Beste Mini Tripod in 2023

Naar mijn mening zijn ze het enige gadget dat elke fotograaf zou moeten hebben – van beginners tot professionals. (Het is dus maar goed dat ze meestal vrij goedkoop zijn!)

Pedco UltraPod II

Pedco UltraPod II

Klein, lichtgewicht, betaalbaar en veelzijdig. Zet je camera vast op plaatsen die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Controleer de huidige prijs

Het gebruik van een ministatief voor camerastabiliteit is veel simpeler en sneller dan het gebruik van een gewoon camerastatief.

Ze zijn zelfs zo klein en licht dat veel vloggers ze gebruiken als handvatten voor hun camera’s.

Voor iets met 3 poten dat als enig doel heeft je camera stil te houden, zijn er eigenlijk best veel verschillende opties op de markt…

Daarom heb ik deze gids gemaakt 🙂 Dus laten we meteen beginnen met mijn aanbevelingen.

Inhoudsopgave

Beste Mini Statief

Afbeelding Product Features
shk2-table__image Pedco UltraPod IIONZE #1 KEUZE
 • Zeer veelzijdig
 • Duurzaam
 • Grote waarde
 • Eenvoudig in gebruik
Bekijk prijs →
shk2-table__image Manfrotto PixiTOP RATED
 • Attractief ontwerp
 • Duurzaam
 • Grote waarde
 • Eenvoudig in gebruik
Bekijk prijs →
shk2-table__image GorillaPod 3k KitHOOG AANBEVOLEN
 • Hoge veelzijdigheid
 • Duurzaam
 • Bubbelniveau
 • Snelle afgifte
Bekijk Prijs →
shk2-table__image Platypod MaxMOST COMPACT
 • Eenvoudig ontwerp
 • Compact
 • Eenvoudig in gebruik
 • Unieke bediening
Bekijk Prijs →
shk2-table__image Neewer PortableTALLEST
 • Hoogste ontwerp
 • Bubbelniveau
 • Verstelbare hoogte
 • Snel loslaten
Bekijk Prijs →

Alle mini statieven voor DSLR, spiegelloze en compact camera aanbevelingen hieronder zijn beproefde en geteste producten die geweldige keuzes zijn voor elk niveau van fotograaf.

Met de juiste mounts of adapters kun je ze eventueel gebruiken om een smartphone te ondersteunen, maar vanwege hun kracht zijn ze meer geschikt voor echte camera’s.

Volgens onze tests en onderzoek zijn hier de 5 beste ministatieven van het jaar.

Top 5 Ministatieven

1. Pedco Ultrapod II

Pedco reisstatief

Bekijk meer beoordelingen

Gewicht: 0,26 lbs (119 g)
2,7 kg
ingeklapte hoogte: 7″ (17,8 cm)
verlengde hoogte: 6″ (15,2 cm)

Check huidige prijs

Toen we onze diepgaande Pedco Ultrapod II review schreven, waren we verbaasd over de feedback – het lijkt erop dat veel fotografen, van beginner tot professional, fan waren van dit nogal ongewone ministatief.

(Alleen al een snelle blik op de 990+ positieve beoordelingen op Amazon getuigen van zijn enorme populariteit).

Dus, in zo’n concurrerende markt waar slimme ontwerpen zo vaak worden geïmiteerd, wat maakt dit ongewone tafelstatief zo uniek?

Laten we beginnen met de prijs. Met minder dan $20 is dit zeker een camera-accessoire dat toegankelijk is voor het budget van elke fotograaf.

De Pedco Ultrapod bestaat al tientallen jaren, veel langer dan de Joby GorillaPod. Hij is ook veel lichter, compacter en goedkoper.

Zolang je camera + lens set-up minder weegt dan 2,7 kg (6 lbs), ben je klaar om te gaan – schroef de Ultrapod in de 1/4″ aansluiting op de basis van je camera, en geniet van 360 graden panning en 90 graden tilt van de unieke bal en socket hoofd.

balhoofd op beste ministatieven

Gekoppeld aan een Sony a7III en 16-35mm lens.

Als je een andere gadget hebt met de standaard 1/4″ schroef, zoals een lamp, camcorder, actiecamera, enz. kun je die ook op het statief bevestigen.

De poten en de behuizing zijn gemaakt van een zwarte nylon hars die mooi en duurzaam lijkt. De poten zijn L-vormig en kunnen worden uitgeklapt als een DSLR-statief of samengebundeld, waar ze kunnen worden gebruikt met de klittenband.

De poten zijn verrassend stabiel en passen overal mooi op. De rubberen punten aan de uiteinden van de poten zorgen ervoor dat hij niet wegglijdt op zowat elk oppervlak waarop we hem getest hebben.

Een geweldig kenmerk van de poten op de Pedco Ultrapod II is dat er één langer en zwaarder is dan de andere twee, wat het gebruik van langere/zwaardere zoomlenzen mogelijk maakt.

Naast de behuizing en de schroef, wordt de Ultrapod geleverd met een D-ring klittenband, wat het tot een van de meest veelzijdige mini-statieven maakt die beschikbaar zijn. Met de riem kun je hem aan elke middelgrote boom, paal of reling bevestigen.

De Ultrapod 2 bevestigd aan een houten reling - reisstatief

De Ultrapod II kan snel en eenvoudig overal aan worden bevestigd.

Het hele pakket is opvallend duurzaam, als je bedenkt hoe licht het is. Ik heb de mijne al wat misbruikt en er zit nog geen krasje op. (U zult recensies zien over deze sterke kleine statieven die meer dan 20 jaar meegaan en het niet één keer begeven – zelfs het klittenband niet).

Ik was verrast dat het mijn camera en zware 16-35mm f/2.8 lens stevig aan een boom hield met slechts een beetje klittenband.

Al met al is Pedco’s Ultrapod II een eenvoudig maar verrassend effectief ontwerp. Zijn veelzijdigheid, gecombineerd met zijn lichtheid en compactheid maken het een gemakkelijk accessoire om in je camerarugzak te stoppen en snel in te zetten.

Check huidige prijs

2. Manfrotto Pixi

manfrotto pixi ministatieven met goede belastbaarheid

Bekijk meer beoordelingen

Gewicht: 0,26 lbs (190 g)
Maximum draagvermogen: 2,2 lbs (1 kg)
Hoogte: 5,3″ (13,5 cm)

Check huidige prijs

Dit is een ministatief dat u ongetwijfeld al hebt gezien, hetzij in het originele (en beste) Manfrotto-ontwerp, hetzij door een van zijn imitators.

Als een van de kleinste en eenvoudigste ministatieven beschikbaar, is het ook een van de meest leukste om te hanteren.

Manfrotto maakt al tientallen jaren statieven, en weet duidelijk waar ze mee bezig zijn, vooral als het op design aankomt. De Manfrotto Pixi is geen uitzondering, met een uiterlijk dat niet zou misstaan in een design museum.

Met zijn gladde randen, perfect gebogen poten, en balhoofd dat kan worden vergrendeld / losgemaakt met een druk op de alles uitnodigende knop met rood logo, moet ik zeggen dat de Manfrotto Pixi mijn favoriete ministatief is om te gebruiken.

Het is echter zeker niet het meest veelzijdige. Er zijn geen buigzame poten of klittenband. Wat je in plaats daarvan hebt is een perfect ontworpen eenheid, die nog steeds indrukwekkend minder dan $20 kost – wat een koopje!

mini statieven met balhoofd aka tafelstatief met kop

Eenvoudig, elegant… betaalbaar. Geen wonder dat de Manfrotto Pixi zo populair is!

Ondanks dat er zoveel andere producten in deze categorie tafelstatieven zijn, is de Pixi erin geslaagd een van de populairste van het jaar te blijven – met meer dan 1.500 positieve Amazon-beoordelingen die dit bevestigen.

Als je een fotograaf bent die je camera graag vasthoudt aan een statief voor de duur van een shoot (ik doe dit soms, om tijd te besparen), heeft de Manfrotto Pixi ongetwijfeld de meest comfortabele poten om vast te houden – perfect gevormd naar je handen, en precies de juiste dikte om een veilige grip te bieden.

Met slechts 190 g (0,26 lbs) is dit een accessoire dat je elke dag zonder nadenken in je jaszak of tas kunt bewaren.

In het gebruik is het eenvoud gedefinieerd. Als je je apparaat aan de 1/4″ schroef hebt bevestigd, is het gewoon een kwestie van de poten in één vloeiende beweging spreiden en de Pixi op je oppervlak plaatsen.

Wanneer je hem op zijn plaats hebt, druk je op de rode Manfrotto-logoknop om het balhoofd los te maken en je camerahoek in te stellen.

Opmerkelijk is dat de Pixi op papier een draagvermogen heeft van slechts 2,2 lbs (1 kg).

mini statieven met laadvermogen

Druk op de verstelknop van de Manfrotto Pixi is verslavend!

Ik hou van het drukknopmechanisme, waarmee je de kop in één snelle, intuïtieve beweging kunt positioneren en vergrendelen – ik merk dat ik er constant mee speel als ik hem in mijn zak heb!

Dankzij de roestvrijstalen constructie kan de Manfrotto Pixi worden gebruikt bij een maximale werktemperatuur van ongeveer 60 graden Celsius, en helemaal tot -30… hoewel je handen dan waarschijnlijk te koud zijn om op knoppen te drukken :p

Er zijn ook een paar hulpstukken beschikbaar voor de Pixi, waaronder een universele smartphoneklem en een Go Pro-adapter – klik hier en scroll naar beneden om ze allemaal te bekijken.

Al met al is dit ministatief het epitome van Italiaans design – eenvoudig, mooi (ik had nooit gedacht dat ik dat over een statief zou zeggen!), en effectief. Het is ook verrassend betaalbaar.

Check huidige prijs

3. GorillaPod 3k Kit

Gorillapod ministatieven met balhoofd en goede belastbaarheid

Bekijk meer beoordelingen

Gewicht: 0,86 lbs ( 393 g)
Maximum draagvermogen: 3 kg
Hoogte: 2,56 x 2,36 x 12,01″ (6,5 x 7,2 x 30 cm)

Check huidige prijs

De Joby Gorillapod is synoniem geworden met flexibele ministatieven, misschien omdat het de eerste was die meer dan tien jaar geleden op de markt kwam.

Er zijn verschillende modellen van Gorillapod op de markt, en om de verwarring nog groter te maken, is er ook een update van de productlijn met nieuwe namen … maar ondanks dit alles, wil ik graag de aandacht vestigen op wat naar mijn mening de sweet spot is in hun huidige assortiment.

De GorillaPod 3K Kit (voorheen bekend als de SLR-Zoom) heeft een maximaal gewicht van 3 kg, wat betekent dat het sterk genoeg is om de meeste camera + lens combinaties te houden (zelfs iets monsterlijks als een Canon 1DX + 70-200 lens).

In wezen is een GorillaPod een ministatief met poten die kunnen worden gebogen en om verschillende objecten kunnen worden gewikkeld, zoals straatpalen, tafelpoten, schuttingpalen, enz.

alternate use for mini tripods with ball head

Het zijn niet alleen camera’s – de GorillaPod 3K ondersteunt een Lowel GL1 Video Light.

Dit maakt het ongelooflijk veelzijdig als het gaat om het plaatsen van uw camera, flitser, of een ander gadget met een 1/4″ schroefbevestiging op een willekeurig aantal plaatsen.

Een voorbeeld zou zijn het wikkelen van de poten van uw GorillaPod rond een hekpaal om een lange blootstelling opname van de sterren ’s nachts te maken.

In een andere situatie kunt u een koude schoenbevestiging + camera LED gebruiken om wat licht in de hoek van een kamer te werpen, door de GorillaPod aan een deurklink te bevestigen.

Hoe dan ook, de GorillaPod doet dingen die andere tafelstatieven gewoon niet kunnen, en de ‘Kit’-modellen breiden hun gebruik verder uit met een hoogwaardig balhoofd voor het snel vinden en vastzetten van de juiste camerahoek.

De kenmerkende buigzame GorillaPod poten zijn vervaardigd uit Japans ABS plastic van medische kwaliteit en Duits TPE voor stevige, veilige gewrichten die u kunt beantwoorden, zelfs bij het bevestigen van uw dure camera-apparatuur op obscure plaatsen!

De poten bieden ook een leuke, getextureerde grip voor als je je camera met de hand vasthoudt aan het uiteinde van het statief – dit is populair bij veel vloggers, die de GorillaPod gebruiken als een soort grip/gimble bij het filmen zelf.

Met een gewicht van slechts 393 gram is de GorillaPod 3K Kit een goede balans tussen kracht en gewicht, en ideaal voor het ondersteunen van een smartphone.

Gorillapod 3k head best mini tripods

De hoogwaardige kogelkop functioneert perfect met de flexibele GorillaPod poten.

Hoewel de grotere 5K Kit een zwaardere rig kan ondersteunen, is hij ook twee keer zo zwaar en dit soort verschillen kunnen ertoe leiden dat u hem elke dag uit uw cameratas laat.

Er is ook een ingebouwde waterpas om u te helpen een perfect vlakke steun te vinden – een functie die niet bestaat op een andere GorillaPod, noch veel andere merknaam ministatieven in feite.

Een ander uniek voordeel van de GorillaPod 3K Kit ten opzichte van andere mini statieven die hier zijn beoordeeld is de gebruikelijke snelkoppelingsplaat, waarmee u het statief snel en gemakkelijk kunt bevestigen / losmaken van uw apparaat, net als een volledig formaat statief.

Met ongeveer de helft van de prijs van de grotere 5K Kit, is de 3K een populaire keuze voor zowel professionals als enthousiaste fotografen en videografen.

Hij is dubbel zo duur als sommige andere ministatieven, maar het hoogwaardige balhoofd in combinatie met de unieke flexibele poten maken het een veelzijdig product dat zijn bescheiden prijskaartje dubbel en dwars verdient.

Check huidige prijs

4. Platypod Max

beste ministatieven

Bekijk meer beoordelingen

Gewicht: 0,8 lbs (362 g)
2,7 kg
Dikte: 0,19″ (5 mm)

Check huidige prijs

Ik moet toegeven dat toen de Platypod een paar jaar geleden voor het eerst op de markt kwam, ik dacht dat het een soort van aprilgrap was – immers, hoe kun je in godsnaam een statief hebben zonder benen?!

In feite was de Platypod de eerste van een nieuw soort ‘plat statief’, dat uw camera stabiliseert op oneffen oppervlakken, terwijl u de hoek kunt aanpassen door middel van een balhoofd … en dat alles verpakt in iets van slechts een paar mm dik!

De Platypod, die zichzelf aanprijst als ’s werelds meest compacte statief, wordt verkocht als een basis waarop je je bestaande statiefkop kunt bevestigen of die je apart kunt kopen.

Verkrijgbaar in twee maten (de Ultra en de Max), heb ik gekozen voor de Max om hier aan te bevelen omdat het in staat is om alles te ondersteunen tot een ongelooflijke 300 lbs (136 kg) van apparatuur – camera’s met enorme lenzen, studiolampen, videocamera’s … alles wat kan worden bevestigd aan een normaal statief.

De Platypod Max is zo groot als een minitablet en weegt slechts 362 g (0,8 lbs). Hij past in elke cameratas en is ideaal als je al een ander statief bij je hebt, omdat je het balhoofd kunt verwisselen en delen tussen de twee.

Vier poten onder de Platypus grip verrassend goed op oneffen oppervlakken – u kunt de spikey uiteinden gebruiken voor als u buiten bent, en de rubberen uiteinden op houten vloeren of keramische tafelbladen of iets dat kan markeren.

De poten zijn eigenlijk 2 inch lange schroeven met borgmoeren, dus het aanpassen van de hoek is zo simpel als het verdraaien van de schroeven om de hoogte aan te passen. I

it wordt geleverd met 4 schroeven, wat betekent dat u ze samen kunt gebruiken, afhankelijk van het oppervlak, of alleen één.

Hoewel de Platypod Max niet wordt geleverd met een riem, zijn er gaten aan de randen waar u een klittenband aan kunt vastmaken dat u misschien hebt liggen, of u kunt er een kopen in de Platypod accessoirekit (die de siliconen antislipmat bevat, te zien op de foto bovenaan).

Platypus max best mini tripods

De Platypus Max kan worden gebruikt met elk aantal (of geen) van de 4 meegeleverde schroeven.

Er is niet veel aan de constructie, aangezien het eigenlijk een plaat van zwart geanodiseerd aluminium is, maar het is beoordeeld als ‘aircraft grade’ en kan ongetwijfeld tegen een stootje. Er is ook een 5 jaar garantie, maar ik denk niet dat je die echt nodig hebt.

Met een dikte van slechts 5 mm is de Platypod Max de perfecte gadget om in de meegeleverde draagtas te hebben zitten, wachtend in een uitsparing van je cameratas. Zolang je een balhoofd bij de hand hebt, ben je klaar om hem tevoorschijn te halen en je opname te maken.

Al met al is het een beetje een polariserend product – sommige mensen zullen het zien en zich achter de oren krabben, terwijl anderen meteen begrijpen hoe nuttig het is.

Het kost net geen 100 dollar, maar lees de vele positieve beoordelingen op Amazon om te zien waarom zoveel fotografen het nog steeds als een essentieel onderdeel van hun fotografiearsenaal beschouwen.

Check huidige prijs

5. Neewer Portable

Neewer table top tripod

Bekijk meer beoordelingen

Gewicht: 1,59 lbs (720 g)
Maximum draagvermogen: 5 kg
9.1″ (23cm)
Uitgeschoven Hoogte:
19,7″ (50cm)

Check huidige prijs

Neewer is in de fotografie-industrie bekend geworden door het produceren van goedkope, (voornamelijk) hoogwaardige camera-accessoires.

Het is een beetje een vreemd bedrijf, dat zijn marketing inspanningen vooral op Amazon lijkt te concentreren – dit Neewer Portable tafelstatief, bijvoorbeeld, staat niet eens op hun website, ondanks dat het ongelooflijk populair is.

Gemaakt van een aluminiumlegering, is dit een compact statief dat veel weg heeft van een verkleinde versie van een gewoon statief – er zijn de 3 poten die nog verder opengaan en uitwaaieren voor een macro-standpunt, het verstelbare balhoofd, snelspanplaat met aparte spanner, waterpas, rubberen voetjes…

Dit is typisch voor de goedkopere Chinese merken, die lijken te proberen alle functies van de producten van hun concurrenten in één product te proppen, en dan proberen het te verbeteren en de prijs te verlagen!

Voor ongeveer $40 (laatste prijs hier), is de Neewer Portable iets duurder dan sommige van de andere ministatieven die hier worden genoemd, maar nog steeds veel waar voor je geld, als je het meegeleverde balhoofd en de algehele kwaliteit in overweging neemt.

Het maximale laadgewicht is een indrukwekkende 5 kg, wat betekent dat zelfs uw zwaarste camera + lens set up gemakkelijk zal worden ondersteund.

Met een uitgeschoven hoogte van 19,7″ (50cm) is dit het langste product uit de test, maar met de mogelijkheid om in te klappen tot 9,1″ (23cm) blijft de Neewer Portable nog steeds goed in de categorie ’tafelstatief’.

neewer ministatief

Verstel de hoogte van de Neewer Portable om een lagere hoek te bereiken.

Het uitschuiven van de poten wordt bereikt door elke pootvoet tegen de klok in te draaien om te ontgrendelen, uit te trekken en dan met de klok mee te draaien om te vergrendelen – vrij standaard op gewone statieven, maar uniek voor een tafelstatief, dat meestal een vaste beenlengte heeft.

De poten uitspannen om een nog lagere hoek te bereiken is ook eenvoudig – je moet ook de middenkolom van het statief verwijderen om de camera nog dichter bij de grond te krijgen.

Dit is de enige van de ministatieven waarbij je de hoogte op deze manier kunt aanpassen, waardoor het in dit opzicht een beetje een uitschieter is.

Ik hou vooral van de 360-graden draaikop met snelkoppelingsplaat en waterpas ingebouwd in de plaatspanner – alles voelt veilig aan wanneer het is vastgemaakt, en glijdt goed wanneer het is losgemaakt, zodat je je camera in een paar eenvoudige bewegingen kunt herpositioneren.

Ik moet zeggen dat ik ook verrast was door de kwaliteit van dit statief – Neewer heeft er goed aan gedaan zoveel te bieden voor een betaalbare prijs.

Met 1,59 lbs (720 g) is het Neewer Portable statief zwaarder dan de andere hier aanbevolen producten, maar het moet gezegd worden dat het zich in een iets andere productklasse bevindt – het is meer een verkleind statief, met de mogelijkheid om wat hoogte af te staan wanneer dat nodig is!

Al met al biedt de Neewer Portable veel waar voor zijn geld, en als je er de ruimte voor hebt in je cameratas en het niet erg vindt om voorover te buigen of op de grond te gaan liggen om je opname te componeren, raad ik je aan om hem eens te bekijken.

Check huidige prijs

Waarom een ministatief gebruiken?

Ik heb deze opname gemaakt bij zonsopgang met behulp van een klein statiefje dat op een rots balanceerde | 6s f/16 ISO 100

Statieffabrikant Manfrotto definieert het gebruik van ministatieven als “kleine en onopvallende oplossingen voor professionele en enthousiaste fotografen om te gebruiken in situaties waarin ze geen volledig statief bij zich kunnen hebben.”

Zoals de naam al doet vermoeden, is een tafelstatief ontworpen om een camera, licht, of een ander accessoire met een 1/4″ schroefgat op de basis te ondersteunen op een tafel of een ander oppervlak.

Gebruikelijk op een tafel is een microfoon voor podcast-opnames, of een camera om in te praten als je een video van jezelf opneemt.

Buiten kan een zakbaar statief overal worden gebruikt – of dat nu op de grond is (bijvoorbeeld om een foto te maken van een rivier in beweging over een rots), of op een muur of op de motorkap van een auto.

Met sommige flexibele ministatieven kun je het statief ook bevestigen aan een hekpaal, een tafelpoot of een ander dun voorwerp waar de buigzame poten op passen.

Voor veel fotografen is het dragen van een volwaardig statief gewoon te veel moeite – zelfs lichtgewicht reisstatieven kunnen nog steeds vrij omvangrijk zijn, en het opzetten ervan kost tijd. Dit is waar een ministatief handig kan zijn.

In het algemeen geldt ook: hoe hoger het statief, hoe minder stabiel het is om te fotograferen, vooral bij veel wind of met een zwaardere camera. Door een compact statief te gebruiken, beperk je echt alle bewegingen die kunnen optreden nadat je op de ontspanknop hebt gedrukt.

Zelfs als je geen cameratas hebt, is het gemakkelijk om zo’n klein statiefje in je jaszak te hebben – geloof me, investeer in zo’n statiefje en houd het in de buurt – het zal nieuwe deuren openen voor creativiteit.

In het grote geheel van fotografie gadgets en gizmos is het nederige tafelstatief verfrissend betaalbaar en nuttig, ongeacht je niveau.

Ik raad ze alle fotografen aan, in ieder geval om weggestopt te houden onderin een cameratas voor die bepaalde momenten waarop ze essentieel worden.

Je camera op de grond zetten, of hem laten balanceren op de top van een hek of muur is nog steeds een optie, maar hem stabiliseren op een ministatief, of hem vastzetten met een paar flexibele poten of een klittenband is veel veiliger.

Het extra voordeel van een statief van dit formaat als verlengde cameragreep moet ook niet worden onderschat, of je nu van plan bent de volgende beroemde YouTube-vlogger te worden of niet!

Ik hoop dat deze gids nuttig voor je is geweest. Laat een reactie achter als je iets toe te voegen hebt 🙂