Gids voor de soorten camerasensor

FacebookPinterestDelen

Als je erover nadenkt om een nieuwe camera te kopen, vraag je je misschien af waarom de grootte van de camerasensor belangrijk is.

Het eenvoudige antwoord is dit: de grootte van de beeldsensor bepaalt hoeveel licht kan worden opgevangen om een beeld te creëren.

Er zit echter veel meer magie in deze mysterieuze kleine stukjes elektronische tovenarij dan alleen dit!

In deze handleiding beantwoorden we alle meest voorkomende vragen van fotografen over camerasensoren.

We hebben ook een handige camerasensorgroottekaart toegevoegd, zodat je een mooie visuele referentie hebt ter vergelijking.

Laten we er meteen in duiken met een definitie …

Inhoudsopgave

Wat is een sensor in een camera?

Laten we eens kijken wat een camerasensor is en hoe het werkt om pixels op te nemen – maar eerst een geschiedenisles over filmcamera’s.

Bij het vastleggen van beelden met een filmcamera gaat een kleine sluiter open, waardoor licht een fractie van een seconde binnenkomt. Het licht raakt de film in de camera en registreert licht, kleur, contrast en detail.

Bij digitale camera’s is de sensor een apparaat dat in de camera zit en op vrijwel dezelfde manier werkt – het verving het filmfotografieproces.

Maar dat roept de vraag op: “Hoe werkt een camerasensor?”

Een sensor herbergt miljoenen kleine lichtgevoelige receptoren die fotosites worden genoemd – geteld als megapixels of miljoenen pixels.

Bij het maken van een foto met een smartphone, spiegelloze of DSLR-camera gaat een sluiter open om de sensor bloot te stellen aan het binnenkomende licht van de lens.

Fotosites op de camerasensor vangen het licht op als kleine emmers die regen vangen. De hoeveelheid en grootte van de fotosites bepalen de beeldkwaliteit en nauwkeurige registratie van licht, contrast en kleur.

Een cameraprocessor zet gegevens van de fotosites om in een afbeelding en slaat deze op een geheugenkaart op. Het aantal fotosites op een sensor is afhankelijk van verschillende factoren, maar kan variëren van 16 MP tot 102 MP.

Bovendien is er een hele reeks verschillende beeldsensorformaten – daar komen we zo op terug.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige camera’s lage megapixels hebben, maar dat de afzonderlijke fotosites of pixelgrootte groter zijn.

De kwaliteit en sensorgrootte van de camera bepalen de resolutie van een afbeelding: de kwaliteit en het aantal pixels van een foto.

Hoeveel soorten camerasensoren zijn er?

De meest voorkomende sensorformaten van spiegelloze en DSLR camera’s zijn full-frame, APS-C en Micro Four Thirds.

De meeste compactcamera’s hebben kleinere camerasensoren om in hun zakbare behuizing te passen. Met de voortdurende ontwikkeling van smartphonecamera’s is er echter een nieuwe generatie kleine sensoren opgestaan.

Andere veel voorkomende fotografietermen die u zult horen, zijn CMOS-sensoren – Complementary Metal Oxide Semiconductor en CCD-sensoren – Charge Coupled Device.

Deze verwijzen naar de functie van het omzetten van licht in een elektrisch signaal in de sensor.

Camera Sensor Maattabel

Camera Sensor Grootte artikel

Camerasensoren vergeleken met 1c coin (klik om te vergroten).

Een van de belangrijkste overwegingen is de grootte van de camerasensor – gevolgd door het aantal megapixels – bij het winkelen voor de camera.

Sommige camerafabrikanten ontwikkelen alleen camera’s met één sensorgrootte. Anderen, vooral bekende merken, creëren een reeks sensorformaten om aan de behoeften van verschillende fotografen te voldoen.

Zoals u kunt zien in de bovenstaande sensorgroottetabel, zijn er veel verschillende camerasensorformaten.

Het kennen van de sensorformaten van de camera is essentieel, omdat het u zal helpen begrijpen welke lenzen bij uw camera passen. Een full-frame camera moet bijvoorbeeld worden gecombineerd met full-frame lenzen om de beste optische resultaten te bereiken.

De grootte van de beeldsensor is ook essentieel voor het selecteren van de beste camera voor de taak.

Sommige camerasensoren kunnen niet de beeldkwaliteit en resolutie produceren die nodig zijn om grootschalige foto’s af te drukken. Als u echter een camera nodig hebt om familiebeelden op sociale media te delen, is een kleinere sensor het beste.

Laten we eens kijken naar elke image sensorgrootte in detail, te beginnen met die in DSLR- en spiegelloze camera’s, gevolgd door smartphones en compactcamera’s.

 • Volledig frame

Full-frame verwijst naar een gestandaardiseerde 35mm-sensor die de grootte van 35mm-film repliceert.

Het wordt beschouwd als de gouden standaard van digitale camerasensoren, omdat veel high-end DSLR’s en spiegelloze camera’s deze hebben.

De afmetingen van een full-frame sensor zijn 36 mm × 24 mm – het is een referentiepunt voor sensorgrootte in de fotografiewereld.

Zoals vermeld, hebben veel DSLR’s deze – ze worden als pro-niveau beschouwd omdat ze een hoog aantal megapixels hebben en een uitzonderlijke beeldresolutie vastleggen. Ze bereiken een buitengewone scherptediepte in vergelijking met kleinere sensoren, zelfs bij weinig licht.

Een voorbeeld van een full-frame DSLR is de Canon EOS 5D Mark IV met een 30MP sensor – een andere is de Nikon D850 met een 45.7MP sensor.

Veel van de beste spiegelloze camera’s hebben een full-frame sensor – de Sony a7R IV heeft maar liefst 60,2 MP full-frame sensor – veel professionals gebruiken deze camera voor commerciële fotografie en bruiloften.

Full frame camera’s zijn traditioneel duur, maar er zijn wel wat koopjes te vinden.

 • APS-C

Hoewel full-frame wordt beschouwd als de gouden standaard van beeldsensoren, daagt de volgende CMOS-camerasensorgrootte dat denken uit.

In een poging om alternatieven voor full-frame sensoren aan te bieden, ontwikkelden fabrikanten de APS-C-sensorgrootte. APS-C staat voor Advanced Photo System Type-C.

Het komt overeen met de geschatte grootte van het Advanced Photo System C (Classic) filmformaat – er is een trend van filmformaten die worden omgezet in sensorformaten.

APS-C afmetingen zijn niet zo duidelijk als bij de 35mm full frame sensor. Verschillende merken hebben verschillende APS-C sensor afmetingen.

Deze sensorafmetingen variëren van 20,7 mm × 13,8 mm tot 28,7 mm × 19,1 mm.

Verschillende camerasensorformaten (inclusief APS-C) worden vergeleken met de 35 mm full-frame om hun cropfactor te bepalen om het ingewikkelder te maken.

Een cropfactor is de conversieratio van een kleinere sensor om dezelfde grootte te bereiken als een full-frame sensor – laat me je een voorbeeld geven.

Een Canon EOS 90D is een DSLR met een 22,3 mm x 14,9 mm, 32,5 MP APS-C-sensor – het is een briljante camera die vaak wordt aangezien voor een camera met een grotere beeldsensorgrootte.

De sensor wordt 1,6 keer bijgesneden of verkleind ten opzichte van de grootte van een volformaat sensor. Hierdoor is de cropfactor van de Canon EOS 90D sensor 1,6x.

Een ander voorbeeld is de Fujifilm X-T4 – een digitale spiegelloze camera met een 23,8mm × 15,6mm, 26,1MP APS-C sensor. De afmetingen van de Fuji sensor zijn groter dan de Canon 90D. De cropfactor op de X-T4 sensor is 1,5x.

We zullen de cropfactor binnenkort in meer detail behandelen.

 • Micro Vier Derde

Micro Four Thirds-sensoren bestaan al sinds 2008 als een betaalbaarder alternatief voor full-frame camera’s.

Dit sensorformaat is exclusief voor Olympus- en Panasonic-camera’s – veel bedrijven maken MFT-lenzen, waaronder Leica, Sigma en Tamron.

De Micro Four Thirds-systeemsensor is veel kleiner dan APS-C met slechts 17,3 mm x 13 mm – de naam ‘Micro Four Thirds’ komt van de beeldverhouding van de sensor van 4: 3.

Laat je niet afschrikken door de kleine afmetingen van een MFT-sensor – de veelgeprezen Panasonic spiegelloze camera’s zijn voorzien van deze sensor, omdat ze ideaal zijn voor video-opnames.

Een MFT sensor maakt een geringe scherptediepte mogelijk met filmische kwaliteiten, zoals bij de Panasonic Lumix GH5 met zijn 20.3MP Micro Four Thirds CMOS sensor.

Hoewel de kleinere sensor minder megapixels heeft dan full-frame opties, levert hij een uitstekende beeldkwaliteit. U kunt hier meer te weten komen over de beeldverhouding van 4:3.

 • Middenformaat

Waar APS-C kleiner is dan een full-frame, gebruikt het middenformaat veel grotere sensoren – bijna twee keer zo groot.

Moderne digitale middenformaat camera’s variëren van 43,8 mm × 32,9 mm tot 53,7 mm × 40,2 mm. Bovendien is er slechts een handvol merken die middenformaatcamera’s aanbieden.

Gezien de grote camerasensorgrootte en krachtige processor, liggen de kosten om een middenformaat camera te produceren ver boven een typische DLSR of spiegelloze camera.

Fujifilm is een begrip voor digitale en filmcamera’s en heeft meerdere middenformaat camera’s beschikbaar. Een van Fuji’s nieuwste middenformaat camera’s is de GFX100S met een 43,8 mm x 32,9 mm, 102 MP beeldsensor – onnodig te zeggen dat de RAW-beeldbestanden enorm en gedetailleerd zijn.

Hasselblad, Pentax en PhaseOne ontwikkelen ook middenformaat camera’s. Een populaire middenformaat camera van Hasselblad is de X1D II 50C met een 43.8mm × 32.9mm, 50MP sensor.

Bekijk onze gids voor het beste middenformaat camera’s hier.

 • APS-H

APS-H staat voor Advanced Photo System Type-H met de H voor High Definition en is een andere vorm van een bijgesneden CMOS-sensor. Er is ook een APS-P met de P die staat voor Panoramic.

Deze sensoren zijn 27,9 mm x 18,6 mm en zitten tussen de full-frame en APS-C camerasensorgrootte. Het is een vreemd formaat dat Canon heeft ontwikkeld voor hun vroege professionele digitale camera’s – de Canon EOS 1D.

De APS-H sensor verscheen alleen in de vijf generaties van de 1D, waarbij de Canon EOS 1D Mark IV het laatste model was. Het beschikt over een 27,9 x 18,6 mm sensor met 16,1 MP – niet enorm volgens de normen van vandaag, maar het is een decennium oud.

 • De ‘Inch’ sensoren

Tot nu toe hebben we de meest voorkomende, populaire en belangrijkere sensoren behandeld die beschikbaar zijn in digitale camera’s.

Laten we nu verder gaan met iets kleiners – veel kleiner. (Zelfs de kleinere APS-C cropped sensor is groot in vergelijking met deze sensoren.)

De ‘Inch’-sensoren zijn veel kleiner van formaat, van 1,5-inch (18,7 mm x 14 mm) tot een minuscule 1 / 3,2-inch (4,54 mm x 3,42 mm).

Vaak te vinden in compacts, action cams en smartphones, kunnen de kleinere sensoren nog steeds een geweldige beeldkwaliteit en resolutie leveren.

U zou deze niet gebruiken voor het afdrukken van iets belangrijkers dan een 6×4″-standaardfoto die in een familiefotoalbum past. Hoewel ze in het geval van actiecamera’s videobeelden van hoge kwaliteit vastleggen met een uitstekende resolutie.

Hier is een lijst met typische 1-inch sensoren:

 • 1-inch 12,8 mm x 9,6 mm
 • 1 / 1,2-inch 10,67 mm x 8 mm
 • 2/3-inch 8,8 mm x 6,6 mm
 • 1/1,7-inch 7,6 mm x 5,7 mm
 • 1 / 2,3-inch 6,17 mm x 4,15 mm
 • 1/3,2-inch 4,54 mm x 3,42 mm

De Sony RX100 VII is een populaire compactcamera met een 24-200mm ingebouwde zoomlens. De Sony beschikt over een 1.o”-sensor (13,2 mm x 8,8 mm) met 20,1 MP in zijn kleine formaat. De RX100-serie is populair voor op reis omdat hij een uitstekende beeldkwaliteit produceert en 4K-video’s maakt.

Sony is echter niet de enige die deze sensorgrootte gebruikt. De Ricoh Theta 360 action cam en de Canon PowerShot G5 X beschikken ook over een 20.2Mp 1″ sensor.

Oudere Panasonic, Canon Powershot en GoPro action cams gebruikten een 1/2.3″ sensorgrootte variërend van 12 -24MP.

De 1/1.7″-sensor was overwegend 12 MP en veel populairder – hij verscheen in verschillende compactcamera’s van Leica, Panasonic, Nikon, Canon en Samsung.

Ten slotte werden de 12MP, 2/3″ formaat sensoren voornamelijk gebruikt door Fujifilm in hun FinePix compacts.

Hoe weet ik hoe groot mijn camerasensor is?

Wat je ook doet, haal geen liniaal tevoorschijn en meet de grootte van je sensor!

Als u de grootte van uw camerasensor wilt weten, raadpleegt u de website van de fabrikant en zoekt u naar de specificaties voor uw digitale cameramodel. Het zou u de sensorgrootte, het type, de afmetingen en het aantal megapixels moeten geven.

Welke camerasensorgrootte is ‘het beste’?

Wanneer u bespreekt welke camerasensorgrootte het beste is, wees dan voorbereid op een fel betwist debat …

Een van de grootste uitdagingen voor fotografen van vandaag is het eens worden over welke sensor het beste is. Natuurlijk is er niet één sensor om ze allemaal te regeren – dit is geen Lord of the Rings!

De beste beeldsensorgrootte is afhankelijk van het beoogde gebruik van de camera. Hier volgt een kort overzicht van hoe u kunt beslissen welke camerasensorgrootte het beste bij u past:

 • Full-Frame

Full-frame DSLR en spiegelloze camera’s zijn ideaal voor professioneel werk zoals commerciële, mode- en huwelijksfotografie.

Full-frame sensoren hebben veel fotosites in een grotere ruimte en zijn het beste voor prestaties bij weinig licht en het bereiken van een hoger dynamisch bereik.

Foto’s gemaakt met full frame sensor camera’s hebben veel beelddetail die op grote schaal kunnen worden afgedrukt of weergegeven zonder verlies van beeldresolutie.

Door het grotere sensorformaat hebben full-frame camera’s een grotere scherptediepte om verbluffende bokeh en onderwerpscheiding te bereiken.

Bovendien kunt u deze afbeeldingen bijsnijden om de gewenste compositie te bereiken zonder de resolutie te verliezen.

De belangrijkste nadelen van full-frame camera’s ten opzichte van APS-C zijn de kosten, het gewicht en de grootte van de camerabody’s.

 • APS-C (ook bekend als ‘Crop’-sensor)

Het kleinere formaat van de APS-C CMOS-sensoren betekent dat de camerabehuizing ook kleiner is dan een full-frame optie. Het resulteert ook in lagere kosten en levert nog steeds een uitstekende beeld- en videokwaliteit.

De cropfactor van APS-C is een groot voordeel bij het gebruik van telelenzen. Een 400mm lens op een full frame body heeft een 400mm brandpuntsbereik. Maar een 400mm lens op een APS-C camera met een 1.5x crop factor wordt een 600mm equivalent lens.

APS-C-sensoren zijn echter kleiner met minder megapixels, wat betekent dat zee niet zo goed als full-frame bij het fotograferen bij weinig licht (waar je meestal hogere ISO-waarden moet gebruiken) – voor de beste camera’s voor donkere omstandigheden, zie deze gids.

Bovendien bereiken APS-C-camera’s niet de kwaliteit van bokeh of achtergrondonscherpte zoals te zien is bij full-frame.

 • Micro Vier Derde

Zoals de naam al aangeeft aan de 4:3-verhouding, is de MFT-sensor kleiner dan APS-C, maar zijn ze nog steeds zeer geschikt voor video-opnames van bioscoopkwaliteit.

Bovendien betekent de 2,0x cropfactor dat telelenzen een nog groter brandpuntsbereik bereiken – 400 mm wordt een equivalent van 800 mm.

Ten slotte zijn Micro Four Thirds-systeemcamera’s, net als APS-C, over het algemeen goedkoper – hoewel sommige van de pro-level videocentrische MFT-modellen prijzig zijn.

De belangrijkste nadelen van een MicroFour Thirds-sensor zijn de slechte prestaties bij weinig licht. De grootte van de sensor betekent minder fotosites , wat resulteert in minder licht dat door de sensor wordt opgevangen.

Ook is de beeldverhouding van 4:3 niet populair bij sommige fotografen, die meer gewend zijn aan afbeeldingen van 3:2-formaat.

 • Middenformaat

In dit geval is groter beter omdat middenformaat beeldsensoren een waanzinnige hoeveelheid licht en detail vastleggen om beeldbestanden met een superhoge resolutie te produceren.

Als u een foto voor een billboard wilt afdrukken, moet u fotograferen met een 102 MP middenformaatcamera – er is bijna geen limiet aan de afbeeldingsgrootte.

Middenformaat sensorcamera’s zijn het meest geschikt voor fotografen aan de top van hun spel voor mode-, portret- en commerciële fotografie – het soort mensen dat klanten heeft met hoge eisen!

De nadelen van een middenformaat sensor hebben meer te maken met de cameragrootte dan met de sensor.

De behuizing moet groot zijn om een middenformaat sensor te huisvesten – groter en zwaarder dan een full-frame DSLR.

Een grotere behuizing, grotere sensor en grotere processor komen neer op hogere kosten – soms 2-3 keer de prijs van een full-frame spiegelloze camera.

Ook het stroomverbruik van middenformaat body’s met grotere sensoren als deze is aanzienlijk.

Ten slotte hebt u optimale systeemvereisten en geheugen op uw computer nodig om deze verbluffende afbeeldingen te beheren en te bewerken – bewerkingsapps zoals Lightroom en Photoshop kunnen tot stilstand komen, tenzij u een krachtige computer hebt.

 • 1-inch

Na de grote kanonnen van sensortechnologie te hebben behandeld, is de volgende vraag om te stellen: “Is een 1-inch sensor goed?”

Het antwoord is een groot ja, omdat deze kleinere sensoren lichter en goedkoper zijn om te maken.

Een 1-inch sensor is voorzien van een breed scala aan point-and-shoot camera’s, ideaal voor vakantie- en dagelijkse fotografie.

Smartphonetechnologie bevat een verscheidenheid aan 1-inch sensoren en hoewel deze sensoren niet ideaal zijn voor omstandigheden met weinig licht, produceren ze een geschikte resolutie voor gebruik op sociale mediaplatforms.

Een ding om te onthouden – de nieuwste smartphones maken gebruik van computationele fotografie (zie gids) om het meeste uit hun verminderde sensorformaten te halen. Het zal nog enkele jaren duren voordat camera’s dit kunnen doen.

Welke mobiele camerasensor is het beste?

Smartphones van de huidige generatie hebben steeds betere technologie die de kloof met digitale technologie dicht.

De camera’s worden beter omdat de beeldsensoren en processors beter worden, wat een groot deel is van waarom smartphones zo duur zijn.

De populairste smartphones gebruiken een variant van het 1-inch sensorbereik om grootte en gewicht tot een minimum te beperken. Hier is een lijst met de meest populaire handsets die beschikbaar zijn en hun sensorformaten:

iPhone 12 Pro Max |

 • Primair: 12MP 1 / 1.36 “sensor
 • Ultrabreed: 12 MP 1/1,36″ sensor
 • Tele: 10 MP 1/3.4″ sensor

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G |

 • Primair: 108MP 1 / 1.33 “sensor
 • Ultrabreed: 12 MP 1 / 2,55 “sensor
 • Tele 1: 10MP 1 / 3.24 “sensor
 • Tele 2: 10MP 1 / 3.24 “sensor

Google Pixel 5

 • Primair: 12.2MP 1 / 2.55 “sensor
 • Ultrabreed: 16 MP 1 / 3,09 “sensor

Camera Sensor Cleaning &Maintenance Veelgestelde vragen

Er is veel verwarring rond het algemene onderhoud van sensoren, of het nu gaat om full-frame, micro four thirds of andere camerasensorformaten.

Hier is een samenvatting van antwoorden op de meest gestelde vragen over de bescheiden camerasensor.

Hoe lang gaan camerasensoren mee? Slijten camerasensoren?

Zoals elk technisch apparaat zullen digitale camerasensoren uiteindelijk slijten naarmate de individuele fotosites ouder worden en niet meer functioneren. Afhankelijk van de kwaliteit van de sensor kan deze tussen de 10.000 acties (opnamen) tot 300.000 en meer duren.

Het hangt er ook van af hoe goed jeu zorgt voor uw sensor.

Hoe vaak moet ik mijn camerasensor schoonmaken?

Het eenvoudige antwoord is nooit – op voorwaarde dat u een lens of bodydop op de camera houdt wanneer deze niet in gebruik is. De beeldsensor is ongelooflijk gevoelig en de lichte vlek, vlek of stofvlek kan een beeld verpesten.

Ik zou aanraden om je camerasensor één keer per jaar professioneel te laten reinigen. Wat betreft het schoonmaken van uw cameralens, lees dit artikel.

Hoe weet ik of mijn camerasensor moet worden schoongemaakt?

U weet dat uw camerasensor moet worden schoongemaakt als u stof of vlekken op de sensor kunt zien. Als u markeringen en zachte plekken op uw foto’s opmerkt, is dit een teken dat er stof op de sensor zit en dat deze moet worden schoongemaakt.

Hoe weet ik of mijn camerasensor beschadigd is?

De camerasensor is beschadigd als er geen tekenen van vlekken of vlekken op de sensor zijn, maar u krijgt nog steeds beelden met defecten erop.

U kunt ook merken dat uw afbeeldingen zogenaamde ‘dode pixels’ hebben. Dit zijn fotosites die niet meer werken en meestal een willekeurige witte pixel op je afbeelding achterlaten.

Laat bij twijfel de sensor professioneel reinigen en controleren.

Hoe test je een DSLR sensor?

 • Als u uw DSLR-sensor wilt testen, richt u de camera op een blauwe lucht met de lens ingesteld op een smal diafragma.
 • Met de lens tot in het oneindige gericht, maak je een paar foto’s van de blauwe lucht.
 • Controleer met behulp van het LCD-scherm aan de achterzijde of uw computer elk deel van het beeld op vlekken, omdat dit tekenen zijn van deeltjes op de sensor.
 • Als u vlekken of strepen in het beeld ziet, moet de sensor worden gereinigd.

Hoe maak je een spiegelloze camerasensor schoon?

 • Het schoonmaken van een spiegelloze camerasensor vereist een delicate hand en moet met voorzichtigheid worden benaderd.
 • Als u de sensor krast, is deze voor het leven bekrast.
 • Gebruik een speciaal niet-schurend reinigingsdoekje of lensweefsel met een druppel lensreinigingsoplossing en veeg de sensor voorzichtig van links naar rechts.
 • Herhaal dit totdat alle tekenen van stof en strepen verdwijnen.
 • Een woord van waarschuwing, doe dit alleen als je ervaring hebt – je kunt een vuile sensor erger maken door hem schoon te maken.

Laatste woorden

Een camerabeeldsensor is het equivalent van het menselijk oog. Het leest het beschikbare licht, detail, contrast en kleur en stuurt de informatie naar de processor – het equivalent van het menselijk brein.

Met de sensor kan een camera al die informatie omzetten in verbluffende beelden en kostbare herinneringen, dus het is duidelijk dat het een serieuze afweging vereist voordat u een beslissing neemt over uw volgende camera-aankoop!

Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen.

Wat vindt u van de soorten camerasensoren die beschikbaar zijn? Heb je een voorkeur voor de sensorgrootte die je verkiest bij het fotograferen met een nieuwe camera?

Neem deel aan het gesprek door hieronder opmerkingen en vragen achter te laten. Veel plezier met fotograferen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer