Fujifilm X-S10 Test

2020 was op zijn zachtst gezegd een heel vreemd jaar, met de fotografie-industrie beïnvloed zoals de meeste anderen hebben gedaan. En voor het grootste deel is Fujifilm begrijpelijkerwijs een beetje stil geweest op het nieuwe camerafront.

Ondanks de geannuleerde Olympische Spelen, een wereldwijde pandemie, bosbranden, economische ondergang en politieke onrust over de hele wereld, besloot Fujifilm echter een gloednieuwe camera uit te brengen.

Fujifilm X-S10

Fujifilm X-S10

Kleine, slanke en veelzijdige spiegelloze camera boordevol geavanceerde technologie die indruk maakt op zowel foto- als videoprestaties.

Controleer de huidige prijs

Ondanks hun geschiedenis van het ontwikkelen van geweldige spiegelloze camera’s die fotografen verrassen, was ik een beetje huiverig om te applaudisseren toen ik voor het eerst de Fujifilm X-S10 zag.

En misschien vanwege hun erfgoed van het maken van retro-geïnspireerde camera’s, was ik zowel geïntrigeerd als een beetje afgeschrikt door het uiterlijk, in botsing met mijn lang gekoesterde mening dat Fuji de best uitziende camera’s op de markt ontwikkelt.

Maar voordat we aan mijn reis met deze camera beginnen, is het de moeite waard om erop te wijzen dat de X-S10 een aantal ontzagwekkende technologie herbergt. Deze release markeert een nieuwe stap voorwaarts in spiegelloze cameratechnologie die is samengeperst in een kleine behuizing die ongeveer zo groot is als een Fuji X-T30.

En hoewel de X-S10 geen vlaggenschip is, heeft hij zeker vlaggenschipkwaliteiten en een reeks functies die liefhebbers twee keer zullen laten nadenken.

Laten we de geheel nieuwe Fujifilm X-S10 eens nader bekijken en ontdekken waarom ik verliefd werd op dit lelijke eendje.

Inhoudsopgave

Fujifilm X-S10 Technische Gegevens

Pros

 • DE GRIP!
 • Ideaal voor videografie
 • IBIS
 • 18 Filmsimulaties
 • De prijs
Tegens

 • Nog steeds geen fan van het uitklapbare scherm
 • Geen weersafdichting
Controleer de huidige prijs
 • Effectieve pixels: 26,1 megapixel
 • Sensor: X-Trans CMOS 4 sensor met een primair kleurenfilter
 • ISO gevoeligheid: 80 – 51200
 • IBIS: Schakelmechanisme van de beeldsensor met 5-assige compensatie
 • FPS: 20 fps (30 fps in sportmodus)
 • Zoeker: 0,39 inch ca. 2,36 miljoen dots OLED Kleurenzoeker
 • LCD-monitor: 3,0 inch, beeldverhouding 3: 2, ca. 1,04 miljoen dots touch screen kleuren LCD-monitor (ca. 100% dekking)
 • Filmsimulaties: 18 modi
 • Video: DCI 4K (4096×2160) op 29.97p / 25p / 24p / 23.98p 200Mbps / 100Mbps tot ca. 30min
 • Afmetingen: (B) 126,0 mm × (H) 85,1 mm × (D) 65,4 mm (minimale diepte 32,9 mm)
 • Gewicht: Ca. 465g (inclusief batterij en SD-geheugenkaart)
 • Batterij: NP-W126S Li-ion – Ca. 325 frames

Bouw &uiterlijk

Fujifilm X-S10 met een grote zoomlens

De Fujifilm X-S10 is net zo comfortabel met een kleine prime als met een grotere zoom.

Dus laten we de achtervolging inzetten – ik hield NIET van het uiterlijk van de Fujifilm X-S10 toen het me werd getoond.

Ik was net begonnen met het eten van een nogal smakelijke donut – je kent het soort met het roze glazuur en hagelslag erop. En dit waren niet je gebruikelijke piepkleine hagelslagjes. Deze waren groter en meer smaakvol. Hoe dan ook, de hagelslag was slechts op de helft van de donutglazuur, wat ik waardeer als… Sorry dat ik afgeleid raakte en een donut begon te beoordelen.

Hoe dan ook, onnodig te zeggen dat ik moest stoppen, mijn donut neerlegde en twee keer naar de X-S10 keek, omdat dit in niets leek op een retro-geïnspireerde Fujifilm-camera.

In eerste instantie leek de X-S10 op een moc-up die iemand in zijn werkplaats in elkaar had geslagen. Had iemand een Fuji X-T30 gecombineerd met de afgezaagde grip van de oude X-H1?!

Ik was niet onder de indruk – maar laten we omwille van de eerlijkheid eens kijken naar elk van de kritieke bouwelementen van deze camera.

Zoals gezegd is de camera met zijn minimale, retro ontwerp ongeveer even groot en vorm als de Fujifilm X-T30. Het belangrijkste verschil is dat dit een grote en diepe grip dat steekt in een rechte hoek uit het lichaam.

De grip herbergt de standaard NP-W126S batterij en geheugenkaart – toegankelijk via een deur aan de voet van het gruisp. De andere kant van de behuizing heeft twee kleine uitklapbare panelen met USB-C, HDMI-micropoorten en een 3,5 mm Mic-aansluiting.

Fujifilm X-S10 vergeleken met de X-T3

De Fujifilm X-S10 (rechts) met zijn uitstekende grip ten opzichte van de X-T3 (links).

De voorkant van de camera is de thuisbasis van de prachtige metalen X-Mount die wacht tot al dat fantastische Fuji-glas is bevestigd.

Afgezien daarvan is de voorkant van het lichaam minimaal en typerend voor de X-serie – hoewel het vermeldenswaard is dat de Focus select-schakelaar nu verdwenen is.

De achterkant van de X-S10 is net zo minimaal. Er zijn vier functieknoppen aan de bovenkant van de camera en de menu- en disp / back-knop zijn achterin de grip geplaatst. Er is ook de kleine tuimelknop waarmee je door menu’s kunt navigeren en ook scherpstelpunten kunt selecteren.

Het scherm is zeker de moeite waard om te bespreken, omdat het ook hint naar waar deze camera geweldig voor zou zijn.

Het scherm is een grote heldere 3,0 inch, 1,04 miljoen dots touch screen kleuren LCD-monitor met ongeveer 100% dekking. Maar afgezien van die cijfers, klapt het 180 graden op zijn horizontale as naar de zijkant en kan het ongeveer 270 graden draaien.

Het Fujifilm X-S10 scherm is volledig scharnierend

Het LCD-scherm op de Fujifilm X-S10 is volledig scharnierend waardoor het perfect is voor video en vloggen

Hierdoor heb je een breed scala aan opnamestijlen beschikbaar aan u voor zowel foto’s als video.

Je kunt vanuit de heup fotograferen met het scherm naar buiten en schuin omhoog – hoewel dit een beetje onhandig is om het scherm uit te laten hangen.

Als je een vlogger bent, kun je de Fujifilm X-S10 tegenover je prachtige Insta-waardige mok houden en nog steeds de spinazie tussen je tanden op het scherm zien. Of u kunt het scherm dichtklappen met de schermmonitor naar buiten of naar binnen gericht.

Als u uw camera echter via de HDMI-poort aan een computer of externe monitor hebt gekoppeld, kunt u de uitklapbare camera niet ver draaien.

De ‘spiegeldoos’ die bovenop de camera zit, heeft een 0,39 inch OLED-scherm met ongeveer 2,36 miljoen stippen – uitstekende optiek.

Het heeft ook de dioptrie-wijzerplaat en is de thuisbasis van zowel een pop-upflitser als een flitsschoen – het beste van beide werelden, afhankelijk van hoe serieus je wilt worden.

De bovenste plaat van de camera is de thuisbasis van drie bedieningsknoppen, waaronder de primaire bediening voor cameramodi en aangepaste modi.

In een breuk met de traditie zijn twee bedieningsknoppen vrij van de gebruikelijke ISO / Belichtingsregeling-markeringen – ze zijn volledig leeg. De bovenkant van de greep is voorzien van een draaiknop die in de camerabehuizing is verzonken – de achterkant is belicht voor eenvoudige bediening met uw duim.

Achterkant van de Fujifilm X-S10

Hoewel minimaal, biedt de X-S10 toegang tot volledig aanpasbare bedieningselementen.

De grip herbergt ook kleine ISO- en Q-knoppen. Er is ook een video-opnameknop en een grote aan / uit-schakelaar die ook een verzonken sluiterknop herbergt.

De sluiterknop is klikachtig en responsief, maar heeft geen schroefdraad. Weggestopt voor de grip zit een bedieningswiel dat aan een functie kan worden toegewezen.

Afgezien van de details is de Fujifilm X-S10 zeer goed gebouwd en zorgt voor een betrouwbare camera – maar het is vermeldenswaard dat er geen weerafdichting op deze is.

Ergonomie & Handling

Close-up van de grip op de Fujifilm X-S10

Die GRIP!

Hoewel ik de bouw van de camera en een nogal smakelijke donut heb beschreven, heb ik het niet gehad over de bediening. En dit is waar mijn mening over het lelijke eendje een mooie zwaanachtige aantrekkingskracht begint te krijgen.

Zie je, om naar de Fujifilm X-S10 te kijken, is even wennen – vooral als je alleen maar met de X-T- en X-Pro-lijnen hebt gefotografeerd. Maar wanneer je de X-S10 kiest en je hand om de diepe greep wikkelt, verandert je hele wereld.

Hoewel ik dol ben op het uiterlijk van hen, hebben de X-T-lijnen me altijd een beetje nerveus gemaakt, omdat ze meestal geen grip hadden. In ieder geval niets dat vertrouwen zou oproepen en als gevolg daarvan draag ik altijd een polsbandje met mijn Fuji-camera’s.

Met de X-S10 heb je niets te vrezen, want de diepte van de grip, het getextureerde oppervlak en de duimsteun combineren allemaal om je een zekere grip te geven.

En dit is waar mijn kijk op de X-S10 veranderde. Het was plotseling logisch en mijn aanvankelijke afkeer van het kijken van de camera verdampte en liet een gevoel van veiligheid en respect achter.

Mijn gevoel werd verhoogd toen ik begon met het bevestigen van een aantal grotere lenzen op het lichaam – ik had meer controle en verbeterde stabiliteit dankzij de grip.

Ik kon me voorstellen hoeveel meer controle een videograaf zou hebben vastgelegdg stabiele beelden ook. Bovendien hebben vloggers meer om aan vast te houden terwijl ze de camera hebben omgekeerd met het klapscherm uit.

Fujifilm X-S10 met een kleinere F2 prime

De Fujifilm X-S10 met een kleinere 50mm f/2 prime zorgt voor een nette en lichte kit

Afgezien van de grip, is de ergonomie van de X-S10 zeer vertrouwd met optimale plaatsing van knoppen en toegang tot instelwielen – die allemaal aanpasbaar zijn.

De touch screen interface biedt directe toegang tot alle menufuncties, evenals focus en opname controle.

Het menu is ook erg bekend, en voor degenen die nieuw zijn in Fuji, is het gemakkelijk te begrijpen en goed georganiseerd – niet alle merken kunnen daar prat op gaan.

Met de hoofdbedieningsknop hebt u toegang tot al uw vooraf gebouwde aangepaste opnamemodi of springt u direct in de vertrouwde, inclusief Auto. Of, voor degenen die houden van het plezier van eerlijk fotograferen, ga volledig handmatig en leer hoe je een camera op de juiste manier kunt gebruiken.

Focus prestaties

Man in lange broek schaatsen

De AF op de Fujifilm X-S10 is snel en scherp

De Fujifilm X-S10 heeft, net als alle camera’s in de X-T range, fantastische focusprestaties in alle situaties.

Ik vond de camera super snel en responsief, zelfs bij het fotograferen van straatfotografie onderweg. Het Intelligent Hybrid AF systeem (TTL contrast AF / TTL fasedetectie AF) komt op gang en doet zijn ding ongelooflijk goed en consistent.

De camera beschikt over Single AF, Continuous AF en MF modi plus een scala aan tracking en frame select opties. Deze omvatten Single-point AF en Zone AF – die beide schaalbare selectiegroottes hebben.

Als het gaat om tracking, is de Fujifilm X-S10 geen sloddervos met zijn uitstekende continue tracking, inclusief gezichts- en oogdetectie om uw onderwerp gemakkelijk te vergrendelen.

Scherpstellen gaat snel, scherp en de trackingmodi zijn plakkerig – wat betekent dat je de focus op je onderwerp houdt – net als de donut.

Ook vermeldenswaard is dat de X-S10 beschikt over een geheel nieuw verschuivingsmechanisme van de beeldsensor met 5-assige compensatie – IBIS of In Body Image Stabilisation, met andere woorden.

De nerds van Fuji hebben IBIS ontwikkeld en geïnstalleerd in een kleine behuizing, en ik hoop dat ze dit gebruiken in alle toekomstige modellen fuji-camera’s.

Prestaties bij weinig licht

Close-up van man met baard die noedels eet

Zelfs bij weinig licht zorgt de Fuji X-S10 ervoor dat ik er schattig uitzie!

De Fujifilm X-S10 presteert goed bij weinig licht dankzij de briljante X-Trans CMOS 4 sensor en een uitgebreid ISO bereik van 80 tot 51.200.

Natuurlijk wijs ik er altijd graag op dat prestaties bij weinig licht een combinatie zijn van de camera en de lens. Een lens met een groot diafragma gaat beter presteren dan een met een smal diafragma.

Ik had geen probleem met het verhogen van de ISO om te compenseren voor binnenopnamen en de beeldkwaliteit was uitstekend. Merkbare ruis was gemakkelijk te beheren in postproductie – daarom moet je altijd in RAW-mensen fotograferen.

Bovendien herbergt de X-S10, ondanks zijn grootte, ook een uniek in-body beeldstabilisatiesysteem. Het schakelmechanisme van de beeldsensor beschikt over een 5-assige compensatie die tot 6,0 stops licht mogelijk maakt. Laat een snelle IS-lens op deze bad boy vallen en je verandert de nacht in dag!

Beeldkwaliteit

Bovengrondse opname van het industriegebied van Melbourne

De Fujifilm X-S10 legt al die natuurlijke kleuren, textuur en dynamisch bereik vast

Als je je afvraagt wat de beeldkwaliteit van de X-S10 is, wees dan niet bang. Het heeft dezelfde sensor als de X-T4, X-Pro3 en de X100V – klik op die links om onze beoordelingen te lezen.

De X-S10 voegt zich bij deze veelgeprezen camera’s in het leveren van uitzonderlijke beeldkwaliteit in alle lichtomstandigheden.

Je hebt de mogelijkheid om JPEG’s te maken en het meeste uit de Fujifilm-filmsimulaties te halen – of je kunt in RAW of een combinatie van beide fotograferen.

Fujifilm RAW-bestanden zijn geschikt voor alle belangrijke softwareoplossingen voor fotobewerking. De bestanden zijn ideaal voor diegenen die graag de creatieve resultaten verder willen controleren en details uit schaduwen willen halen en hooglichten willen controleren.

Drukke straat met vrouwen die een kinderwagen duwen in Prahran

Ondanks de toeterende grip is de Fuji X-S10 nog steeds een geweldige kleine straatcamera.

Als je een JPEG-liefhebber bent, heb je een reeks opties tot je beschikking. De eerste daarvan is dat u uw RAW-bestanden in de camera kunt bewerken en een reeks wijzigingen kunt toepassen voordat u de afbeelding naar een JPEG converteert.

Bovendien heb je bij het opnemen van JPEG’s toegang tot het volledige scala van 18 Fuji-filmsimulaties. Fujifilm heeft tientallen jaren kennis, ervaring en succes in kleurweergave, en tfilmsimulaties zijn zeer wenselijk.

U kunt ook elk van de bestaande filmsimulaties verder aanpassen om uw recepten van kleurdiepte, verzadiging en tonaliteit te maken – de creatieve mogelijkheden zijn eindeloos.

Algemene prestaties

Zwart-witfoto van twee mannen die basketbal spelen

De Fujifilm X-S10 is snel en responsief waardoor hij zelfs geschikt is voor sportshooters.

Als je bekend bent met het Fuji exo-systeem, dan zal de X-S10 een pick-up en speelervaring blijken te zijn. De camera is snel en responsief met een eenvoudig te volgen menusysteem – een die een diepe aanpassing van de camerafuncties mogelijk maakt zonder je hersenen te laten exploderen.

Ik vind het geweldig dat je met een Fujifilm-camera hem kunt oppakken, de handmatige instellingen kunt inschakelen en er binnen enkele seconden bij kunt zijn. Bovendien maakt de mogelijkheid om de belichting, het diafragma, de sluitertijd en de ISO te regelen fotografie een genot.

Als je nieuw bent bij Fujifilm of de X-S10 als je eerste Fuji beschouwt, kun je niet fout gaan. Er zijn geen verborgen besturingsbewerkingen of een complex menusysteem waar u een eeuwigheid mee vertrouwd raakt.

Als u foto’s maakt, kunt u een van de modi selecteren in de hoofdbedieningsknop en de camera-instellingen eenvoudig bedienen.

Of, als u video opneemt, schakelt u over naar de videomodus of drukt u op de video-opnameknop en verandert het hele menusysteem in een videocentrische optie.

Videoprestaties

Ik geloof dat de Fujifilm X-S10 meer een poging is om videoproductie van hoge kwaliteit toegankelijker te maken dan een poging tot een andere fotoshooter.

Ik zeg dit om verschillende redenen:

 • Ten eerste kun je een X-T30 kopen als je op zoek bent naar een pure fotografiecamera.
 • Ten tweede, hoe het scherm kan worden uitgeklapt en gedraaid, is meer geschikt voor video.
 • Ten derde biedt de toevoeging van de grip meer uitstekende stabiliteit en controle voor video-opname – het is toch niet zo’n zware camera om een grip te rechtvaardigen.
 • Ten slotte ondersteunt de opname van de in-body stabilisatie de mogelijkheid om DCI 4K op 30p te schieten. Sommigen zullen misschien teleurgesteld zijn om te zien dat het geen 4K op 60p ondersteunt.

Daarover gesproken, de 4K-uitvoer is oversampled van 6K-gegevens, wat betekent dat u elke keer prachtige details en beeldscherpte vastlegt. Bovendien heb je de creatieve controle om vloeiende Full HD-beelden op te nemen met 240 fps voor 10x slow motion.

Bij het opnemen van video’s complimenteert de In-Body Image Stabilisation het gebruik van Digital Image Stabilisation (DIS) en de IS Mode Boost om vloeiende beelden zonder trillingen te garanderen. Maar houd er rekening mee dat de DIS een lichte uitsnede aan het frame toevoegt.

De Fujifilm X-S10 ondersteunt F-Log, zodat u het dynamisch bereik kunt optimaliseren – en u kunt zelfs de F-Log View Assist-functie gebruiken om uw inhoud tijdens het opnemen te controleren. Als u via HDMI opneemt op een externe monitor, kunt u een 10-bits 4:2:2 F-log bereiken.

Naast de 3,5 mm microfoonaansluiting wordt de X-S10 geleverd met een USB-C-naar-een hoofdtelefoonaansluitingsadapter, zodat u de audio-uitvoer onderweg kunt controleren.

Als je een beginnende videograaf bent of je wilt deelnemen aan de YouTuber-beweging, is de X-S10 een ideale camera om niet alleen aan de slag te gaan, maar ook om uitstekende inhoud te leveren.

Waar voor je geld

Afgezien van het gepraat over eenden, donuts en zwanen, is de Fujifilm X-S10 uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding. Zoals we hebben gezien met de X-T30, krijg je de nieuwste en beste Fuji-technologie in een niet-vlaggenschip carrosserie.

De X-S10 is daar niet anders in en weet er nog een paar leuke trucjes in te persen. Bovendien zit het op ongeveer US $ 1.000, waardoor het ongeveer US $ 700 minder is dan de X-T4.

Als je bedenkt dat de Fuji X-S10 de nieuwste processor, filmsimulaties, beeldkwaliteit, geheel nieuwe beeldstabilisatie en geweldige video-uitvoer heeft, is dat een big bang for your buck.

Bovendien, als je een beperkt budget hebt en op zoek bent naar een kosteneffectieve kit, is de Fuji-kit 18-55 mm of een van de kleinere f / 2-primes een ideale oplossing.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm X-S10 Test | Conclusie

De Fujifilm X-S10 en X-T naast elkaar

De Fujifilm X-S10 zit boordevol functies en geeft de vlaggenschip X-T-modellen een run voor hun geld

Fujifilm is een overlever geweest – net als de Japanse cultuur die dit bedrijf heeft gecreëerd. Oorlogen, natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen hebben weinig gedaan aan de Japanse geest en overlevingskansen.

Fujifilm innoveerde om de val van de film te overleven en digitaal te omarmen om te overleven. Ze creëerden de FujiX DS-1P, de allereerste volledig digitale camera in 1988 en boden consumenten het volgende jaar de FujiX DS-X aan.

Als er iets is, thDe X-S10 is een briljant voorbeeld van die onbreekbare geest en vastberadenheid om de allerbeste te zijn – ondanks wat de obstakels kunnen zijn.

Het is geruststellend om te weten dat bedrijven zoals Fujifilm, ongeacht wat er in de wereld gebeurt, nog steeds het beste voor hebben met fotografen – om geweldige camera’s en lenzen te ontwikkelen en te maken, zodat visuele creatievelingen zoals jij en ik vooruit kunnen komen.

Het is een dappere zet van Fuji om afstand te nemen van de X-T-reeks en af te trappen met de X-S-serie. Ze probeerden het een paar jaar geleden met de X-H1, en hoewel het een briljante camera was, werd het niet zo goed ontvangen.

De tijd zal leren of de X-S-lijn voet aan de grond krijgt en Fujifilm voorziet van een nieuwe reeks kwaliteitscamera’s die geschikt zijn voor alle genres en vaardigheidsniveaus.

Maar als u de visueel-creatieve ruimte wilt betreden – ongeacht of het fotografie of videografie is – is de Fujifilm X-S10 een ideale camera. Het vinkt alle vakjes aan en voegt een paar verrassingen toe die niemand zag aankomen – net als 2020. Veel plezier met fotograferen.

Fujifilm X-S10

Fujifilm X-S10

Kleine, slanke en veelzijdige spiegelloze camera boordevol geavanceerde technologie die indruk maakt op zowel foto- als videoprestaties.

Controleer de huidige prijs