechterkant van de camera is kaal, maar de linkerkant heeft een verzonken deur met de USB-C-poort, een 3,5 mm microfoonaansluiting en een micro HDMI-poort. Hoewel er geen koptelefoonaansluiting is, wordt de X-E4 geleverd met een USB-C naar 3,5 mm hoofdtelefoonadapter voor videoshooters.

De basisplaat van de camera is voorzien van de montageschroef voor statieven en de batterijklep waar de NP-W126S en SD-kaartsleuf zich bevinden.

De top van de Fujifilm X-E4 is subliem in zijn minimale styling, met niets onnodigs om af te leiden of de opname-ervaring in de weg te staan.

De flitsschoen staat centraal om een flitser of de metalen duimsteun aan te bevestigen. Aan de rechterkant is een sluitertijdknop en een kleinere belichtingscompensatieknop.

Er is ook een Q- en lege functieknop, die beide volledig aanpasbaar zijn – net als bijna alle knoppen op de camera.

De sluiterknop zit voor de bovenplaat en heeft een schroefdraad voor het monteren van een soft shutter knop indien gewenst.

De achterkant van de camera is bijna net zo minimaal als de voorkant. Het aanraakscherm aan de achterzijde is een 3,0″, 3:2 beeldverhouding LCD-monitor met een behoorlijke resolutie van 1,62 miljoen dots.

De belangrijkste upgrade van de Fujifilm X-E4 ten opzichte van de X-E3 is dat het scherm 180 graden uitklapt en omhoog gaat. Dit maakt het perfect voor selfies of vloggen. Bovendien klapt hij bijna 90 graden naar beneden.

Met dit scherm is het veel gemakkelijker om vanuit unieke hoeken te fotograferen en voor mij is het perfect voor het fotograferen van straatfotografie vanuit de heup. Het was waarschijnlijk de grootste reden waarom ik besloot om te upgraden.

De Fujifilm X-E4 is voorzien van de nieuwe duimsteun.

De Fujifilm X-E4 is voorzien van de nieuwe duimsteun.

De OLED elektronische zoeker heeft een andere eyecup dan de X-E3 en is 0,39 ” met 2,36 miljoen dots resolutie – ik vind het nog steeds klein.

Tot slot is de achterkant van de camera voorzien van vijf knoppen – that’s it!

Er zijn de knoppen Drive / Delete, Play, AEL / AFL, Menu en Disp / Back. De meeste hiervan zijn aanpasbaar, zodat u kritieke functies kunt instellen voor uw opnamebehoeften.

De enige andere functie is de schakelaar die wordt gebruikt om het scherpstelpunt te verplaatsen en door het menu te navigeren.

Dus als je op zoek bent naar een camera met veel externe functies, knoppen, draaiknoppen en een paar toeters en bellen alleen voor de show, is dit niet degene voor jou.

Maar als je van het uiterlijk van een minimale en stealthy camera – de Fujifilm X-E4 is briljant!

Ergonomie & Handling

De X-E4 heeft een opklapbaar scherm, ideaal voor het fotograferen vanuit lage hoeken.

De X-E4 heeft een opklapbaar scherm, ideaal voor het fotograferen vanuit lage hoeken.

Ik hou van de minimale esthetische en stealth-kwaliteiten van de X-E4 – maar wat doet dat met de ergonomie?

Het vorige model Fujifilm X-E3 heeft een lichte grip aan de voorkant en een duimsteun aan de achterkant voor een zekerdere grip.

De X-E4 daarentegen heeft een volkomen vlakke voor- en achterkant zonder enige hint van grip. Op deze manier neemt de X-E4 de vorm aan van een Fujifilm X100V of een Leica.

U kunt een metalen handgreep toevoegen met een Arca-basisplaat die overeenkomt met het profiel van de camerabody en een diepe grip toevoegt.

Bovendien kunt u tegen een meerprijs een Fuji metalen duimsteun aanbrengen. Ik heb ervoor gekozen om de duimsteun te krijgen omdat deze een laag profiel heeft. Ik vermeed de grip omdat ik niet wilde toevoegen aan de grootte, het gewicht en de prijs.

Met alleen de metalen duimsteun eraan vind ik de Fujifilm X-E4 een comfortabele camera om te gebruiken. Het is niet zwaar en ik draag het rond met een klein leren polsbandje.

Bovendien, omdat ik over het algemeen alleen fotografeer met de Fujifilm XF 27mm f/2.8 WR lens of de XF 23mm f/2 met deze camera, is het gewicht verwaarloosbaar.

Hoewel Fuji beweert dat de optiek grotendeels ongewijzigd is, is het duidelijk dat deze nieuwe XF 27mm f/2.8 scherper is dan de eerste generatie.

Autofocus is verbeterd met een grotere nauwkeurigheid en een snellere responstijd, en de focusademhaling is bijna volledig verdwenen. In combinatie met de Fujifilm X-E4 is de combo de droom van een straat- of reisfotograaf.

Als u licht wilt reizen of een alledaagse camera in uw tas wilt hebben, is dit de perfecte samenwerking. Met een gecombineerd gewicht van slechts 448g draag je het de hele dag door.

De Fujifilm X-E3 met de originele XF 27mm en de Fujifilm X-E4 met de nieuwe XF 27mm f/2.8 WR.

De Fujifilm X-E3 met de originele XF 27mm en de Fujifilm X-E4 met de nieuwe XF 27mm f/2.8 WR.

Alle knoppen en wijzerplaten zijn geschikt voor formaat en gepositioneerd. Bovendien geven ze goede feedback wanneer ze worden gebruikt.

Als je je zorgen maakt over het ontbreken van functieknoppen op de camera, wees dan niet bang.

Afgezien van de aanpasbare knoppen en het instelwiel, voegt het toewijzen van functies aan de directionele vegen van het aanraakscherm extra functies toe.

Om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de 18 Fujifilm-filmsimulaties, stelt u de camera zo in dat de lijst wordt weergegeven met een opwaartse veegbeweging van het scherm.

De respons van het scherm op de Fujifilm X-E4 is veel beter dan sommige van de eerdere touchscreen-interfaces op eerdere Fuji-camera’s. Wees je echter bewust van je neus en check dat je niet per ongeluk over het scherm veegt wanneer je de camera naar je oog brengt.

Het scherm is helder en helder en niet al te slecht in zonnige opnameomstandigheden. De EVF is klein maar comfortabel in gebruik, en de resolutie is uitstekend, met bijna 100% dekking.

En, zoals gezegd, zorgt het klapscherm voor meer comfort bij het spelen met verschillende opnamehoeken.

Focus prestaties

Cat voorbeeldfoto gemaakt met de Fujifilm X-E4 en XF 27mm f/2.8

Biscuit is nooit stil voor foto’s | Fujifilm X-E4 | XF 27mm f/2.8 | 1/180 | f/5.6 | Iso 800

Als het gaat om scherpstelprestaties, is de Fujifilm X-E4 spectaculair – het is niet alleen snel, maar het is ook nauwkeurig.

Het maakt gebruik van een Intelligent Hybrid AF met TTL contrast AF en TTL fasedetectie AF. Natuurlijk komt een groot deel van de focusprestaties neer op de lens en het vermogen om aan de eisen van de camera te voldoen.

Ik heb een aantal supersnelle Fujifilm primes, zoals de XF 23mm f/2, en als ik deze koppel met de X-E4, mist hij nooit een opname.

Eye- en face tracking behoren tot de verschillende beschikbare continue focusmodi. Bovendien schiet het tot 8 fps met de mechanische sluiter en 20 fps met de elektronische sluiter.

Prestaties bij weinig licht

Melbourne City Nights | Fujifilm X-E4 | XF 27mm f/2.8 | 1/125 | f/6.4 | Iso 1600

Melbourne City Nights | Fujifilm X-E4 | XF 27mm f/2.8 | 1/125 | f/6.4 | Iso 1600

Als gevolg van de hoogwaardige koppeling van processor en sensor heeft de Fujifilm X-E4 levert verbluffende beeldkwaliteit in alle lichtomstandigheden.

De ISO heeft een standaard bereik van ISO160 – 12800 en een uitgebreide output van ISO80 – 51200. De mechanische sluitertijd archiveert sluitertijden van 1/4000 sec naar een lampmodus van 60 minuten.

De elektronische sluiter duwt dat naar 1/32000 sec en een open vaste lampmodus zolang je stroombronnen meegaan. Voor flitsfotografie is de gesynchroniseerde sluitertijd 1/180.

Beeldkwaliteit

Blue Days straatgraffiti voorbeeldfoto gemaakt met de Fujifilm X-E4 | XF 27mm f/2.8

Blauwe Dagen | Fujifilm X-E4 | XF 27mm f/2.8 | 1/500 | f/8 | Iso 200

De Fujifilm X-E4 maakt weer een flinke sprong omhoog ten opzichte van de X-E3 wat betreft sensor, processor en scherpstelprestaties.

De X-E3 was voorzien van een 24,3 megapixel (APS-C)X-Trans CMOS III-sensor en X-Processor Pro III, wat een uitstekende beeldscherpte en kleurweergave levert.

Fujifilm X-E4 en XF 27mm f/2.8 voorbeeldfoto

Back Alley | Fujifilm X-E4 | XF 27mm f/2.8 | 1/4000 | f/2.8 | Iso 200

De nieuwe X-E4 heeft de nieuwste Fuji 26,1 megapixel (APS-C) X-Trans CMOS 4-sensor met een primair kleurenfilter en X-Processor 4 – hetzelfde als het vlaggenschip X-T4 en X-Pro 3.

Zoals bij elke Fujifilm spiegelloze camera heeft de X-E4 verschillende prachtige Fujifilm filmsimulaties.

Fuji heeft een lange en succesvolle geschiedenis met het maken van filmfotografie die ze hebben uitgebreid naar digitale camera’s met filmsimulaties.

Dankzij de X-Processor 4-engine heeft de X-E4 maar liefst 18 filmsimulaties, inclusief mijn nieuwe persoonlijke favoriet, Classic Negative.

Melbourne vanaf de rivier de | Fujifilm X-E4 | XF 27mm f/2.8 | 1/500 | f/8 | Iso 400

Melbourne vanaf de rivier de | Fujifilm X-E4 | XF 27mm f/2.8 | 1/500 | f/8 | Iso 400

Voor videografen beschikt het ook over Eterna en Eterna Bleach Bypass.

U kunt opnamen maken terwijl u filmsimulaties bekijkt, ze vastleggen in JPEG-bestanden en toepassen op RAW-bestanden in bewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom.

Bovendien beschikt de X-E4 over zowel het Colour Chrome Effect als de Colour Chrome FX Blue.

Met de optie Effect voegt u diepte, details en een natuurlijke cast toe aan rode, groene of gele tinten. De FX Blue is ideaal voor landschapsscènes waar je de blauwe tinten in de lucht wilt regelen.

Algemene prestaties

Naast elkaar camerabehuizingen Fuji X-E3 en X-E4

De bouwkwaliteit is van topklasse, net als de doordachte overweging bij het maken van een minimaal ontwerp. Ik vind het geweldig hoe Fuji hun camera’s ontwerpt en ontwikkelt om bepaalde groepen fotografen te ontmoeten – in plaats van een camera uit te brengen die onduidelijk is voor zijn doelgroep.

De Fujifilm X-E4 is supersnel in te schakelen en de scherpstelling is in een fractie van een seconde te pakken. Het is klaar om te fotograferen wanneer je klaar bent om een scène vast te leggen.

Terwijl het een camera is die op elk genre kan worden toegepast. de X-E4 is beter geschikt voor straatfotografie, fotojournalistiek en reizen.

De compacte en slanke bouw maakt het een zeer stealthy all-day carry-optie die niet de aandacht op zichzelf vestigen. Als u reist, zit het comfortabel en veilig in uw dagtas zonder bulk en gewicht aan uw reisuitrusting toe te voegen.

Wat betreft het opnemen van video, doet de Fuji X-E4 het behoorlijk goed – plus dat omklapbare scherm maakt het ideaal als lichtgewicht vlogcamera.

De X-E4 neemt DCI 4K (4096 x 2160) op met 29,97p 200Mbps/100Mbps tot 30 minuten. Full HD (2048 x 1080) is op 59.94p en 240p/200p 200Mbps tot 3 minuten.

Verder legt het MPEG-4 AVC / H.264 plus lineaire PCM-audio vast met 24-bits stereogeluid.

Waar voor je geld

De Fujifilm X-E4 vertegenwoordigt uitstekende prijs-kwaliteitverhouding – zeker als je op zoek bent naar een compacte camera met verwisselbare lens.

Of het nu je enige Fuji is of een tweede shooter voor foto’s, de X-E4 zit boordevol functies. Houd er rekening mee dat het dezelfde sensor en processor heeft als de vlaggenschip Fujifilm X-Pro 3- en X-T4-camera’s.

Toegegeven, die vlaggenschipcamera’s bevatten een betere videokwaliteit, IBIS en weersafdichting – maar die functies kosten ongeveer US $ 1.000 meer voor de X-T4 en US $ 1.500 meer voor de Dura X-Pro 3.

De X-E4 ligt qua prijs dicht bij de nieuwe Fujifilm XS-10, maar dat is een grotere camera bedoeld voor een andere markt. Het beschikt over een meer oversized grip, IBIS en betere videoprestaties, waardoor het perfect is voor serieuze videografie.

Bovendien heeft de Fujifilm X-E4 een spannende reeks opties om te kopen.

U kunt ervoor kiezen om alleen het lichaam in zilver of zwart te kopen voor ongeveer US $ 850.

Dan is er een kitoptie met de nieuwe Fujifilm XF 27mm f/2.8 WR voor ongeveer US $ 1.050. Ten slotte is er een accessoirebundel met de X-E4, de metalen duimsteun en de basisgreep voor ongeveer US $ 950 zonder lens.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm X-E4 & XF 27mm f/2.8 Test | Conclusie

Voorbeeldafbeelding gemaakt op de Fuji X-E4
Ik heb een Fujifilm XT-3 als mijn primaire shooter en gebruik deze over het algemeen voor mijn werk (productopnames en voorbeeldfoto’s bij het beoordelen van een lens – dat soort dingen).

Bovendien gebruik ik voor betaald werk de XT-3 omdat deze me meer comfort biedt bij het fotograferen met grotere lenzen zoals de XF 90mm f/2 of de XF 55-200mm.

Het hebben van twee geheugenkaartsleuven is een verzekering bij het fotograferen van bruiloften, feesten en dergelijke.

Ik nam zelfs de X-T3 mee op mijn laatste reis naar Japan als mijn primaire camera, samen met de Fujifilm XF 23mm f/2. Het was mijn favoriete straatfotograafkit en het diende me goed.

Ondanks de kwaliteiten van de Fujifilm X-E3 heb ik hem nooit als straat- of alledaagse camera gebruikt. Ik vond de kleinere EVF en oogschelp een uitdaging om te gebruiken (ik draag een bril) en het ontbreken van een kantelbaar scherm betekende dat ik niet vanuit de heup kon fotograferen.

Maar toen ik de winkel binnenliep om de X-E4 op te halen, veranderde op dag één alles.

De Fujifilm X-E4 heeft misschien wel de eerste plaats ingenomen als mijn favoriete straatcamera. Het is slank, lichtgewicht en bijna zakbaar, zelfs met de XF 27mm f/2.8-lens bevestigd.

De EVF en eyecup zijn voor mij nog een beetje uitdagend, maar ik fotografeer sowieso zelden straat met een EVF. Het opklapbare scherm is wat me het meest verkocht.

Ik fotografeer over het algemeen straat vanuit de heup, en het scherm maakt dat zoveel gemakkelijker. Bovendien ben ik dol op het uiterlijk van de Fujifilm-filmsimulaties en bevat de X-E4 Classic Negative – perfect voor straatopnamen. Ik bezit de XT-3 nog steeds en gebruik hem liever voor die kritieke klussen.

Sommigen hebben Fujifilm bekritiseerd voor het terugschroeven van knoppen en bedieningsknoppen op de X-E4. Ik ben echter graag een purist als het gaat om fotograferen, en zolang ik toegang heb tot een draaiknop voor sluitertijd, diafragma en ISO, ben ik gelukkig.

Ik vind het leuk om camera-instellingen ruim voor een shoot vast te stellen en me dan te concentreren op het plezier van fotografie.

De X-E4 is de ideale camera voor het ervaren van pure fotografie zonder overmatige knoppen, draaiknoppen en functies om je af te leiden.

Ik bedien sluitertijd en ISO vanaf de instelwielen. Dankzij de nieuwe XF 27mm geeft de diafragmaring me het laatste stukje van de puzzel bij het besturen van de Exposure Triangle.

De Fujifilm X-E4 is niet voor iedereen weggelegd (als je op zoek bent naar een camera voor iedereen, kijk dan eens naar de Fujifilm XT-30).

Maar de X-E4 is ideaal voor mensen met kennis van fotografie. En degenen die zich willen concentreren op het vastleggen van de scène in plaats van te verzanden in camerafuncties.

Of, als je fotografie op de juiste manier gaat leren, is de Fujifilm X-E4 een geweldige leraar.

Fujifilm X-E4

Fujifilm X-E4

Professionele sensor, uitstekende autofocus en kantelbare LCD-screen allemaal verpakt in een compacte, stijlvolle en minimalistische behuizing.

Controleer de huidige prijs