Gids voor donkere fotografie

FacebookPinterestDelen

Zoals de naam al doet vermoeden, is donkere fotografie de kunst van het maken van donkere, humeurige foto’s en het vertrouwen op donkere kleuren en tinten.

Dergelijke foto’s zijn meestal diep in de schaduw met veel van de details ongezien – als gevolg daarvan vult je geest de gaten voor je op.

Een andere term die vaak wordt gebruikt om donkere fotografie te beschrijven, is low key fotografie. Het tegenovergestelde is high key fotografie, waarbij felle kleuren en hogere belichtingsniveaus een kernelement vormen.

Het is essentieel om in gedachten te houden dat we het niet hebben over nachtfotografie – hoewel fotograferen bij weinig licht een grote rol speelt in dit genre.

In dit artikel nemen we een kijkje in het donker om te ontdekken wat donkere fotografie is en waarom het een genre is dat krachtige foto’s levert.

We geven je de beste tips om je eigen humeurige en donkere foto’s te maken zonder dat je dure uitrusting nodig hebt.

Je vindt ook een lijst met de beste donkere fotografiekunstenaars die je op Instagram kunt volgen, samen met de populairste hashtags voor donkere fotografie om te gebruiken.

Inhoudsopgave

13 tips voor donkere fotografie

1. Kies de juiste versnelling

Het mooie van donkere fotografie is dat er geen speciale uitrusting voor nodig is – wat betekent dat je nu aan de slag kunt!

Zoals bij elk fotografiegenre of -proces, zijn er echter een paar essentiële stukjes apparatuur die je nodig hebt om het goed te doen.

Voor de goede orde zal ik ook enkele van de meer geavanceerde apparatuur behandelen die nodig is voor donkere fotografie.

 • Fototoestel

Een camera met handmatige bedieningsinstellingen is het beste voor donkere fotografie.

Als je donkere fotografie probeert te maken in de automatische modus, is de kans groot dat het probeert te compenseren voor het feit dat het zo donker is.

Je camera verhoogt de belichting door de ISO te verhogen, het diafragma te verbreden en de sluitertijd te veel te vertragen. Het resultaat zijn beelden die allerlei verknoeid zijn.

Om een ramp in de automatische modus te voorkomen, gebruikt u handmatige instellingen om ISO, diafragma en sluitertijd te wijzigen.

Je camera moet ook een statiefbevestiging en een flitsschoen hebben. Een statiefbevestiging is een gat met schroefdraad in de camerabasis – gebruik het om een statief, montageplaat of tafelbladstandaard te bevestigen.

De flitsschoen zit bovenop de camera en is een kleine metalen beugel. De flitsschoen is om een flitser of flitstrigger aan de camera te bevestigen en is nodig voor donkere fotografie.

Hoewel sommige camera’s een ingebouwde flitser hebben, zijn ze vaak ondergemotoriseerd, overpowered of te directioneel – ze werpen intens licht dat lelijke schaduwen creëert.

Het laatste element dat nuttig maar niet essentieel is, is In Body Image Stabilisation (IBIS). Het is een mechanisch systeem dat het effect van camerabewegingen vermindert bij het fotograferen met lagere snelheden.

Gebruik IBIS alleen als u uit de hand fotografeert – als u een statief gebruikt, schakelt u dit uit.

Wilt u meer weten over de beste camera’s voor weinig licht? Bekijk onze gids.

 • Lens

De lens die u gebruikt voor donkere fotografie is altijd afhankelijk van de stijl van de foto’s die u wilt maken.

Als je een grote ruimte fotografeert, zoals een verlaten kamer of landschap, heb je een groothoeklens nodig, zoals een 23 mm.

Als je portretten of product- en stillevens maakt, dan is een 50-100mm lens het beste.

Ongeacht het brandpuntsbereik heb je ook een lens met een groot diafragma nodig. Het diafragma is de cirkelvormige opening die zich in een lens vormt.

Met een lens met groot diafragma kan dat gat breder worden geopend dan een lens met een kleiner diafragma. Het zorgt voor meer licht bij het maken van de foto – het creëert ook een aangenamere scherptediepte.

Afhankelijk van hoe donker dingen worden, kunt u problemen ondervinden bij het gebruik van Autofocus.

Als de lens een object niet kan zien om scherp te stellen, ervaart u een scherpsteljacht waarbij de lens probeert en probeert, maar niet scherpstelt. Om dit te ondervangen, schakelt u de lens of camera over op handmatige scherpstelling en draait u de ring op de lens om scherp te stellen.

Driepoot

Met een statief kunt u uw camera in een vaste positie plaatsen om uw foto samen te stellen.

Het extra voordeel van een statief is dat je veel langere sluitertijden kunt gebruiken – we zullen zo meteen ontdekken waarom. Een lage snelheid betekent dat de camera meer geneigd is om beweging op te pikken of op te nemen.

Met een statief neemt de kans op schudden aanzienlijk af.

Struikel alleen niet over je statief in het donker!

 • Flits

Een goede (afneembare) cameraflitser is het eerste stuk geavanceerde kit dat nodig is voor donkere fotografie.

Een enkele flitser of speedlight helpt u volledige controle te krijgen over gerichte verlichting. Met een flitser voeg je een zachte hoeveelheid gecontroleerd licht toe om gelaatstrekken, producten en achtergrondelementen te benadrukken.

Je bevestigt de flitser aan de camera via de flitsschoen die helemaal bovenaan zit. De flitsschoen is een kleine metalen beugel met miniatuurconnectoren om gegevens over te dragen tussen de camera en de flitser.

 • Flash-trigger

Een flitstrigger is een communicatieapparaat waarmee u off-camera flitstechnieken kunt gebruiken.

Je bevestigt de flitstrigger aan de flitsschoen en plaatst je flitser vervolgens ergens anders in de kamer. Wanneer u op de sluiterknop drukt en een foto maakt, wordt de flitser tegelijkertijd geactiveerd.

Het voordeel van het gebruik van off-camera flitser is dat je creatiever kunt zijn waar je de flitser positioneert om drama aan je compositie toe te voegen.

Het andere voordeel van het gebruik van een flitstrigger is dat deze meerdere flitsers bestuurt. Op die manier plaats je meer dan één flitser in de kamer en zullen alle flitsers in koor vuren.

 • Soft Box

Een verlichting softbox is een briljant stuk kit voor donkere fotografie.

Een softbox is een vorm van verlichtingsmodifier die het licht verzacht dat wordt uitgezonden door een flitser of speedlight.

De meeste softboxen zijn er in een vierkante of achthoekige vorm. Ze hebben dik zwart materiaal aan alle kanten behalve de voorkant waar een ondoorzichtig wit materiaal de opening bedekt.

Je zit de flitser in de softbox met het zakelijke uiteinde gericht op het witte materiaal.

Wanneer de flitser brandt, raakt het licht het materiaal. Het wordt dan gedissipeerd en verzacht – het licht wordt aangepast.

Softboxen zijn er in verschillende maten en passen op een lichtstandaard, zodat u de hoogte, hoek en positie van uw off-camera flitser kunt aanpassen.

Ze worden vaak verkocht als onderdeel van softbox-verlichtingskits, zoals deze.

2. Selecteer de beste camera-instellingen

Zoals gezegd werkt donkere fotografie het beste wanneer je de handmatige instellingen onder de knie kunt krijgen om het algehele licht te regelen.

De drie pijlers van de instellingen van een camera zijn ISO, Diafragma en Sluitertijd. Deze drie elementen vormen de zogenaamde Exposure Triangle.

Het beheersen van de belichtingsdriehoek is een zekere manier om donkere fotografie onder de knie te krijgen. Laten we ze allemaal bekijken en vergeet niet om de belichtingscompensatieknop te gebruiken als uw camera er een heeft.

 • .ISO

ISO regelt de gevoeligheid van de sensor in hoe deze het binnenkomende licht leest.

Een te lage ISO en de beelden zijn te donker. Een te hoge ISO en je loopt het risico dat je beelden onbruikbaar worden door een vertekening die ruis heet.

Voor donkere fotografie raad ik aan om te beginnen met een ISO van rond de 800.

Vermijd een hoge ISO als je wilt dat de huid er glad en natuurlijk uitziet, vooral bij het fotograferen van portretfotografie.

 • Sluitertijd

Sluitertijd bepaalt hoe snel de sluiter van de camera over de beeldsensor beweegt.

Terwijl het beweegt, belicht het binnenkomende licht de beeldsensor – het gebruikt dit licht om de details van uw afbeelding vast te leggen. Omdat de meeste donkere fotoonderwerpen nog steeds zijn, is het het beste om een lage snelheid te gebruiken om de sensor voldoende tijd te geven om het binnenkomende licht te lezen.

Als u geen statief gebruikt, verlaagt u de sluitertijd tot ongeveer 1/15 seconde voordat bewegingsonscherpte duidelijk is.

Als u een statief gebruikt, gebruikt u een zo lage snelheid als u wilt. Een goed startpunt voor low-key fotografie is 1/60 van een seconde.

Ongeacht het gebruik van een flitser, begin daar en ga langzamer terwijl u constant de resultaten controleert.

 • Opening

Het diafragma is een kenmerk van de lens en wordt bediend via de camera of direct op de lens.

Hoe groter het diafragma, hoe breder de opening op het lensmembraan. En hoe kleiner de f-stop op de lens.

Hoe smaller het diafragma, hoe smaller de opening en hoe groter de f-stop.

Bij donkere fotografie geldt: hoe groter het diafragma, hoe beter. Het dient twee doelen, omdat het het meeste licht door de lens laat gaan en een smal brandpuntsvlak creëert – het scherpstelgebied.

Bij low-key fotografie ontstaat een smal brandpuntsvlak in een kleinere hoeveelheid van het onderwerp in focus terwijl de rest van het beeld in een waas valt. Als u een portret of product maakt, zorgt een groot diafragma ervoor dat het voorste deel van het onderwerp scherp wordt en verdwijnt de rest in de wazige zwartheid.

 • RAW-indeling

De laatste instelling (geen onderdeel van de belichtingsdriehoek) is om uw bestandstype te wijzigen in RAW.

RAW-fotobestanden zijn veel groter dan een JPEG omdat een RAW-bestand ALLE informatie bevat die door de sensor is vastgelegd.

Fotografen die JPEG gebruiken, leggen alleen de oppervlaktelaag met informatie vast.

Een RAW-bestand is veel eenvoudiger te beheren in nabewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom.

Het mooie van RAW-bestanden is dat fotografen details kunnen herstellen die verborgen zijn in donkere schaduwen en een veel betere kans hebben om het algehele uiterlijk van uw low-key foto’s te beheersen.

3. Gebruik een enkele lichtbron

Donkere fotografie draait om diepe schaduwen en low-key belichting om minimaal licht op een onderwerp te werpen.

Een fotograaf die met één lichtbron werkt, zoals een flitser buiten de camera, heeft meer controle over de duisternis van de scène.

Om diepte te creëren en bij te dragen aan de aantrekkingskracht van de foto’s, gebruik je een enkele lichtbron om de aandacht te vestigen op specifieke elementen in de compositie.

In een donker portret wil je het gezicht verbergen in diepe schaduwen. Onze inherente kennis van de structuur van een menselijk gezicht stelt ons in staat om de onzichtbare stukken mentaal in te vullen.

Bij een zachte hoeveelheid licht hebben de lippen, neus, wangen en wenkbrauwen highlights. Bovendien verschijnt er een lichte gloed in elk oog met de juiste positie – of misschien slechts één als u kiest voor zijverlichting.

Een enkel licht verlicht een onderwerp of achtergrond om context aan uw compositie toe te voegen.

4. Gebruik meerdere lichtbronnen

Als je eenmaal een meester bent geworden in het gebruik van een enkele lichtbron in donkere fotografie, is het tijd om je spel te verbeteren.

Met behulp van een flitstrigger die op de flitsschoen is gemonteerd, bedient de fotograaf meer dan één flitser of stroboscoop tegelijkertijd. Bovendien stelt de trigger de fotograaf in staat om de instellingen van elke afzonderlijke flitser aan te passen.

Je werpt een zacht licht op je voorgrondonderwerp met een of meer lichtbronnen terwijl je ook een interessant achtergrondelement belicht. Daarmee neem je je kijker mee op een reis door je fotografie.

Het oog van de kijker wordt van het voorste element naar het verlichte achtergrondelement getrokken en weer terug. Het creëert een zeer dynamische en boeiende foto.

Als u geen toegang hebt tot meerdere flitsers, kunt u dit nog steeds laten werken. U kunt een eenvoudige zaklamp of klein LED-licht gebruiken om zacht licht op de achtergrond te werpen.

Vervolgens werpt je flitser licht op je voorgrondonderwerp.

5. Houd de kamer donker

De eenvoudigste manier om een ruimte in te richten voor donkere fotografie is door de kamer donker te houden. Hoewel het een no-brainer lijkt, zou je verbaasd zijn hoeveel licht er in een donkere kamer bestaat. U zult ongewenste hoogtepunten later in een afbeelding opmerken.

De eenvoudigste manier om het bestaande licht in een kamer te beheren, is door te kiezen voor een klein licht met zo min mogelijk natuurlijk licht. Kies voor een ruimte waar jaloezieën of gordijnen het licht van ramen blokkeren.

Als je problemen hebt om volledige duisternis te krijgen, overweeg dan om een deken over het raam te hangen of wacht tot het buiten donker is.

Met een donkere kamer heeft de fotograaf de perfecte omgeving om donkere beelden te maken zoals portretten, producten en lifestyle.

Bovendien kun je in een donkere kamer geleidelijk je licht opbouwen met een enkele of meerdere lichtbronnen.

6. Gebruik natuurlijk licht

Als je moeite hebt om een kamer donker te krijgen of als het licht dat door een raam binnenkomt te groot is, gebruik het dan in je voordeel. In plaats van het licht te bestrijden, gebruik het voor je donkere fotografiecompositie.

Op voorwaarde dat het geen direct zonlicht is, is natuurlijk licht zacht en kan het de benodigde hoogtepunten toevoegen aan een donkere foto.

Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het raam en de stand van de zon. Als je grote ramen hebt, overweeg dan om de gordijnen over de meeste van hen te tekenen en laat slechts een sprankje licht door.

U kunt het licht ook verder filteren door een effen wit of donker laken over het raam te hangen. Afhankelijk van de kleur en dikte van het vel, krijgt u een reeks gefilterde lichteffecten.

In sommige gevallen gebruiken mensen kant gedrapeerd over een raam in portretfotografie.

7. Creëer een donker silhouet

Een visueel verbluffende toepassing van donkere fotografie is het creëren van opvallende silhouetten van mensen. Een donkere binnen- of buitenruimte is de perfecte setting om iemand in een unieke pose te belichten.

Om dit te bereiken, heb je een lichtbron nodig om achter het onderwerp te zitten.

Als u binnen bent, kunt u een flitser of LED op een standaard plaatsen – zorg ervoor dat deze direct achter de persoon zit en niets ervan op de foto te zien is.

Voor deze stijl van low-key fotografie ondersteunt een donkere achtergrond met een donker silhouet het gebruik van randverlichting. Een delicate gloed die het hele lichaam van je onderwerp schetst, bepaalt het silhouet.

Een andere benadering is om een open raam te hebben met zacht licht dat naar binnen valt – je kunt dit ’s nachts doen als je straatlantaarns in de buurt hebt die licht in de kamer laten.

Zet je onderwerp voor het raam om hun silhouet in detail vast te leggen. Het raamlicht verlicht ook enkele elementen in de kamer, dus houd rekening met de plaatsing van rekwisieten.

8. Maak een stemmige achtergrond

Het gebruik van een puur zwarte achtergrond past bij low-key fotografiestijlen zoals productfoto’s en portretten. In andere situaties kan het creëren van een humeurige achtergrond uw afbeeldingen echter verheffen.

Gezien de low-key fotografiebenadering werken texturen en items die werken met contrasterend licht het beste. De schaduwen die door verschillende achtergrondelementen worden geworpen, kunnen bijdragen aan uw algehele kunstfoto.

Als je bijvoorbeeld een nachtelijk portret maakt in een bos, laat je onderwerp dan met de rug naar een boom staan. Op voorwaarde dat de boom de scène niet domineert, voegt de textuur van de schors of dennennaalden een verhaal toe aan uw portretfoto.

Een andere unieke aanpak is het gebruik van een waterlichaam. Mits je de verlichting goed krijgt; het water zal zwart lijken.

Zet je onderwerp in een dampend bad van water – het water ziet er zwart uit als inkt en contrasteert met de zachte stijgende stoom en huid.

Voor een meer eenvoudige aanpak, overweeg dan om thuis een getextureerde achtergrond te gebruiken, zoals een harig tapijt, golfplaten of een andere functiemuur.

Hier is een artikel over het maken van doe-het-zelf achtergronden.

9. Maak Dark Food Fotografie

Met donker eten bedoel ik niet een fotograaf die foto’s maakt van Oreo’s en verbrande toast!

Voedselfotografie is het moderne equivalent geworden van stillevens voor kunstfoto’s. En, net als bij donkere fotografie in stillevens, style je je eten om het meeste uit low-key verlichting te halen.

Dark food fotografie heeft een zeer humeurige, fine-art aantrekkingskracht die een goed geplaatst bord eten vaak op een schilderij doet lijken.

“Mijn koken is geen kunstwerk, maar met low-key verlichting kan het doorgaan als wenselijk, zo niet eetbaar.” – Ik.

Donkere voedselfotografie vereist een donkere en humeurige achtergrond of een werkoppervlak met een gedempte toon. Een goed voorbeeld is een top-down shot van een verguld winters genot als een stoofpot.

Serveer het eten in een zwarte gietijzeren schaal en zet dat op een houten tafel of hakblok. Lagen werken goed met elke voedselfotografie, dus overweeg om een donker servet onder een hoek over het oppervlak te hebben.

Dezelfde aanpak werkt ook voor productfotografie.

10. Vertel je donkere en humeurige verhaal

Hoewel productfoto’s en eenvoudige portretten een uitstekend onderwerp zijn voor donkere fotografie, kunt u overwegen de compositie te verhogen met enkele verhaalelementen.

Het bouwen van een compositie kost tijd en oefening, net als de noodzaak om verschillende elementen binnen de scène te belichten. Met een beetje voorbedachtheid kun je een interessante compositie bouwen om een donker verhaal te vertellen.

Donkere fotografie voegt mysterie en sfeer toe aan foto’s – dus waarom zou je daar niet op inspelen?

In plaats van portretfoto’s te maken in een kamer, neem je je onderwerp mee naar buiten en zet je ze onder een straatlantaarn op een mistige nacht. Ineens is een simpele donkere portretfoto een intrigerend gothicverhaal geworden.

Het zorgt ervoor dat de kijker van de foto zich afvraagt wat er aan de hand is. Waarom is dat meisje helemaal alleen in het donker? Op wie wacht ze?

11. Neem het mee naar buiten!

Zoals gezegd is nachtelijke donkere fotografie een belangrijk element van dit genre, omdat er geen betere plaats of tijd is dan ’s nachts buiten.

Een donker bos, schommelset in de achtertuin of verlaten strand zorgen voor geweldige low-key fotografie-instellingen.

Bovendien draagt hun locatie alleen al bij aan het uiterst belangrijke compositorische verhaal dat we eerder noemden – wat is hier aan de hand?

En hoewel het gebruik van lichtbronnen zoals off-camera flitser ideaal is voor binnenshuis, vergeet dan niet om ze buiten te gebruiken. U kunt ook vertrouwen op het licht van de maan, straatlantaarns of zelfs alleen op sterlicht vertrouwen.

Door je low-key fotografie mee naar buiten te nemen, krijg je onbeperkte opties om fascinerende composities te maken.

Zelfs buitenproductfotografie ’s nachts levert verbluffende resultaten op – stel je voor dat je product zachtjes verlicht in een bed van dennennaalden op de bosbodem.

Wees op zoek naar verbazingwekkende donkere fotografie landschapslocaties terwijl je bezig bent.

12. Ga Spooky

Een leuke benadering van donkere fotografie is om griezelig te gaan!

Zoals elke fan van Hollywood-horror je zal vertellen, spelen de beste spookachtige films zich ’s nachts of in het donker af. Duisternis speelt op onze angsten terwijl het onbekende onze verbeelding in een spin stuurt.

Met dat in gedachten moet een fotograaf low-key fotoscènes bouwen die spookachtig zijn of spelen op de donkere kant van de verbeelding. Een schimmige figuur die op een eenzame figuur kruipt, voegt een gevoel van drama en angst toe.

Als je toegewijd bent aan alles wat met horror te maken heeft, gebruik Halloween dan als het perfecte moment om ingetogen foto’s te maken van een clown in een bos of een verlaten fabriek.

Gebruik de verlichtingstechnieken die hier worden behandeld en overweeg zelfs om rook of een ander element toe te voegen om de gruwelijke foto’s te voltooien. Op die manier heb je een adembenemend beeld van iemands ergste nachtmerrie.

13. Bewerk om low-key foto’s te verbeteren

Zoals gezegd, door je donkere fotografie fine art of portretten foto’s in RAW-formaat vast te leggen, heb je meer opties in postproductiebewerkingssoftware.

Met RAW-foto’s heb je meer vrijheid om het uiterlijk en de belichting van het eindproduct te veranderen. Je neemt een stuk lifestylefotografie en maakt er met montage een kunstwerk van.

Dit bereik je ook met portretfotografie, waarbij je de details, de diepte van schaduwen en het niveau van hooglichten regelt om een stemmige foto te maken.

Als je het belichtingsniveau niet helemaal goed hebt gekregen bij het maken van de foto, met software zoals Adobe Lightroom, pas je het aan door de schaduwen te vergroten, afbeeldingen donkerder te maken en hooglichten terug te duwen.

Er zijn geen grenzen aan wat je kunt doen met een donkere foto tijdens het bewerken – het hangt allemaal af van de look waar je voor gaat. De mensen die je fotografie bekijken, zijn de rechter.

7 donkere fotografiekunstenaars om te volgen in 2023

Hier is een lijst van 7 getalenteerde kunstenaars en fotografen die verbluffend low key werk produceren onder dekking van de nacht.

 • Amy Haselhurst @brokensundowns
 • Chris Hieronimus @chrishieronimus
 • Mikael Aldo @mikaelaldo
 • Kyle Thompson @kylejthompson
 • Kavan Cardoza @kavanthekid
 • Laura Makabresku @lauramakabresku
 • Gabriel Isak @gabriel_isak

15 hashtags voor donkere fotografie

Wil je je low key fotografie op Instagram laten zien? Hier zijn de meest populaire hashtags om te gebruiken bij het taggen van je donkere fotografie.

 • #darkphoto
 • #darkphotography
 • #darkphotographypeople
 • #darkphotographystyle
 • #darkphotographyproject
 • #darkphotoshoot
 • #darkphotoart
 • #darkphotolovers
 • #darkness
 • #darkart
 • #darkaesthetic
 • #darkmood
 • #moody
 • #creepy
 • #darkpicturesphotography

Zie onze gids met de beste hashtags voor fotografen voor meer ideeën.

Laatste woorden

Hoewel fotografie het nastreven van licht is, laat het donker je niet afschrikken. Donkere fotografie is een leuk en opwindend genre dat iedereen dag en nacht kan aanpakken – meestal ’s nachts.

Veel fotografen leggen hun spullen ’s nachts weg, maar de realiteit is dat je het gebrek aan licht optimaal moet benutten.

Met het juiste onderwerp, achtergrond en apparatuur zet je eenvoudige portretfoto’s om in stemmige en intrigerende representaties van een onderwerp.

Wat vind je van donkere fotografie en het gebruik van low-key technieken? Heb je geëxperimenteerd met dit genre om humeurige foto’s te maken? Heb je een donkere fotografiecollectie die een horrorverhaal of twee vertelt?

Deel je gedachten en vragen in de commentaarsectie en word onderdeel van het gesprek. Veel schietplezier.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer