Gids voor autofotografie

FacebookPinterestDelen

Autofotografie is een populair genre voor zowel amateurs als professionele fotografen. Je zou denken dat het vastleggen van een auto eenvoudig is, maar er is eigenlijk veel meer aan autofotografie dan op het eerste gezicht lijkt.

Hoewel auto’s zeer aantrekkelijke onderwerpen kunnen maken, zijn ze ook erg lastig om goed vast te leggen.

In dit artikel behandelen we enkele basisprincipes zoals de beste uitrusting en camera-instellingen, enkele complexere autofotografietechnieken zoals pannen of lichtschilderen, en enkele ideeën en afbeeldingen om u te inspireren.

Of u nu uw afbeeldingen wilt verbeteren om een tweedehands auto online te verkopen, of u wilt een professionele autofotograaf worden, deze gids zal een helpende hand bieden.

Laten we ons erin vastbijten.

Inhoudsopgave

16 Auto Fotografie Tips (Automotive Fotografie)

Als het maken van autofoto’s een van je hobby’s is, is het misschien tijd om het naar een hoger niveau te tillen. Als je je afvraagt “Hoe kan ik een autofotograaf worden?”, bekijk dan deze tips voor autofotografie om van je passie je beroep te maken.

1. Pak de juiste spullen in

Auto fotograaf uitrusting

Apparatuur gebruikt door autofotograaf Nate Hassler.

De beste uitrusting voor autofotografie hangt af van de situatie. Is het een rijdende auto of staat hij geparkeerd? Fotografeer je buiten of binnen?

Om je aan te passen aan alle situaties, wil je een camera met verwisselbare lenzen waarmee je in RAW-formaat kunt fotograferen.

Als je het je kunt veroorloven, koop dan ook een full-frame camera om ervoor te zorgen dat je de beste beeldkwaliteit krijgt.

Hier is een lijst met populaire camera’s en lenzen voor autofotografie.

  • Wat is de beste camera voor autofotografie?

Camera’s met een hoog aantal megapixels zijn handig voor het vastleggen van alle details van de auto, en een snelle autofocus / framesnelheid is handig als de auto beweegt. Full frame sensor camera’s worden aanbevolen – middenformaat als je het je kunt veroorloven!

  • Nikon D850
  • Sony a9 II
  • Sony a7R IV
  • Canon 1DX III
  • Sony A1\

Wil je jezelf wat kudos verdienen van de autobezitter? Neem een flexibele borescopecamera in uw tas – hiermee kunt u een kijkje nemen op plaatsen die niemand anders normaal ziet – motorcompartimenten, uitlaatpijpen, veerpoten, enz.

Welke lenzen zijn het beste voor autofotografie?

De juiste lens hangt af van het type opname dat je wilt maken. Het is iets anders om een auto vast te leggen in een sportrace dan een auto te fotograferen die in de studio geparkeerd staat.

Hier is een lijst met keuzes om u te helpen de beste voor u te vinden. Ze zijn allemaal Canon, maar je kunt het equivalent van Nikon, Sony, etc. zoeken.

  • Canon RF 24-105mm f/4 – Geweldige allround lens waarmee je alles kunt doen, van groothoekopnames op locatie tot actiefoto’s vanaf de kant van de weg.
  • Canon EF 16-35mm f/4 – Goed te gebruiken op locatie omdat het breed genoeg is om meer van de scène op te nemen voor actie- of parkeeropnamen.
  • Canon EF 70-200mm f/2.8 USM – Uitstekende Canon telelens voor autofotografie.

2. Houd reflecties onder controle

De meeste auto’s hebben een glanzende afwerking waardoor ze sterk reflecterend zijn. Hetzelfde geldt voor alle ramen en de voorruit, dus je moet heel voorzichtig zijn met de omgeving van de auto om storende reflecties te voorkomen.

(Vergeet ook niet dat de schermen van back-upcamera’s, GPS-eenheden en andere gadgets op het dashboard van de meeste auto’s ook sterk reflecterend zijn.)

Het gebruik van een circulair polarisatiefilter kan van grote hulp zijn. Bevestig hem gewoon aan de voorkant van je lens en draai hem om de beste positie te vinden.

Als het niet de reflecties van de hele auto bevestigt, probeer dan verschillende belichtingen uit te voeren door het filter te draaien. Meng ze vervolgens om de perfecte foto in postproductie samen te stellen.

3. Gebruik zacht licht

Toyota jeep met zachte verlichting

Bron: Kelson Downes

Omdat auto’s erg reflecterend zijn, wilt u voorkomen dat u hard licht gebruikt dat hotspots op uw foto’s kan creëren.

Als je buiten fotografeert, kun je dit regelen door het juiste moment van de dag te kiezen. Vroeg in de ochtend en laat in de middag zijn het beste om het gouden uur en het blauwe uur te vangen.

Als je het schema niet kunt kiezen, probeer dan de auto op een schaduwrijke plek te fotograferen.

Als je flitsers of flitsers gebruikt in je fotografie, zorg er dan voor dat je modifiers gebruikt, zoals softboxen of diffusers.

4. Let op de witbalans

Witbalans belangrijk in autofotografie

Bron: Popescu Andrei Alexandru

Wanneer u autofotografie doet voor redactionele doeleinden, sociale media of beeldende kunst, kunt u uw foto’s de stijl geven die u wilt.

Als u het echter doet als een productfoto voor de website van een dealer of als u gebruikte auto’s verkoopt, moet uw foto de auto nauwkeurig weergeven.

Het instellen van de verkeerde witbalans kan ervoor zorgen dat de auto eruitziet alsof hij een andere kleur heeft en dat kan ontevreden klanten creëren!

De beste manier om het te bedienen is door de aangepaste witbalans op uw camera aan te passen. U kunt een grijze kaart of een neutraal oppervlak fotograferen om het te kalibreren. Vergeet niet om het aan te passen als de lichtomstandigheden veranderen.

Houd ook rekening met de tint van de voorruit wanneer u van binnenuit fotografeert. Je kunt de witbalans in de nabewerking herstellen, maar zoals bij elke vorm van fotografie, is het altijd beter om het in de camera te spijkeren.

5. Let op de compositie

Compositie in autofotografie

Bron: Matthew Leland

Wanneer het onderwerp al in het oog springt of harmonieus is (zoals auto’s door het ontwerp zijn), kan het gemakkelijk zijn om zoiets basaals als compositie te vergeten.

Alle foto’s hebben een goede compositie nodig en autofotografie is geen uitzondering. Om te beginnen, kunt u de regel van derden volgen, die is gemarkeerd op het raster van alle camera’s.

Dit is slechts de meest elementaire ‘regel’, maar er zijn zoveel andere compositierichtlijnen die je fotografie drastisch kunnen verbeteren.

U kunt proberen leidende lijnen te gebruiken om het oog van de kijker naar het voertuig te leiden. Plaats de auto bijvoorbeeld in het verdwijnpunt waar de weg en de hoogspanningslijnen samenkomen.

Je kunt de gulden snede leren, de regel van kansen, enzovoort. Bekijk de foto’s van professionele fotografen om je oog te trainen en te zien hoe je je foto’s beter kunt samenstellen.

6. Spijker de scherptediepte vast

Blauwe sedan in een stedelijke omgeving

Krediet: Jose Carbajal

Autofoto’s hebben zelden alles scherp – u wilt een scherpe auto voor een wazige achtergrond hebben of een specifiek detail benadrukken door de rest van de auto te vervagen.

Daarom wil je de controle nemen over de scherptediepte (DOF). Om dit te doen, moet je drie factoren in evenwicht brengen: het diafragma, de brandpuntsafstand en de afstand tussen de auto en de camera.

Opening: Kleine f/getallen staan voor een groot diafragma, dit geeft je een smalle scherptediepte. Als u een groter scherpstelgebied wilt hebben, gebruikt u smallere diafragma’s.

Brandpuntsafstand: Langere brandpuntsafstanden zoals telelenzen zijn beter voor selectief scherpstellen.

Afstand: Wanneer je afstand neemt van het onderwerp, heb je meer van de scène in focus. Het is duidelijk dat wanneer je dichterbij komt, je een ondiepere DOF krijgt.

(Zie hier meer essentiële fotografietermen.)

Om een nauwkeuriger resultaat te krijgen, kunt u DOF-rekenmachines gebruiken. U kunt veel gratis apps voor uw telefoon vinden die u kunt downloaden.

7. Probeer te schilderen met licht

Auto 's nachts op de weg met sfeerverlichting

Bron: Samuele-Errico Piccarini

Een andere manier om auto’s te fotograferen is ’s nachts. Lichtschilderen is een van de leukste opnametechnieken die er zijn – en je hoeft je geen zorgen te maken over reflecties.

Plaats je camera op een statief en stel je beeld samen. Stel vervolgens de sluitertijd in op Bulb en de rest van de instellingen kan f / 8 en ISO 100 zijn – natuurlijk kun je daarmee experimenteren.

Druk op de sluiterknop en begin met het ‘schilderen’ van je auto met een zaklamp of een gloeiende stok – je kunt zo creatief worden als je wilt. Als je klaar bent, laat je de sluiter los – een externe trigger zoals deze is erg handig om camerabewegingen te voorkomen.

Zie onze complete gids voor lichtschilderen voor meer tips en inspiratie.

8. Voeg wat actie toe

Wielen die wolken vuil opwerpen

Credit: Trace Constant

Als je een rijdende auto met een snelle sluitertijd bevriest, ziet deze er ongeveer hetzelfde uit als wanneer hij stilstaat. Dit kan een perfect goede foto zijn, maar het is niet de beste als je wat actie wilt laten zien.

U kunt een gevoel van snelheid toevoegen door de actie rond het voertuig vast te leggen. Bijvoorbeeld water dat onder de wielen vandaan spat, of stof van een onverharde weg in bochten.

Als u niet erg zeker bent van het handmatig omgaan met de camera-instellingen, kunt u proberen de sluitertijdvoorkeuzemodus te gebruiken. Zo kun je de sluitertijd bepalen en compenseert de camera de f/stop om de juiste belichting te krijgen.

Voor meer informatie over de basisinstellingen van de camera raadpleegt u onze gids.

9. Experimenteer met bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte met auto op de weg

Bron: Jesse Zheng

Een andere manier om actie toe te voegen aan uw autofotografie is door bewegingsonscherpte te gebruiken. Dit betekent dat je een langere sluitertijd gebruikt, zodat alles wat beweegt een spoor achterlaat.

Er zijn twee manieren om dit te doen: of de auto blijft scherp en de achtergrond is wazig of je hebt een stabiele achtergrond en vervaagt de auto.

Om een scherpe auto te hebben, moet je meebewegen, met behulp van een techniek die bekend staat als ‘panning’ – je moet de camera pannen om de beweging van de auto te volgen tijdens de belichting van de camera. Om dit te doen, moet u de juiste sluitertijd kiezen en uw camera met dezelfde snelheid ten opzichte van de auto verplaatsen.

Pannen is een beetje lastig, dus maak je geen zorgen als je fouten maakt en blijf gewoon oefenen. Het gebruik van een monopod kan het veel gemakkelijker maken.

Een andere autofotografietechniek om bewegingsonscherpte vast te leggen, is om vanuit een andere auto te fotograferen. Wees echter voorzichtig, je wilt niemand in gevaar brengen. Zorg ervoor dat je een lege straat vindt en leid de bestuurders niet af.

Met de vorige technieken legde je de beweging van de achtergrond vast terwijl de auto scherp leek. Als u daarentegen de beweging van de auto wilt laten zien, moet u de camera stil laten staan.

Je moet je sluitertijd aanpassen, afhankelijk van hoeveel onscherpte je wilt en hoe snel de auto gaat. Vergeet niet om een statief te gebruiken, want lange sluitertijden zullen ook elke camerabeweging vastleggen.

10. Vergeet de details niet

Details van koplampen van dichtbij

Bron: Denin Lawley

Wanneer u auto’s fotografeert, kunnen detailopnamen essentieel zijn. Een klein kenmerk kan onderscheid maken tussen verschillende automodellen of het productiejaar.

Soms is de enige (zichtbare) verandering de vorm van de koplampen of een kapschep, dus je wilt er zeker van zijn dat je ze vastlegt.

De beste manier om dit te benaderen is om eerst met je klant te praten en al deze informatie te krijgen. Als je zelf over de specifieke auto leert voor de fotoshoot, krijg je ook een goed idee.

11. De binnenkant is ook belangrijk

Fotografie van de binnenkant van de auto met lederen details

Krediet: Pixabay

Het interieur van de auto is een groot deel van het ontwerp en heeft een grote impact op de bruikbaarheid, dus je wilt het laten zien op je foto’s.

Hoe ziet de auto er van binnen uit? U kunt zich concentreren op de functies of een specifieke knop of schakelaar. Fotografeer de textuur van de stof van de stoel, alles wat er speciaal aan is.

Leg het uitzicht van binnenuit vast. Je kunt proberen het landschap door de voorruit te schieten met het stuur om de kijker op de bestuurdersstoel te plaatsen.

Het correct belichten van zowel het interieur als het exterieur, zoals op de bovenstaande foto, vereist het gebruik van een complexe verlichtingsopstelling of bewerkingstechnieken zoals HDR of beeldstapeling.

12. Voeg wat context toe

VW-busje in jungle-omgeving

Krediet: Alfonso Escalante

Het is altijd een goed idee om voldoende ruimte rond het voertuig te laten om het in context te plaatsen. Om beter gebruik te maken van de scène rond het onderwerp, volgt u de basisregels voor fotografiecomposities.

Dit geldt vooral wanneer u op locatie bent of als u een rijscène opneemt. Het laatste wat je wilt is het beste moment vastleggen, maar per ongeluk een stuk van de auto wegsnijden.

13. Probeer verschillende hoeken

Top down shot van auto op de weg

Bron: Erik Mclean

Het fotograferen van auto’s op ooghoogte kan goede beschrijvende foto’s maken, maar ze zullen waarschijnlijk creativiteit missen. Om je persoonlijke stijl te vinden en een wow-factor aan je afbeeldingen toe te voegen, moet je verschillende hoeken proberen.

Wees niet bang om jezelf vies te maken; ga laag op de grond zitten of klim in een boom – wat er ook nodig is om de beste foto te maken.

Je kunt zelfs dronefotografie proberen – sommige prachtige schilderachtige wegen kunnen dienen als perfecte locaties voor je autofotografieproject, maar je moet niet vergeten om schaduwen of reflecties veroorzaakt door de drone te bewerken.

14. Controleer de achtergrond

Zwarte auto op zwarte achtergrond

Bron: Jae Park

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de achtergrond wanneer u auto’s fotografeert. Het voertuige is het brandpunt, dus de achtergrond kan de kijker er niet van afleiden.

Je kunt een achtergrond kiezen die het onderwerp aanvult – iets dat het in de context plaatst of een verhaal vertelt. Het kan een landschap zijn of een stedelijke locatie zoals een parkeerplaats.

Anders kun je kiezen voor een neutrale achtergrond: een effen kleur die contrasteert met de kleur van de auto of het klassieke wit, zwart of grijs.

15. Vertel een verhaal

Familie jeep bij zonsondergang

Bron: Jagmeet Singh

Net als bij elk ander type fotografie, is het belangrijk om een verhaal te vertellen, zodat mensen zich kunnen verhouden tot en betrokken kunnen zijn bij je foto’s.

Is het een gezinsauto? Wat maakt het er een? Misschien omdat het veel binnenruimte heeft voor dagelijkse boodschappen of omdat het veilig is om op een dagtocht te gaan. Laat dat zien in je foto, kies de juiste locaties en neem misschien het gezin op.

Is het een terreinwagen? Schiet het op een modderige weg met mensen die een avontuur beleven. Vraag tijdens de briefing om enkele richtlijnen van uw klant, zodat u vooruit kunt plannen.

16. Postproductie is de kers op de taart

Off-road voertuigen rijden door ruw terrein

Bron: Ahmad Syahrir

De meeste fotografen nemen postproductie op in hun workflow voor autofotografie. Als u Lightroom gebruikt, kunt u meerdere afbeeldingen die in vergelijkbare lichtomstandigheden zijn gemaakt, batchgewijs bewerken, maar met Photoshop kunt u complexere bewerkingen uitvoeren.

Natuurlijk kunt u ook gratis software gebruiken, zoals GIMP, een open-source foto-editor met enkele handige plug-ins om het bewerken sneller te maken.

Het eerste dat u moet doen, is de curven, witbalans, verzadiging en algehele beeldbelichting aanpassen. Je kunt je foto ook bijsnijden als je denkt dat het nodig is. In Lightroom kunt u bijsnijdoverlays gebruiken om u te helpen bij uw compositie.

Een van de meest voorkomende retouches voor autofoto’s is het repareren van de lucht. Soms, wanneer je het onderwerp correct belicht, belicht je de lucht. U kunt het in postproductie aanpassen, vooral als u uw afbeeldingen in RAW-indeling hebt gemaakt.

Als alternatief kunt u de lucht in uw foto’s helemaal vervangen met behulp van AI-software zoals Luminar 4.

Zoals eerder vermeld, zijn auto’s erg reflecterend, dus misschien wilt u inzoomen en controleren of er niets afleidt. Jij of je uitrusting kan bijvoorbeeld in een van de reflecties verschijnen. Als u dat doet, gebruikt u de kloon- en hersteltools om het te repareren.

Je moet ook de auto en de weg ‘reinigen’ van vuil, vlekken of iets onflatteus en afleidends.

De meeste fotografie van auto’s kan baat hebben bij een beetje extra verscherping. Zorg ervoor dat je het niet overdrijft, want je wilt geen ruis in de foto introduceren.

Je kunt ook wat ontwijken en branden om de reflecties te markeren en de schaduwen donkerder te maken. Op deze manier verbeter je de vorm van de auto.

Laatste woorden

Ik hoop dat dit artikel je enthousiast heeft gemaakt over autofotografie.

Het fotograferen van auto’s is leuk en lonend, maar het is een grote fout om te denken dat een mooi onderwerp een prachtig beeld zal maken.

Zelfs het meest goed ontworpen en dure voertuig kan er saai uitzien als je gewoon naar buiten gaat en de auto fotografeert. Maak dus gebruik van deze tips voor autofotografie om de meest in het oog springende foto’s te maken, ongeacht wat voor soort auto je voor de camera hebt.

Als u vragen of suggesties heeft, laat het ons dan weten in de opmerkingen sectie.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer