Dan Zafra

FacebookPinterestDelen

Hallo allemaal! Mijn naam is Dan Zafra, ik ben een astrofotograaf uit Spanje gevestigd in Pennsylvania, in de Verenigde Staten. Mijn passie voor fotografie begon vele jaren geleden toen ik begon met reizen en ik voelde de drang om al die momenten vast te leggen die voor mij betekenisvol waren.

In het begin concentreerde ik me vooral op het fotograferen van landschappen, maar toen ik begon met het fotograferen van de Melkweg, het noorderlicht en andere nachtelijke hemelbeelden, raakte ik volledig verslaafd aan astrofotografie.

Het is heel moeilijk om de ervaring van het alleen zijn met het universum onder een donkere sterrenhemel onder woorden te brengen; Ik ben altijd gebiologeerd door de schoonheid van de sterren, de planeten en de nevels, evenals andere verbazingwekkende fenomenen zoals de Aurora Borealis.

Technisch gezien is astrofotografie iets uitdagender dan andere genres; je hebt camera’s nodig met grotere sensoren en pixels om de signaal-ruisverhouding te verhogen en snelle lenzen om zoveel mogelijk licht vast te leggen. Bovendien zijn er andere fundamentele hulpmiddelen zoals equatoriale mounts om de beweging van de sterren te volgen en lange belichtingen te maken.

Tegenwoordig is dit de uitrusting die ik momenteel gebruik om de nachtelijke hemel vast te leggen.

Camera

Sony A7R Mark IV – Dit is mijn hoofdcamera en biedt een Full-Frame sensor met een uitstekend dynamisch bereik, een belangrijk element om details in de schaduwen vast te leggen. Het heeft ook een zeer hoog aantal megapixels – de meeste astrofotografen geven de voorkeur aan Full-Frame met camera’s met een lage megapixel, maar in mijn geval snijd ik mijn afbeeldingen bij en print ik mijn afbeeldingen, dus ik heb bestanden met hoge resolutie nodig.

Het goede aan deze camera is dat deze is geoptimaliseerd om opnamen van de beste kwaliteit te bieden bij weinig licht en bij hoge ISO’s, dus de ISO is niet zo duidelijk als bij een camera met 61 megapixels.

Sony A7 II – Dit is mijn tweede camera. Het is ook een spiegelloze camera met een Full-Frame sensor en een lager aantal megapixels: 24,3 MP. Ik gebruik deze camera vooral voor het fotograferen van time-lapse van de nachtelijke hemel zoals de Melkweg en het noorderlicht.  De prestaties bij weinig licht zijn niet zo goed als in nieuwere modellen zoals de Sony A7III, maar het is nog steeds goed genoeg voor zijn doel.

Lenzen

Sony 20mm f/1.8 G – Dit is mijn absolute favoriete lens voor astrofotografie. Ik geef meestal de voorkeur aan het fotograferen van astronomische objecten met delen van het landschap, en voor dat doel is dit naar mijn mening de perfecte lens. Het is superlicht en snel, en je kunt het gebruiken voor veel verschillende opnamen zoals foto’s, time-lapse, video, enz.

Sony 16-35 GM f/2.8 – Dit is een veelzijdige, lichte en zeer snelle lens. Het is ook perfect voor nachtfotografie. Ik geef de voorkeur aan dit model boven andere populaire Ultra Wide-Angle lenzen zoals de Sony 12-24 f/2.8 of de Sigma 14-24 f/2.8. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze.

Rokinon 14mm f/2.8 – Deze Rokinon (Samyang in Europa) lens is een van de beste lenzen voor iedereen die begint met wide-field astrofotografie. Dit objectief is niet perfect, het heeft wat vervorming, lichtafval en chromatische aberraties. De algemene kwaliteit-prijs is echter uitstekend.

Sony 24-105mm f/4 – Dit is een van Sony’s beste allround lenzen. Het is niet zo snel als andere modellen, maar het is super veelzijdig en je kunt geweldige foto’s maken als je het samen met een stertracker in je kit gebruikt.

Sony 50mm f/1.8 – Dit is mijn lichtste lens en een geweldige optie voor het fotograferen van details van de nachtelijke hemel en aanzienlijke delen van de nachtelijke hemel zoals de Orion constellatie.

Rokinon 135mm f/2 – Dit is een van de meest populaire korte telelenzen voor astrofotografie. Het is een uitstekende en zeer snelle lens, en hoewel het gezichtsveld erg smal is, kun je verschillende afbeeldingen combineren om een groot panorama van de nachtelijke hemel te creëren.

Sony 100-400mm f/4.5-6.3 – Dit is mijn hoofdlens voor diepe astrofotografie (soms gecombineerd met de Sony FE 1.4 X Teleconverter). Ik gebruik het om verre objecten zoals de Andromedanevel en andere nevels te fotograferen.

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 – Dit is een zwaardere en omvangrijkere lens, maar het is geweldig voor bepaalde astronomische objecten en andere elementen zoals de maan.

Sony FE 1.4 X Teleconverter – Ik gebruik deze teleconverter wanneer ik het bereik voor het fotograferen van verschillende astro-objecten moet vergroten.

Statieven

Wat statieven betreft, gebruik ik ultralichte koolstofvezelstatieven die compact en stevig zijn, omdat ik meestal reis om mijn astrofoto’s in de donkerst mogelijke lucht te maken. Dit zijn de twee belangrijkste statieven die ik gebruik voor het fotograferen van foto’s en time-lapse: SUNWAYFOTO T1C40T en de Sirui 1204-X.

Ik koppel deze statieven met de volgende balkoppen: SUNWAYFOTO EB-36 reisstatief balkop en Sirui K-10 X Balhoofd.

Filters

Lucroit Nachtfilter – Ik gebruik dit nachtfilter gemaakt door Lucroit om lichtvervuiling in mijn afbeeldingen te verminderen.

Star-Tracker |

Skywatcher Star Adventurer Pro – Dit is een essentieel stuk uitrusting in de tas van elke astrofotograaf. Met behulp van deze equatoriale mount kunt u de beweging van de sterren volgen met langere belichtingen van de nachtelijke hemel met meer kwaliteit en minder digitale ruis. Ik gebruik dit in de meeste van mijn afbeeldingen en het is een must voor elk type deep-sky astro.

Andere stukken uitrusting

Mini Maglite -Ik gebruik deze zaklamp om elementen te verlichten en wanneer ik mezelf in de scène wil opnemen.

Batterijen – Ik gebruik altijd drie officiële Sony-batterijen voor elke camera. Ik heb in de loop der jaren verschillende kloonbatterijen gebruikt en hoewel ze goedkoper zijn, is hun levensduur veel korter en sterft ze snel na een paar maanden.

Geheugenkaarten – Ik gebruik de Sony stoere SD-kaarten modellen omdat ze zijn zeer snel en betrouwbaar.

En dat is alles! Ik gebruik een aantal andere uitrustingsstukken zoals fotografiehandschoenen, een laser om de polaire uitlijning te doen wanneer ik mijn star-tracker opzet, een lenswarmer om condensatie te voorkomen en enkele kleine dingen die handig zijn bij het maken van dit soort afbeeldingen.

Ik hoop dat je dit nuttig vond en als je vragen hebt over astrofotografie of over de uitrusting die ik gebruik, aarzel dan niet om 😉

capturetheatlas.com | @Capturetheatlas

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer