Canon EOS R6 Spiegelloze Full Frame Camera Test

FacebookPinterestDelen

De Canon EOS R6, uitgebracht in de zomer van 2020, was een van de meest overschaduwde camera-aankondigingen. De Canon EOS R6 kwam slechts een maand na de langverwachte R5 en kreeg niet zoveel aandacht als hij verdiende.

Deze full frame spiegelloze camera heeft een aantal indrukwekkende specificaties die het een spannend stuk uitrusting maken, vooral voor de prijs.

Canon EOS R6

Canon EOS R6

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! Ongelooflijke autofocus- en beeldprestaties in een robuuste behuizing met geweldige ergonomie.

Controleer de huidige prijs

Ik heb de camera enkele maanden gebruikt bij foto- en videoshoots en hij presteert ongelooflijk goed. Het is goedkoper en bijna net zo goed als de Canon EOS R5, vooral als je niet geïnteresseerd bent in high-end videospecificaties.

Lees hieronder verder waarom ik denk dat je de Canon EOS R6 moet bekijken voor je volgende full frame spiegelloze camera.

Inhoudsopgave

Canon EOS R6 Technische Gegevens

Pros

 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Betaalbaar
 • Uitstekende autofocus
 • Goed dynamisch bereik
 • Intuïtief menu
 • Solide videospecificaties (4k 60)
Tegens

 • Groter/zwaarder dan alternatieven
 • Minder dan indrukwekkende batterijduur
 • Lagere resolutie dan alternatieven
 • Dure native RF-lenzen
Controleer de huidige prijs
 • 20 MP Dual Pixel CMOS-sensor
 • In-body stabilisatie gewaardeerd op maximaal 8EV correctie
 • Dual Pixel AF II met AI-getrainde onderwerptracking en 100% AF-dekking
 • 20 fps fotograferen met e-shutter, 12 fps mechanisch
 • UHD 4K-opnamen tot 60p, 1080 tot 120p
 • 10-bits 4:2:2 interne opname in C-Log of HDR PQ
 • 10-bits HDR-foto’s in HEIF-indeling
 • 3.68M-dot EVF
 • 1.62M-dot volledig scharnierend touchscreen aan de achterzijde
 • Nieuwe batterij met een capaciteit van ongeveer 380 opnamen per lading (EVF)

Bouw &uiterlijk

Canon EOS R6 + Canon 24-70 f/2.8 RF-lens

Canon EOS R6 + Canon 24-70 f/2.8 RF-lens

De Canon EOS R6 heeft dezelfde vormfactor als eerdere Canon full frame systeemcamera’s (EOS R &EOS R5). De bouw is gelijkelijk robuust en duurzaam en toch compact.

Het is misschien niet de lichtste spiegelloze camera, maar de R6 heeft een stevige bouw die stoer en professioneel aanvoelt. Met de trim body en comfortabele grip ziet en voelt het aan als een afgeslankte DSLR.

Ik heb de bouwkwaliteit van de Canon 5D-lijn camera’s altijd gewaardeerd en deze camera lijkt even veerkrachtig met minder bulk.

Hoewel de zoeker minder resolutie heeft dan sommige andere recent uitgebrachte camera’s, vond ik hem meer dan voldoende.

Met de zoeker op de Canon R6 kun je gemakkelijk zien wat er scherp is in je beeld en hoe de belichtingsinstellingen het eindresultaat beïnvloeden – iets wat ik zo leuk vind aan fotograferen met spiegelloze camera’s.

De Canon EOS R6 wordt geleverd met een uitklapbaar scherm dat zowel een pro als een con is.

In sommige situaties vind ik het uitklapbare scherm frustrerend omdat je het scherm naar de zijkant van de camera moet laten uitsteken. Bij het fotograferen van verticals vanuit een lage hoek is het uitklapbare scherm echter erg handig. Het is ook geweldig voor selfies / vloggen.

Afhankelijk van het type foto dat u maakt, kunt u het uitklapbare scherm al dan niet leuk vinden. De resolutie en helderheid op het scherm lijken voldoende en ik had geen klachten.

Over het algemeen was ik erg blij met de bouw en het uiterlijk van de Canon EOS R6.

Ergonomie & Handling

Canon EOS R6-bediening is intuïtief en toegankelijk.

Canon EOS R6-bediening is intuïtief en toegankelijk.

Als je uit een DSLR komt en de Canon EOS R6 is je eerste onderneming in full-frame systeemcamera’s, zul je het compacte gevoel en de bijgewerkte ergonomie waarderen.

De R6 voelt aan als een mini DSLR. Veel mensen klagen dat Sony spiegelloze camera’s te klein zijn en slecht ontworpen handvatten hebben. Ik denk dat die mensen deze camera zullen waarderen.

De EOS R6 is niet ultralicht of compact, maar voelt wel geweldig aan te gebruiken. De comfortabele grip en goed geplaatste knoppen maken het een echt plezierige camera om mee te fotograferen.

Net als bij de R5 zou ik willen dat je de camera met een eenhandige grip kon in- / uitschakelen om de batterij te sparen, maar dit is een klein probleem.

De andere draaiknoppen op deze camera voelen stevig maar soepel aan en ik waardeer de opnameknop in de buurt van de sluiter. Bovendien maakt de mogelijkheid om veel van de bedieningselementen aan te passen het nog functioneler / ergonomischer.

Ten slotte het menusysteem op deze camera is geweldig. De aanraakbediening en de mogelijkheid om te tikken / scrollen maken het een fluitje van een cent om snel naar de functies te navigeren die u nodig hebt. Een intuïtief menu kan veel tijd en stress besparen wanneer je een functie moet aanpassen tijdens een shoot.

De brede aantrekkingskracht van de ergonomie van de Canon EOS R6 is een andere reden waarom ik denk dat dit een onderschatte camera is.

Focus prestaties

Voorbeeldportret op de Canon EOS R6 + Samyang 85mm f/1.4 RF

Canon EOS R6 + Samyang 85mm f/1.4 RF | 1/8000 f/1.4 ISO 100

Autofocus heeft de laatste tijd een lange weg afgelegd voor Canon-camera’s. In de tijd van de DSLR waren er een beperkt aantal punten en ze leken nooit helemaal te werken zoals je hoopte.

Nu heeft de Canon EOS R6 een 100% autofocusdekking en is het bijna onmiddellijk om de scherpstelling te vergrendelen.

Samen met deze verbeteringen komt enige complexiteit, dus houd er rekening mee dat u de bedieningselementen van het autofocusmenu onder de knie moet krijgen om de meest nauwkeurige resultaten te krijgen.

Hoewel aanpassing nodig is om de prestaties te maximaliseren, werkt de Canon EOS R6 direct uit de doos goed.

Ik gebruik meestal de enkele of meerpuntsmodi waarmee je je scherpstelpunt naar een specifieke plek kunt verplaatsen en aan een onderwerp kunt vastzetten. Andere populaire functies zijn Eye AF en tracking die geweldig werken als ze goed zijn ingesteld.

Door de geweldige prestaties van de sensor bij weinig licht stelt de Canon EOS R6 snel scherp in donkere ruimtes. Ik heb nooit problemen met het vergrendelen van de focus, zelfs niet in donkere situaties.

Als je de nieuwste autofocussnelheid wilt, levert de Canon EOS R6.

Prestaties bij weinig licht

Voorbeeldfoto test de Canon EOS R6 + Canon 24-70mm f/2.8 RF

Canon EOS R6 + Canon 24-70mm f/2.8 RF | 1/100 f/2.8 ISO 4000

Zoals je mag verwachten van een nieuw uitgebrachte camera van hoge kwaliteit, heeft de Canon EOS R6 geweldige hoge ISO-prestaties. Ook heeft het het voordeel van een iets lager aantal megapixels (20 mp) dan sommige van zijn concurrenten (24 mp).

De lagere pixeldichtheid van de sensor zorgt voor grotere pixels en dus meer lichtverzamelend vermogen. Dit resulteert in lagere ruiswaarden in de bestanden.

Ik vind dat de beelden volledig bruikbaar zijn tot ongeveer ISO 12800. Daarna begin je wat detail te verliezen en beginnen de beelden meer ruis te krijgen. Als je oké bent met wat ruis en verlies van scherpte, zijn de bestanden zeer bruikbaar tot ongeveer ISO 51.200.

In vergelijking met oudere camera’s is de Canon EOS R6 een zeer indrukwekkende camera bij weinig licht. Het voldoet misschien niet aan de prestaties bij weinig licht van de Sony a7S III, maar het is zeer indrukwekkend gezien hoe betaalbaar deze camera is.

In de praktijk kan deze camera in bijna elke situatie fotograferen met een snelle prime-lens. Ik merk zelden dat ik boven ISO 12800 moet gaan wanneer ik de meeste onderwerpen fotografeer met een f / 1.8 of snellere lens. Verder fotografeer je in bijna totale duisternis.

Beeldkwaliteit

Canon EOS R6 + Samyang 85mm f/1.4 RF | 1/8000 f/2.2 ISO 800

Canon EOS R6 + Samyang 85mm f/1.4 RF | 1/8000 f/2.2 ISO 800

De beelden van de Canon EOS R6 zijn behoorlijk bevredigend. Ik vind het dynamisch bereik (14,3 stops) meer dan voldoende en de toon van de beelden zeer aangenaam.

Canon is altijd een leider geweest als het gaat om kleurwetenschap en de R6 levert. Ik ben meestal heel blij met de bestanden rechtstreeks uit de camera en ze vereisen niet veel verwerking als je een natuurlijke uitstraling waardeert.

De JPEG bestanden zijn ook erg mooi en produceren een aangenaam scherpe, verzadigde look.

De Canon EOS R6 heeft een zeer vergelijkbaar dynamisch bereik als de duurdere Canon EOS R5. Het is fijn als een meer betaalbare camera de specificaties van zijn duurdere tegenhangers behoudt zonder dat dit het prijskaartje beïnvloedt.

Sommige mensen klagen misschien over de lage resolutie van de R6, maar ik waardeer het dat hij een 20 megapixel sensor heeft. Na het doen van een aantal grote printtests, realiseerde ik me dat je een grote afdruk kunt maken van een 12 MP-bestand. Met dat in gedachten is 20 MP meer dan voldoende.

Bovendien vult u uw harde schijf niet zoals u zou fotograferen met de 45 MP Canon EOS R5.

Hoewel de sensor op de R6 geen record-settin isg, het heeft zeer goede specificaties en zal heel goed voldoen aan de behoeften van de meeste fotografen.

Algemene prestaties

Canon EOS R6 achterscherm en knoppen.

Canon EOS R6 achterscherm en knoppen.

Als het gaat om prestaties, is de Canon EOS R6 erg snel. Het schiet 20 frames per seconde in elektronische sluitermodus en 12 met een mechanische sluiter.

Ik heb nooit problemen met de buffer of de camera die achterblijft tijdens intensief gebruik. Het doet uitstekend werk door de media naar de SD-kaarten te schrijven. Ja, het heeft twee kaartsleuven! Daarover hieronder meer.

Over het algemeen is de Canon EOS R6 zeer eenvoudig en snel te bedienen. Alle bedieningselementen die ik nodig heb, zijn gemakkelijk toegankelijk en het aanraakscherm maakt het aanpassen van instellingen op het achterscherm supersnel.

Een laatste functie die ik waardeer is de zoeker / monitorsensor die het scherm snel van het achterscherm naar de EVF schakelt. Het hebben van deze sensor goed geplaatst en afgestemd maakt deze camera zeer snel om te fotograferen in verschillende scenario’s.

Andere handige functies

Canon EOS R6 sluiter gesloten om de sensor te beschermen tegen stof.

Canon EOS R6 sluiter gesloten om de sensor te beschermen tegen stof.

Tot slot maakt Canon spiegelloze camera’s met twee kaartsleuven! Ik was erg gefrustreerd toen Canon eind 2018 de EOS R uitbracht met slechts één kaartsleuf. Als werkende professional voelt het hebben van gelijktijdige opname essentieel.

Nu de Canon EOS R6 twee kaartsleuven heeft, voelt het als een camera die op de markt kan worden gebracht voor professionals.

De volgende functie waar ik echt van geniet, is het aanraakscherm. Het was altijd een natuurlijke neiging om het achterscherm van de camera aan te raken als een smartphone en nu kan dat. Bijna alle instellingen zijn letterlijk binnen handbereik zonder op de menuknop te hoeven drukken.

Tot slot vind ik het erg leuk hoe de sluiter op deze camera naar beneden komt om stof van de sensor te houden bij het wisselen van lenzen. Het is zo’n eenvoudige manier om de sensor te beschermen en vermindert de tijd die wordt besteed aan schoonmaken aanzienlijk.

Waar voor je geld

Canon EOS R6 + Canon 24-70mm f/2.8 RF

Canon EOS R6 + Canon 24-70mm f/2.8 RF

Voor ongeveer US $ 2.500 is de Canon EOS R6 uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! Het heeft een aantal indrukwekkende specificaties zoals supersnelle autofocus, 14 + stops dynamisch bereik, dubbele kaartsleuven, 4k 60fps video en krachtige IBIS.

Veel van deze indrukwekkende functies zijn doorgesijpeld van de duurdere Canon EOS R5 en de R6 is ~ $ 1.400 goedkoper.

Er zijn alternatieve camera’s met betere specificaties of goedkopere prijzen, maar de Canon EOS R6 biedt een uitstekende balans tussen de twee.

Ik denk dat de R6 populair zal zijn voor trouw- en portretfotografen die willen upgraden van een oudere camera en het nieuwste op het gebied van autofocus, dynamisch bereik en ergonomie willen krijgen.

De enige zorg op dit moment is het vinden van betaalbare RF-vatting lenzen. Ik denk dat Canon en externe fabrikanten lenzen zullen blijven uitbrengen, waardoor de R6 een nog betere optie is.

Als je op zoek bent naar een betaalbare full frame systeemcamera, bekijk dan de Canon EOS R6 voor zijn ongelooflijke waarde.

Controleer de huidige prijs

Canon EOS R6 Test | Conclusie

Canon EOS R6 met Canon 24-70mm f/2.8 RF lens aangesloten

Canon EOS R6 + Canon 24-70mm f/2.8 RF

De Canon EOS R6 is een boordevol waardevolle en veelzijdige functies camera die werd overschaduwd door de release van zijn duurdere broer, de Canon EOS R5.

Als y0u veel van de functies van de R5 wil krijgen zonder het prijskaartje en de mooie videospecificaties, is de R6 iets voor jou. Het enige wat voor mij ontbreekt aan deze camera is een iets compacter formaat en goedkope RF mount lenzen.

Ik kijk uit naar de verdere ontwikkeling van nieuwe full frame systeemcamera’s van Canon en de opties zoals de Canon EOS R6 die gericht zijn op prijsbewuste kopers.

Als je op zoek bent naar een full frame spiegelloze camera, voeg dan zeker de Canon EOS R6 toe aan je boodschappenlijstje!

Canon EOS R6

Canon EOS R6

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! Ongelooflijke autofocus- en beeldprestaties in een robuuste behuizing met geweldige ergonomie.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen