Rawsie Review – Verklein raw-afbeeldingsbestandsgrootte

Dit is een overzicht van een Raw-beeldcompressie- en optimalisatiesoftware genaamd Rawsie die ik de afgelopen maand heb getest.

Ik ben een professionele trouwfotograaf die elke week duizenden Raw-afbeeldingen verwerkt, maar deze Rawsie-recensie is eigenlijk relevant voor elke fotograaf die foto’s in Raw-indeling maakt.

rawsie-dotphoton

Rawsie

Magische app die u tijd en geld bespaart door RAW’s net zo licht te maken als JPEG’s met behoud van RAW-beeldgegevens.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen

Controleer de huidige prijs

Ik zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat het een essentieel stukje software.

Laten we eens nader bekijken wat Rawsie doet, hoe het presteert en hoe het u in 2023 ten goede kan komen.

Inhoudsopgave

Wat is Rawsie?

Rawsie-recensie

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Bespaart geld op harde schijven
 • Snellere beeldbewerking & uploaden
 • Behoudt alle dynamische bereik/pixelresolutie
 • Zorgeloze automatische back-ups
 • 2e licentie gratis
 • Ondersteuning voor de nieuwste camera’s
Tegens

 • Nog geen ‘alles selecteren’ optie
 • Windows binnenkort beschikbaar
 • Je zou willen dat je het eerder vond!
Meer informatie

Rawsie is een downloadbare Mac-app (binnenkort ook beschikbaar op Windows) die elk Raw-afbeeldingsbestand optimaliseert en comprimeert tot een veel kleiner, veel lichter DNG-bestand.

Het was eerder bekend als Dotphoton Raw – Dotphoton is de slimme kerels die het hebben gemaakt.

Rawsie biedt twee opties voor het optimaliseren en comprimeren van Raw-bestanden:

1. Lightroom-catalogusmappen optimaliseren

Dit is het meest voorkomende gebruik van Rawsie voor regelmatige gebruikers van Lightroom.

Bestanden worden automatisch opnieuw gekoppeld in uw LR-catalogus, waarbij al uw bestaande bewerkingen en metagegevens behouden blijven. Van alle originele Raw-bestanden en de .lrcat wordt een back-up gemaakt op de door u gekozen locatie.

2. Optimaliseer individuele Raw-bestanden

Dit is het meest voorkomende gebruik van Rawsie voor degenen die Lightroom niet gebruiken of gewoon geen afbeeldingen hebben waarnaar in Lr wordt verwezen.

(Misschien hebt u de geselecteerde afbeeldingen uit Lightroom verwijderd, maar een back-up op een externe schijf bewaard, of misschien wilt u ze nog niet in Lightroom importeren.)

Bewerkingen van metagegevens blijven niet behouden, tenzij u een Lightroom-catalogus selecteert waaraan u ze na het importeren opnieuw wilt koppelen. Van originele Raws wordt een back-up gemaakt op de door u gekozen locatie.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Rawsie?

voordelen van het gebruik van rawsie

Het comprimeren van al je RAW bestanden en het zien van de ruimtebesparing is verslavend!

Rawsie comprimeert Raw-bestanden in DNG’s en vermindert hun bestandsgrootte met maximaal 80%.

(Ter verduidelijking, we hebben het over een verkleining van de grootte van het afbeeldingsbestand, in tegenstelling tot het feit dat de afbeeldingsafmetingen kleiner zijn.)

Wat betreft de uiteindelijke kwaliteiten van het resulterende DNG-bestand in vergelijking met de originele Raw, ze zijn allemaal voorzien van:

 • Geen dynamische bereikverandering.
 • Geen pixelresolutie gewijzigd.
 • Geen bittelling verandering.
 • Geen lossy artefacten.
 • Geen kleurverlies.

Met Rawsie kunt u uw Raw-bestanden verwerken en opslaan alsof het JPEG’s zijn, maar met behoud van alle bewerkings kneedbaarheid van een Raw.

Het hebben van kleinere afbeeldingsbestanden betekent dat u minder ruimte op de harde schijf nodig hebt voor opslag, online of op fysieke schijven.

Solid-state drives in MacBooks etc zijn nog steeds duur, dus het kunnen opslaan van hetzelfde aantal afbeeldingen terwijl u minder ruimte op de harde schijf in beslag neemt, zal uw achterzak onmiddellijk ten goede komen.

Als u cloudservices zoals Lightroom CC gebruikt, kunt u gemiddeld 5x zoveel foto’s uploaden als voorheen, 5x zo snel… zonder te hoeven betalen om te upgraden naar grotere plannen.

Rawsie betekent dat Lightroom of uw bewerkingsprogramma naar keuze sneller en efficiënter zal presteren met de kleinere afbeeldingsbestandsformaten, en importeren, ruimen, organiseren, exporteren en uploaden zal ook gunstig zijnhet van een snelheidsboost ook.

Als u een NAS gebruikt om bestanden op te slaan zoals ik, betekenen kleinere bestandsgroottes ook snellere bestandsoverdrachten.

Het maakt niet uit waar u uw originele bestanden opslaat, het regelmatig gebruiken van Rawsie kan op de lange termijn enorme tijd- en geldbesparingen opleveren.

Wat is een DNG bestand?

Ik neem aan dat je de voordelen van het gebruik van Raws ten opzichte van JPEG’s al kent, maar veel fotografen zijn nog nooit DNG’s tegengekomen.

DNG is een formaat ontwikkeld door Adobe en native gebruikt door Leica, Sony, Apple, Pentax, Ricoh en andere toonaangevende merken.

DNG is een afkorting voor Digital Negative Image File – de afbeeldingsgegevens worden ongecomprimeerd en in een verliesvrije staat bewaard.

Cruciaal is dat DNG’s veel kleiner zijn dan de meeste andere Raw-bestandsindelingen.

Lightroom, Photoshop, Luminar en alle andere grote beeldbewerkingsapps verwerken DNG’s net zoals ze zouden doen met het Raw-formaat, zodat je ze naar hartenlust niet-destructief kunt bewerken.

Wat zijn de voordelen van DNG (ten opzichte van Raw)?

 • Kleiner dan Raws.
 • Zodra een Raw is geconverteerd naar DNG, werkt deze met alle software die het formaat kan lezen.
 • Wijzigingen in afbeeldingen kunnen rechtstreeks naar het DNG-bestand worden geschreven zonder afzonderlijke sidecar XMP-bestanden te hoeven maken om de gegevens op te slaan – dit kan het bestandsbeheer vereenvoudigen.
 • DNG’s bevatten controlesominformatie in het bestand om bestandscorruptie te detecteren en te voorkomen.
 • Adobe blijft de DNG-indeling verbeteren door meer functionaliteit en functies toe te voegen.

Het is duidelijk dat als er een eenvoudige manier is om je Raws om te zetten in DNG’s, je dit zou moeten doen. Gelukkig heeft Rawsie het antwoord.

Gebruiksgemak

rawsie in gebruik

Je kunt zitten en kijken hoe Rawsie zijn ding doet, of het gewoon ’s nachts laten draaien (aanbevolen!)

Nadat u een Rawsie-account hebt gemaakt en de app naar uw bureaublad hebt gedownload, wordt u geïnstrueerd om ook een gratis exemplaar van Adobe DNG Converter te downloaden.

Vervolgens start u gewoon de app en selecteert u uit een van de twee eerder beschreven opties.

Als u uw Lightroom-catalogusmappen wilt optimaliseren, klikt u op de knop ‘Loc .lrcat’-bestand en selecteert u het vervolgens van waar het zich op uw computer bevindt – het staat meestal in Afbeeldingen > Lightroom.

Vervolgens selecteert u welke mappen u wilt importeren uit de mappen die worden weergegeven in het rawsie-importdialoogvenster en drukt u op Importeren.

Het enige dat ik hier mis, is de mogelijkheid om alle mappen in één keer te selecteren, in tegenstelling tot gewoon klikken om afzonderlijke of meerdere mappen te selecteren. Hopelijk wordt deze functie in een toekomstige update toegevoegd.

Als u Raw-bestanden hebt die nog niet in Lightroom staan, of als u ze met Rawsie rechtstreeks van de geheugenkaart van uw camera wilt optimaliseren naar de bewerkingsapp die u gebruikt, kunt u de tweede optie kiezen: Afzonderlijke Raw-bestanden optimaliseren en op Bladeren klikken om ze te zoeken.

Vervolgens verschijnt er een extra dialoogvenster met een paar opties:

 • Voeg full-size previews toe voor Photo Mechanic etc.
 • Bestanden opnieuw koppelen aan LRcat:
 • Gecomprimeerd opslaan in:
 • Originelen verplaatsen naar:

Deze spreken allemaal voor zich. ‘Verplaats originelen naar’ is bijzonder handig, omdat het je niet alleen de mogelijkheid geeft om de back-up van je originele Raw-bestanden te verplaatsen, maar ook om de uiteindelijke DNG te vergelijken met je originele Raw.

In plaats van te klikken om bestanden en mappen te selecteren, kunt u ook afbeeldingen of .lrcat-bestanden rechtstreeks naar de relevante Rawsie-ruimte slepen en neerzetten.

Het is ongelooflijk bevredigend om te zien hoeveel ruimte je hebt bespaard door Rawsie te draaien – het is bijna alsof je ernaar kijkt en je geld bespaart!

Wat betreft ondersteunde camera’s, deze omvatten alle nieuwste modellen zoals Fujifilm GFX100 en GFX100S, Nikon D780, Z6II en Z7II, Sony A1, Canon R6 enz. – (bekijk ze hier allemaal), met meer camera’s die de hele tijd worden toegevoegd.

De software draait op macOS Mojave 10.14+ en presteert goed op mijn nieuwe Silicon Macbook met de M1-chip.

Laten we nu eens nader bekijken hoe Rawsie presteert

Prestaties + Voorbeelden

activiteitenmonitor

Tijdens het verwerken van bestanden legt de Adobe DNG Converter geen significante druk op uw computer.

Ik zal dit gedeelte kort houden – Rawsie werkt ontzettend goed.

Het reduceert Raw-afbeeldingsbestanden tot maximaal 80% van hun oorspronkelijke grootte en spuwt DNG’s uit die alle afbeeldingsgegevens bewaren die nodig zijn om een volledige bewerking te voltooien.

Besparingen op bestandsgrootte via Rawsie in combinatie kunnen enorm zijn. Ik heb het over veel Gigabytes voor de gemiddelde shooter, en Terabytes als je een trouw-, sport- of evenementenfotograaf met een hoog volume bent.

Om een Raw-bestand op mijn quad-core Macbook Intel Core i7 te verwerken, duurt het ongeveer 3 seconden – op een 6-core MBP, de snelheid is blijkbaar 0,7 seconden.

Ik heb hierboven een screenshot toegevoegd die het verwaarloosbare geheugen toont dat nodig is om Adobe DNG Converter op de achtergrond uit te voeren terwijl Rawsie de bestanden verwerkt – de app zelf gebruikt bijna niets.

Veel van het zware werk lijkt plaats te vinden op de Rawsie-server, in tegenstelling tot lokaal. Dit is een enorm voordeel, omdat het betekent dat zelfs als u een verouderde computer gebruikt, u nog steeds kunt profiteren van het verkleinen van uw Raw-afbeeldingsformaten.

Omdat Rawsie automatisch back-ups maakt van uw originele Raw-bestanden, kunt u een eerste vergelijking maken.

(Ik zeg ‘initieel’ omdat als je eenmaal een paar afbeeldingen hebt vergeleken, geloof me – je zult nooit meer de moeite nemen om te controleren!)

Kijk zelf naar de vergelijking voor / na hieronder – het is alsof je een eindeloos spel speelt om het verschil te zien.

Voor/na voorbeelden

Het is duidelijk dat het moeilijk is om afbeeldingen te vergelijken wanneer ze zijn gedownsampled in JPEG’s, dus voel je vrij om de voorbeelden van hier te downloaden en zelf in te zoomen op de originele Raw- en gecomprimeerde DNG-bestanden.

Waar voor je geld (+ code)

couponcode

Krijg 10% korting op Rawsie.

Rawsie biedt 3 prijsopties:

 1. Gratis (maximaal 30 afbeeldingen per dag)
 2. $ 49 / jaar (abonnement)
 3. $199 (Voor altijd de jouwe)

Het is moeilijk om een exacte waarde te hechten aan sommige software, maar met Rawsie is het duidelijk – je gebruikt minder ruimte op de harde schijf, dus je bespaart geld omdat je niet langer meer schijven hoeft te kopen, of op zijn minst, je hoeft het minder vaak te doen.

De extra voordelen van het hebben van kleinere bestandsgroottes om mee te werken kunnen snel oplopen, hoewel deze afhankelijk zijn van uw exacte workflow als fotograaf.

Het enige wat ik weet is dat voor iedereen die vaak Raw-afbeeldingen gebruikt, dit een essentieel stuk software is. Je krijgt ook een 2e licentie gratis, wat geweldig is als je zowel een desktop als laptop hebt.

Dotphoton, de slimme breinen achter Rawsie hebben Shotkit-lezers vriendelijk 10% korting gegeven als je de onderstaande code gebruikt. Ik raad je aan om precies dat te doen.

Krijg 10% korting op Rawsie door de code te gebruiken: Shotkit10

krijg korting

Laatste woorden

Af en toe schrijf ik een recensie die lijkt over te komen als een soort advertorial – dit is het geval geweest met Rawsie.

Afgezien van het kleine minpuntje met betrekking tot de selectie van alle mappen in één keer, kan ik geen ander negatief van deze ongelooflijke software vinden.

Oh, en als je een Windows-gebruiker bent, heb je pech tot later in 2021 …

Voor alle Mac-gebruikers die foto’s maken in Raw-indeling, is Rawsie echter een no-brainer. Raw-bestanden op ware grootte overal op bewaren, maar je geheugenkaart lijkt me vorig jaar zo…

(In staat zijn om geld te besparen op vervangende harde schijven en je computer soepeler te laten werken, doet me veel denken aan CleanMyMac – een ander stuk software dat ik essentieel acht voor fotografen.)

Mijn advies – download een gratis proefversie van Rawsie en speel eens rond jezelf.

Hoest dan het geld op – je zult me later bedanken.

rawsie-dotphoton

Rawsie

Magische app die u tijd en geld bespaart door RAW’s net zo licht te maken als JPEG’s met behoud van RAW-beeldgegevens.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen

Controleer de huidige prijs