Hoe u kunt profiteren van computationele fotografie

FacebookPinterestDelen

Computationele fotografie brengt dramatische veranderingen in de manier waarop we afbeeldingen maken, waarbij gebruik wordt gemaakt van software en machine learning om het vermogen van technologie om foto’s te produceren te verbeteren en uit te breiden.

Dit artikel kijkt naar hoe het wordt gedefinieerd, de invloed ervan op hoe we foto’s maken en hoe die ontwikkelingen u als fotograaf ten goede kunnen komen.

Inhoudsopgave

Wat is Computational Photography?

De term computationele fotografie beschrijft de technieken die worden gebruikt om ons vermogen om foto’s te maken te stimuleren, verder gaand dan conventionele beeldvorming door gebruik te maken van machine learning, algoritmen, kunstmatige intelligentie, beeldstapeling, dieptemapping en meer.

Deze technieken geven ons de mogelijkheid om beelden te produceren die misschien niet mogelijk waren vanwege de beperkingen van hardware, of misschien nieuwe afbeeldingen simuleren die lenen van het begrip van een computer van bijvoorbeeld wat een goede foto maakt, hoe een gezicht eruit ziet, of ons idee van een perfecte lucht.

Computationele fotografie heeft de afgelopen tien jaar belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt, omdat technologiebedrijven hebben gezocht naar manieren om smartphonecamera’s te laten matchen – of zelfs beter te laten presteren – traditionele DSLR-achtige camera’s, zonder enorme lenzen en fysiek grotere sensoren toe te voegen.

Smartphones hebben veel meer verwerkingskracht dan conventionele camera’s. Bedrijven zoals Apple en Google hebben dit potentieel gebruikt om te proberen de beperkingen te overwinnen die worden opgelegd door het gebruik van dergelijke kleine sensoren en lenzen, maar om andere voordelen te bieden die uw foto’s verbeteren nog voordat u op de sluiterknop hebt gedrukt.

Softwareontwikkelaars zijn ook hard aan het werk geweest en hebben nieuwe manieren gevonden om onze afbeeldingen te bewerken en te verbeteren.

12 voorbeelden van computationele fotografie (+ voordelen)

1. Verander het weer

Als je net honderd mijl naar een ongelooflijke locatie hebt gereden, is het laatste wat je nodig hebt verschrikkelijk weer.

Omdat landschapsfotografie zo vaak afhankelijk is van de kwaliteit van het licht en in perfecte omstandigheden kan fotograferen, geeft software zoals Luminar AI je nu de tools om onderscheidend weer te creëren wanneer je gaat zitten om je foto’s te bewerken.

Met Luminar AI kunt u mist toevoegen of een gouden uurgloed creëren met slechts een paar klikken. Je kunt zelfs de zon zelf en directe schachten zonlicht inbrengen terwijl deze van achter de top van een berg piekt.

Voor sommigen zal dit aanvoelen als valsspelen, maar niet iedereen heeft de tijd of middelen om lange reizen te maken en talloze dagen op locatie door te brengen om perfecte resultaten te krijgen.

Je kunt meer lezen over Luminar AI in onze review.

2. Maak mooie bokeh op een smartphone

© Pordán Krisztián

Vloeiende, romige achtergronden geven een filmisch gevoel aan een afbeelding, maar de kleine sensoren in een smartphone betekenen meestal dat je met veel scherptediepte fotografeert, waardoor foto’s worden gemaakt die van voor naar achter scherp zijn.

Om deze beperkingen te overwinnen, hebben Apple en Google de portretmodus gepionierd, waarbij ze elk een iets andere aanpak hebben gekozen om zeer vergelijkbare resultaten te creëren: een haarscherp onderwerp en een mooie wazige achtergrond.

Beide soorten smartphones gebruiken gegevens uit de afbeelding om te berekenen hoe ver weg verschillende elementen van de foto zijn (een proces dat “dieptemapping” wordt genoemd) en vervagen vervolgens wat het verst is, waardoor een ondiepe scherptediepte ontstaat.

3. Vind de perfecte compositie

Na te zijn getraind door te kijken naar talloze foto’s gemaakt door professionele fotografen, kan Luminar 4 nu naar een van uw foto’s kijken en de perfecte uitsnede aanbevelen om deze de sterkst mogelijke compositie te geven.

Door de analyse van duizenden en duizenden foto’s heeft de software geleerd wat een goede foto maakt en je kunt het nu vragen om die kennis met één klik op de knop toe te passen.

Als dit voelt als vreemdgaan, zou je gewoon kunnen behandel het als een leermiddel of gebruik het om een paar ideeën op te doen voordat je je eigen versie kiest.

Bekijk hier onze review van Luminar 4.

4. Laat een persoon glimlachen, lang nadat je zijn foto hebt gemaakt

Stel je voor dat je gaat zitten om een reeks foto’s te bewerken en ontdekt dat die ene opname waarbij alles perfect samenkwam, ook die ene opname is waarbij je onderwerp niet lacht.

Met de neurale filters van Adobe Photoshop kunt u nu een glimlach op het gezicht van die persoon toveren met behulp van een enkele schuifregelaar.

Neurale filters werken door uw afbeelding te vergelijken met een enorme bank met afbeeldingen in de cloud, waarbij deze enorme database wordt gebruikt om te berekenen hoe de glimlach van die persoon eruit zou kunnen zien.

Het filter is nog maar net vrijgegeven en hoewel de resultaten niet perfect zijn, kunnen ze een beetje verontrustend zijn, vooral als je de persoon kent wiens glimlach je produceert! — het is een teken van wat er in de toekomst gaat komen.

Deze functie en de verschillende andere AI-gestuurde filters zijn beschikbaar in de nieuwste versie van Photoshop voor iedereen die is geabonneerd op Adobe Creative Cloud.

5. Vergroot uw afbeeldingen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit

Als je net een afbeelding zwaar hebt bijgesneden – bijvoorbeeld een foto van een vogel in vlucht genomen op een lens die niet zo lang was als je zou willen – heb je misschien net de resolutie behoorlijk drastisch verlaagd.

Het opschalen van een afbeelding met behulp van software om een resolutie te herwinnen en deze van voldoende hoge kwaliteit te maken voor afdrukken, is een veelgevraagde functie in beeldmanipulatiesoftware. Dankzij computationele fotografie kun je nu een aantal spectaculaire resultaten behalen.

Er zijn nog steeds beperkingen, maar software zoals Gigapixel AI van Topaz Labs heeft drastisch verbeterd wat mogelijk is, en beweert vergrotingen tot 600% te bieden.

In plaats van alleen interpolatie (d.w.z. wat hardcore wiskunde) te gebruiken om de nieuwe pixels te berekenen, leerde Topaz Labs Gigapixel AI met behulp van duizenden foto’s van afbeeldingen met een lage en hoge resolutie, zodat het leerde hoe bepaalde structuren in beeld te herkennen.

Gigapixel AI maakt vervolgens gebruik van deze kennis om afbeeldingen op te schalen en foto’s te produceren die scherper zijn en met minder artefacten.

Adobe heeft onlangs Enhance Super Resolution geïntroduceerd in zijn Camera Raw-software, zodat u verviervoudigen de grootte van een raw-bestand, opnieuw met behulp van de ervaring van het begrijpen van miljoenen foto’s.

Zie ook: hoe werkt Super Resolution?

6. Verander iemands leeftijd

De neurale filters in Adobe Photoshop nemen uw afbeelding en vergelijken deze met miljoenen foto’s in de cloud, zodat deze een schatting kan maken van hoe een persoon eruit zou zien als u een decennium of twee zou afscheren of in de toekomst zou kijken.

De kwaliteit van de resulterende foto is alarmerend en behoudt voldoende van de originele kenmerken om details met een hoge resolutie te behouden.

Photoshop heeft deze functie pas onlangs geïntroduceerd en toch zijn de resultaten opmerkelijk.

Zie deze handleiding voor de verschillende manieren om Photoshop te bemachtigen.

7. Perfectioneer een portret in seconden

Het verwijderen van schaduwen onder de ogen van een persoon en het geven van hun gezicht een gezonde gloed is een retoucheerder’s kunst – tot nu toe.

Software zoals Luminar AI geeft je schuifregelaars om schaduwen en rimpels onmiddellijk te verwijderen, en je kunt zelfs lippen opvullen en ogen vergroten.

De trucs die worden gebruikt om modellen op billboards er perfect uit te laten zien, zijn nu voor iedereen beschikbaar.

8. Steek een panorama en wees creatief

Vroege versies van Adobe Photoshop bevatten de mogelijkheid om te putten uit de intelligentie van de software om te weten hoe een reeks foto’s aan elkaar te naaien om een panorama te maken, maar dit was vaak een ingewikkeld proces dat af en toe onhandige resultaten opleverde.

Snel een paar jaar vooruit en Lightroom kan nu raw-bestanden samenvoegen in een paar klikken – hier is een lijst met de beste tools voor het samenvoegen van foto’s in panorama’s.

Smartphones zijn echter al enkele jaren nog geavanceerder en profiteren van de kleinere bestandsgroottes en snellere processors.  Zelfs de goedkoopste smartphones maken on the fly een panorama samen en naaien het beeld aan elkaar terwijl je je telefoon pant.

Het hoeven geen landschappen te zijn: je kunt interieurs samenvoegen waar je lens niet breed genoeg is om een hele kamer in je op te nemen, of je kunt de Brenizer-methode uitproberen om een uniek ogend portret te maken.

Deze techniek omvat het gebruik van een telelens en het maken van een aantal foto’s om de indruk te wekken van een veel bredere hoeklens, maar het creëren van een verder onmogelijk ondiepe scherptediepte om een onderscheidend, filmisch gevoel aan een afbeelding te geven.

9. Fix een wazige, onscherpe photo

Het hebben van een foto die niet zo scherp is als je zou willen, is enorm frustrerend en softwareontwikkelaars proberen dit probleem al lang aan te pakken. Of het nu komt door bewegingsonscherpte of gemiste focus, corrigeren was tot nu toe onmogelijk.

Computationele fotografie bracht enige opmerkelijke vooruitgang, omdat AI in staat is geweest om betere schattingen te maken van welk detail pixel voor pixel moet worden toegevoegd om een afbeelding scherper te maken – een software genaamd Sharpen AI van Topaz Labs produceert een aantal indrukwekkende resultaten.

Topaz Labs leerde zijn software met behulp van miljoenen foto’s en Sharpen AI (review) gebruikt deze kennis om een verbeterd beeld te genereren.

De volgende fase voor AI-aangedreven verscherping zou kunnen zijn om te putten uit een bank van afbeeldingen die in de cloud zijn opgeslagen, niet alleen om wat verscherping en ruisonderdrukking toe te passen, maar om daadwerkelijk elementen in het beeld te genereren die er eerder gewoon niet waren.

Apps zoals Remini laten al zien hoe dit mogelijk is, en ongetwijfeld zal dit in de nabije toekomst breder worden opgenomen in beeldbewerkingssoftware.

10. Ruil de lucht in voor iets beters

High-end vastgoedfotografie ging vroeger over wachten op perfecte luchten voordat ze op pad gingen om een woning te fotograferen, en fotografen hebben al lang luchten verwisseld om deze beperking te omzeilen.

Met computationele fotografie is dit nu nog eenvoudiger, met softwarepakketten zoals Photoshop, ON1 Photo RAW en Luminar AI die het proces voor u automatiseren en een bibliotheek met verschillende luchten bieden waaruit u kunt kiezen.

11. Creëer een perfecte huid

Het maken van een perfecte huid is een kunst en het vermijden om een model eruit te laten zien alsof hun gezicht van rubber is gemaakt, omvat meestal complexe technieken zoals frequentiescheiding, samen met veel gedetailleerd kloonwerk.

Dankzij verschillende moderne bewerkingsapps is al dat harde werk geëlimineerd.

Computationele fotografie stelt software in staat om vlekken te verwijderen en de huid gladder te maken zonder alle textuur te elimineren die ervoor zorgt dat het er realistisch uitziet.

Voor high-end werk zullen hardcore professionals vasthouden aan Photoshop en talloze lagen, maar de rest van ons zal worden weggeblazen door wat deze ongelooflijke nieuwe apps te bieden hebben.

12. High Dynamic Range fotografie

HDR-fotografie omvat het gebruik van een aantal bijna identieke afbeeldingen van dezelfde scène, maar gemaakt met verschillende belichtingen, en vervolgens met behulp van software om ze samen te voegen.

Hierdoor kunt u de donkerste schaduwen en de helderste hooglichten binnen één afbeelding zien die anders aan het ene of het andere uiterste verloren zouden zijn gegaan.

HDR is dramatisch geëvolueerd dankzij smartphonetechnologie. Wist je bijvoorbeeld dat veel telefoons nu foto’s maken en een buffer vullen met afbeeldingen lang voordat je een foto hebt gemaakt?

Hierdoor kan de telefoon de scène intelligent beoordelen en als er te veel contrast is, kan het een beeld construeren met behulp van meerdere belichtingen, waardoor ruis en zelfs bewegingsonscherpte worden geëlimineerd als gevolg van het niet stil genoeg kunnen houden van de telefoon.

Laatste woorden

Computationele fotografie biedt hulpmiddelen die de processen transformeren die we gebruiken om afbeeldingen te maken.

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om verbluffende resultaten te creëren, gebruikmakend van machine learning om wijzigingen aan te brengen in onze foto’s die in het verleden uren en uren werk en een hoog niveau van expertise zouden hebben vereist.

We hebben slechts een paar manieren aangestipt waarop computationele fotografie veranderingen teweegbrengt, dus voel je vrij om andere voorbeelden achter te laten in de onderstaande opmerkingen en aarzel niet om contact op te nemen als je vragen hebt.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer