Camera Statief Gids in 2023

Niet alleen is een betrouwbaar statief belangrijker dan een scherpe lens of een sensor met een hoge megapixel, het is ook toevertrouwd aan de werkelijke veiligheid van je uitrusting – dat wil zeggen, je dure camera en lens niet op rotsen of trottoir laten inslaan.

sliklite |

Slik Lite AL-420

Dit betaalbare statief is stevig en toch licht, om nog maar te zwijgen van echt compact genoeg om in je reistas te passen.

Controleer de huidige prijs

Simpel gezegd, een van de beste langetermijninvesteringen die een fotograaf kan doen, is een stevig, betrouwbaar camerastatief. Het is misschien geen glamoureuze investering, vergeleken met een exotische lens of een nieuwe camerabehuizing, maar het is net zo belangrijk.

Deze camera statief gids is alles wat je moet weten over onze driepotige vrienden.

Laten we er meteen in duiken!

Inhoudsopgave

7 Voordelen van het gebruik van een statief

Beste Camera Tripod Guide star trail nightscape fotografie

Star Trail in Death Valley | Nikon D750 + Rokinon 14mm f/2.8 UMC (vergelijking/test hier!) 1 uur totale belichtingstijd, f/4, ISO 1600 | Slik 700DX

Het eerste wat een fotograaf moet begrijpen is, waarom en wanneer moet je een camerastatief gebruiken?

Het antwoord op deze vraag kan enigszins variëren voor verschillende fotografen, en het kan ertoe leiden dat ze een statief kopen dat op de een of andere manier is gespecialiseerd.

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een statief, en het gaat niet alleen om het krijgen van scherpe beelden. In feite is een van de grootste voordelen dat het gebruik ervan je gewoon dwingt om te vertragen, na te denken over je precieze compositie en kadrering en ervoor te zorgen dat elke klik op de sluiter telt.

Dus voordat je zelfs maar de scherpte op de achterkant van je camera controleert, kunnen je foto’s doordachter en creatiever worden!

Laten we eens kijken naar nog meer voordelen van het bevestigen van uw camera aan een statief.

1) Maak opnamen met langere sluitertijden

Lange belichtingstijd Landschap Stadsgezicht met statief

Zuid-Californië Cityscape Long Exposure | Nikon D750 + Nikon 24-120mm f/4 VR | 10 sec, f/16, iSO 100 | Slik 700DX, middelste kolom verhoogd om over een kettingschakelhek te schieten

Wanneer je een camera simpelweg niet in de hand kunt houden vanwege een extreem lange sluitertijd (zoals tijdens nightscape astrofotografie), is een statief natuurlijk een absolute vereiste.

Toegegeven, beeldstabilisatie (in de camera of in de lens) kan tegenwoordig geweldige dingen doen voor fotografen, soms zelfs sommige handopnames op een halve seconde toestaan.

Als je sluitertijd echter in hele seconden wordt gemeten, moet je absoluut een statief gebruiken.

Ook als je overdag een zeer lange belichting wilt vastleggen, voor een creatief bewegingsonscherpte-effect, is het hebben van een statief inderdaad een must.

2) Verbeter de scherpte en details in afbeeldingen op alle Sluitertijden

Zelfs overdag, en zelfs met een gestabiliseerde lens of camera, kan het gebruik van een statief u nog steeds helpen zwakke hoeveelheden trillingen te elimineren die kan van invloed zijn op uw algehele beeldscherpte, zelfs op de kleinste manier.

Ook is het vasthouden van de hand, met of zonder stabilisatie, niet altijd betrouwbaar. U kunt 3-5 afbeeldingen vastleggen en er zijn er slechts 1-2 perfect scherp. Met een statief (plus de juiste techniek!) kun je erop vertrouwen dat elke opname die je maakt haarscherp is.

3) Verbeter de diepte en beeldkwaliteit via optimale diafragma’s / lage ISO’s

Wazig water op een statief

Zonsondergang en getijdenzwembaden | Sony RX10 mk2 | 5 sec, f/9, ISO 100 | Slik 700DX

Veel beginnende fotografen realiseren zich misschien niet eens dat ze een statief nodig hebben als ze met hun camera fotograferen in de automodus (aka Green Box-modus) en deze een helderder diafragma en ISO voor hen laten kiezen.

Helaas zijn deze camera-instellingen simpelweg niet optimaal voor scherpe, strakke beelddetails.

Door een statief te gebruiken, is het meestal mogelijk om te fotograferen met ISO 100, f/8 of f/11, en met elke sluitertijd, in plaats van bijvoorbeeld ISO 400-800 en f/2.8-3.5, in de hand.

Op deze manier kun je een ‘schoner’ beeld krijgen (minder ‘luidruchtig’, door een lagere ISO), en een beeld met een grotere scherptediepte, door het kleinere diafragma.

Bovendien bereiken de meeste lenzen ook maximale scherpte wanneer ze worden ‘gestopt’ naar hun kleinere diafragma’s – het fotograferen van je lens ‘wijd open’ (d.w.z. bij het maximale diafragma) betekent meestal niet de scherpst mogelijke opname, als dat je doel is natuurlijk.

4) Verbeter de precisie in framing &compositie voor macro-telefoto’s

macro tele fotografie

Macrolenzen bieden een ongelooflijke vergroting voor verbluffende close-up beelden. Zonder statief zijn nauwkeurige kadrering en scherpstelling moeilijk | Nikon D300 + Sigma 150mm f/2.8 EX Macro | 1/45 sec, f/4, ISO 400 | Slik Lite CF-422

Zoals ik eerder al zei, gaat het hebben van een statief niet alleen over scherpte – het gaat er ook om dat je vertraagt en nadenkt over de kadrering van elke opname die je maakt.

Inderdaad, als het gaat om ‘speciale fotografie’ zoals macro- of supertelefotobeelden, is een statief niet alleen een handig hulpmiddel om je te helpen een opname zorgvuldig in te kaderen, het kan ook een absolute noodzaak.

Bij zowel macro- als supertelefoto’s heb je te maken met een hoge vergrotingsoptiek. Dit maakt het extreem moeilijk om je foto in de hand vast te houden en perfect ingelijst en scherp te krijgen.

Zelfs met autofocus en beeldstabilisatie zal een macrofotograaf merken dat een statief een enorm gemak is bij het werken op of in de buurt van 1:1 reproductie / vergroting.

Een supertelefotograaf die werkt met objectieven langer dan 300-400mm (laat staan 800-100mm!) zal ook merken dat een statief uiterst voordelig is.

Sommige gigantische telelenzen zijn zo groot, ze zijn echt niet praktisch te gebruiken zonder statief en een cardanische kop, punt. (We zullen het later hebben over gimbal en andere soorten statiefkoppen.)

5) Focus stacking, HDR Bracketing en andere samengestelde beelden

Waterval wazig water shot

Grand Canyon Waterfalls Composite: Ik heb één afbeelding gemaakt op f / 8 voor optimale scherpte en een andere afbeelding op f / 22 voor maximale wateronscherpte, en vervolgens de twee afbeeldingen gecombineerd met behulp van eenvoudige laagmaskering in Photoshop | FotoPro koolstofvezel reisstatief.

Zodra een fotograaf besluit om meer dan één foto te maken en deze later in Photoshop te combineren, wordt het echt ingewikkeld (in feite bijna onmogelijk) zonder een camerastatief.

Of je nu een zeer eenvoudige reeks tussen haakjes doet om een HDR-afbeelding te maken, of je gebruikt een iets complexere techniek zoals focusstapeling of andere samengestelde trucs waarbij lagen worden gemaskeerd en “plaat” -frames, het hebben van een sterk (en zwaar) statief is een enorme hulp.

[Related: Aurora HDR Review – a simple software for creating great HDR images.]

6) Panoramische stiksels met een “Nodal Slide” Statiefkop

Panaramic foto met behulp van een camerastatief

Yosemite Panorama | Nikon D750 + Tokina 17-35mm | f/4 | 1/25 sec, f/16, ISO 100 | Circulaire Polarisator, Slik Lite CF-422

Net als bij het maken van samengestelde afbeeldingen, zal elke fotograaf die in panoramisch beeld “naaien” komt, merken dat het hebben van een sterk camerastatief, of zelfs wat een “nodale kop” wordt genoemd, zeer nuttig kan zijn.

Het gebruik van een statief om panoramische afbeeldingen te maken, zorgt ervoor dat u consistente overlap krijgt in al uw frames en dat het hele panoramische beeld perfect waterpas blijft (zolang u het statief / hoofd eerst waterpas zet!).

7) Zelfportretten

Selfie bij Eastern Sierra

Zelfportret in de heuvels van Alabama, Oost-Sierra | Nikon D750 + Laowa 12mm f/2.8 | 1/4 sec, f/8, ISO 3200 | Slik 700DX

Last but not least kan ik niet verder zonder de “selfie” te noemen. Beschamend genoeg heb ik ooit een echt statief van 5 pond gebruikt als een “selfiestick” in 2010, vroeger was het iets met je smartphone te maken.

Ik heb het nooit meer gedaan, maar ik heb wel 2-3 statieven bij me op al mijn avonturen voor het specifieke doel van het documenteren van de werkomgeving waarin ik fotografeer, en voor groepsfoto’s met andere fotografen.

Hoe een statief in te stellen voor optimale stabiliteit

Statiefgids Installatie veiligheid

(GEEN veilige manier om een statief op te zetten! Probeer dit niet thuis!) | Afgebeeld: FotoPro carbon fiber statief

Als mijn ervaring als landschaps-, zeegezicht- en nachtlandschapsfotograaf me iets heeft geleerd, is het hoe je GEEN statief moet opzetten als je wilt dat je camera-uitrusting een lang, gezond leven leidt.

Ik schaam me om toe te geven dat ik in de loop der jaren een paar keer statieven heb gehad die omver zijn gelopen. Leer alsjeblieft van mijn “wijsheid”!

Overigens is hier de resulterende opname van mijn precaire statief hierboven opgesteld. Misschien ben je het ermee eens dat het de moeite waard was?!

wateropname met lange belichtingstijd

Wees voorzichtig bij het fotograferen van zeegezichten; het duurt slechts een seconde voordat je statief (en camera) wordt omvergeworpen door een golf! | Nikon D750 + Rokinon 14mm f/2.8 | 0,8 sec, f/16, ISO 100 | FotoPro carbon fiber statief

Dit is wat ik je kan vertellen over de veiligste manier om een statief in te stellen en te gebruiken, voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van je camera-uitrusting.

De juiste manier om een statief in te stellen en af te breken

hoe een statief in te stellen

Statief twist-lock volgorde van werking, om de levensduur van plastic leg lock shims te behouden (Afgebeeld: Slik Lite CF-422)

Nadat je je statief hebt ingesteld, controleer je altijd de dichtheid van de beenvergrendelingen en de voetpositie voordat je je camera monteert. Druk op alle drie de poten afzonderlijk met iets meer kracht / gewicht dan het eigen gewicht van uw camera en zorg ervoor dat elk been / elke voet niet zinkt of wegglijdt.

Hoewel de meeste twist-lock statiefpoten een anti-rotatie ontwerp hebben, is het nog steeds een goed idee om ze te vergrendelen en te ontgrendelen in de volgorde die in het bovenstaande diagram wordt weergegeven.

Low-budget statieven kunnen vastlopen als ze te agressief worden gedraaid, en nadat ze eenmaal vastlopen, zullen ze steeds vaker blijven jammen.

Dit is natuurlijk lang niet zo’n probleem op de high-end, prijzige merkstatieven zoals Really Right Stuff of Gitzo, maar het is nog steeds een goede gewoonte.

Hoe statiefpoten te positioneren

Statiefhoogte Setup Center Column Leg Angle

Mijn ooghoogte is ongeveer 6 ft, wat genoeg is voor dit Slik Lite CF-422 reisstatief, maar alleen met de middelste kolom verlengd.

Gebruik een statief alleen op maximale hoogte, laat staan met de middelste kolom omhoog, als er helemaal geen wind is.

Dit geldt vooral voor lichtgewicht reisstatieven zoals het ~ 2 lb reisstatief hierboven afgebeeld.

Laat je camera ook nooit onbeheerd achter, zelfs niet als je denkt dat het rustig is. Als het inderdaad winderig is, overweeg dan om je statiefpoten met ten minste één sectie te laten zakken en beter nog, verlaag ook de beenhoek.

Tot slot hang je bij extreme wind een gewicht zoals je cameratas aan je middelste kolom. De meeste middelste kolommen hebben nu haken voor dit doel.

Seascape Leg Feet Plaatsing Sand Beach

Seascape statief opstelling: wees voorzichtig! “Laat” je statiefvoeten / -poten een beetje in het zand zakken voordat je je camera | 35mm filmcamera, Fuji Velvia transparantie film, Giottos koolstofvezel statief

Goede statiefverzorging, service en onderhoud

Het spreekt voor zich dat je voor je camera-uitrusting moet zorgen. Statieven worden echter vooral “misbruikt” vanwege hun aard: ze helpen een fotograaf te fotograferen in vuile, zanderige, waterige omstandigheden en andere soorten gekke hoeken / posities.

Het is onvermijdelijk dat uw statief moet worden verzorgd of zelfs gedemonteerd en onderhouden. Vooral een zeer goedkoop statief kan na slechts een paar maanden misbruik zonder de juiste zorg kapot gaan.

Laten we eens nader bekijken hoe een statief te wassen en wat er kan worden gedaan om de levensduur ervan te verlengen.

i) Nooit te strak draaiende benen

Test de grip van de benen door op elk been naar beneden te duwen om te zien of ze samendrukken wanneer ze volledig zijn vergrendeld. Te strakker draaiende vergrendelingspoten kunnen na verloop van tijd leiden tot een verzwakking van het vergrendelingsvermogen van de benen.

ii) Houd rekening met de elementen

De tweede belangrijkste tip is deze: zout en stof zullen zelfs de beste statieven voor hun tijd ruïneren. Een goede verzorging zorgt ervoor dat een goed statief voor altijd meegaat en verlengt zelfs de levensduur van de goedkopere statieven behoorlijk.

Wanneer u in zand fotografeert, moet u altijd eerst het laagste deel van uw statiefpoten verlengen, om te voorkomen dat er te veel zand in de beengewrichten.

Was je statief na alle ontmoetingen met zout. Het kan contra-intuïtief zijn om te denken aan het onderdompelen van je statiefpoten in een douche of onder stromend water, maar het is eigenlijk veel beter om zout en zand af te spoelen. Als je ze laat uitharden en opbouwen op je statief, zal het uiteindelijk afbreken.

Probeer je statief niet zo nat te laten worden dat er water in de benen komt, natuurlijk. Sommige fotografen kunnen besluiten om te fotograferen met hun statief bijna volledig ondergedompeld in een meer of rivier, en alles wat ik kan zeggen is, ik hoop dat de foto de moeite waard is!

Als je dit doet, zorg er dan voor dat je het statief daarna afspoelt en goed laat drogen. Als het moet, demonteer de benen dan volledig, of bij één gewricht, zodat droge lucht in de benen kan komen.

Shims in de benen

Deze kleine plastic shims zijn meestal het ergste aan een goedkoop statief: ze kunnen korrelig, vastgelopen en / of volledig vernietigd raken.

Als u uw statief volledig uit elkaar moet halen voor reiniging, zorg er dan voor dat u voorzichtig één beengewricht tegelijk uit elkaar haalt. Zet elk gewricht weer in elkaar voordat je aan het volgende gewricht begint, vooral als je kleine dingen gemakkelijk verliest!

Statieven met hendelvergrendeling kunnen soms een beetje losraken en moeten mogelijk worden vastgedraaid met een inbussleutel.

Hoe u het beste camerastatief voor u kunt kiezen

Hoe een statief te kiezen

LINKS- ultralicht reisstatief: Slik Pro CF-614 (Niet leverbaar, huidig model: Slik CF-634) | RECHTS- heavy-duty statief: Slik Pro 700DX AMT

Dus, welk camerastatief of statieven raad ik aan? Ik ga niet proberen elke fotograaf ervan te overtuigen dat ze een statief van $ 1.000 en een balhoofd van $ 500 moeten bezitten. Dat zou een totaal onrealistische verwachting zijn, niet alleen voor uw budget, maar ook voor uw werkelijke opnamebehoeften.

De waarheid is dat je de bank niet hoeft te breken om een solide statief te krijgen dat duurzaam is en je scherpe beelden geeft.

Je kunt een geweldig statief krijgen voor minder dan $ 100, of je nu op zoek bent naar een lichtgewicht reisstatief of een groot zwaar statief.

Als je naar ongeveer $ 300 kunt springen, kun je een nog beter statief krijgen dat ook sterker, duurzamer en lichter is.

Er is niet één statief dat ik elke fotograaf kan aanraden. We gaan een verscheidenheid aan verschillende categorieën statieven bespreken, zodat u de juiste kunt kiezen voor uw persoonlijke behoeften en budget … maar eerst een belangrijke vraag:

Hoe vaak ga je je statief gebruiken?

Sommige fotografen gebruiken hun statief misschien maar één keer per maand, bij mooi weer. Anderen moeten hun statief misschien twee keer per week gebruiken, soms op het strand, andere keren in zandduinen of in andere zware omstandigheden.

Dit is de reden waarom sommige statieven voor sommige fotografen vele jaren meegaan, terwijl anderen kunnen vinden dat hetzelfde statief in minder dan 6 maanden breekt. Het komt allemaal neer op de uren dat je logt met het statief en het misbruik dat het wordt aangepakt.

Het beste advies over statieven is het afgelopen decennium nog steeds niet veranderd: geef in de eerste plaats een beetje extra uit aan een solide, betrouwbaar statief en je zult je geld op de lange termijn niet hebben verspild.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar onze aanbevelingen.

Slik Lite AL-420 | Beste compacte lichtgewicht reisstatief

Slik Lite AL-420 lichtgewicht reizen

Bekijk meer beoordelingen

Het hele punt van een reisstatief is dat het bijna niets weegt, compact genoeg is om in een handbagagekoffer te passen en toch hoog genoeg is om nuttiger te zijn dan bijvoorbeeld een Gorillapod of een tafelbladstatief.

Veel van de generieke statieven van het merk die beweren dat ze “reis” statieven zijn, zijn echter niet zo licht (meestal meer dan 3 lbs) en zijn ook vrij kort en gewoon wiebelig. Laat je niet misleiden alleen omdat een statief “travel” in zijn naam heeft. Eigenlijk oppassen!

Uw ideale ultralichte reisstatief moet zich in het bereik van ~ 2 lb (900 g) bevinden, hoog genoeg om op ongeveer ooghoogte te zijn en sterk genoeg om een behoorlijk grote camera te ondersteunen (hoewel u misschien geen full-frame DSLR met een f / 2.8 zoom beheert).

Als je een budget van $ 100 hebt voor een ultralicht reisstatief, bekijk dan de Slik Lite AL-420 (die je soms voor ongeveer $ 70 kunt krijgen) of de Sirui T-004X. Voor een echt “klein” statief, bekijk de Slik Sprint Pro-serie.

Als je in staat bent om iets meer te investeren, is de koolstofvezel Slik Lite CF-422 een verbazingwekkende set poten die, simpel gezegd, de lichtste manier zijn voor een statief om op ooghoogte te komen voor een 6-voet lange persoon. Het bevat ook een ingebouwde LED-zaklamp in de middelste kolom!

Een andere goede optie in deze categorie als je bereid bent om iets meer te investeren, is de nieuwe Peak Design Travel Tripod, die ik onlangs mocht reviewen.

Controleer de huidige prijs

Induro CLT103 | Onze # 1 keuze uit het beste statief voor dagelijks gebruik

Induro CLT103

Bekijk meer beoordelingen

Natuurlijk, omdat je nogal zachtaardig moet zijn met een reisstatief, maakt het geen goed dagelijks, “klopper” statief.

Voor frequent, dagelijks misbruik zullen de meeste fotografen iets sterkers, groters en over het algemeen onverwoestbaarder willen dan een lichtgewicht reisstatief.

Als je in staat bent om te sparen en je statiefpoten en hoofd afzonderlijk te krijgen, is induro’s CLT103 “Stealth” koolstofvezel statief een van de beste opties in de prijsklasse van minder dan $ 300. Nogmaals, je zult een hoofd apart moeten kopen.

De opties van Induro vinken over het algemeen alle juiste vakjes aan als het gaat om materialen, optimaal ontwerp, hoogte en algehele duurzaamheid.

Over het algemeen is een dagelijks statief iets in het bereik van 3-4 lb dat bij voorkeur op ooghoogte kan komen zonder dat de middelste kolom is uitgeschoven.

Als je een beperkt budget hebt, zijn de enige merken die betrouwbare kwaliteit bieden tegen een lagere prijs Slik en Manfrotto. Koop een set benen in het bereik van $ 100-200 en koop je hoofd opnieuw apart.

Controleer de huidige prijs

Slik Pro 700DX AMT | Best Value Choice | Hoog en sterk statief

Slik Pro 700DX AMT Heavy Tall Sterk Stevig Stijf

Bekijk meer beoordelingen

Elke serieuze fotograaf die vaak een statief gebruikt, zou een groot, hoog, sterk en zelfs zwaar statief moeten bezitten. Waarom zwaar? Want het waait minder snel om bij een harde wind, natuurlijk! Het is waarschijnlijker dat al je foto’s perfect worden ingelijst wanneer je HDR- of samengestelde afbeeldingen tussen haakjes maakt.

Simpel gezegd, als je geen lange afstanden wandelt, als je gewoon fotografeert vanuit een oprit, is het geweldig om een van deze beesten in de buurt te hebben.

Je kunt een Slik 700DX kopen voor minder dan honderd dollar, of een Manfrotto 055-serie. Beide zijn alleen verkochte benen.

Als je echter van het idee van “onverwoestbaar” en lang houdt, maar toch een lichtgewicht statief wilt in plaats van een zwaar statief, dan raad ik alles aan van de Feisol Tournament Series, zoals de CT-3442 en CT-3342, die elk ongeveer $ 400 kosten.

Deze statieven zijn extreem duurzaam, stijf en toch wegen ze nog steeds minder dan 3 lbs. Dat is wat het extra geld je koopt!

Controleer de huidige prijs

Oben BE-126 | Beste statief balkop

Oben Balhoofdgeleider

Bekijk meer beoordelingen

Als je een set benen apart hebt gekocht en op zoek bent naar een geweldige balkop, wil je nog kieskeuriger als het gaat om merknamen en betrouwbaarheid.

Het relatief betaalbare merk dat ik altijd aanbeveel, vanwege de duurzame constructie en soepele werking, is Oben.

Hun Arca-Swiss-serie balkoppen is geweldig, van de lichtgewicht BE-108 ($ 70) of BE-117 ($ 85) tot de zwaardere BE-126 ($ 110), BC-139 ($ 150) of BC-166 ($ 170).

Een ding om op te merken – de Oben “BA” -serie koppen zijn degenen die geen Arca-Swiss klemmen en platen hebben.

Controleer de huidige prijs

Benro TSL08 | Beste statief onder $ 100

Benro TSL08

Bekijk meer beoordelingen

Als je een extreem budget hebt, maak je geen zorgen, je kunt nog steeds goede opties vinden, of je nu op zoek bent naar iets lichtgewicht of zwaars.

De betaalbare broer of zus van de Slik Lite koolstofvezelserie is de Slik Lite AL (aluminium) -serie, en voor een ultralicht wandel- / reisstatief biedt de AL-420 goede sterkte, duurzaamheid en hoogte voor ongeveer $ 100.

Helaas is de kop die ermee wordt geleverd niet optimaal voor grote camera’s, maar het werkt geweldig voor compacte spiegelloze camera’s.

In de categorie groot en hoog (en zwaar) heeft Slik je opnieuw gedekt met een beproefde optie die de tand des tijds heeft doorstaan – het Slik AMT 400DX-statief, kleine broer of zus van de 700DX voor ongeveer $ 100, inclusief een 3-weg hoofd.

Nogmaals, ik ben niet de grootste fan van de Slik 3-weg kop die bij de 400DX-poten wordt geleverd, maar die benen zijn gewoon zo duurzaam dat het moeilijk is om de hele kit niet aan te bevelen.

Ten slotte is een van de beste opties die veel van de kwaliteits- / ontwerpdozen aanvinkt, ondanks dat het een van de nieuwere merken op de markt is, het Benro Slim TSL 08 aluminium statief. Het bevat zowel een goede set benen als een standaard Arca-Swiss balhoofd voor ongeveer $ 100.

Behandel de Benro Slim wel lekker, want het is geen merk 😉

Controleer de huidige prijs

Manfrotto 209 | Beste Tafelblad TriPod

Manfrotto 209 tafelmodel statief

Bekijk meer beoordelingen

Een tafelstatief is iets wat je altijd bij je kunt hebben, waar je ook naartoe gaat. Ze zijn zo licht en klein dat je ze in een zijvak op elke cameratas kunt stoppen, of zelfs in een grote broek- of jaszak.

Heck, als je je camera om je nek draagt met een traditionele riem, kun je gewoon een tafelbladstatief aan de camera laten bevestigen!

De Joby Gorillapod is een zeer populaire keuze vanwege zijn veelzijdige aanpassingsvermogen. Je kunt het om een reling, paal, boomtak, alles wikkelen.

De modellen die geen kop bevatten, maken het echter erg moeilijk om je camerahoek perfect te krijgen. Zorg ervoor dat u een van de modellen kiest met een hoofd, zoals de GorillaPod 3K Kit voor ongeveer $ 45 (het hoofd is goed genoeg voor een Gopro of compactcamera), tot de GorillaPod 5K Kit, die sterk genoeg is, zelfs voor een full-frame camera, met een kleine lens.

Bekijk onze uitgebreide Gorillapod-gids voor meer informatie over elk model en enkele creatieve toepassingen die niet altijd een camera bevatten …

Mijn persoonlijke favoriete tafelbladstatief is echter de Manfrotto 209, die ik meestal in mijn cameratas heb gestopt voor als de gelegenheid zich voordoet.

Controleer de huidige prijs

Laatste woorden | Heb je al genoeg gehoord over Tripods?!

Zonsondergang Reizen Landschapsfotografie

Time-Lapsing Een zonsondergang | Nikon D750 + Nikon 70-200mm f/2.8 | 200mm | 1/200 sec, f/5.6, ISO 100

Ik hoop dat mijn jarenlange ervaring met zoveel verschillende statieven je kan helpen de fouten die ik heb gemaakt te vermijden en te investeren in het perfecte model voor je opnamestijl en budget.

Als ik nog meer advies kan geven, is het gewoon dat ik niet genoeg kan benadrukken hoe belangrijk het is om te sparen en koop de eerste keer iets goeds.

U hoeft geen fortuin uit te geven om duurzame, duurzame kwaliteit te krijgen. Sterker nog, zelfs als je een extreem budget hebt, kun je nog steeds opties van goede kwaliteit vinden!

Je moet misschien bereid zijn om in het begin een iets groter en zwaarder statief mee te nemen, terwijl je spaart voor iets dat net iets meer “exotisch” is, maar je hebt tenminste een statief dat betrouwbaar is en je (dat wil zeggen, je camera-uitrusting) nooit naar beneden laat.

Hoe dan ook, of het perfecte statief voor jou nu slechts één medium-light, hoge, stijve, duurzame keuze is, of een ultralichte optie plus een grotere, zwaardere optie, ik geloof dat je nu alles hebt wat je nodig hebt om de juiste beslissingen te nemen. Veel succes, en veilige avonturen!

sliklite |

Slik Lite AL-420

Dit betaalbare statief is stevig en toch licht, om nog maar te zwijgen van echt compact genoeg om in je reistas te passen.

Controleer de huidige prijs