Gids voor film / analoge fotografie

Filmfotografie kan magisch zijn en een ervaring bieden die veel tastbaarder, fysieker en boeiender is in vergelijking met digitale fotografie.

Er is een ruime keuze aan betaalbare analoge camera’s en tweedehands fotografieapparatuur, en het proces van het maken van foto’s met behulp van film en een donkere kamer kan veel voldoening geven.

Bovendien geeft fotografie met film je een diep inzicht in hoe beelden worden vastgelegd en hoe de wereld van fotografie de afgelopen 200 jaar is geëvolueerd.

Zelfs hier in 2023 is filmfotografie een geweldige manier om te leren en te genieten van het fotografische proces en de rijke geschiedenis ervan te ontdekken.

Inhoudsopgave

Wat is film / analoge fotografie?

Analoge fotografie is een middel om beelden te produceren door het gebruik van chemische processen.

Het beschrijft een breed scala aan fotografische methoden, van het gebruik van een pinhole-camera om een afbeelding op lichtgevoelig papier te projecteren, tot het gebruik van een lens om licht te projecteren op een kleine strook chemisch gecoat plastic – d.w.z. film – om een negatief beeld te creëren dat later wordt gebruikt om een positieve afdruk te maken.

Filmfotografie is in wezen een vorm van analoge fotografie en is een veel langzamer proces dan digitaal. Meestal vereist het meer voorbereiding – zoals het laden van uw zwart-wit- of kleurenfilmmateriaal – maar het grootste verschil is het ’tijdsverschil’ tussen het loslaten van de sluiter op uw camera en het zien van de resultaten.

Als je klaar bent met fotograferen, moet de film worden verwerkt (zie: hoe maak je thuis film) en je foto’s worden afgedrukt (of geprojecteerd) voordat je je foto’s goed kunt zien.

Wat is een analoge camera?

Als je jezelf afvraagt “Wat is het verschil tussen een analoge en een digitale camera?” is hier een gedetailleerde handleiding voor hoe ze zich verhouden.

Een digitale camera – of het nu de smartphone in je zak is of een grote DSLR die door fotojournalisten wordt gebruikt – legt een beeld vast als gevolg van licht dat door een lens op een elektronische sensor wordt geprojecteerd.

Dit is een reeks kleine lichtgevoelige diodes die het licht omzetten in elektronische gegevens. Deze gegevens worden vervolgens door de camera verwerkt en geconstrueerd als een beeld dat op de achterkant van de camera of op een computer kan worden bekeken.

Een analoge camera daarentegen gebruikt een volledig chemisch proces om geprojecteerd licht om te zetten in een foto.

Een filmfotografiecamera maakt gebruik van een transparante plastic strip die is geverfd met een dun laagje gelatine-emulsie. Deze emulsie bevat zilverhalogenidekristallen die, wanneer ze aan licht worden blootgesteld, een onzichtbare afdruk op de gelatine-emulsie verbranden.

Deze afdruk moet vervolgens op zijn plaats worden bevestigd door de film te ontwikkelen waarbij deze in een reeks chemicaliën wordt gebaad (zie hieronder).

Afhankelijk van het type film dat wordt gebruikt, creëert dit proces een negatieve versie van het beeld dat is vastgelegd, die vervolgens op lichtgevoelig papier kan worden geprojecteerd om een positief beeld te creëren.

Soorten filmcamera ’s (& hoe er een te kiezen)

Vlakke lay-out van filmcamera-apparatuur

Krediet: Oli Sansom

Er is een breed scala aan filmcamera’s beschikbaar – waarvan de meest populaire zeer gemakkelijk tweedehands te kopen zijn.

De fysieke grootte van de film die in de camera gaat, geeft een balans tussen gemak en kwaliteit: als generalisatie geldt: hoe groter de film, hoe hoger de beeldkwaliteit, maar hoe omvangrijker de uitrusting en hoe langzamer het proces.

De naamgevingsconventies zijn een beetje vreemd – 35 mm is kleiner dan 120 en toch groter dan 110 – maar laat dat je niet afschrikken!

  • 35mm (ook bekend als Full Frame a.k.a. 135)

35mm film is het bekendste en meest gebruikte formaat. Het beeldgebied meet 36 mm x 24 mm, wat een verhouding van 3: 2 oplevert.

De 35mm camera werd in de jaren 1920 gemaakt door Oskar Barnack, een Duitse uitvinder die de eerste Leica camera ontwierp. Als astmapatiënt wilde hij fotografische apparatuur die handiger en lichter was dan de grote camera’s die op dat moment werden gebruikt.

In die tijd gebruikte de filmindustrie 24 mm x 18 mm-film die ook perforaties langs de boven- en onderrand had om deze mechanisch door de camera te trekken. Barnack leende dit idee en verhoogde de grootte tot 36 mm x 24 mm, wat nog steeds aanzienlijk kleiner was dan wat in die tijd meestal door fotofotografen werd gebruikt.

Voor Barnack betekende dit kleinere filmformaat dat camera-uitrusting veel compacter en efficiënter kon zijn.

35mm wordt soms “Leica-formaat” of “Barnack-formaat” genoemd als een knipoog naar de ontwerper die pionierde met het gebruik ervan in fotofotografie. Je kunt het kopen in rollen van 24 of 36 belichtingen, en vanwege zijn populariteit zijn er meer soorten 35mm-film dan enig ander formaat.

Historisch gezien was de komst van 35mm-film een belangrijke evolutionaire stap voor fotografie, omdat camera’s plotseling veel draagbaarder waren en sneller en eenvoudiger te gebruiken waren.

Scherpstellen is gemakkelijker en lenzen zijn kleiner – beide factoren die 35 mm erg populair maakten bij fotojournalisten en die ons in staat stelden om gebeurtenissen als nooit tevoren te documenteren.

Daarnaast waren de compactere camera’s goedkoper in productie en dus toegankelijker voor het grote publiek.

Close-up van een Minolta SR T SC II

Bron: Weston MacKinnon

Een beetje verwarrend is dat 35mm soms “full frame” wordt genoemd, hoewel de beelden die op de film zijn vastgelegd veel kleiner zijn dan het 120-formaat (zie hieronder). De term full frame is in de digitale fotografie gebruikt om camera’s te beschrijven die sensoren bevatten die hetzelfde 36mm x 24mm formaat meten als 35mm film.

Er zijn duizenden verschillende soorten 35mm filmcamera’s waaruit je kunt kiezen. Hoewel Nikon in 2020 eindelijk stopte met de productie van de laatste, in massa geproduceerde, professionele filmcamera – de legendarische F6 – is er een enorm aantal tweedehands te koop.

Wat is de beste 35mm filmcamera om te kopen? Dat is een lastige vraag, aangezien 35mm camera’s enorm variëren…

Je zou een klassieke afstandsmeter kunnen kiezen waarbij je alle instellingen handmatig moet aanpassen.

Als alternatief kun je kiezen voor een compacte point-and-shoot camera met een vaste lens die alles automatisch voor je doet.

Er zijn ook enorme DSLR’s gebouwd als tanks die maar liefst tien frames per seconde kunnen vastleggen.

Daarnaast is er een enorme verscheidenheid aan lenzen beschikbaar, van vintage, handmatige scherpstellenzen met onderscheidende resultaten, tot enorme telezoomlenzen met autofocus.

Een paar 35mm-camera’s blijven in productie – meestal point-and-shoot of leuke, plastic camera’s, soms ontworpen voor gebruik onder water. Veel van deze hebben hun eigen charme en eigenaardigheden en kunnen erg leuk zijn om te gebruiken.

  • 110

110 is waarschijnlijk de meest obscure van de hier genoemde formaten, gemaakt door Kodak in 1972. De productie van 110 films stopte in 2009, maar Lomography pakte het in 2011 weer op en ze zijn het enige bedrijf dat nog steeds 110 camera’s maakt.

110 camera’s hebben de helft van de framegrootte in vergelijking met 35 mm en meten slechts 13 x 17 mm. Dit betekent dat de resulterende beeldkwaliteit niet zo goed is, maar 110-camera’s zijn aanzienlijk kleiner dan hun 35 mm-tegenhangers.

Het is ook gemakkelijker te gebruiken omdat, in tegenstelling tot 35 mm-film, 110-film wordt geleverd in een op zichzelf staande cartridge die bijna geen moeite kost om te laden. Je opent gewoon je 110-camera, zet de film erin, sluit de camera en begint met fotograferen.

Er zijn tal van 110 camera’s tweedehands beschikbaar en Lomography heeft een selectie van nieuwe, plastic camera’s die het formaat levend houden. 110 gaat over gemak en plezier, en de camera’s die je daar zult vinden, zullen dit weerspiegelen.

  • 120 (ook bekend als Medium Format)

De 120 is bijna het tegenovergestelde van 110: het beeldgebied is veel groter – twee keer zo breed als 35mm-film – waardoor fotografen beelden van zeer hoge kwaliteit kunnen vastleggen met uitstekende details, nauwkeurige kleuren en zeer fijne korrel.

De naam is afgeleid van een enigszins verwarrende conventie die werd gebruikt door de makers, het bedrijf Eastman Kodak, dat in 1901 begon met het produceren van 120 films voor de tweede iteratie van zijn revolutionaire camera: de Brownie.

120 was oorspronkelijk ontworpen om tegemoet te komen aan de massamarkt, maar het werd al snel opzij geschoven door 35 mm, waardoor 120 voornamelijk voor professionele fotografen werd die hielden van de premium kwaliteit die de format aanbiedingen.

Zoals je zou verwachten, zijn 120-filmcamera’s veel groter dan 35mm-camera’s en ze zijn er in verschillende formaten.

De film – vaak aangeduid als middenformaat – is 6 cm breed, wat betekent dat elk frame 6 cm hoog is. Sommige camera’s produceren een beeld van 6 cm x 4,5 cm (vaak 645 camera’s genoemd) en andere schieten een vierkant formaat van 6 cm x 6 cm.

Je vindt er ook camera’s die foto’s van 6cm x 7cm en 6cm x 9cm schieten. Hoe groter het beeld, hoe meer details kunnen worden vastgelegd.

Daarnaast zijn er 120 camera’s die zeer brede, panoramische beelden maken tot 12cm of zelfs 17cm breed. Op een rol van 120 films kunt u mogelijk slechts 4 foto’s maken in vergelijking met 15 of 16 als u afbeeldingen van 6 cm x 4,5 cm maakt.

De onderstaande vergelijking laat ook zien hoe 35mm-film zich verhoudt tot 120-film. Merk op dat het werkelijke afbeeldingsgebied (tussen haakjes) uiteindelijk iets kleiner is dan de naam doet vermoeden.

Vergelijkingstabel die laat zien hoe 35mm-film zich verhoudt tot 120-film

Van mediumformaat wordt vaak gedacht dat het een bepaalde uitstraling heeft, deels vanwege de grote stap omhoog in beeldkwaliteit, maar ook omdat het fotografen dankzij de natuurkunde in staat stelt om een ondiepere scherptediepte te creëren, waardoor een grotere onderwerpscheiding ontstaat.

120 camera’s zijn groter en duurder dan 35mm camera’s, net als de lenzen die erbij horen.

  • Oogwenk

In plaats van een beeld op een film bloot te stellen en vervolgens te moeten wachten tot die film is ontwikkeld en afdrukken te maken, schieten instant filmcamera’s rechtstreeks op fotografisch papier, dat het beeld binnen enkele minuten onthult door middel van een chemisch proces.

De pionier van deze technologie was Polaroid, die in 1948 de eerste instantcamera voor de massamarkt creëerde. In zijn tijd was de ogenblikkelijkheid van de beelden volstrekt ongekend.

Kleuren kunnen onnauwkeurig zijn en de algehele beeldkwaliteit is niet zo goed als film, maar instant foto’s hebben een nostalgisch, vintage gevoel dat ze veel karakter geeft.

Instant fotografie is niet zo populair als het was, maar er worden nog steeds tal van camera’s gemaakt en ze hebben een lichamelijkheid die een leuke verandering kan maken van altijd naar afbeeldingen op een scherm staren.

Daarnaast is er een goede keuze aan tweedehands instant camera’s te vinden.

Soorten fotografiefilms

Soorten fotografiefilms gestapeld op een stapel

Bron: Marcus Winkler

Hoewel niet zo breed geproduceerd in vergelijking met het pre-digitale tijdperk, is er een breed scala aan film voor fotografie beschikbaar voor aankoop.

Sommige filmvoorraden zijn stopgezet, maar een paar zijn vervolgens herrezen door liefhebbers die graag een specifiek filmtype willen herontdekken en opnieuw willen creëren.

Onder de verschillende formaten, talloze merken, namen en nummers – film komt in verschillende soorten.

  • Zwart-wit film (Z/W)

Misschien wel de beste plek om te beginnen en de meest gebruikte in de geschiedenis van de filmfotografie, zwart-wit film heeft een lange geschiedenis. Er is een breed scala aan ISO-niveaus beschikbaar en u kunt zelfs monochrome film in kleurprocessen kopen die goedkoper en gemakkelijker te verwerken zijn in het laboratorium.

Het afdrukken van uw eigen foto’s zal veel gemakkelijker zijn en slecht belichte afbeeldingen kunnen gemakkelijker worden hersteld.

Kodak Tri-X is een 400 ISO-film die fijne korrel biedt en een enorme hoeveelheid dynamisch bereik kan vastleggen – meer dan de digitale sensoren die in veel van de huidige camera’s te vinden zijn. Zoals veel monochrome film kan het erg vergevingsgezind zijn, vooral als je de hoogtepunten uitblaast.

Als je ’s nachts of binnenshuis wilt fotograferen of snel bewegende onderwerpen wilt vastleggen in sombere omstandigheden, overweeg dan een rol Ilford Delta 3200. Je kunt het zelfs “pushen” naar 6400 (je hoeft hier alleen maar rekening mee te houden als je gaat ontwikkelen).

Ilford XP2 Super is een C41-procesfilm (zie hieronder), wat betekent dat het goedkoper en gemakkelijker kan zijn om door een laboratorium te worden ontwikkeld, waardoor het mogelijk gemakkelijker te gebruiken is.

Bekijk onze gids over wat goede zwart-witfotografie is om ideeën op te doen voor je volgende fotoshoot.

  • Kleurnegatieve film (C41)

Er zijn meer soorten kleurennegatieve film dan enig ander type film, met een breed scala aan verschillende snelheden (d.w.z. ISO-nummers) beschikbaar. Bovendien zijn sommige beter geschikt voor situaties met een hoog contrast, terwijl andere nauwkeuriger zijn bij het vastleggen van huidtinten.

Kodak Ektar 100 wordt beschouwd als een klassieker, die schone en scherpe details geeft met behoud van die kenmerkende filmlook. Het heeft een gedurfd, levendig kleurenpalet, maar dit betekent dat huidtinten een beetje rood kunnen uitkomen.

Voor portretten met natuurlijk licht kunt u Portra 400 overwegen, die fijne details vastlegt en de huid er goed uit laat zieng natuurlijk en realistisch. De korrel op Portra 400 is niet uitgesproken, maar als je iets nog gladder nodig hebt, kies dan voor Portra 160.

Voor het fotograferen in donkere omstandigheden, overweeg Fujifilm Superia 1600. De korrel geeft je een uitgesproken filmfotografie gevoel zonder al te afleidend te zijn.

  • Kleuromkering / diafilm (E6)

Kleuromkeringsfilm (ook wel diafilm genoemd) zorgt voor een positief beeld. Omdat het minder populair is, is het meestal duurder om te verwerken omdat het andere chemicaliën vereist dan C41.

Er is niet zo’n ruime keuze, maar de korrel is fijner en kleuren kunnen meer verzadigd zijn. Zorg ervoor dat je perfect bent met je belichtingen; echter; E6 staat minder sympathiek tegenover slecht belichte beelden!

Fujichrome Velvia 50 en Velvia 100 zijn misschien wel de twee klassieke filmvoorraden als het gaat om diafilm. Kleuren zijn levendig waardoor het geweldig is voor landschappen, en de nerf is extreem fijn, vooral op de Velvia 50.

Een betere optie voor portretten is misschien Kodak Ektachrome E100 (herrezen door Kodak in 2017), omdat het minder verzadigd is en niet zoveel magenta toevoegt als Velvia, en meer natuurlijke resultaten geeft.

  • Infrarood film

Als u infraroodbeelden wilt maken met een digitale camera, moet u uw camera opsturen om te worden geconverteerd. Met filmfotografie daarentegen kunt u eenvoudig een rol infraroodfilm laden, een filter opgooien en buitenaardse beelden maken.

Het moeilijkste deel van het fotograferen van infraroodfilm is waarschijnlijk het vinden van de filmvoorraad zelf, omdat er helaas niet al te veel infraroodfilms worden gemaakt.

Gelukkig bestaat Rollei Infrared Black and White 400 nog steeds, met een fijne korrelstructuur en een goed contrast.

5 Voordelen van filmfotografie (vs digitale fotografie)

Vlakke lay-out van analoge camera's en kleurenfilm

Bron: Mark Rafaelov

De digitale revolutie heeft misschien een aantal dramatische veranderingen met zich meegebracht, maar er zijn nog steeds genoeg redenen om filmfotografie te kiezen boven digitale.

1. Je leert meer Filmfotografie vereist dat je een dieper begrip hebt van het fotografische proces, wat je als fotograaf ten goede komt en je in staat stelt om een grotere waardering te ontwikkelen voor hoe beelden worden gemaakt.

2. Je vertraagt – Filmfotografie vraagt om een veel meer afgemeten aanpak. Omdat je voor elke rol moet betalen en deze moet laten ontwikkelen, kost elk frame geld, waardoor je veel meer rekening moet houden met je fotografie.

3. Je krijgt meer voldoening Het is moeilijk om het gevoel over te brengen dat je krijgt van de tactiele ervaring van het activeren van een chemisch proces dat in een foto verandert. De lichamelijkheid van het fotograferen op film kan je het gevoel geven dat elke foto is alsof je in een herinnering tuurt.

4. Hoog dynamisch bereik – digitale sensoren hebben de afgelopen 20 jaar een lange weg afgelegd, maar veel soorten film zijn nog steeds in staat om meer hooglichten en schaduwen binnen dezelfde opname vast te leggen.

5. Die filmlook – Of het nu gaat om de korrel, het vermogen om hoogtepunten te behouden of iets over de kleurweergave, er is een look en feel voor filmfotografie die digitale fotografie moeilijk kan repliceren.

6. De anticipatie – wachten tot foto’s worden afgedrukt met analoge camera’s is een unieke ervaring die grotendeels afwezig is in de huidige ‘instant’ cultuur en spontane verwennerij van digitale beelden.

7. De inconsistenties – van lichtlekken tot verlopen filmvoorraad, analoge fotografie brengt een prachtige verkenning van inconsistente resultaten met zich mee. Waar digitaal bijna identieke beelden kan produceren wanneer camera-instellingen en belichting consistent blijven, kan analoge fotografie veel willekeuriger zijn – en daarin ligt de schoonheid.

8. Geen computertijd – Natuurlijk moet u misschien online back-ups maken of liever de vreemde filmstrook met kleurnegatieven scannen, maar analoge fotografie is meestal verstoken van tijd besteed aan het wegdraaien met schuifregelaars en draaiknoppen in Lightroom.

9. Lagere toetredingsdrempel – digitale fotografie kan een dure hobby zijn, vooral als je pro wilt worden. Daarentegen zijn veel filmcamera’s goedkoop tweedehands te verkrijgen, terwijl ze toch uitstekende beelden kunnen produceren… in de juiste handen, natuurlijk. Bij het vergelijken van midden- en grootformaat filmcamera’s is vooral het prijsverschil met digitaal merkbaar.

10. Uniciteit – laten we eerlijk zijn – elke (wo)man en zijn/haar hond heeft tegenwoordig een digitale camera of fancy smartphone. Filmen is nog steeds zeldzaam, en als je er goed in wordt, kun je een premie vragen voor de ‘niet-digitale’ ervaring, vooral aan klanten die eromheen zijn opgegroeid.

7 Film (Analoge) Fotografie Tips

Vlakke lay-out van apparatuur die een filmfotograaf gebruikt

Met dank aan Kurt Boomer

Film- en analoge fotografie is een hele wereld die wacht om ontdekt te worden. Hier zijn enkele tips om u te helpen er het beste van te maken.

1. Bloot voor de schaduwen

Wanneer we digitaal fotograferen, proberen we vaak te voorkomen dat onze hoogtepunten uitblazen om te voorkomen dat we informatie verliezen. Wanneer je daarentegen op film fotografeert, hebben we de neiging om de schaduwen te belichten om ervoor te zorgen dat we wat details vastleggen, zelfs als dat overbelichting betekent.

2. Zorg voor een lichtmeter

Veel oudere filmcamera’s hebben geen ingebouwde lichtmeters en er zijn er genoeg die dat niet meer doen.

Het gebruik van uw eigen handheld meter zorgt ervoor dat u altijd correct wordt blootgesteld en geeft u een goed begrip van lichtniveaus en hoe u uw camera dienovereenkomstig kunt instellen.

Bekijk onze gids: waar moet ik op letten in een lichtmeter voor meer handige tips voordat je naar de winkels gaat.

3. Experimenteer met verschillende soorten film

Een rij kleurenfilm

Bron: Markus Spiske

Elke film brengt zeer onderscheidende kenmerken met zich mee, en met zoveel om te proberen, moet je je een weg banen door veel voordat je kunt beslissen welke zich het beste leent voor jouw stijl van fotograferen of voor een bepaald onderwerp. Sommigen zijn vergevingsgezinder dan anderen als het gaat om blootstelling, dus probeer te beginnen met Portra 400, Tri-X of Ilford 400.

4. Vertraag

Digitaal gaat over snelheid en instantaneiteit. Film gaat over de tijd nemen en jezelf onderdompelen in het proces.

5. Zoek een gerenommeerd laboratorium

Wanneer je begint, kan het vernietigen van je werk door een fout bij het ontwikkelen van een film hartverscheurend zijn. Zoek een lab dat je vertrouwt en leer ze kennen; iedereen die met film werkt, zal ook een liefde voor het medium hebben en ze zullen graag advies geven.

6. Begin goedkoop

Close-up van een Holga 12N camera

Bron: Matt Moloney

Je hoeft zeker niet veel geld uit te geven wanneer je voor het eerst begint met filmen. Bovendien hebben oudere camera’s en lenzen een charme die het fotograferen met een speciaal gevoel belegt.

7. Vergeet perfectie

Oldtimers staan opgesteld buiten een gebouw in oude stijl

Credit: Lee Blanchflower

Filmen betekent veel gelukkige ongelukken tegenkomen en de gemiste focus, lichte lekken en zware vignetten omarmen. Een deel van wat filmfotografie onderscheidend maakt, is dat het de schone, klinische perfectie mist die digitale fotografie zo vaak kenmerkt.

Hoe film te ontwikkelen

Bron: John Sypal

Het ontwikkelen van uw eigen monochrome film is geen ingewikkeld proces en vereist slechts een kleine hoeveelheid apparatuur en de juiste chemicaliën.

Als je eenmaal je negatieven hebt, kun je ze gemakkelijk zelf scannen, opnieuw met relatief weinig spullen.

1. Stel het filmbad in – vul uw emmer met water van 70 ° F (21 ° C) met behulp van een thermometer om hem perfect te krijgen

2. Bereid je chemicaliën voor – afhankelijk van uw keuze van chemicaliën, meet uit wat u nodig hebt en meng dienovereenkomstig

3. Breng uw film over op de spoel en in de ontwikkelaarstank – dit is waar het lastig wordt, omdat dit in volledige duisternis moet gebeuren

4. Voeg de ontwikkelaar toe aan de tank – stel je timer in, roer en giet het vervolgens uit

5. Voeg de fixer toe – opnieuw roeren gedurende de vereiste periode en dan uitgieten

6. Afspoelen – verwijder de spoel folie uit de tank en spoel deze af in de emmer water

7. Droog – hang je negatieven te drogen

Laatste woorden

De komst van digitaal maakte fotografie sneller en handiger, maar het nam veel van de fysieke elementen weg die filmfotografie tot een unieke en bevredigende ervaring maken.

Met zoveel analoge camera’s die vandaag de dag nog steeds beschikbaar zijn om te kopen en tegen een reeks verschillende prijzen, kan fotografie op film een goedkope manier zijn om creatief te zijn en het zal je een veel beter begrip geven van hoe fotografie werkt.

Als je vragen of opmerkingen hebt, laat ze dan hieronder achter!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer