Hoe te fotograferen in de winter (fotografietips voor sneeuwlandschappen)

Veel fotografen pakken hun camera-uitrusting in als de winter aanbreekt.

Misschien doet hun sombere winterstemming hen geloven dat het verdwijnen van de zon hun creatieve bezigheden beperkt!

Maar dit kan niet verder van de waarheid zijn! Met de juiste ideeën voor winterfotografie kan iedereen de sneeuw in gaan en fantastische winterfoto’s maken.

Onze gids voor winterfotografie is de nummer één bron voor alles wat u moet weten over het optimaal benutten van het koude weer – ongeacht de uitdagingen.

Je vraagt je waarschijnlijk af: “Hoe maak je foto’s in de winter?”

We zullen dat beantwoorden met de beste winterfotografietips voor ongelooflijke foto’s, inclusief de beste apparatuur, camera-instellingen en hoe je verschillende stijlen foto’s kunt maken.

We gooien er zelfs de populairste winterfoto’s hashtags en inspirerende citaten in om je winterportretten op sociale media een boost te geven.

Dus laten we in de tips duiken!

Inhoudsopgave

19 coole tips voor geweldige winterfoto’s

1. Kies de juiste apparatuur

sarah_medway_kit

Fotografie-uitrusting van buitenfotograaf Sarah Medway.

Winterfotografie biedt een jaarlijkse mogelijkheid om met je camera naar buiten te gaan en de wereld op een nieuwe manier te zien.

Foto’s maken in de winter is zelfs voor de meest ervaren fotografen een uitdaging. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je de juiste winterfotografie-uitrusting voor het seizoen hebt.

Laten we eens nader bekijken wat er nodig is voor winterfotografie.

 • Fototoestel

Camera’s hebben allemaal een aanbevolen minimale en maximale bedrijfstemperatuur. Als het te koud is, loopt de camera mogelijk vast en reageert deze niet op uw bedieningselementen.

Gelukkig kunnen sommige camera’s extreme kou aan en zijn ze ook weerbestendig tegen bevriezing en regen. Zo niet, overweeg dan om een regenhoes of ‘stormjas’ op te halen.

Oudere DSLR-camera’s zijn niet zo goed in het omgaan met de kou – dat roept de vraag op hoe koud te koud is voor een DSLR? De Canon EOS 5D Mark IV heeft een bedrijfstemperatuurbereik van 32 – 104F – de meeste camera’s werken in een vergelijkbaar bereik.

Koud weer kan van invloed zijn op het LCD- of EVF-scherm (elektronische zoeker) van de camera, waardoor deze traag of leeg wordt. Het is geen permanent probleem en zal zichzelf oplossen zodra de camera opwarmt, maar pas op voor condensatieproblemen bij het verplaatsen van koud naar warm.

Raadpleeg bij winterfotografie de handleiding of website van de camera voor de bedrijfstemperatuur om er zeker van te zijn dat deze bestand is tegen de kou.

Je hebt ook een camera nodig met handmatige bediening van sluitertijd, diafragma en ISO om overbelichte beelden te voorkomen.

 • Lens

Lenzen zullen het prima doen, zo niet beter dan een camera, bij koude temperaturen – de meeste nieuwe lenzen zijn voorzien van weerbestendige afdichting.

Als u met een zoom fotografeert, let dan op de opening tussen de lensvaten om ervoor te zorgen dat deze niet bevriest en voorkomt dat u de lens verlengt.

Houd ook de zonnekap aan om te voorkomen dat sneeuw, ijzel en regen op het frontlenselement vallen.

Het grootste lensprobleem bij koud weer is dat de elektronisch geregelde scherpstelmotoren vertragen. Het kan ertoe leiden dat uw autofocusprestaties niet meer reageren of achterblijven.

De eenvoudigste manier om dit te overwinnen is door handmatige bediening te gebruiken om een scherpe focus op een onderwerp in te stellen.

 • Filters

Neutral Density-filters helpen de overmatige verblinding te verminderen die wordt veroorzaakt door licht dat weerkaatst op de sneeuw en het ijs in de winterfotoy.

Als u lange belichtingen maakt in een winterlandschap, is een ND-, variabele ND- of graduele ND-filter ideaal voor het regelen van uw belichting.

 • Driepoot

Oefen met het openen en instellen van je statief met handschoenen, want het kan moeilijk zijn om voor het eerst een statief op te zetten in vriesomstandigheden.

Hoogwaardige statieven die geschikt zijn voor extreem weer zijn voorzien van vergrendelingssystemen die niet bevriezen en gemakkelijk te beheren zijn.

Zorg er ook voor dat uw montageplaat verbinding maakt met uw camera voordat u naar buiten gaat – anders onmogelijk met koude, gevoelloze vingers.

Het is ook de moeite waard om een lichtgewicht reisstatief (zoals deze) te overwegen, omdat je niet wilt worden belast wanneer je door diepe sneeuw sjokt.

 • Batterijen & Geheugenkaarten

Een van de belangrijkste problemen met winterfotografie is dat camerabatterijen te koud worden.

Batterijen werken het beste als ze warm zijn, en als ze te koud worden, loopt de levensduur van de batterij snel leeg – een vers opgeladen batterij kan de helft van zijn lading laten vallen.

Neem voldoende reservebatterijen mee om te voorkomen dat uw fotografiereis vroegtijdig eindigt.

Houd ook de batterijen warm en zoveel mogelijk geïsoleerd van de kou. Bewaar ze in je jas en dicht bij je lichaamswarmte of bewaar ze in een zakje met een of twee handwarmers.

De beste geheugenkaarten werken bij extreme temperaturen tussen de -13 en 185F, maar het kan geen kwaad om ze warm te houden met de batterijen.

2. Bedien de belichtingsinstellingen

Een veelgestelde vraag die ik krijg is: “welke instelling moet ik gebruiken voor sneeuwfotografie?”. Het antwoord daarop hangt af van wat je van plan bent te schieten.

Weten wat je van plan bent te fotograferen is de eerste stap naar de beste camera-instellingen. Het instellen van sluitertijd, diafragma en ISO resulteert in een correct belicht beeld en je onderwerp scherp.

Zelfs op bewolkte dagen reflecteren sneeuw en ijs veel extra licht. Als gevolg hiervan loopt u het risico uw foto’s te overbelichten – te helder met details die verloren gaan in de helderheid.

Compenseer de extra helderheid met instellingen – begin met ISO op het laagste niveau. Als uw camera instellingen voor belichtingscompensatie heeft, gebruikt u deze om de belichtingswaarde te verlagen.

Als je bewegende onderwerpen fotografeert, legt een snellere sluitertijd de actie in detail vast en is uitstekend geschikt voor heldere omstandigheden.

Een groot lensatuur laat te veel licht binnen – overweeg een smaller diafragma te gebruiken om het te beperken. Als u een landschap fotografeert, gebruikt u f/16 of f/22, zodat uw scène scherp en correct belicht is.

3. Leg winterfotografieportretten vast

De winter is een geweldige tijd om portretten te maken en je te ontwikkelen als portretfotograaf – vooral degenen die populair zijn op Instagram.

Het maken van winterfotografieportretten in een besneeuwde omgeving verhoogt je foto’s, omdat in veel landen het zien van sneeuw een zeldzaamheid is.

Omdat de winterse taferelen besneeuwd en wit zijn, ‘knallen’ huid- en haarkleuren door een hoger contrast. Haal het meeste uit een besneeuwd veld of een besneeuwde boom als achtergrondelement.

Winterjassen met een (nep)bontkraag of capuchon zijn vooral aantrekkelijk omdat ze het gezicht zacht omlijsten. Wollen sjaals zijn ook nuttig bij het inlijsten van het gezicht en het richten van het oog van de kijker op uw onderwerp.

En als er sneeuw valt, heb je een winnende combinatie omdat het magie toevoegt aan je winterportret.

Zie ons artikel over sneeuwfotografietips voor wat meer foto-ideeën.

4. Fotokoppels en gezinnen

De winter hoeft niet allemaal somberheid en lange koude dagen te zijn. Haal het meeste uit het weer om naar buiten te gaan en doe wat fotoshoots van koppels en gezinnen.

Zachte witte achtergronden, vallende sneeuw en met sneeuw beladen bomen zorgen voor de perfecte achtergrond voor leuke en speelse portretten van koppels.

Of, als je geweldige foto’s van het gezin wilt maken, laat ze dan in de sneeuw spelen – zelfs een sneeuwballengevecht creëert een dynamische familieportretsessie.

Winterportretten werken het beste wanneer uw onderwerpen met elkaar communiceren – statische poses kunnen de kijker het gevoel geven dat … goed… een beetje koud!

5. Verstop je niet in de mist

Koude omstandigheden resulteren vaak in lage en dichte mist die de grond bedekt of zelfs het hele landschap verduistert.

Dikke mist is dramatisch en heeft veel mysterie wanneer het aan een compositie wordt toegevoegd. Overweeg om mistige omstandigheden als achtergrond te gebruiken met een eenzame persoon die ervoor staat.

U kunt ook proberen mensen en objecten te fotograferen die verdwijnen in of tevoorschijn komen uit dikke mist.

Vergeet niet om voorzichtig te zijn met het overbelichten van je foto’s, omdat mist veel licht reflecteert.

6. Zoek naar wilde dieren in de winter

De winter is een uitstekende tijd voor natuurfotografen; je hebt de mogelijkheid om unieke dieren in het wild vast te leggen in hun natuurlijke habitat.

Met de juiste belichtingscompensatie-instellingen en een telelens kunt u prachtige foto’s maken van dieren in het wild bij extreem weer.

Bovendien zien winterbeelden van dieren in het wild er het beste uit wanneer het dier wordt ingelijst op een witte besneeuwde voorgrond, achtergrond en zelfs bestrooid met vallende sneeuw.

Het contrast tussen de zachtheid van de besneeuwde landschappen en de vacht of kleuren van het dier zal de aandacht trekken.

7. Maak macrofoto’s van sneeuwvlokken en bubbels

Macrofotografen moeten zich verheugen in de wintermaanden, omdat ze tijd kunnen besteden aan het vastleggen van sneeuwvlokken. Hun kleine en unieke patronen kunnen alleen worden getoond door middel van macrofotografie.

Een populair macroproject voor winterweer is het fotograferen van bevroren zeepbellen. Blaas de bellenmix van kinderen zachtjes op een zacht bed van sneeuw – de koude temperaturen zullen de bellen bevriezen.

Kom lekker dichtbij om de bubbels en hun fascinerende oppervlaktepatronen te fotograferen.

Houd rekening met je belichting, want je gebruikt een groot diafragma om de achtergrond te vervagen – mogelijk moet je compenseren met een snellere sluitertijd en een lagere ISO.

8. Kerstfotografie instellen

Als je van een witte kerst houdt, is de winter het perfecte moment om creatief te worden door een kerstthema te combineren met winterelementen.

Een eenvoudig idee is het opzetten van kaarsen en kerstversiering in een heuvel van sneeuw voor dromerige scènes op een foto.

Of, als u of uw buren met Kerstmis gazonornamenten installeren, maak dan een nachtelijke wandeling om ze verlicht vast te leggen.

De ijzige gazons glinsteren met de gereflecteerde gloed van kerstverlichting in de boomtakken die een centraal punt vormen in je foto.

We hebben andere artikelen over kerstfotografie en indoor kerstfotoshoot ideeën, dus maak het beste van de tips!

9. Leg Winter Food Fotografie vast

Er is iets heel geruststellends aan wintervoedsel – warme chocolademelk, vlezige stoofschotels, heerlijke soepen en vers gebakken brood trekken het gezin naar de keuken.

Als je van plan bent om wat winter- of kerstthema te koken, zorg er dan voor dat je je camera bij de hand hebt. Het is een leuk binnenidee waar het hele gezin bij betrokken kan raken.

Bereid een gebied voor dat ideaal is voor het presenteren van een bord dampend voedsel of een dienblad met koekjes net uit de oven. Versier je tafelblad met dennenappels, takjes kruiden en kaarsen om een meesterwerk met winterthema te creëren.

Maak foto’s van je overheerlijke gebraad top-down of vanuit een interessante hoek – ga je gang en verslind het!

Meer tips voor voedselfotografie.

10. Fotografeer een Winter Wonderland

Winterlandschappen bieden adembenemende achtergronden voor uw landschapsfotografie – ze geven u de kans om op te vallen als landschapsfotograaf.

Met sneeuw bedekte bergen, besneeuwde valleien en bomen bevroren in de tijd voegen een mystiek drama toe aan een landschapsfoto.

Profiteer optimaal van het gebrek aan kleur in winterlandschapsfotografie. Fotografeer in zwart-wit of verminder de kleurverzadiging later in de nabewerkingssoftware.

Een andere geweldige functie in een winterlandschapsfoto is een bevroren waterpartij zoals een kreek of vijver op de voorgrond.

En voor degenen die de uiterste uiteinden van de aarde kunnen bereiken, overweeg dan om een noorderlichtlandschapsshoot te organiseren. Het noorderlicht is een van de meest verbazingwekkende fenomenen om waar te nemen.

11. Documenteer architectuur in de sneeuw

Maak met een groothoeklens foto’s van spannende architectuur omringd door een bevroren landschap.

Met de groothoek kunt u meer landschappen in u opnemen en context toevoegen aan uw compositie – het vertelt een groter verhaal.

Het is vooral aantrekkelijk wanneer gebouwen uit een vervlogen tijdperk komen. Het contrast tussen de witheid van de omgeving en de baksteen en het hout van een bouwwerk valt op.

12. Sta vroeg op voor een winterzonsopkomst

Zonsopgang is een ideaal moment om vroeg op pad te gaan en landschapsfoto’s te maken in de winter.

Het gouden licht van de opkomende zon verlicht het landschap en creëert interessant contrast en diepte in scènes.

Voor een echt magische compositie, houd de voorspelling in de gaten voor ochtendmist die zal beginnen te scheiden en op te klaren met het opkomen van de zon.

Op je foto lijken de zonnestralen door de mist in lichtschachten te snijden terwijl de blauwe lucht zich opent. Kijk hier voor meer tips voor zonsopgangfotografie.

13. Blijf uit voor zonsondergang

Als de zon ondergaat, wordt de gloed goudkleurig (gouden uur) en werpt een warm licht over een stadsscène of landschap.

De lage hoek van de zon zal ook resulteren in lange, deep schaduwen verspreiden zich over een landschap of stadsgezicht.

In een winters landschapstafereel lijken bergketens feloranje terwijl de valleien eronder verdwijnen in blauwe schaduwen. Het contrast tussen deze twee elementen zorgt ervoor dat je foto tot leven komt.

Hier is onze gids voor tips voor zonsondergangfotografie.

14. Leg smeltende ijsfoto’s vast

Als u in een regio woont met lange koude winters, is de kans groot dat er ijs ontstaat op de uiteinden van uw dakrand, daklijn of kinderspeeltoestellen.

Met warmere, zonnige dagen, of het einde van het seizoen, begint ijs te smelten – langzame waterdruppels verschijnen eerst gevolgd door stromend kristalhelder water. Hetzelfde gebeurt in de natuur, waar ijs smelt en natuurlijke stromen vormt.

Leg close-ups vast van water dat in scheuren stroomt en druipt van een bevroren ijspegel. Mijn hot tip is om je camera op een statief te plaatsen en een long exposure foto te maken.

15. Maak een besneeuwde huisdierfoto

Net als het fotograferen van het gezin, is het maken van foto’s van huisdieren in de sneeuw erg leuk.

Om de meest dynamische beelden te krijgen, houdt u uw huisdier in beweging door een bal te gooien of een achtervolgingsspel te spelen – ze zullen sneeuwsprays opschudden, die er geweldig uitzien wanneer ze op een foto worden vastgelegd.

Sneeuw en ijs die hun bontjassen bedekken, creëren een verbluffend contrast in texturen.

Gebruik een snellere sluitertijd en continue autofocus om een foto te maken van honden die de sneeuw uit hun vacht schudden – het zal in alle richtingen spuiten.

16. Bescherm uw camera met … Rijst!

Aan het einde van een dag met koud weer moet je voor je camera zorgen, omdat er een aantal problemen zijn om hem te gebruiken bij extreme kou.

Het grootste probleem is dat er vocht in je camera of lens komt, zelfs als ze weerbestendig zijn.

Als u uw camera verplaatst van koude winterse omstandigheden naar een warm binnenmilieu, ontstaat er condensatie in de camera en lens. Een opeenhoping van vocht kan elektronica beschadigen of er zelfs schimmels in laten groeien.

Een manier om dit te beheren, is om uw camerabehuizing en lens in een verzegelde diepvrieszak te plaatsen voordat u deze naar binnen brengt. De condensatie moet zich vormen op de zak en niet op de camera.

Als u vermoedt dat uw camera intern vocht heeft, plaatst u deze in een afgesloten container, zoals een grote plastic voedselopslagdoos. Neem vervolgens de zeer wetenschappelijke benadering van het vullen van de container met rijst.

Ja, ik zei om het te vullen met rijst – het is een van mijn favoriete tips voor winterfotografie. Rijst is zeer absorberend en haalt vocht uit een camera.

U kunt ook silicapakketten verzamelen die worden geleverd met nieuwe producten zoals kleding, huishoudelijke artikelen en sommige boodschappen.

Net als rijst absorberen ze vocht – laat silica niet achter in de buurt van kinderen en huisdieren, omdat het giftig spul is.

17. Bescherm uw ledematen

Je camera werkt nog steeds op 32F – maar kan dat ook?!

We marcheren vaak in een fotografie-ervaring die zo gefocust is op de uitrusting dat we onze behoeften uit het oog verliezen.

Het is geen geheim dat wanneer je tijd doorbrengt in koude weersomstandigheden, de eerste dingen die koud en ongemakkelijk worden je tenen, vingers en neus zijn.

Je ledematen staan verder van je hart en daardoor krijg je koude vingers en tenen. De twee meest essentiële camera-uitrustingsstukken zijn handschoenen en schoenen.

Weerbestendige schoenen of sneeuwlaarzen en een of twee paar thermische sokken helpen je er doorheen. Je hebt een paar handschoenvoeringen en handschoenen nodig die zijn beoordeeld voor de omstandigheden om bevriezing weg te houden.

De uitdaging is het besturen van een camera met twee paar handschoenen. Of erger is om zonder handschoenen te werken en blootstelling en bevriezing te riskeren.

Gelukkig is er een reeks handschoenen speciaal voor fotografen om hun camera’s in koude omstandigheden te bedienen. Sommige handschoenen hebben speciale rubberen pads op de vingertoppen om u meer grip te geven op lenzen, knopen en draaiknoppen.

Onze aanbeveling is van een bedrijf genaamd Valleret en hun Markhof Pro Photography Gloves – perfect voor het fotograferen in koudere klimaten.

18. Houd het allemaal veilig in een rugzak

Als je op weg bent naar een winterwonderland om geweldige foto’s te maken, heb je iets nodig om je uitrusting te dragen.

Om met regen, ijzel en sneeuw om te gaan, heb je een cameratas nodig die waterdicht en weerbestendig is. Mijn aanbeveling is een hoogwaardige all-weather camerarugzak – zie onze gids.

Een rugzak houdt je dure kit van de koude, natte en modderige grond – als je hem op de koude grond zet, zal dit bijdragen aan de gevolgen van bevriezing. Bovendien zult u de warmte waarderen die tegen uw rug is opgesloten.

Een camerarugzak houdt alles georganiseerd, droog en veilig, ongeacht hoe ver je moet reizen.

19. Plan uw persoonlijke veiligheid

Als je op weg bent naar extreem weer, denk dan aan je welzijn – en dat van de mensen met wie je reist. Hier zijn enkele basisprincipes voor extreme avonturen:

 • Plan uw reis met up-to-date kaarten.
 • Deel uw reisplannen met degenen die niet met u reizen.
 • Laat de lokale autoriteiten weten wat uw doelstellingen zijn, vooral als u naar afgelegen gebieden gaat.
 • Draag en verpak kleding die is beoordeeld om u veilig en comfortabel te houden in extreme omstandigheden.
 • Zelfs bij koud weer is hydratatie essentieel – net als eiwitrijke snacks.
 • Houd de weersvoorspellingen bij en heb een plan B als het weer slecht wordt.

18 Winter Fotografie Hashtags

Voor het Instagram-publiek dat graag hun fotografiebeschrijving vult met relevante hashtags, hebben we er een lijst van samengesteld.

Dit zijn de top trending winter hashtags van 2023 en zullen zeker oogballen naar je winterfotografie feed brengen!

We hebben een aantal generieke winter hashtags toegevoegd, evenals enkele winterfotografie hashtags:

 • #winter
 • #wintervibes
 • #winterwonderland
 • #winterwalk
 • #instacold
 • #winteriscoming
 • #autumnvibes
 • #winterfashion
 • #fall
 • #autumn
 • #cold
 • #photooftheday
 • #naturephotography
 • #winterphoto
 • #winterphotography
 • #winterphotoshoot
 • #winterlandscape
 • #snowphotography

Winterfotografie Citaten

Zoals de meeste seizoenen biedt de winter nieuwe inspiratie en een nieuwe kans om de wereld in een nieuw licht te zien. En wat is inspiratie zonder een winterse liedtekst, quote of spreekwoord om de toon te zetten?

Tag je je winterfoto’s met inspirerende of donkere quotes die passen bij de sfeer van het seizoen?

 • “De winter komt eraan.” —Ned Stark, Game of Thrones.
 • “Wandelen in een winterwonderland.” —Richard B. Smith.
 • “En de lucht is een wazige schaduw van de winter” — Paul Simon en Art Garfunkel.
 • “Laat het sneeuwen, laat het sneeuwen, laat het sneeuwen.” -Sammy Cahn.
 • “Vriendelijkheid is als sneeuw. Het verfraait alles wat het bedekt.” -Kahlil Gibran.
 • “Zomervrienden zullen wegsmelten als zomersneeuw, maar wintervrienden zijn voor altijd vrienden.” —George R. R. Martin.
 • “Wat goed is de warmte van de zomer, zonder de kou van de winter om het zoetheid te geven.” —John Steinbeck.
 • “Eén vriendelijk woord kan drie wintermaanden verwarmen.” — Japans spreekwoord.
 • “De winter herinnert ons eraan dat alles en iedereen wat rust nodig heeft.” – Katrina Mayer.
 • “S#*t het is koud!” – Greg Cromie

Laatste woorden

Zoals je kunt zien aan onze winterfotografietips, is de winter niet het moment om de winkel te sluiten en je camera-uitrusting in te pakken.

Als er iets is, is het een perfecte gelegenheid om de wereld in een ander licht te zien en te experimenteren met nieuwe ideeën.

Met de juiste camera-uitrusting, kennis van camera-instellingen en wat inspiratie, ben je kniediep in de sneeuw en maak je prachtige portretten, familiefoto’s en landschappen.

Wat is je favoriete tijd van het jaar voor fotografie? Heb je een voorkeursgenre voor winterfotografie waar je niet kunt wachten om elk jaar terug te keren?

Deel je mening over winterfotografie en reageer met enkele van je winterfotografietips, ideeën en trucs. Voel je vrij om ook vragen te stellen en deel uit te maken van het gesprek. Veel schietplezier.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer