Gids voor dynamisch bereik in fotografie

FacebookPinterestDelen

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat de term Dynamic Range (DR) veel wordt gebruikt in fotografieartikelen en camerarecensies, maar wat is het precies en hoe verhoudt het zich tot je fotografie- en cameravaardigheden?

Toen ik voor het eerst in de fotografie kwam, verwarde het concept van dynamisch bereik me al tijden, en ik was te beschaamd om hulp te vragen of toe te geven dat ik het niet wist.

Daarom hebben we deze beginnersvriendelijke gids gemaakt – binnenkort begrijpt u de belangrijkste punten over dynamisch bereik en hebt u het vertrouwen om het te gebruiken in uw voordeel bij het maken van geweldige afbeeldingen in 2023.

We hebben ook 6 handige tips toegevoegd om u te helpen het dynamische bereik van uw huidige camera te maximaliseren.

Laten we er meteen in duiken!

Inhoudsopgave

Wat is dynamisch bereik in fotografie?

In een notendop is dynamisch bereik het verschil tussen de lichtste en donkerste tinten in een foto – van zuiver wit tot puur zwart.

DR is essentieel omdat elke camera een sensor heeft die beeldinformatie opneemt in tinten of grijstinten. Sommige sensoren kunnen alleen de details zien van donkergrijze tinten tot lichtgrijze tinten – maar niet helemaal zuiver wit en zwart.

Wat nog belangrijker is, het dynamische bereik van een camera verwijst naar het aantal stappen dat de beeldsensor kan detecteren tussen puur zwart en wit – plus de tonen ertussen.

Die stappen staan bekend als stops, f-stops, stopjes of EV (Exposure Value) – laten we ernaar verwijzen als Stopt vanaf hier om het simpel te houden.

Stops zijn de meeteenheid die in de fotografie wordt gebruikt voor het lezen en regelen van hoeveel licht een camera kan zien.

Als elke stap in het dynamisch bereik een enkele stop is, bepaalt het aantal stappen dat een camera kan lezen hoeveel stops dynamisch bereik hij kan vastleggen.

Houd er rekening mee dat het vermogen van een camerasensor om een groter dynamisch bereik te detecteren, afhankelijk is van de kwaliteit van de beeldsensor.

Wat zijn de sensorformaten van de camera? Bekijk onze gids om er alles over te weten te komen.

Hoe we dynamisch bereik zien

Wanneer u een camera geadverteerd ziet, zeggen ze meestal hoeveel stops dynamisch bereik de camera heeft. Maar dit moet een beetje worden uitgebreid tot buiten het verkooppraatje.

Gemiddeld legt een hoogwaardige digitale camera tussen de 12 en 15 stops dynamisch bereik vast op basisniveau ISO, wat meestal rond de 100 ligt. Er moeten echter perfecte lichtomstandigheden bestaan om de capaciteit te meten – geen donkere schaduwen en geen hooglichten.

Als de lichtomstandigheden toenemen of afnemen, neemt het vermogen van de camera om 15 stops dynamisch bereik af te lezen af.

Bovendien, als je de ISO-waarde van de camera verhoogt, zal het dynamisch bereik aanzienlijk dalen – daarover later meer.

Terwijl hoogwaardige digitale camera’s tot 15 stops dynamisch bereik kunnen zien, kan het menselijk oog bijna 20 stops zien. Maar net als bij de camera’s is dat onder perfecte lichtomstandigheden.

Denk aan situaties waarin je een donkere kamer binnenloopt. Het duurt even voordat je ogen zich aanpassen voordat je de details kunt onderscheiden. Je ogen passen zich aan de veranderde omstandigheden aan om details in de duisternis te detecteren – je ogen werken met een lagere DR.

Zet de lichten aan en je dynamisch bereik neemt veel toe met het oplichten van de scène.

Waarom is dynamisch bereik belangrijk?

groomsmen onder bomen

Een sensor met een groter dynamisch bereik zou de fotograaf in staat stellen om verloren hooglichtdetails in de lucht terug te trekken met behulp van bewerkingssoftware.

Overweeg een scène op een heldere zonnige dag waar je de details in de wolken en het landschap kunt onderscheiden. Het ziet er prachtig uit en je tilt je camera op om de mooie scène vast te leggen.

Maar als je naar je foto kijkt, is het grootste deel van het landschap goed verlicht, maar sommige schaduwen hebben detail verloren en de lucht is gewoon puur wit. Dat komt omdat onze ogen een groter dynamisch bereik hebben dan camera’s.

Met andere woorden, onze ogen kunnen het niveau van details in de schaduwen en de hogelicht beter dan onze camera’s.

Het nooit eindigende streven van camerabedrijven is om de kloof te overbruggen in het dynamische bereik dat door onze ogen en hun camera’s wordt gezien. Wie die code kraakt, wint de prijs!

Daarom is dynamisch bereik belangrijk in fotografie – zodat camera’s kunnen vastleggen wat het menselijk oog kan zien.

Bovendien, hoe meer details uit schaduwen en hooglichten worden getrokken, hoe groter het resultaat.

Hoe wordt dynamisch bereik gemeten?

In sommige kringen omvatten metingen van dynamisch bereik vreselijk gecompliceerde en notoir saaie wiskunde.

In eenvoudige bewoordingen is DR in de fotografie de verhouding tussen het lichtste element en het donkerste – ook bekend als contrastverhouding.

Gemeten door stops (f-stops, stops van licht, EV), verwijst een stop naar een enkele eenheid van licht. Elke stop omhoog of omlaag in het dynamisch bereik verdubbelt of halveert de waarde van het licht dat nodig is om de juiste belichting te bereiken.

Doen Megapixels ertoe?

Ongetwijfeld heb je ‘camera talk’ horen discussiëren over het aantal megapixels dat een camera heeft. Dit zijn de lichtgevoelige receptoren die de camerasensor bedekken.

Een megapixel (MP) komt overeen met een miljoen pixels en geeft de hoeveelheid en kwaliteit van de details aan die een camera kan vastleggen. Traditioneel geldt: hoe hoger de megapixels, hoe beter de beeldkwaliteit.

Een typische Fujifilm X-serie spiegelloze camera heeft bijvoorbeeld een 26 megapixel sensor – 26 miljoen pixels. Een Fujifilm GFX100S, een grotere middenformaat camera met een grotere sensor, heeft echter 102 megapixels – 102 miljoen pixels.

Camera’s met hogere megapixelsensoren hebben meestal een groter dynamisch bereik , maar niet altijd.

Afgezien van de grootte van de camerasensor en het aantal megapixels, is de kwaliteit van de werkelijke individuele pixels ook van cruciaal belang voor DR. Het is de individuele pixelgrootte en het vermogen om licht te detecteren dat het belangrijkst is.

Minder, grotere pixels zijn veel beter voor dynamisch bereik dan meer, kleinere pixels.

Het dynamisch bereik van uw camera maximaliseren

Herinner je je het voorbeeld waar we het eerder over hadden, waarbij je oog meer van het landschap zag dan van de camera? Wat als ik je zou vertellen dat verschillende hacks je kunnen helpen de kloof te overbruggen?

Er zijn verschillende manieren om het dynamisch bereik van je camera te verbeteren en te maximaliseren. Bovendien kunt u dit doen terwijl u in het veld bent met uw camera in de hand, of later in bewerkingsapps.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende manieren om te verbeteren DR in je foto’s en het verbeteren van je opname-ervaring.

Gegradueerde ND-filters gebruiken

ND-filter

Bron: Chris Yang

Landschapsfotografie is een genre dat veel moeite heeft met het optimaliseren van dynamisch bereik met de huidige sensortechnologie.

Een landschapscompositie splitst zich tot ongeveer de helft van het frame gevuld met een heldere lucht en de andere helft met donkerder land en schaduwen.

Zoals we eerder hebben besproken, hebben digitale lichamen moeite om een geschikte balans te bereiken waarbij de lucht en het land beide correct worden blootgesteld.

De eenvoudigste manier om dit te beheren is met een filter voor gegradueerde neutrale dichtheid.

GND-filters zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor de meeste standaardlensdiameters. Ze schroeven aan de voorkant van de lens en zullen, afhankelijk van hun niveau van ‘dichtheid’, de hoeveelheid licht met enkele stops verminderen.

Grad ND-filters hebben de dichtheid toegepast op de ene helft van het filter die overgaat naar een transparante sectie in de andere helft.

Je kadert je compositie in met de donkere dichtheidshelft van het filter dat de lucht bedekt. Door je foto voor het land te belichten, zorg je ervoor dat de hele foto correct wordt belicht.

De lucht zal zijn werkelijke kleur laten zien en je krijgt meer definitie in de wolken – zonder ongewenste hoogtepunten.

U kunt hier meer te weten komen over lensfilters en uitrekenen hoeveel stop ND-filter u moet kopen.

Begrijp uw histogram

Man die histogram op camera bekijkt

De meeste digitale camera’s hebben een histogram dat op het scherm verschijnt – het is een grafische weergave van de pixeldichtheid van de scène.

Het leren kennen van uw histogram is een geweldige manier om het dynamische bereik te begrijpen en te beheren.

Het histogram toont een grotere dichtheid links van de grafiek als uw foto te donker is. Het toont ook pixeldichtheid aan de rechterkant als de scène te intens is op een zonnige dag of te veel hoogtepunten heeft.

Te veel pixeldichtheid aan beide uiteinden vraagt je camera om buiten het dynamische bereik te werken – en je verliest hooglicht- of schaduwdetails.

Door je pixeldichtheid binnen de grenzen van het histogram te houden, zorg je ervoor dat je het dynamische bereik van de camera optimaliseert.

Bekijk onze gids om het histogram begrijpen hier.

Blootstellen aan rechts

Besneeuwd landschap met blauwe lucht en wolken

Ik weet dat ik net heb gezegd om te voorkomen dat de pixeldichtheid van het histogram te veel naar rechts of links afdwaalt. Als je fotografeert met een complex dynamisch bereik en je moet kiezen tussen te licht en te donker, kies dan voor te licht.

Door dit te doen, zal uw histogram een grotere pixeldichtheid aan de rechterkant laten zien – zonder dat het allemaal tegen de grens duwt.

Blootstellen aan de rechterkant (‘ETTR’) is een term die wordt gebruikt om deze techniek te beschrijven.

Camera’s kunnen beter omgaan met een overbelicht of helderder dynamisch bereik dan met een donkerder dynamisch bereik. Bovendien zijn hoogtepunten vaak gemakkelijker te herstellen in bewerkingssoftware.

Lees hier meer over onderbelichting versus overbelichting.

Opnamen maken in RAW-indeling

Meer met speldenbos en bergen

Digitale camera’s geven je de mogelijkheid om in JPEG- en RAW-formaat te fotograferen. JPEG-bestanden zijn veel kleiner van formaat omdat ze alleen de oppervlaktelaag van fotogegevens en details bevatten.

Over het algemeen zijn JPEG’s veel moeilijker te bewerken en te corrigeren in bewerkingssoftware.

RAW bestanden zijn veel groter en bevatten alle ongecomprimeerde beeldgegevens direct van de sensor. Al die extra gegevens betekenen dat u meer kans hebt om verloren details in schaduwen te herstellen en enkele van de hoogtepunten terug te duwen.

RAW-bestanden bevatten al het dynamische bereik van de camera en met behulp van bewerkingsapps kunnen we een foto laten knallen.

U kunt hier meer lezen over de andere verschillen tussen RAW’s en JPEG’s.

Houd ISO laag

Hoogbouw aan de horizon

Houd bij het optimaliseren van het dynamisch bereik van je camera je ISO zo laag mogelijk. Het is gemakkelijker om te doen wanneer we in heldere omstandigheden fotograferen, omdat we niet afhankelijk zijn van ISO om de foto correct te belichten.

Het verhogen van de ISO kan ervoor zorgen dat de hele foto er helderder uitziet, maar het bereik van de camera neemt in ruil af. Elke verhoging van de ISO voegt licht toe, maar vermindert het dynamisch bereik.

In plaats van de ISO te verhogen, kunt u overwegen een groter diafragma of een langere sluitertijd te gebruiken.

Lees hier meer over ISO.

HDR-afbeeldingen maken

HDR-afbeelding van neolithische cirkels

Het maken van een HDR-foto (High Dynamic Range) overwint effectief de beperkingen van het dynamisch bereik als het goed wordt gedaan.

Als u problemen ondervindt om uw camera de lichte en donkere delen van een afbeelding correct te laten belichten, kunt u overwegen verschillende foto’s met verschillende belichtingen te maken. Sommige camera’s hebben bracketing-functies om HDR-fotografie te automatiseren.

Door meerdere foto’s van dezelfde scène te maken met verschillende belichtingsgraden, kunt u ze later samenvoegen in bewerkingssoftware tot een foto met een hoog dynamisch bereik.

Het overvloeiproces resulteert erin dat elk gebied van de afbeelding correct wordt belicht, waardoor de DR van de foto toeneemt.

Overdrijven hdr-fotografie resulteert vaak in foto’s die er onjuist en te gaar uitzien. Met de juiste balans en oefening met HDR, heb je de juiste belichting en details in de schaduwen en hooglichten.

Hier is een meer diepgaande gids voor HDR-fotografie, evenals een overzicht van Aurora HDR, een softwaretool die het bewerkingsproces helpt vereenvoudigen.

Welke camera heeft het beste dynamische bereik?

Als u op zoek bent naar digitale camera’s met het beste dynamische bereik, is er veel om uit te kiezen.

Alle topcameramerken streven ernaar om het plafond van dynamisch bereik steeds hoger te duwen met elke generatie digitale body’s.

Als gevolg hiervan hebben de meeste current-gen camera’s van de toonaangevende merken een uitzonderlijk dynamisch bereik van gemiddeld 12 tot 15 stops bij verschillende ISO’s.

De Nikon D850 staat bovenaan de hitlijsten als de camera met het beste Dynamic Range, hoewel verschillende andere modellen er dicht achter zitten.

De volgende stap voor u is om te bepalen welke andere functies u zoekt in een professionele digitale camera om uw lijst met mogelijke keuzes in te korten.

Hier is onze selectie van de momenteel beschikbare camera’s met het beste dynamische bereik (we hebben gekoppeld aan de Shotkit-tests waar beschikbaar):

 • Nikon D850 – 14,8 stops bij ISO 64
 • Leica Q2 – 14,5 stops bij ISO 400
 • Canon EOS R – 14.1 stopt bij ISO 800.
 • Leica CL – 13.6 stopt bij ISO 100.
 • Canon EOS M50 – 13.4 stopt bij ISO 100.
 • Olympus OM-D E-M10 Mark III – 12.3 stops bij ISO 800.
 • Canon 5D Mark IV – 13,6 stops bij ISO 100.
 • Sony α7R IV – 14,7 stops bij ISO 50
 • Sony a7 III – 14.7 stops bij ISO 50
 • Nikon Z7 – 14.6 stops bij ISO 64
 • Panasonic Lumix DC-GH5 – 13 stops bij ISO 200

Veelgestelde vragen over dynamisch bereik

Hoe important is dynamisch bereik in de fotografie?

Dynamisch bereik in fotografie is super belangrijk omdat het betekent dat je foto’s maakt die zo dicht mogelijk bij wat het menselijk oog ziet. Bovendien is het momenteel een belangrijk aandachtspunt van alle cameramerken om het dynamisch bereik in elke nieuwe camerageneratie te verbeteren.

Wat is een ‘goed’ dynamisch bereik?

Een goed dynamisch bereik hangt af van wat je van plan bent te fotograferen. Als landschappen en buitenfotografie je jam zijn, dan moet een goed dynamisch bereik bovenaan je prioriteitenlijst staan.

Hoogwaardige digitale body’s hebben een bereik tussen 12 en 15 stops bij basis-ISO-niveaus – maar sommige hiervan zijn ongelooflijk duur.

Een bereik van tussen de 10 en 13 is ideaal voor de meeste fotografen – plus met de hacks die hier worden besproken, kunt u de resultaten toch optimaliseren.

Heeft ISO invloed op het dynamisch bereik?

Ja, ISO heeft invloed op DR. Elke verhoging van de ISO voegt licht toe, maar vermindert het dynamisch bereik.

Laatste woorden

En zo eindigt onze gids voor dynamisch bereik. Vaak zijn fotografieconcepten en -praktijken overgecompliceerd met onnodig jargon en intentie.

Het leren van een nieuwe vaardigheid of proces moet leuk en eenvoudig zijn – vooral voor creatieve mensen zoals wij.

DR is een eenvoudig concept dat grotendeels afhankelijk is van de mogelijkheden van de sensor van uw camera. Maar zoals we ontdekten, zijn er manieren waarop u de resultaten kunt optimaliseren en elke keer verbluffende en correct belichte foto’s kunt maken.

Wat vind je van dynamisch bereik in de fotografie? Heeft u hacks die u helpen uw DR te optimaliseren in verschillende genres en scenario’s?

Neem deel aan het gesprek door hieronder uw gedachten en vragen toe te voegen. Veel fotografeerplezier!

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer