Hoe glas te fotograferen

Als u uw glasfotografie wilt verbeteren, is dit het artikel voor u.

Meer informatie over verschillende verlichtingsopstellingen die u kunt toepassen op zowel witte als zwarte achtergronden. Alle technieken kunnen worden uitgevoerd zonder dure verlichtingsapparatuur of accessoires.

Je vindt er ook een aantal leuke ideeën en voorbeelden om je creativiteit de vrije loop te laten.

Blijf dus lezen om alle technieken te ontdekken om glas te fotograferen.

Inhoudsopgave

13 tips voor glasfotografie

Heb je je ooit afgevraagd hoe je glas moet fotograferen? Misschien een glazen bol, glasplaat, gebroken glas, wijnglas, etc.?

Het is eigenlijk niet zo eenvoudig als je misschien denkt…

Van het wegwerken van reflecties tot het bereiken van de perfecte sprankeling, hier zijn onze beste tips voor glasfotografie.

1. Gebruik achtergrondverlichting

Drie wijnglazen op witte achtergrond

Bron: Ramakant Sharda

Backlighting is de go-to verlichtingsopstelling wanneer je glas moet fotograferen. Dat komt omdat het geen problematische reflecties of hotspots over uw onderwerp zal creëren.

Zelfs in natuurlijk daglicht en ongecontroleerde situaties kan het hebben van de lichtbron aan de achterkant van het glas uw beste bondgenoot zijn.

Als je in de studio fotografeert, gebruik dan een softbox of een diffuser achter het glazen object om het gelijkmatig te belichten.

Als u een diffuser gebruikt, moet u mogelijk twee diffusiepanelen gebruiken om het licht zachter te maken. Wat betreft de softboxen, zorg er gewoon voor dat je de binnenste baffle hebt bevestigd voor dubbele diffusie.

De grootte van de softbox/diffuser heeft invloed op de grootte van de donkere lijnen die de vorm van het glas bepalen.

Wil je dikkere lijnen, gebruik dan een smallere softbox/diffuser en vice versa. Ik raad je ook aan om een witte achtergrond achter of naast de objecten te kiezen, om alle achtergrondverlichting naar voren te reflecteren.

Hier is onze gids voor de beste softbox-verlichtingskits om u op weg te helpen.

2. Gebruik softboxen aan de zijkanten

Cocktail- en wijnflesfoto's

Credit: Ram Ho Cllo (links) / Gabriele Garanzelli (rechts)

Hoewel het gebruik van achtergrondverlichting de gemakkelijkste manier is om glas te fotograferen, kan het de glazen objecten ‘platdrukken’. Om dit op te lossen, kunt u zijverlichting gebruiken.

Wanneer u het licht aan de zijkant van glazen objecten plaatst, ziet u de reflectie erop. Als u bijvoorbeeld een gloeilamp gebruikt, ziet u een cirkelvormige hotspot.

Als u een elegante lijn wilt creëren die de vorm van het glaswerk volgt – of dit nu een champagneglas of een wijnfles is – moet u softboxen gebruiken.

Omdat u de reflectie zult zien, moet u rekening houden met de grootte en vorm van de softbox – de beste soort is een stripdoos. Zorg ervoor dat het lang genoeg is om een reflectie door het hele object te creëren.

Een stripdoos die goed genoeg is voor parfumflesjes kan bijvoorbeeld te kort zijn voor wijnflessen.

Deze zijverlichting kan de hoofdopstelling zijn of worden toegevoegd aan de achtergrondverlichtingsopstelling die in het vorige punt is beschreven.

Het is ook mogelijk om slechts één lamp en een reflector aan de andere kant te hebben (altijd rekening houdend met de grootte en vorm) of een stripdoos aan elke kant.

Je zult dit soort verlichting willen uitvoeren in een studio-omgeving of ergens waar je het licht echt kunt regelen.

3. Gebruik een zwarte achtergrond

Flessen geschoten met randverlichting

Bron: Joost Crop (links) / Isaac Quesada

Een klassieke en elegante glaswerkfoto is die met een zwarte achtergrond. Ik weet zeker dat je low key foto’s hebt gezien waar alleen de glazen randen worden gemarkeerd.

Zwarte grondopnamen creëren een verleidelijker, mysterieuzer gevoel voor de traditionele witte achtergrondproductfotografie die we gewend zijn. Fotografen hebben meestal standaard een witte achtergrond, dus waarom zou je niet iets anders proberen?

De bovenstaande foto’s zien er misschien moeilijk uit om te bereiken, maar de techniek voor het fotograferen van glaswerk op een zwarte achtergrond is niet zo moeilijk.

Je moet tegenlicht gebruiken: zet het glaswerk erin voorkant van een softbox en leg zwart karton tussen het onderwerp en de softbox.

Wanneer u de flitser activeert, gaat het licht rond het karton en verlicht de randen van het glas.

Hier is onze gids voor het maken van een perfect zwarte achtergrond voor uw foto’s.

4. Vries het glas in

Mat bier stein

Bron: Engin Akyurt

Een andere manier om reflecties bij het fotograferen van glas gemakkelijk te vermijden, is door het materiaal ondoorzichtig te maken. Slimme product- en voedselfotografen bereiken dit op vele manieren.

Koude dranken kunnen een glazuurafwerking hebben en het past perfect bij de look waar je voor gaat – plak bijvoorbeeld een bierpul een paar uur voor de shoot in de vriezer.

Je zou echter niet willen dat een fles rode wijn er mat uitziet, want dat is niet de manier waarop je het drinkt. Het zou ook niet werken met andere producten zoals brillen.

U kunt professionele sprays gebruiken die zijn ontworpen om een heldere matte afwerking te bieden. Je kunt ze vinden in een kunstwinkel, briefpapierwinkel of bouwmarkt.

Als je zin hebt om te experimenteren, kun je een aantal doe-het-zelf-oplossingen proberen – wat haarspray of spray deodorant kan de truc doen.

Kijk wat je thuis in je make-upkastje hebt liggen!

5. Gebruik hard licht creatief

Creatieve fotografie van drinkglazen

Bron: Tamara Schipchinskaya

Terwijl catalogusafbeeldingen en productfotografie een zacht licht vereisen dat het glazen object mooi en scherp laat zien, kunnen andere soorten fotografie, zoals redactioneel, baat hebben bij wat creativiteit en persoonlijke stijl.

Door hard licht te gebruiken, kunt u sterke schaduwen en spiegelende lichten hebben die in uw voordeel kunnen worden gebruikt.

In voedselfotografie kunt u bijvoorbeeld de schaduwen van glas toevoegen om een compositie te bouwen. Hierdoor kun je speelser zijn, vooral als het glas vol zit met een kleurrijke vloeistof.

Om echt te profiteren van harde schaduwen, moet je ervoor zorgen dat je de basisprincipes overweegt. Ten eerste, hoe dichter je de lichtbron bij het object hebt, hoe groter de schaduw en vice versa.

Ten tweede, overweeg de directionaliteit. Als de lichtbron zich in een lagere hoek ten opzichte van het object bevindt, hoe langer de schaduwen zullen zijn en vice versa.

Lees deze handleiding voor meer informatie over hard versus zacht licht.

6. Gebruik interessante achtergronden

Interessante achtergronden voor stillevens

Credit: Artem (links) / Dibakar Roy

Dankzij lichtbreking kun je unieke en creatieve glasfotografie maken. Een interessante achtergrond achter het glazen object kan het volledig verbeteren.

Als je water toevoegt om een reflectie te creëren, dan kun je nog meer plezier hebben. Vanwege een natuurkundig principe dat refractie wordt genoemd, veranderen lichtgolven van richting wanneer ze door een ander medium gaan.

Vul een glas met water en gebruik verschillende achtergronden zoals twee effen kleuren of een gestreept stuk karton om een aantal leuke composities te maken.

Je kunt zelfs een afbeelding op je laptopscherm laden (probeer ‘abstracte achtergronden’ te googelen) en die als achtergrond gebruiken om het glaswerk voor te plaatsen.

7. Verander de hoek

Cocktail fotografie

Credit: Geraud Pfeiffer (links) / Photo Grapher (rechts)

Het veranderen van de hoek is altijd een goed idee om een ander perspectief te krijgen, je compositie te verbeteren en in dit geval je te helpen lichtreflecties te beheren.

Licht reist in rechte lijnen. Daarom is de invalshoek hetzelfde als de hoek van reflectie.

Als u uw positie wijzigt om weg te stappen van de reflectiehoek, kunt u de vervelende hotspots op het glas vermijden.

8. Gebruik een glazen bol

Kristallen bol beelden

Credit: Dids (links) / fly d C (rechts)

Glazen bollen zijn extreem trendy geworden. Je kunt de hele wereld in een kleine bal bevatten – het zal een groter gebied bestrijken dan elke ultragroothoeklens.

Op zich is glazen bolfotografie (ook bekend als ‘kristallen bol fotografie’) een genre dat losstaat van glasfotografie – maar wie zegt dat het moet? Je kunt beide dingen mengen om nieuwe en opwindende ideeën te krijgen voor het fotograferen van glazen objecten.

Als u geen glazen bollen bezit, overweeg dan een vergrootglas of andere objecten die uw foto’s visueel interessant kunnen maken.

9. Maak een symmetrische compositie

Alcohol op zwarte achtergrond

Bron: Randy Fath

Glaswerk is bijzonder geschikt voor het maken van reflecties – het ziet er elegant en mooi uit. Je kunt fotograferen op een reflecterend oppervlak zoals water, marmer, metaal of glas.

Omdat dat de dingen kan compliceren (omdat het ongewenste reflecties van je licht sou kan creërenrce), er is een hack die je kunt doen.

Draai een glas of een kopje ondersteboven en voeg er nog een rechtop aan toe. Op die manier heb je een symmetrische compositie zonder dat je te maken krijgt met een ander reflecterend oppervlak.

Zie onze gids over het gebruik van symmetrie in fotografie.

10. Doe zwart-wit fotografie

z&w fotografie van vrouw met martini en gebroken bril

Credit: Laura Chouette (links) / Mario-Beducci (rechts) – Origineel in kleur

Je kunt zwart-wit fotografie voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Misschien wil je een nostalgisch gevoel creëren, of wil je gewoon alle afleidingen verwijderen en de kijker de vorm van het object laten waarderen.

Wat de reden ook is, ik raad je aan om in kleur te fotograferen en in de nabewerking over te zetten naar zwart-wit. Ten eerste omdat je altijd de keuze hebt om de kleurenversie te gebruiken als je van gedachten verandert.

Als u uw afbeelding in Photoshop (of welk programma u ook gebruikt), krijgt u ook volledige controle over de toonschaal.

11. Maak splash fotografie

Afbeelding van waterspatten

Bron: Thao Le Hoang

Als je je glasfotografie dynamischer wilt maken, probeer dan een plons toe te voegen.

Dit type foto ziet er misschien heel ingewikkeld uit, maar het is niet zo moeilijk. Het vergt echter wat vallen en opstaan, dus wees geduldig.

Stel eerst je scène in waar je je spetters kunt doen zonder je zorgen te maken dat je dingen nat maakt. Hetzelfde geldt voor je camera – houd hem verder weg, zodat je geen waterdruppels op de lens krijgt.

Pas vervolgens de instellingen aan om een snelle sluitertijd te gebruiken. Het vinden van de juiste zal enige oefening vergen, maar je kunt beginnen met 1/250 en van daaruit aanpassen.

Houd er rekening mee dat om een snelle sluitertijd te gebruiken, je een krachtige lichtbron moet hebben of moet compenseren met het diafragma en de ISO. Hiervoor moet u uw camera in de handmatige modus gebruiken.

Als je er niet zeker van bent om het handmatig te gebruiken, kun je de sluitertijdvoorkeuze gebruiken – afhankelijk van het merk van je camera, vind je het als S of Tv. Om het perfecte moment vast te leggen, kunt u ook de burst-modus gebruiken.

Neem de eerste foto zonder spatten. Dit kan als basis worden gebruikt als u besluit om een composiet te maken in de nabewerking om meer controle te hebben over het uiteindelijke uiterlijk van de spat.

Ok, nu is het tijd om het te gaan proberen. Laat verschillende voorwerpen in het glas vallen en begin met fotograferen. Houd er rekening mee dat de grootte, vorm en het gewicht van het object verschillende soorten spatten zullen veroorzaken.

Houd veel handdoeken bij de hand om tussen de opnamen door op te ruimen.

12. Laat het glaswerk zweven

Zwevende bril

Credit: Yulia Matvienko (links) / Johnatan Duran (rechts)

Levitatiefotografie is erg intrigerend. Het tart de wereld zoals we die kennen, dus het trekt onze aandacht en vereist dat we meer tijd besteden aan het kijken naar de foto.

Dit geldt vooral als het zwevende object van glas is gemaakt, omdat we instinctief het gevaar voelen dat het valt en breekt.

Als je wat vonk in je glasfotografie wilt stoppen, wil je misschien levitatie eens proberen. Maak je geen zorgen, je hoeft geen glaswerk te breken!

De techniek omvat het maken van een fotocomposiet, dus je hebt wat vaardigheden voor het retoucheren van foto’s nodig voor deze.

U moet een foto maken van het object dat met een touwtje hangt of van onderaf wordt ondersteund. Maak vervolgens een foto van de achtergrond zonder het object.

Gebruik Photoshop, Luminar of de software van uw keuze om de afbeeldingen te mengen, de tekenreeks of ondersteuning te bedekken.

Hier leest u hoe u levitatiefotografie kunt doen.

13. Gebruik gels

Een ander creatief idee voor het fotograferen van glazen objecten is om een vleugje kleur toe te voegen. Om dit te doen, kunt u kleurgels voor uw lichtbronnen plaatsen.

U kunt gel gebruiken op een velglicht of op het hoofdlicht. U kunt één kleur aan de ene kant gebruiken en een andere aan de andere kant. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Laatste woorden

Ik hoop dat je genoten hebt van deze glasfotografie tips. Zoals u kunt zien, zijn er veel technieken die u kunt gebruiken om glas met succes te fotograferen en controle over reflecties te nemen – van het wijzigen van de camerahoek tot het wijzigen van de belichtingsinstelling.

Als je vragen hebt, of als je nog meer tips wilt delen, voel je vrij om dit te doen in de comments sectie. Zorg er ook voor dat u ons artikel over glasfotoafdrukken bekijkt.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer