Gids voor abstracte fotografie

Wil je iets communiceren met je afbeeldingen, maar weet je niet hoe je het moet weergeven? Of misschien vind je gewone fotografie veel te letterlijk om echt uit te drukken hoe je de wereld ziet?

Dan is abstracte fotografie misschien iets voor jou. Dit soort fotografie is erg leuk en geeft je totale vrijheid in je creaties omdat je niet het ‘echte’ voor de camera hoeft te hebben.

Eigenlijk heb je niet eens een camera nodig! U kunt uw smartphone gebruiken of uw foto’s abstract maken met behulp van nabewerkingstechnieken, of u kunt zelfs enkele cameraloze afbeeldingen maken.

Deze en meer ideeën worden in deze gids uitgelegd om de manier van creatief denken te vinden die bij je past.

Als je klaar bent om te experimenteren met abstracte afbeeldingen, laten we dan beginnen!

Inhoudsopgave

Wat is abstracte fotografie?

We zijn gewend om over fotografie te denken als iets dat ons dingen laat zien zoals ze zijn – zelfs als het enige subjectiviteit bevat vanwege de stijl en het perspectief van de fotograaf.

In plaats daarvan is abstracte fotografie een stijl die niet meteen associeert met zijn referentie uit de wereld. Het presenteert ons een beeld van iets waarvan we niet noodzakelijkerwijs weten wat het is.

In abstracte foto’s zie je een vorm, een reeks lijnen of patronen die je een oude herinnering laten voelen, reflecteren of oproepen.

Dit geeft de fotograaf veel vrijheid om ideeën weer te geven die anders heel moeilijk in hun werk te verwerken zouden zijn.

Wat wordt beschouwd als abstracte kunst?

Abstracte kunst heeft niet tot doel het onderwerp waarnaar het verwijst letterlijk weer te geven.  Het kan beeldhouwkunst, schilderkunst, video of fotografie zijn die een vorm, een kleur of een textuur gebruikt om een onderwerp weer te geven.

Wat is abstract expressionisme in de fotografie?

Abstract expressionisme is een kunststroming die in de jaren 1940 in de VS begon. Naast non-figuratief is het ook erg emotioneel en gebaseerd op existentialisme. Schilders en fotografen beïnvloedden elkaar in deze periode.

Wat zijn de belangrijkste elementen van abstracte fotografie?

Wil je enkele elementen weten om te overwegen wanneer je abstracte fotografie doet? Hier is een shortlist die kan helpen.

  • Compositie

Compositie verwijst naar de manier waarop u de elementen in het frame rangschikt. Het is belangrijk in elke foto, maar nog meer in abstracte fotografie, omdat de kijker geen referentiële aanwijzingen heeft om te begrijpen waar hij de aandacht op moet richten.

  • Emotie

Omdat er geen verwijzing is naar een fysiek object, is abstracte fotografie gericht op het genereren van een emotie. Het gaat niet om wat je ziet, maar om wat je voelt als je het ziet.

  • Verlichting

Licht is de grondstof van fotografie. Door de kwaliteit van het licht en de kleurtemperatuur te manipuleren, kun je een specifieke stemming creëren. Ook kunt u met behulp van het contrast tussen helderheid en schaduwen de blik van de kijker richten.

  • Aftrekking

Het isoleren van elementen is de sleutel voor abstracte fotografie omdat je ze uit hun context verwijdert. Het helpt ook om dingen eenvoudig te houden, waardoor de waarnemer zich moet concentreren op de texturen, lijnen of soorten patronen in het beeld.

  • Subtiliteit

Omdat abstracte fotografie niet geassocieerd hoeft te worden met dingen uit de echte wereld, moet je alleen een hint van een object of een gevoel van iets geven. Wat je ook kiest om te vertegenwoordigen, het moet subtiel zijn.

  • Evenwicht

Om te voorkomen dat je abstracte foto’s een rommelige puinhoop worden, moet je de juiste balans vinden in de elementen. Dit kun je doen met compositie en belichting.

13 Abstracte Fotografie Tips

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je een abstrac kunt makent afbeelding, hier zijn enkele tips om u te helpen buiten de kaders te denken en een concept voor uw abstracte kunst te ontwikkelen.

1. Maak een close-up

Bron: Oleg Magni

Een manier om een onderwerp te abstraheren is door de context eromheen te verwijderen. Om dit te doen, kunt u een close-upfoto van uw onderwerp maken.

Een macrolens is perfect voor dit soort fotografie, omdat je hiermee kunt scherpstellen op zeer kleine onderwerpen.

Je kunt ook een tele met macrolensmogelijkheden gebruiken of een groothoeklens waarmee je heel dichtbij kunt komen.

2. Vervaag je onderwerp

Bron: Annie Spratt

Ieder van jullie die een bril nodig heeft, zal dit idee gemakkelijk begrijpen. Wanneer je wakker wordt of uit de douche stapt – of een andere keer dat je ze niet draagt – zie je alleen vlekken van kleur. Als je je bril opzet, dan begrijp je wat het eigenlijk is.

We kunnen dit concept lenen voor abstracte fotografie. Als u van uw onderwerp een abstract onderwerp wilt maken, kunt u alle details verwijderen die informatie geven over wat het is.

Een perfect voorbeeld is een ‘bokeh’. Je kunt eenvoudig een bokeh-achtergrond maken, maar het kan ook het hoofdonderwerp zijn voor abstracte fotografie.

Om dit te bereiken, moet u uw camera instellen op de handmatige scherpstelmodus en eenvoudig de scherpstellen om het gewenste niveau van onscherpte te bereiken.

3. Gebruik licht en schaduw

Krediet: Pawel L

Wanneer u het licht en de schaduwen fotografeert die door een object worden gecreëerd in plaats van het object zelf, kunt u een sfeer, een gevoel of een suggestief onderwerp creëren voor uw abstracte foto’s.

Door te experimenteren met licht en schaduw kun je contrast creëren op zo’n manier dat het oog naar een brandpunt wordt geleid.

Houd rekening met het visuele gewicht om een uitgebalanceerde compositie te creëren.

4. Zoek naar textuur

Bron: Steve Johnson

Een textuur is wat de kijkers een gevoel van aanraking geeft wanneer ze naar een foto kijken.

Wanneer een textuur geïsoleerd is, verbindt het het oog met de handen en de huid – je vergeet het zoeken naar een referentie van wat het ding is en begint je af te vragen hoe het voelt.

Texturen zijn ook een interessant onderwerp voor fotografen omdat je ze met licht kunt manipuleren. Door de positie en kwaliteit van het licht te veranderen, kunt u de textuur volledig veranderen.

Dit geeft je meerdere manieren om hetzelfde onderwerp te verkennen met je abstracte foto’s.

5. Zoek naar patronen

Bron: Engin Akyurt

Een patroon is de herhaling van een ontwerp. Wanneer je dit isoleert van een gebouw, een product of een ander object, wordt het een abstract onderwerp.

Patronen leiden de aandacht van de kijker naar de vorm, lijnen, vorm en kleur in plaats van een figuratief object.

Als je begint op te letten, zul je zien dat patronen ons constant omringen. Ze kunnen door mensen zijn gemaakt, zoals die in de architectuur – of ze zijn te vinden in de natuur, bijvoorbeeld in de nerven van een blad.

Zie ook waarom herhaling goed is in fotografie.

6. Gebruik bewegingsonscherpte

Bron: Jess Vide

U kunt bewegingsonscherpte creëren door een bewegend onderwerp te fotograferen, met opzettelijke camerabewegingen of door beide technieken te combineren.

Hoe dan ook, je moet een lange sluitertijd gebruiken. Als je weet hoe je je camera in de handmatige modus moet gebruiken, zou dit een goed begin zijn. Anders kunt u fotograferen in de sluitertijdvoorkeuzemodus.

U kunt vervolgens aanpassen hoe snel of langzaam u wilt dat de sluiter opent en sluit – de camera zorgt ervoor dat de andere instellingen worden gecompenseerd voor de juiste belichting.

Er is geen specifieke sluitertijd die je moet leren om bewegingsonscherpte te creëren – het hangt af van hoe snel jij of je onderwerp beweegt en de hoeveelheid onscherpte die je wilt.

Je kunt experimenteren met verschillende snelheden en bewegingen. Als u bijvoorbeeld perfecte strepen wilt maken zoals die in de voorbeeldafbeelding, moet u een statief gebruiken – en vervolgens pannen met de statiefkop.

Als je een meer willekeurig patroon wilt, kun je ermee fotograferen en proberen cirkelvormige bewegingen te maken of gewoon rond te bewegen zonder een specifieke richting.

Houd er rekening mee dat als de sluiter voor langere tijd open is, er veel licht in de sensor komt. Als u fotografeert wanneer het helder is, kunt u filters met neutrale dichtheid gebruiken.

7. Experimenteer met kleur

Bron: Jaymantri

We hebben al vastgesteld dat abstracte foto’s over emotie gaan. Welnu, kunstenaars gebruiken kleur al eeuwenlang om emoties op de waarnemer op te wekken.

Wassily Kandinsky – pionier van de abstracte schilderkunst – zei dat “kleur een kracht is die de ziel direct beïnvloedt”.

Psychologie van kleur wordt gebruikt voor kunst, marketing en even chromotherapie.

Er zijn veel studies, boeken en verdragen die het verband tussen kleuren en emoties onderzoeken. Fotografen kunnen deze kennis gebruiken om abstracte beelden te maken met een krachtige impact op de kijker.

8. Gebruik reflecties

Krediet: Burst

Reflecties zijn een geweldige manier om van een onderwerp iets abstracts te maken. Als het reflecterende oppervlak niet glad is, zal het automatisch de realiteit vervormen.

Reflecties zijn ook heel gemakkelijk te vinden. Elk waterlichaam creëert reflecties en beweging maakt het abstract.

Kijk bijvoorbeeld naar de reflectie van een plas terwijl het nog regent en zie hoe de vallende druppels het gereflecteerde beeld vervormen. Hetzelfde geldt voor wind en ga zo maar door.

Een andere manier om abstracte reflecties te maken, is door getextureerde oppervlakken te gebruiken, zoals die in het voorbeeld. Anders kunt u de reflectie onscherp maken of bewegingsonscherpte maken, zoals besproken in andere tips uit dit artikel.

9. Probeer lichtschilderen

Bron: Bruno Thethe

Deze techniek is geweldig voor het maken van abstracte foto’s omdat het licht en kleuren in het onderwerp verandert.

U hebt geen objecten in uw foto nodig – u kunt licht gebruiken om vormen en patronen te maken alsof u een penseel met verf gebruikt.

Hoe wordt lichtschilderen gedaan? Ten eerste moet je in een volledig donkere ruimte zijn. Zet vervolgens je camera op een statief om hem stabiel te hebben terwijl je je ‘schilderij’ maakt.

Zet de camera in de Bulb-modus – dit betekent dat de sluiter open blijft totdat u deze sluit. Het is beter als u een externe trigger of een kabelsluiter gebruikt.

Terwijl de sluiter open is, kunt u elk patroon of ontwerp met licht maken. Hiervoor kunt u een zaklamp of een LED-lichtstick gebruiken.

10. Verander perspectief

Bron: Joshua Sortino

Soms als je iets vanuit een andere hoek ziet, duurt het even voordat je beseft wat het is.

Dat is iets wat je in je abstracte fotografie kunt doen om iets op een andere manier weer te geven.

Door de kijkers een perspectief te laten zien dat ze niet kennen, verliezen ze de referentie met het echte object.

Zoals de fotograaf zei over zijn voorbeeldfoto hierboven: “Soms moet je gewoon omhoog kijken”.

Om je te helpen een ongewoon perspectief te vinden, is hier een oefening die ik graag doe. Ik kies een onderwerp en dan maak ik er twintig foto’s van.

De eerste komen vrij eenvoudig – van bovenaf, van de zijkant, van ver weg, enz. Daarna zul je jezelf echt pushen om buiten de gebaande paden te denken.

11. Maak je eigen onderwerpen

Bron: Lucas Benjamin

Er zijn veel manieren om je eigen abstracte onderwerpen te maken. U kunt bijvoorbeeld vloeistoffen met verschillende dichtheden mengen om verschillende kleurlagen te creëren.

Je kunt ook bubbels creëren door olie en water te combineren, stoffen die niet mengen. Zeepbellen zijn een ander kleurrijk onderwerp voor je abstracte fotografie.

Het laten vallen van voedselkleurstof in water of melk creëert fascinerende beelden. Het creëren van abstracte onderwerpen is een kwestie van experimenteren en creativiteit.

Als je geen ideeën hebt, kun je altijd online op zoek gaan naar een aantal doe-het-zelf-wetenschappelijke experimenten, of bekijk ons artikel over leuke doe-het-zelf fotohacks.

12. Probeer dronefotografie

Bron: Tom Fisk

Sinds de jaren 1940 maakte luchtfotografie deel uit van de abstract expressionistische beweging, William A. Garnett was een van de eerste fotografen die surrealistische beelden creëerde door wegen en velden van bovenaf te fotograferen.

Garnett bevestigde een camera aan de vleugels van zijn vliegtuig om de beelden te maken die hem een Guggenheim-fellowship opleverden.

Tegenwoordig is het veel gemakkelijker om de aarde van bovenaf te fotograferen, dankzij betaalbare drones. Toch zijn we nog steeds niet gewend om onze omgeving op deze manier te zien, dus je kunt nog steeds een aantal verbazingwekkende abstracte fotografie vanuit de lucht maken.

Het gebruik van een drone is niet overal toegestaan. Zorg ervoor dat je de nodige vergunningen hebt voordat je er een gebruikt, bekijk dan onze gids voor dronefotografie om te leren hoe je het goed kunt doen.

13. Gebruik doe-het-zelf filters

Bron: Thijs van der Weide

Sommige filters kunnen u helpen de ‘realiteit’ voor de camera te veranderen, bijvoorbeeld een multivisiefilter of een mistfilter. Als je het budget voor hen hebt, is dat geweldig. Zo niet, dan kun je altijd nog eens diy doen!

Gebruik bijvoorbeeld een goedkoop UV-filter met vaseline om een onscherpte op de hele scène of alleen in een specifiek gebied te creëren. U kunt ook de hoeveelheid vaseline wijzigen om deze meer of minder dicht te maken, waardoor verschillende effecten ontstaan.

Vaseline is slechts een voorbeeld; je kunt verschillende stoffen of materialen gebruiken om met je scène te experimenteren.

U can ook een bokeh-filter maken door vormen op zwart dik papier uit te knippen en voor de lens te plaatsen. Als gevolg hiervan verandert u de vorm van de wazige lichten in uw scène.

14. Doe wat cameraloze fotografie

Bron: Maureen McQuillan CC

In de geschiedenis van de abstracte fotografie onderzochten sommige kunstenaars de mogelijkheid om het zonder camera te doen.

Enkele van de beroemdste cameraloze fotografiekunstenaars zijn Man Ray, László Moholy Nagy en Christian Schad. Deze werken worden fotogrammen genoemd.

Deze kunstenaars rangschikten de scène bovenop lichtgevoelig papier en legden het vervolgens bloot. Dit zou een afdruk achterlaten van de objecten op het papier.

15. Maak abstracte fotografie in de nabewerking

Credit: John Petalcurin

Er zijn veel manieren om een abstracte foto te maken in de nabewerking. Ik gebruik graag Adobe Photoshop, maar je kunt de software van je keuze gebruiken.

U kunt bijvoorbeeld uw afbeelding dupliceren en spiegelen. Spiegel ze vervolgens allebei in de andere richting. U kunt deze actie verder vermenigvuldigen en kleine rotaties maken totdat u een caleidoscoopeffect maakt en een abstracte foto maakt.

U kunt ook verschillende soorten onscherpte toepassen om een onscherp effect te bereiken of een bewegingsonscherpte om de technieken na te bootsen die in de vorige tips van dit artikel zijn genoemd.

Als alternatief kunt u uw foto’s over- of onderbelichten om details te elimineren.

Ten slotte kunt u een klein deel van de afbeelding vergroten om deze te isoleren van de context en het abstracte effect te verbeteren met het verlies van resolutie.

16. Haal inspiratie uit de meesters

Bron: Todd Trappani

Zoals ik aan het begin van het artikel al zei, heeft abstracte fotografie een lange geschiedenis. Het sluit aan bij de abstracte schilderkunst, die terug te voeren is op de impressionistische periode.

Sommige historici verbinden het zelfs met grotschilderingen. Hoe dan ook, er zijn een aantal grote meesters geweest die je kunt bestuderen en inspiratie kunt putten uit hun werk.

Op fotografisch gebied gebruikt Andrew S. Grey beweging om zijn beelden te creëren. Ola Kolehmainen maakt van architectuur abstracte foto’s, of Frances Seward doet het met landschappen.

Laatste woorden

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om het potentieel van abstracte fotografie te zien. Het is een leuke en creatieve manier om jezelf uit te drukken en geweldige beelden te maken.

Als je nog meer tips en ideeën hebt, deel ze dan in de comments sectie.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer