Full Frame vs Crop Sensor APS-C Camera’s

‘Full frame’ en ‘crop’ verwijzen naar de sensorgrootte van een camera. Full frame sensoren delen dezelfde afmetingen van 35mm film (24 x 36mm).

Gewassensoren zijn iets kleiner dan 35 mm, zoals die in APS-C- en Micro 4/3-camera’s. Brandpuntsafstandmetingen op lenzen zijn gebaseerd op het gezichtsveld van 35 mm.

Er is geen goed of fout bij het kiezen van een full frame of crop sensor camera – beide zijn in staat om uitstekende beelden te produceren, afhankelijk natuurlijk van de vaardigheid van de fotograaf!

Veel professionele fotografen kiezen ervoor om crop sensor camera’s te gebruiken. Evenzo gebruiken veel amateurfotografen full-frame camera’s.

Het is vrijwel onmogelijk om onderscheid te maken tussen de beeldkwaliteit van een foto die bij goed licht is gemaakt met behulp van een full frame of een crop sensor camera.

(Pas wanneer het licht begint te dalen, worden de voordelen van een grotere 35 mm sensor duidelijker, vooral op het gebied van hogere ISO-fotografie.)

Laten we de voordelen van elk systeem eens nader bekijken.

Wat is een full frame camera?

Een camera met een ‘volformaat sensor’ heeft een formaat dat even groot is als 35mm film (36mm × 24mm). Historisch gezien werd 35mm-film beschouwd als een relatief klein formaat, maar in het digitale tijdperk is een full-frame sensor meestal het grootste populaire ‘consumentenformaat’.

Inhoudsopgave

Full Frame Voordelen

1. Betere prestaties bij weinig licht

Het grootste verschil tussen full frame sensoren en crop sensoren is de grootte, en dat maakt alle verschillen als het gaat om gedimde verlichting.

De sensoren in een full frame camera zijn groter en vang meer licht op. Daarnaast zijn de pixels ook groter.

Dit helpt niet alleen de algehele prestaties van uw camera bij weinig licht (d.w.z. de autofocus hoeft niet te jagen), het helpt ook bij het vastleggen van afbeeldingen van hogere kwaliteit in het algemeen.

Dit is vooral te zien bij hogere ISO’s. Full frame beelden hebben een veel hoger dynamisch bereik, maar veel minder digitale ruis.

In de meeste gevallen ziet u een verbetering van 1 of 2 stops in hoge ISO-prestaties wanneer u een volformaat sensor vergelijkt met een cropsensor.

Dat gezegd hebbende, veel van de nieuwere modellen van APS-C-camera’s hebben een sterk verbeterde ISO-prestaties. Ze hebben ook een zeer agressieve ruisonderdrukking, wat helpt om minder gruizige beelden van de camera te produceren bij weinig licht.

Als je gewend bent om met een nog kleinere sensor (zoals een smartphone) te fotograferen, ben je misschien behoorlijk onder de indruk van de prestaties bij weinig licht van sommige van de duurdere crop sensorcamera’s.

2. Beter dynamisch bereik en kleurdiepte

full vs crop (geen 1 5x crop)voor vs na (geen 1 5x crop)

Het grotere formaat en het grotere aantal pixels in full frame sensoren zorgen voor een hogere resolutie in uw afbeeldingen.

Een hogere resolutie betekent een betere beeldkwaliteit, zowel qua dynamisch bereik als kleurdiepte. Afhankelijk van de kwaliteit van je lens, zal het ook meer detail in je afbeeldingen naar voren brengen.

(Zoals je kunt zien in de bovenstaande afbeelding die is opgenomen op een full-frame DLSR, is er een enorme hoeveelheid schaduwherstel mogelijk in postproductie.)

Zelfs wanneer een full-frame camera en crop sensor camera dezelfde resolutie hebben, zal de algehele beeldkwaliteit van de full-frame camera elke keer die van een crop sensor camera verslaan.

Praktisch gezien zie je dit meestal binnen het toonbereik van de schaduwen en hooglichten.

Als je in Raw fotografeert, geeft dit je veel meer flexibiliteit in de nabewerking, omdat het veel gemakkelijker is om zowel hooglichten als schaduwen te herstellen.

3. Ondiepere scherptediepte

Full frame sensoren hebben ook een geringere scherptediepte dan cropsensoren. Dit komt omdat een grotere sensor een langere brandpuntsafstand vereist om hetzelfde gezichtsveld te creëren dat u zou krijgen met een cropsensorcamera.

Die extra brandpuntsafstand zorgt voor een ondiepere scherptediepte.

Als je een portretfotograaf bent, kan dit een beetje een verschil maken. De bokeh die afkomstig is van een volformaat sensor + snelle lens zal visueel aantrekkelijker dan het equivalent met een crop sensor.

4. Minder vervorming bij groothoeken

De aangeboren bredere hoek van full-frame sensoren zorgt voor minder vervorming bij het gebruik van groothoeklenzen. Voor degenen die voornamelijk landschappen, architectuur of interieurs fotograferen, is een full-frame camera misschien wel de betere keuze.

Het is ook gemakkelijker om tilt/shift-lenzen te gebruiken met grotere sensoren.

Voordelen van cropsensor

Links: Crop Sensor Sony a6400 | Rechts: Full Frame Sony a7II

1. Meer focusbereik

Sensorgrootte werkt niet altijd tegen je. Er is een cropfactor bij het gebruik van camera’s met een APS-C-sensor en dit verschil vergroot je brandpuntsbereik.

Op een full-frame camera is een 50 mm-lens bijvoorbeeld gewoon dat – 50 mm. Op een crop sensor camera komt de brandpuntsafstand er echter iets anders uit.

Om erachter te komen wat de brandpuntsafstand effectief zal zijn, moet je de cropfactor van je camera achterhalen en deze vervolgens vermenigvuldigen met de brandpuntsafstand van de lens.

Op een APS-C Canon is de cropfactor 1,6x. Dat betekent dat een 50mm lens 80mm wordt bij gebruik met die camerabody. Hetzelfde geldt voor telelenzen. (Bij een Nikon is de vermenigvuldigingsfactor 1,5x.)

Denk er eens over na – op een Canon crop frame camera zoals de Canon 7D wordt je Canon 70-200mm f/2.8 lens in principe maar liefst 112-320mm. Aardig!

2. Goedkoper

Misschien wel een van de grootste voordelen van het gebruik van een crop sensor DSLR / spiegelloze camera is dat ze lang niet zo duur zijn als full-frame DSLR’s / spiegelloze camera’s.

Geloof het of niet, de productie van een full frame sensor kan bijna twintig keer zoveel kosten als nodig is om een crop sensor te maken. Dat zie je zeker terug in de winkelprijzen!

Gezien het feit dat veel high-end crop sensor camera’s een fotokwaliteit kunnen bieden die vergelijkbaar is met die van full-frame camera’s – althans bij goed licht – is het misschien de moeite waard om het geld te besparen.

Dit geldt zowel voor lenzen als voor de camerabody zelf. Er zijn tal van lenzen gemaakt alleen voor crop sensor camera’s die veel betaalbaarder zijn dan hun full frame neven, maar toch behoorlijk goed presteren.

Hier is een voorbeeld van het geldverschil:

Veel professionele sportfotografen gebruiken de Canon 1D X in combinatie met een 300mm of 400mm low light lens. Deze opstelling verkoopt meer dan $ 15.000.

Het kiezen van een fatsoenlijke Canon crop sensor DSLR en het koppelen met een standaard 70-200mm 2.8 lenzen geeft je nog steeds een behoorlijke kwaliteit, en voor iets meer als $ 2000 – $ 5000.

Als je een professional bent, zal het verschil in prestaties en beeldkwaliteit – vooral ’s nachts – het waarschijnlijk de extra $$ waard maken. Maar als je een amateur of liefhebber bent, is het waarschijnlijk logischer om voor de meer betaalbare opstelling te gaan.

3. Kleiner en compacter

De vormfactor van deze Sony a6500 is een stuk kleiner dan zijn full frame grote broer, de Sony A7 III. De a6500 met een prime lens past gemakkelijk in een tas van standaardformaat. De A7III… niet zozeer.

Als u vaak reist, maakt de cameragrootte waarschijnlijk een groot verschil, zowel in termen van wat u in uw bagage kunt meenemen als stagiairs van comfort bij het slepen van uw camerakit. Dat is waar de meeste crop sensor camera’s echt winnen.

Kleinere sensoren betekenen kleinere camerabody’s. Kleinere camerabody’s betekenen over het algemeen kleinere lenzen (als je lenzen koopt, betekent dit alleen voor APS-C-camera’s). Lenzen bedoeld voor full frame camera’s hebben de neiging om meer glazen elementen te hebben en zijn groter en zwaarder.

Natuurlijk kun je een full-frame lens gebruiken op je crop sensor camera (en niet andersom), maar het zal waarschijnlijk groter zijn dan zijn APS-C equivalente lens.

Dit is misschien geen groot probleem voor een studiofotograaf, maar als je je kit een groot deel van de dag op je lichaam draagt, kan dit een aanzienlijk verschil maken.

4. Snellere framesnelheid in burst-modus

Omdat crop sensor camera’s minder informatie hebben om op te nemen, hebben ze vaak een snellere burst-modus dan full frame camera’s, althans in de DSLR-wereld.

Kleinere afbeeldingen betekenen ook minder vertragingstijd bij het opslaan van afbeeldingen op de geheugenkaart.

In combinatie met de cropfactor die je brandpuntsafstand verhoogt, kan dit wat extra saus toevoegen voor sportfotografen en anderen die veel actiefotografie doen.

Veelgestelde vragen

Is full frame echt beter dan crop?

In sommige omstandigheden is een full frame camera zeker beter dan een crop sensor camera, met name op het gebied van prestaties bij weinig licht, hoge ISO-prestaties en dynamisch bereik.

Is Full Frame scherper dan bijsnijden?

Full frame camera’s zijn niet per se scherper dan crop sensor camera’s. Scherpte hangt meer af van uw lenskwaliteit en hoe deze samenwerkt met uw camera dan van de sensorgrootte alleen.

Is het kopen van een full frame camera de moeite waard?

Dit is afhankelijk van waar je je camera voor wilt gebruiken. Fotografeer je regelmatig in omgevingen met weinig licht en/of heb je een superieure beeldkwaliteit nodig, ongeacht het tijdstip van de dag, dan is een full frame camera de moeite waard. Als u over het algemeen bij goed licht fotografeert en / of een compacte opstelling nodig hebt, is een cropsensorcamera misschien een betere keuze.

Full Frame vs Crop Sensor: laatste woorden

grootte van de sensor op full frame dslr vs crop frame body

Hier ziet u het verschil in grootte tussen een full frame 35mm formaat sensor en een standaard APS-C crop sensor.

Welke camera je uiteindelijk kiest, hangt echt af van wat je budget is en naar welke stijl van fotografie je neigt.

Als je de neiging hebt om veel brandpuntsbereik nodig te hebben, kan een high-end crop sensor camera een uitstekende keuze zijn. Het is ook een geweldige optie als je een wildernis-, reis- of straatfotograaf bent die een opstelling met een laag profiel nodig heeft.

Crop sensor camera’s zijn ook een betere keuze als je niet veel geld wilt uitgeven. U kunt onderweg investeren in full-frame lenzen, zodat u later kunt upgraden, of profiteren van de besparingen door alleen gewassensorapparatuur te kopen.

Als je fotografeert in situaties met weinig licht, de neiging hebt om groothoeklenzen te gebruiken en / of echt je beeldkwaliteit nodig hebt om top te zijn, dan is een full-frame camera een betere keuze.

Uitstekende full-frame spiegelloze camera’s zijn de afgelopen jaren echt in prijs gedaald en je kunt over het algemeen zoiets als de Sony A7III krijgen voor minder dan $ 2000.

Wat je ook kiest, leer je camera goed kennen en je krijgt hoe dan ook uitstekende beelden.

Wat denk je? Wat werkt beter voor jou?

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer