Hoe een cameralens op de juiste manier schoon te maken in 2023

Wat is de beste manier om cameralenzen schoon te maken? Het is een van de meest gestelde vragen in fotografieforums, en met een goede reden.

Door uw cameralenzen vrij te houden van vingerafdrukken en stof, kunt u scherpere, duidelijkere beelden produceren.

Hetzelfde geldt voor een lensbeschermingsfilter – elk glas dat tussen de sensor van uw camera en uw onderwerp komt, moet brandschoon worden gehouden!

In deze handleiding leert u hoe professionele fotografen hun spiegelloze en DSLR-cameralenzen schoonmaken.

(We laten je ook een paar doe-het-zelftips zien om het met huishoudelijke artikelen te doen als je geen lensreinigingsset hebt.)

We hebben ook enkele veelgestelde vragen over lensreiniging beantwoord, zowel voor camera’s als telefoons.

Dus haal je vuile lenzen tevoorschijn en laten we beginnen met schoonmaken!

Inhoudsopgave

Welke hulpmiddelen heb je nodig voor het reinigen van cameralenzen?

1. Lens reinigingsvloeistof – Om olie te verwijderen die is achtergelaten door vingervlekken en watermerken die door regen zijn achtergelaten, hebt u een vloeibare reinigingsoplossing nodig. Deze bevatten alcohol of zijn alcoholvrij – sommige op alcohol gebaseerde oplossingen beïnvloeden de lenscoating op vintage lenzen. Ik gebruik een alcoholvrije vloeistof gemaakt door CURA in Japan, maar camerawinkels verkopen iets soortgelijks.

2. Microvezeldoek – Een hoogwaardige microvezel reinigingsdoek is een essentieel onderdeel van elke lensverzorgingskit – ik raad aan er altijd een in je cameratas te hebben.

3. Lens tissues – Gewone weefsels laten overal vezels achter. Speciale lensreinigingsdoekjes hebben een strak weefsel van vezels die niet fragmenteren. Ik gebruikte CURA Micro Wiper papier. Deze worden ook sterk aanbevolen voor cameralensreparatie.

4. Blower – Een stofblazer is een perfect hulpmiddel voor het verwijderen van grote stof- en puindeeltjes. Ik gebruik een Giottos Rocket Blower in mijn verzorgingsset.

5. Zachte lensborstel – Als je het niet leuk vindt om een blower te gebruiken om stof te verwijderen, ruimt een zachte borstel het op. Ik gebruik een CURA Kabuki Lens Brush met super fijne borstelharen die niet van de borstel vallen.

6. Camera Reinigingsspray Hoewel niet specifiek voor lenzen, is het de moeite waard om een antistatische en niet-alcohol gebaseerde camera body cleaning spray te hebben. Ik gebruikte de CURA Camera Body Cleaner.

7. Reinigingskit Etui Zoek een schone, afsluitbare plastic container of zakje om alle bovenstaande spullen in op te bergen. Als je het allemaal in een trekking hebt rammelen, wordt het vies en stoffig. Houd het schoon, zodat het klaar is om je spullen elke keer schoon te maken.

Hoe een cameralens schoon te maken (The Pro’s Way)

Hier leest u hoe professionele fotografen hun cameralenzen in onberispelijke staat houden.

Probeer deze lensreinigingsroutine eens de volgende keer dat je terugkomt van een fotoshoot.

Stap 1: Neem preventieve maatregelen

Een van de beste stappen bij het verzorgen van uw lenzen is het nemen van preventieve maatregelen en het aannemen van een aantal goede verzorgingsgewoonten.

Cameralenzen zijn duur, dus het is de moeite waard om een klein deel van die kosten te investeren in een beschermend of UV-filter. Ze zijn er in verschillende maten die passen bij lenzen. Koop een goedkoop beschermend filter en plaats het op de voorkant van je lens zodra je het uit de doos haalt.

Het schoonhouden van een lensfilter is niet anders dan het schoonhouden van het vaste frontlenselement. Het voordeel van het aanbrengen ervan is dat als je het krast of onherstelbaar beschadigt, je het weg kunt gooien en je lens nog steeds in onberispelijke staat is.

Zorg ervoor dat u het UV-beschermingsfilter meteen vervangt – als u zo gek was om een lens een keer te beschadigen, is de kans groot dat u het opnieuw doet!

Een andere goede gewoonte is om de voorste en achterste lensdoppen op te houden uw lens te allen tijde. Ze dienen als perfecte beschermers tegen stof, vuil, oliën en plakkerige vingers.

Stap 2: Stof wegblazen

Voordat u zelfs maar een doek of lensweefsels aanraakt, moet u een blower gebruiken om het losse stof en vuil van het lensglas te verwijderen.

We doen deze stap eerst om een belangrijke reden; als u eerst een doek gebruikt, kunt u het glas krassen terwijl u stofstukken wegveegt.

Werkend bij goed licht, met de lens naar boven gericht, blaas je over de lens vanuit een hoek van 45 graden van de ene kant van de lens naar de andere.

De lensblower is beter dan blazen met je mond, omdat je per ongeluk speeksel op je lens kunt blazen.

Bovendien kunt u met een blower snelle opeenvolgende luchtwolken van de ene naar de andere kant bereiken.

Stap 3: Borstel hardnekkige deeltjes weg

Bereik hetzelfde resultaat van het verwijderen van stof met een borstel met zachte borstel – als je de pech hebt dat je kleverige stofvlekken of vuil op je lens hebt, zal een blower ze niet buigen.

Als je in nat weer hebt gefotografeerd, zul je waarschijnlijk veel van deze stippen zien.

Een lensborstel kan ook in de strakke groeven rond de randen van het lensglas komen.

Laat je lens naar boven gericht en gebruik zeer zachte veegacties van de ene kant van de lens naar de andere.

Duw niet hard op de borstel, want je kunt de lens krassen als een groot stuk vast komt te zitten in de borstelharen.

Stap 4: Gebruik een reinigingsoplossing

Nu je de grotere deeltjes stof en vuil hebt weggepoetst en weggeblazen, is het tijd voor een serieuze reiniging.

Voor deze stap hebt u lensreinigingsvloeistof en lensreinigingsdoekjes of papier nodig.

Het gebruik van een geschikte lensreinigingsvloeistof zorgt ervoor dat u de beschermende coatings die de lensfabrikant op het glas heeft aangebracht, niet beschadigt. Wat u ook doet, gebruik geen Windex, Glen20 of een andere chemische reinigingsvloeistof.

Neem een gevouwen lensreinigingspapier of lensdoekje en breng er 3-5 druppels van de lensreiniger op aan. Houd de lens rechtop en houd hem stevig vast met één hand.

Neem het vochtige lensreinigingsdoekje in je andere hand en veeg voorzichtig over het lensoppervlak. Gebruik indien mogelijk een zijwaartse beweging in plaats van een spiraalvormige beweging.

Zodra je het hele oppervlak hebt afgeveegd, neem je een schoon en droog stuk lensreinigingsdoekje om het resterende vocht voorzichtig weg te vegen.

Wacht tot de lens volledig is opgedroogd en inspecteer het oppervlak om ervoor te zorgen dat u vlekken, oliën, vingerafdrukken en hardnekkig vuil verwijdert.

Herhaal indien nodig deze stap om ervoor te zorgen dat u streepvrij glas hebt. Als je geen lenspapier hebt, gebruik dan een microvezellensdoekje.

Stap 5: Gebruik een microvezeldoek

Nu de lens schoon is, is het tijd voor de laatste poetsbeurt. Op voorwaarde dat u stap 1 – 3 hebt doorlopen en uw lens effectief hebt gereinigd, kunt u een zachte en fijn geweven microvezeldoek gebruiken om een sprankelende afwerking te krijgen.

Vergeet niet dat als u dit vóór stap 1 – 3 doet, u stof over het oppervlak van de lens kunt slepen en krassen kunt maken!

Afhankelijk van de grootte van de doek, vouwt u deze in een gewatteerd vierkant of driehoek.

Met de lens rechtop en stevig in de ene hand, houdt u het gevouwen microvezeldoekje in de andere.

Veeg het glas voorzichtig schoon om eventuele resterende strepen uit stap 3 te verwijderen.

Omdat je elke hint van stof en vuil hebt verwijderd, kun je de microvezel reinigingsdoek gebruiken in een beweging van links naar rechts of een cirkelvormige beweging.

Stap 6: Reinig het achterste element

Terwijl je de moeite neemt om het glazen element aan de voorkant van je lens te polijsten, neem je even de tijd om je achterkant te overwegen. Niet JOUW achterkant, maar de achterkant van je lens!

Sommige achterste elementen zijn gemakkelijk schoon te maken, terwijl andere in de lensbehuizing uitsparen.

Volg stap 1-4 zoals hierboven beschreven – mogelijk moet u de hoek van een lenspapier en microvezel reinigingsdoekje of een Q-tip gebruiken, omdat het achterste element veel kleiner zal zijn.

Stap 7: Vergeet de barrel niet

Met de glazen elementen aan de voor- en achterkant die als nieuw sprankelen, is het tijd om de klus te klaren.

De kans is groot dat als het glas een goede reiniging nodig heeft, de lensvat ook een schone behoefte heeft.

Zoomlenzen kunnen stof en vuil vangen in de opening waar de zoom zich uitstrekt – reinig dit regelmatig om te voorkomen dat stof in de lens wordt geduwd.

Vergeet niet dat niet alle lenzen weerbestendig zijn en als zodanig moet u heel voorzichtig zijn met het gebruik van vloeistoffen bij het reinigen van de lensvat.

Plaats de achter- en voordop op uw lens en gebruik de blower en borstel om alle hoeken en gaten van uw lens schoon te maken

Er zijn ook vloeibare oplossingen voor het reinigen van de buitenkant van lenzen en camera’s – als u toegang hebt tot een, use het. Als je geen toegang hebt, bevochtig dan de hoek van een microvezellensdoek met water en maak de lens voorzichtig schoon.

Als je klaar bent, bewaar je je lens in een schone cameratas, lenszak of in een kast in plaats van een open plank waar stof op valt.

Hoe te controleren of uw cameralenzen moeten worden gereinigd

Om te controleren of u uw lens moet reinigen, zet u ze eerst op een rij en voert u een inspectie van militaire kwaliteit uit!

Het visueel controleren van de netheid van je lenzen, vooral voor een belangrijke shoot, is een uitstekende gewoonte om te hebben. Op die manier weet u dat uw beeldkwaliteit van topklasse zal zijn.

Als u uw foto’s bekijkt en vlekken en markeringen op de afbeelding opmerkt, kan het een vuile lens zijn.

Maar er zijn andere manieren om te testen of uw DSLR- of spiegelloze cameralenzen moeten worden schoongemaakt:

 • Focus op Oneindigheid: Stel uw lens in op handmatig en stel scherp op het verste object en vergrendel vervolgens de scherpstelling of raak de scherpstelring niet meer aan.
 • Een smal diafragma instellen: Stel de lens in op een smal diafragma zoals f/16.
 • Maak een foto: Met de lens gericht op een effen wit oppervlak of een helderblauwe lucht, maak je verschillende foto’s.
 • Controleer op plekken: Op het LCD-scherm van de camera of op een computer zoomt u in op het beeld en controleert u elk deel van het frame.
 • Plekken zien: Als u donkere vlekken, strepen of lijnen ziet, moet de sensor worden gereinigd. Zie: Kun je je camerasensor schoonmaken?

Houd deze handleiding bij over het schoonmaken van een cameralens met bladwijzers op uw telefoon. De volgende keer dat je die donkere vlekken of strepen op je lenzen opmerkt, kun je ernaar verwijzen en onmiddellijk actie ondernemen!

Hoe u uw cameralenzen schoon kunt houden

Ze zeggen dat preventie het beste medicijn is. Hetzelfde geldt voor het verzorgen van uw camera-uitrusting en lenzen – als u voorkomt dat ze vies worden, hoeft u ze niet zo vaak schoon te maken.

Laten we echter eerlijk zijn, stof is overal. Het komt op je camera en lenzen, wat je ook doet. Bovendien zal het meenemen van je lenzen naar buiten resulteren in het krijgen van vuil over hen.

Als de grote pandemie van 2020 ons één ding heeft geleerd, is het dat we dingen meer met onze handen aanraken dan we ons realiseren. Een van de grootste vijanden bij het schoonhouden van je camera-uitrusting is de bescheiden vingerafdruk.

Laten we eens kijken naar de beste manieren om uw cameralenzen schoon te houden:

 • Bewaar je lenzen in een droge en afgesloten ruimte.
 • Vermijd dat uw lenzen op planken zitten, omdat ze stof aantrekken als een magneet.
 • Zorg ervoor dat de binnenkant van uw cameratas schoon is en vrij van vuil en ander vuil.
 • Koop een paar microvezel schoonmaakdoekjes en heb er altijd een in huis en een in je cameratas.
 • Koop lensreinigingsmateriaal zoals een reinigingsvloeistof, reinigingsborstel en stofblazer.
 • Bescherm het voorste element van uw lenzen ten koste van alles – een diepe kras kan een goede lens verpesten. Overweeg het gebruik van zonnekappen als bescherming.
 • Reinig je lenzen regelmatig, maar gebruik altijd een zachte aanraking.
 • Houd altijd de voorste en achterste lensdop op uw lenzen wanneer deze niet aan een camera zijn bevestigd.
 • Houd bij het wisselen van lenzen het achterste lenselement naar beneden gericht, zodat er geen stof op valt terwijl u het op uw camera plaatst.
 • Plaats een beschermend UV-filter op uw lens zodra u het uit de doos haalt en verwijder het nooit – het is een verzekering tegen schade.
 • Ondanks dat het weerbestendig is, was je je lens niet in de gootsteen met de afwas.

Hoe vaak moet je je cameralens schoonmaken?

Hoe vaak je je lens schoonmaakt, hangt af van hoe vaak je ze gebruikt. Als je het leuk vindt om elk weekend uit te gaan en te fotograferen, maak er dan een gewoonte van om je lenzen elke vrijdagavond op te fleuren.

Wanneer je denkt dat het nodig is, maak dan je lens schoon – laat geen plakresten achter op je lens voor een lange tijd.

Hoe vocht in een cameralens te verwijderen

Als u merkt dat er condens of vocht in uw lens zit, gaat niet alles verloren. Er zijn een paar eenvoudige manieren om vocht kwijt te raken:

 • Plaats je lens in een luchtdichte container gevuld met ongekookte rijst – de rijst absorbeert vocht als magie.
 • Gebruik Silica Gel op de zeg manier als rijst – koop Silica Gel in de supermarkt of ijzerhandel.
 • Plaats de lens in direct zonlicht om het inwendige vocht uit te drogen.
 • Als dat niet lukt, breng je je lens naar een camerareparatiewinkel.

Huishoudelijke artikelen die u kunt gebruiken om een cameralens schoon te maken

Als u geen speciale lensreinigingskit bezit, zijn hier enkele items die u in huis kunt hebben om in een mum van tijd te gebruiken.

Ze zijn niet ideaal, maar het is beter dan een vuile lens te hebben of een fortuin uit te geven aan de camera winkel!

1. Microvezeldoek – Als u of iemand in uw huis een bril draagt, is de kans groot dat u microvezeldoeken bij de hand heeft – gebruik geen gewone doek of tissue.

2. Brillenreiniger – Het is direct verkrijgbaar bij de lokale optometrist en wordt uitgedeeld wanneer u een bril of zonnebril koopt.

3. Je adem – Als u hete adem op het lensoppervlak blaast, zal condensatie de lens bedekken. Gebruik een zacht materiaal zoals T-shirt materiaal om het glas schoon te vegen.

4. Turkije Baster – Die Thanksgiving kalkoen baster zal meer gebruikt worden dan slechts één dag per jaar! Gebruik het om schone lucht over het oppervlak van uw lens te puffen om grote deeltjes vuil en stof te verwijderen.

5. Grote Eye-Dropper Een grote oogdruppel kan op dezelfde manier werken als een kalkoen baster om stof en puin weg te blazen.

6. Make-up borstel – Gebruik een hoogwaardige, zachte make-upborstel om stof en vuil weg te vegen.

Hoe diy lens schoner te maken

Om een doe-het-zelf lensreiniger te maken, volgt u deze eenvoudige stappen:

1. Zoek een kleine spuitfles die lijkt op degene die wordt gebruikt voor het spuiten van brillen.

2. Vul halverwege met 99% isopropylalcohol – gebruik niets met een lager percentage of andere toegevoegde ingrediënten.

3. Vul de resterende helft van de spuitfles met gedestilleerd water.

4. Schud voorzichtig om de inhoud te mengen.

Hoe een vuile telefooncameralens schoon te maken

Als je je ooit hebt afgevraagd of je je iPhone-camera met alcohol kunt schoonmaken of hoe je krassen uit een cameralens van een telefoon kunt krijgen, zijn hier 7 tips om je opnieuw te laten fotograferen:

1. Reinigingsdoekje – Gebruik een microvezelreiniger om stof, vocht en vingerafdrukken van uw iPhone-cameralens weg te vegen.

2. Reinigingsvloeistof – Breng een lensreinigingsvloeistof aan, zoals het soort dat wordt gebruikt om een leesbril schoon te maken.

3. Q-Tip – Dep een Q-Tip in gedestilleerd of kraanwater en reinig het lensoppervlak voorzichtig.

4. Doekjes – Gebruik wegwerplensreinigingsdoekjes waarop al een reinigingsoplossing is aangebracht.

5. Je adem – adem hete lucht in op de camera en veeg deze voorzichtig schoon met de hoek van je shirt.

6. Lens sticker – Breng een zelfklevende, transparante beschermer aan op uw schone lens.

7. Tandpasta – Als je een hardnekkige kras hebt en al het andere faalt, gebruik dan zachte kindertandpasta – serieus! Wrijf met de hoek van een microvezeldoek een kleine hoeveelheid in een cirkelvormige beweging en reinig vervolgens grondig.

Veelgestelde vragen over het reinigen van cameralenzen

Kan ik alcohol gebruiken om de cameralens schoon te maken?

Ja, u kunt alcohol gebruiken om een cameralens schoon te maken. Ik raad aan om 99% isopropylalcohol te gebruiken, verdund met gedestilleerd water in een verhouding van 50/50.

Sommige varianten van Isopropyl Ontsmettingsalcohol hebben minder dan 99% en bevatten andere middelen die kleverige resten op uw lenzen achterlaten.

Kun je brillenreiniger gebruiken op de cameralens?

Ja, brillenreiniger is een uitstekende manier om uw cameralens schoon te maken, samen met een microvezeldoekje of speciale lensreinigingsdoekjes.

Hoe maak je een wazige cameralens schoon?

Als uw cameralens wazige foto’s maakt, moet u deze zorgvuldig schoonmaken. Begin met een blower om grotere stof- en vuildeeltjes te verwijderen. Spuit het vervolgens in met een lensreinigingsoplossing en veeg het voorzichtig af met een microvezeldoek. Mogelijk moet je dit meer dan eens herhalen om een kristalheldere lens te krijgen.

Kun je de binnenkant van een cameralens schoonmaken?

Nee, u moet de binnenkant van de cameralens niet reinigen, omdat de fabrikant deze heeft verzegeld om de integriteit van de mechanismen binnenin te behouden. Als u stof binnen hebt, breng het dan naar een cameraservicecentrum of neem contact op met de fabrikant.

Kan ik mijn cameralens schoonmaken met een microvezeldoekje?

Een microvezel reinigingsdoekje is het beste apparaat om uw cameralens schoon te maken – altijd met een in uw cameratas.

Kan ik Windex gebruiken om een cameralens schoon te maken?

Gebruik geen reinigingsproducten zoals Windex om een cameralens schoon te maken, omdat deze te hard zijn en de aangebrachte coatings beïnvloeden.

Kun je een bekraste cameralens repareren?

Ja, een bekraste cameralens is tot op zekere hoogte te repareren – het hangt af van hoe diep de krassen zijn.

Een cameraservicecentrum kan een lens polijsten om kleine krassen te verwijderen. Dit verwijdert echter ook eventuele speciale coatings die door de camerafabrikant zijn aangebracht.

Maakt een bekraste cameralens uit?

Kleine krassen die nauwelijks zichtbaar zijn voor het menselijk oog doen er niet zoveel toe als diepere krassen. In de meeste gevallen hebben ze geen al te grote invloed op de beeldkwaliteit. Diepere sporen en scuffs zal verschijnen in uw afbeeldingen.

Zijn Zeiss Wipes veilig voor cameralens?

Zeiss Wipes zijn ideaal en volkomen veilig voor het reinigen van cameralenzen. Deze zijn speciaal gemaakt voor het reinigen van cameraproducten.

Hoe reinig je schimmel uit een cameralens?

De eenvoudigste manier om schimmel van een cameralens te reinigen, is door deze in direct zonlicht te plaatsen – UV-licht doodt de meeste schimmels.

Als de schimmel zich buiten de lens bevindt, kunt u witte azijn en water mengen om het zorgvuldig weg te maken. Als je aanhoudende schimmel in de lens hebt, breng deze dan naar een camerareparatiecentrum om de lens te laten demonteren en grondig te reinigen.

Hoe een cameralens te reinigen | Laatste woorden

Je hebt honderden of duizenden dollars uitgegeven aan cameralenzen … en ongeacht of je een hobbyist, liefhebber of professionele fotografie bent, je zou gek zijn om niet voor ze te zorgen!

Met een paar preventieve maatregelen in combinatie met een regelmatig reinigingsregime, is er geen reden waarom uw lenzen er over tien jaar niet nog steeds gloednieuw uitzien.

Fabrikanten bouwen immers lenzen om een leven lang mee te gaan – daarom zijn er nog zoveel vintage lenzen beschikbaar op de tweedehands cameramarkt.

Nu je weet hoe je een cameralens moet schoonmaken, verwacht ik dat je het weekend doorbrengt met het opfleuren van je spullen! Op die manier krijgt u gegarandeerd de beste kwaliteit van uw lenzen en maakt u verbluffende foto’s.

Wat is uw reinigingsproces voor het verzorgen van uw cameralenzen? Heb je nog andere tips, suggesties of advies voor het reinigen van lenzen?

Neem deel aan het gesprek door hieronder commentaar te geven of vragen te stellen. Veel fotografeerplezier!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer