Wat te controleren bij het kopen van gebruikte cameralenzen (21 Pro-tips)

Heb je je ooit in de verleiding gevoeld om een gebruikte lens te kopen, maar je hebt je afgemeld omdat je bang was dat je zou worden opgelicht?

Of misschien vroeg je je af of het überhaupt oké is om gebruikte cameralenzen te kopen? (Is het beter om lenzen altijd nieuw te kopen?)

Het goede nieuws is dat het helemaal prima is om je cameralenzen gebruikt te kopen!

Keh

KEH-camera

# 1 plek om gebruikte lenzen en camera’s te kopen en te verkopen met de meest concurrerende doorverkooptarieven en deskundige hulp.

Controleer de huidige prijs

Met een beetje grondwerk en geluk kun je een aantal geweldige deals pakken. Je moet gewoon een beetje kritisch zijn in hoe je het aanpakt.

Dus hoewel het waar is dat er een aantal gewetenloze verkopers zijn, hoef je geen professional te zijn om gebruikte cameralenzen met succes te kopen.

Deze gids helpt u te weten waar u op moet letten, van wie u moet kopen en enkele van de beste tips om te voorkomen dat u wordt opgelicht bij het onderzoeken van lenzen die te koop zijn.

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

21 tips voor het kopen van gebruikte cameralenzen in 2023

Gebruikte cameralenzen

Of u nu online of op uw lokale vlooienmarkt gebruikte lenzen koopt, hier zijn onze beste tips om ervoor te zorgen dat u geen blindganger krijgt!

Sommige van deze tips voor het kopen van cameralenzen zijn alleen relevant als je de lenzen daadwerkelijk kunt hanteren voordat je ze koopt, maar we hebben er ook een paar opgenomen die ook van toepassing zijn op online kopen. (Vergeet niet dat er altijd de mogelijkheid is om een cameralens te huren: zie onze gids.)

Laten we beginnen met tips voor het persoonlijk kopen van een gebruikte lens.

 • Wat mee te nemen

1. Camerabehuizing – Als u ervoor wilt zorgen dat een lens volledig werkt – zowel in het algemeen als op uw camera in het bijzonder – moet u deze op uw camera uitproberen. Om hoffelijk te zijn, vraag de verkoper van tevoren of ze het goed vinden dat je de lens op je camerabody’s monteert. Als ze dat niet zijn, is het waarschijnlijk het beste om ergens anders te kijken – er is misschien iets dat ze niet willen dat je ziet.

2. Laptop – We weten allemaal dat een LCD-scherm een onbetrouwbare indicator is van wat er echt in het beeld gebeurt. Door een laptop (en een geheugenkaartlezer!) mee te nemen, krijgt u een veel beter beeld van de beelden. Als de verkoper in de lift zit, zullen ze het niet erg vinden om nog een paar minuten rond te hangen terwijl je een snelle scan doet over een paar foto’s die met je geheugenkaarten zijn gemaakt. Je krijgt ook een beter idee of de lens moet worden gekalibreerd.

3. Filteren (facultatief) – Als u van plan bent filters met de lens te gebruiken, zorg er dan voor dat u een van uw eigen filters meeneemt om deze te passen. (Ontdek de filtergrootte voor aankomst.)

 • Onderzoek van de body van de lens

1. Krassen en deuken – Een klein beetje slijtage aan een gebruikte lens is te verwachten. Kleine krassen aan de buitenkant, een beetje van de verf of het afgesleten rubber – het is onwaarschijnlijk dat deze de binnenoptiek beïnvloeden. Zorg er wel voor dat ze worden weerspiegeld in de prijs. Deuken en dings zijn echter een serieuze no-go. Ze duiden op een klap die hard genoeg is om mogelijk de werking van de lens te hebben beïnvloed. Zie ook: hoe weet je of een cameralens beschadigd is?

2. Lensglas – Onderzoek het lensglas grondig, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde. Zorg ervoor dat er geen krassen, chippen of andere vlekken zijn. Als je een lampje naar binnen schijnt (de zaklamp op je telefoon werkt prima) worden eventuele vlekken vrij duidelijk. Zwaar beschadigd glas heeft uiteraard invloed op de beeldkwaliteit, maar een paar haarlijnkrasjes kunnen ok zijn.

3. Knoppen en schakelaars – Deze moeten soepel bewegen. Vermijd lenzen met bedieningselementen die gummy of plakkerig zijn wanneer u ze verplaatst.

4. Diafragmabladen – Oudere lenzen kunnen eindigen met olie op hun diafragmabladen die van invloed kunnen zijn op how ze functioneren. Je kunt het meestal op de messen zien als je aan de ring draait. Als het een moderne lens is met een elektronisch diafragma, moet je hem op je camera monteren om ervoor te zorgen dat de bladen soepel werken.

Pro-tip: Als uw camera een scherptedieptevoorvertoningsschakelaar heeft, stelt u de camera in op het kleinste diafragma en drukt u op de DOF-voorbeeldknop. De diafragmabladen moeten soepel op hun plaats klikken.

5. Filter draden – Cross-threading komt vaak voor en iets waar je absoluut niet mee kunt leven als je van plan bent om filters met de lens te gebruiken. Zoals hierboven vermeld, is de eenvoudigste manier om dit te controleren door je eigen filter mee te nemen en het uit te proberen op alle tweedehands lenzen die te koop zijn.

6. Contactpunten – Als je naar een moderne lens kijkt, kijk dan eens naar de contactpunten aan de achterkant van de lens. Ze zorgen ervoor dat elektronische informatie van de lens naar de camera kan worden doorgegeven. De meeste zijn goudkleurig en moeten schoon en glanzend zijn en in een vergelijkbare hoogwaardige staat van de lens toen deze gloednieuw was.

7. Montagering – Terwijl je naar de achterkant van de lens kijkt, kijk je naar de montagering en zorg je ervoor dat er geen vuil of vuil opvliet. Het moet ook vrij zijn van deuken en deuken.

8. Zoom- en scherpstelringen – Idealiter hebben zowel de zoom- als de scherpstelringen een beetje weerstand wanneer je ze draait. Vooral de zoomring mag nooit helemaal slap zijn. Een zoomring die te gemakkelijk te draaien is, kan een beetje te versleten zijn voor veel verder gebruik.

Ook mag geen van beide ring enige “knapperigheid” of slijpen hebben. Als ze dat doen, kan dit een teken zijn dat er zand of vuil in de lens zit – geen goede zaak.

9. Schimmel en schimmel – Als u op zoek bent naar een oudere lens die tijd in een vochtig klimaat heeft doorgebracht, moet u de lens controleren op schimmel. Als je iets ziet dat lijkt op gedroogde watervlekken op een spiegel (vroege stadium schimmel) of ranken die lijken op spinnenwebben (later-stage schimmel), is de lens een no-go.

Controleer op schimmel wanneer u uw licht door de lens schijnt tijdens uw lensglasinspectie.

Deze dingen zullen niet gemakkelijk worden schoongemaakt, ongeacht hoe vaak je ze aanvalt met een microvezeldoek, doekjes of lenspen.

10. Rammelen – Geef een lichte trilling aan de lens en zorg ervoor dat er niets in stuitert. Hoewel een beetje rammelen normaal is voor sommige lenzen (vooral die met IS), betekent luid rammelen waarschijnlijk dat er iets los zit.

 • De optische conditie onderzoeken

1. Controleer de focus – Monteer de lens op je camera en controleer zowel de autofocus (als die er is) als de handmatige scherpstelling. Stel voor de autofocus eerst scherp op iets dichtbij en dan op iets in de verte. Als de lens een zoomlens is, doe dit dan voor alle brandpuntsafstanden. De autofocus moet scherp en soepel zijn, zonder enige jacht.

2. Test het diafragma/diafragma – Stel de lens in op diafragmavoorkeuze en maak twee foto’s – een wijd open en een volledig gestopt naar beneden. Als een van de afbeeldingen te donker of te helder uitkomt, kan er iets mis zijn met het diafragma.

3. Controleer de IS – Als je kijkt naar een objectief met beeldstabilisatie of vibratiereductie, maak dan een paar foto’s met de IS ingeschakeld met een sluitertijd die lang genoeg is om te laten zien of de IS werkt. Als je weet hoeveel stops de IS je moet geven, test het dan dienovereenkomstig uit.

4. Bekijk de afbeeldingen op een laptop – Het hebben van een groter scherm maakt het voor u gemakkelijker om te zien of er afwijkingen zijn in de algehele dekking of eventuele vlekken die u niet kon zien tijdens uw lensglasinspectie. De beeldkwaliteit moet zijn zoals je zou verwachten bij de aankoop van een gloednieuwe lens, zelfs als de lenzen vroeger professioneel werden gefotografeerd of voor een hoge fotografieactiviteit.

 • Tips voor online aankopen

1. Controleer je bron grondig – Als u via een persoon koopt en niet via een doorgelichte winkel, zorg er dan voor dat u zoveel mogelijk onderzoek doet naar de verkoper. Als ze zich op eBay of een ander platform bevinden dat feedbackscores bevat, lees dan de feedback, niet alleen over het object, maar ook over de verkoper als individu. Zorg er ook voor dat je de negatieve feedback leest. Als er een patroon is van het verkopen van defecte uitrusting, moet je je daarvan bewust zijn.

2. Retourbeleid – Zorg ervoor dat de verkoper een solide retourbeleid biedt. Dit is moeilijk te doen op platforms zoals Craigslist en fotografieforums, maar de meeste winkels hebben er een, evenals de meeste verkopers op eBay of Amazon. Bekijk onze gids voor de beste plaatsen om gebruikte camera’s te kopen en verkopen voor sommige retailers met een solide retourbeleid.

3. Vraag het wHy – Als u van een persoon koopt, vraag hen dan waarom ze de lens verkopen. Soms kan het antwoord (of het gebrek aan antwoord) behoorlijk verhelderend zijn. Als de verkoper geen kant-en-klaar antwoord heeft dat redelijk klinkt (d.w.z. ze wisselen van platform, enz.), Wilt u misschien nog een paar gerichte vragen stellen, tenminste totdat u tevreden bent dat het niet is omdat de lens defect is.

4. Er moeten meerdere afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn – Iedereen die online verkoopt, moet meerdere afbeeldingen met een hoge resolutie hebben van het item dat ze verkopen. Vermijd verkopers die stockafbeeldingen gebruiken (d.w.z. het is niet de werkelijke lens die op de foto te koop is) of die weigeren op verzoek meer afbeeldingen aan te bieden. Dit is vooral belangrijk als u de referenties van de verkoper elders niet kunt verifiëren.

5. Zorg ervoor dat u volledige contactgegevens krijgt – Zodra u besluit om van iemand te kopen, zorg er dan voor dat u al hun contactgegevens krijgt. Dit omvat hun volledige naam en postadres. Als je dat nog niet hebt gedaan, zoek ze dan online op. Als er iets misgaat met de lens, moet je weten dat het retouradres (en de persoon zelf) echt is.

 • Moet u online of persoonlijk kopen?

Nou, dat hangt ervan af.

Het kopen van een gebruikte lens bij een van de grotere online winkels zorgt ervoor dat je lens werkt; als dit niet het geval is, zorgt het garantie- / retourbeleid meestal voor u … maar daar zitten niet de grootste besparingen.

Door persoonlijk te kopen – of het nu in een lokale winkel of bij een particulier is – kunt u de lens handmatig inspecteren en zien hoe deze met uw camera functioneert. Lokale winkels hebben een fatsoenlijk retourbeleid / terugbetalingen, maar nogmaals, bieden niet noodzakelijkerwijs de beste deals.

Kopen van een individu is de meest risicovolle optie, maar dat is over het algemeen waar de grootste besparingen zijn. Veel mensen willen gewoon van systeem veranderen of hebben ontdekt dat ze een lens niet langer gebruiken of misschien nooit veel gebruiken.

Een licht gebruikte lens kopen voor een fantastische prijs is inderdaad een heerlijk gevoel! Je hebt misschien eerder camera’s tweedehands gekocht, dus het is geweldig om vergelijkbare besparingen te hebben bij het winkelen voor gebruikte cameralenzen.

Als u op zoek bent naar de grootste besparingen, begin dan met particuliere verkopen – wees gewoon heel voorzichtig, want er zijn geen garanties bij het kopen van particulieren.

Volg alle bovenstaande tips over het veilig kopen van gebruikte cameralenzen en doe vooral je onderzoek!

Waar kan ik gebruikte cameralenzen online kopen?

Canon lens en camera body

Bron: Alexander Wang

Er zijn een aantal fantastische online locaties voor het kopen en verkopen van gebruikte lenzen. Sommige zijn bedrijven die zich uitsluitend richten op camera-uitrusting (d.w.z. KEH-camera’s, Adorama en B &H Photo).

Anderen verkopen een breed scala aan items, maar bieden nog steeds geweldige deals voor camera’s en lenzen in topconditie.

Hier zijn onze topkeuzes voor waar u dit jaar gebruikte lenzen voor uw fotografie-exploits kunt kopen (en verkopen).

1. KEH-camera’s (onze # 1 keuze)

KEH is de eerste keuze voor het kopen van gebruikte lenzen en camera’s. Ze zijn misschien wel de enige online retailer die zich volledig richt op gebruikte camera-uitrusting.

Als zodanig hebben ze een streng lensinspectieproces en een gedetailleerd beoordelingssysteem ontwikkeld. Voeg daarbij het feit dat alles wordt ondersteund door een garantie van 180 dagen en een retourbeleid van 14 dagen voor volledige terugbetaling, en je kunt echt niet fout gaan.

Opmerking: alleen verzending naar de VS

2. Foto B&H

B &H is een andere favoriet voor gebruikte camera-uitrusting. Ze hebben een grote winkelsite en hun afdeling gebruikte apparatuur heeft vaak een aantal goede deals. Al hun gebruikte lenzen zijn grondig getest en elk wordt geleverd met een garantie van 90 dagen.

3. Adorama

Adorama rondt de grote drie af op het gebied van online retailers en is een vertrouwde naam in de wereld van camera-uitrusting. Net als B &H Photo hebben ze een aanzienlijke sectie met gebruikte apparatuur en een uitstekende afdeling voor gebruikte lenzen. Hun beoordelingssysteem, hoewel niet zo gedetailleerd als dat van KEH, is niettemin heel nuttig en alles heeft een 30-dagen geld-terug-garantie.

4. eBay

Misschien wel de grootste online marktplaats ter wereld, eBay biedt zowel veiling- als “Nu kopen” -opties.  Kopen van particulieren op eBay is niet zo veilig als kopen bij vertrouwde retailers (hoewel veel van dezelfde retailers ook op eBay verkopen), maar het platform biedt automatisch een geld-terug-garantie. Er is ook een vrij gedetailleerde feedbacksectie over elke verkoper die u laat weten of er in het verleden problemen zijn geweest.

5. Craigslist

Craigslist is veruit een van de riskantere plaatsen om te winkelen voor gebruikte lenzen, Craigslist is een plek waar je een aantal absoluut fantastische deals kunt scoren. Er zijn geen waarborgen built in het platform – je moet alles met de verkoper onderhandelen – maar het is de moeite waard als je de lens kunt vinden die je zoekt. Wees voorzichtig en de bovenstaande tips – er zijn veel gewetenloze verkopers op Craigslist.

6. Amazone

De kolos van online retailers, Amazon heeft niet verrassend genoeg gebruikte lenzen beschikbaar. Selecteer de optie “koop gebruikt” of, als u op zoek bent naar iets dat dichter bij refurbished ligt, kunt u het Amazon Renewed-programma bekijken. Zorg ervoor dat u de beoordelingen van de verkoper controleert en houd er rekening mee dat Amazon niet langer PayPal aankopen accepteert.

7. WEX-fotovideo

Als u in het VK woont, is Wex Photo Video een uitstekende keuze voor gebruikte lenzen. Ze hebben een aantal fysieke winkels in het Verenigd Koninkrijk, bieden gratis levering wanneer u online koopt en geven 12 maanden garantie op alle gebruikte producten.

Opmerking: alleen postadressen in het Verenigd Koninkrijk, kanaaleilanden, eiland Man en Britse strijdkrachten

8. Camera wereld

Een andere in het Verenigd Koninkrijk gevestigde winkel, Camera World, verzendt naar Europa en het Verenigd Koninkrijk en heeft een aanzienlijke sectie met gebruikte apparatuur. Alles boven de £ 50 wordt geleverd met een garantie van 6 maanden, naast een 7-daagse niet-vragen-vragen-terug-garantie.

Notitie: Alleen vk en Europa

9. Henry’s

Een van de toonaangevende winkels voor gebruikte lenzen in Canada. Al hun gebruikte producten worden geleverd met een garantie van 90 dagen en de meeste artikelen hebben ook een terugbetaling of omruiling van 15 dagen.

Notitie: Canada alleen

9. Andere online rubrieksadvertenties

Hoewel Craigslist een van de bekendere geclassificeerde sites is, zijn er tal van anderen. Swappa, Gumtree, LetGo en Locanto hebben allemaal een aantal geweldige deals.  Als je in Australië bent, is de Australische cameramarkt klein, maar heeft een goede reputatie.

Waar kan ik oude lenzen (persoonlijk) kopen?

Cameralenzen in verschillende maten

Bron: Anna Auza

Veel van de hierboven genoemde online camerawinkels hebben ook fysieke winkels.

Deze omvatten:

 1. KEH.com
 2. Foto B&H
 3. Adorama
 4. Wex
 5. Camera Wereld
 6. Henry’s

Andere plaatsen waar u gebruikte lenzen persoonlijk kunt kopen, zijn onder meer:

 1. Craigslist
 2. Best Buy (ophalen in de winkel is vereist voor open doos / gebruikte uitrusting; Alleen VS)
 3. Uw lokale camerawinkel
 4. Facebook Marketplace (lokaal)
 5. Lokale Facebook fotografie groepen
 6. Lokale cameraclubs

Laatste woorden

Het is niet echt moeilijk om gebruikte lenzen met succes te kopen. U hoeft alleen maar grondig te zijn in uw onderzoek en uw inspectieroutine naar beneden te krijgen. Met een beetje geluk krijg je een aantal geweldige deals en je fotografie zal je er dankbaar voor zijn!

Wat zijn jouw ervaringen met het kopen van gebruikte lenzen? Ben je ooit vast komen te zitten met een blindganger? Ooit een enorme deal geland? Vertel het ons!

Keh

KEH-camera

# 1 plek om gebruikte lenzen en camera’s te kopen en te verkopen met de meest concurrerende doorverkooptarieven en deskundige hulp.

Controleer de huidige prijs