Gids voor fitnessfotografie voor fotografen en modellen

Fitnessfotografie is een categorie professionele fotografie die gespecialiseerd is in de wereld van lichaamsbeweging en wellness.

Er zijn verschillende soorten fitnessfotografie. Een daarvan is redactioneel en lifestyle, dat meestal wordt gebruikt in tijdschriften, sociale media en commercials (bijvoorbeeld om reclame te maken voor een sportschool of een product).

Een andere is portretfotografie – meestal vereist door professionele atleten en bodybuilders.

In dit artikel vind je enkele tips en trucs voor een succesvolle fitnessfotoshoot, of je nu een model bent of een professionele fotograaf die zich wil specialiseren in fitnessfotografie.

Er is ook een FAQ-sectie aan het einde voor mensen die binnenkort een fotoshoot hebben en hun brandende vragen beantwoord willen hebben – dus vergeet niet om dat te bekijken.

Klaar om mee te doen aan de wereld van gezond leven?! Laten we ons erin vastbijten!

Inhoudsopgave

Hoe doe je een fitnessfotoshoot?

1. Begrijp je klant

Fitnessmodel van bovenaf gefotografeerd

Krediet: Pixabay

Zoals ik in de inleiding al zei, zijn er verschillende soorten professionele fitnessfotografie – als zodanig zijn er ook verschillende klanten die op zoek zijn naar deze diensten.

Het is belangrijk om te begrijpen wie uw klant is en hoe de fitnessfoto’s worden gebruikt. Als ze bijvoorbeeld voor een tijdschriftomslag zijn, moet u een staande oriëntatie met wat negatieve ruimte gebruiken, zodat de ontwerper wat tekst kan toevoegen.

Als de klant een personal trainer is die fitnessfoto’s voor sociale media wil, schiet dan een breed scala aan outfits en kies een opvallende locatie.

In ieder geval, hoe meer je weet over de verwachtingen van je klant, hoe meer tevreden ze zullen zijn met de resultaten van je fitnessfotografieshoot.

Wanneer je te maken hebt met tijdschriften of marketingteams, sturen ze je een briefing en vanaf daar kan het beginnen.

Als uw cliënt echter een atleet of een fitnesscoach is die dit voor de eerste keer doet, kan het nuttig zijn om hen wat richting te bieden.

Laat ze een vragenlijst beantwoorden of vraag ze om wat referentiefoto’s samen te stellen, zodat je een idee kunt krijgen van waar ze naar op zoek zijn.

2. Bepaal een locatie

Fitte man die capoeira doet

Credit: The Lazy Artist Gallery

Tenzij je een fitnessfotoshoot voor een sportschool maakt of je model een specifiek apparaat nodig heeft, kun je de foto’s maken waar je maar wilt.

Je kunt fitnessfotografie doen in je studio, in de sportschool of op locatie – deze laatste kan buiten of binnen zijn.

De beslissing moet samen met uw klant worden genomen en u moet rekening houden met de sfeer die u wilt creëren en de boodschap die u wilt overbrengen.

Als de fitnessfoto’s bijvoorbeeld voor fitnessmagazines zijn die over gezond leven praten, kunt u overwegen ze buiten te doen.

Aan de andere kant kan een professionele bodybuilder baat hebben bij een sessie in de studio, omdat je hun lichaam als een sculptuur wilt benadrukken terwijl ze specifieke poses en routines uitvoeren.

Zie onze gids voor mijn tips voor het vastleggen van prachtige lichaamsfotografie.

3. Doe een proefrit als dit je eerste fitnessfotoshoot is

Man die biceps buigt in trainingskleding in de sportschool

Bron: Timothy

Als dit je eerste optreden als fitnessfotograaf is, moet je van tevoren oefenen – zelfs als je een expert bent in andere soorten professionele fotografie.

Dit geldt natuurlijk voor alle fotografievelden, maar fitnessfotografie kan een beetje lastig zijn.

Laten we zeggen dat je fotografeert in een sportschool. De kans is groot dat je te maken krijgt met een complexe portretbelichtingsopstelling die verwarrend is voor een fotoshoot – vooral vanwege alle spiegels die vervelende reflecties kunnen veroorzaken.

Je kunt oefenen door een aantal vrienden als je modellen in te schakelen – zelfs als ze niet het lichaam of de training van professionele atleten hebben.

Een ander idee is om fitnessmodellen end doe een aantal sessies voor jezelf. Dit geeft u de ervaring die u nodig hebt wanneer u tegenover echte klanten staat en u kunt de afbeeldingen gebruiken voor uw portfolio. Je zou ze zelfs kunnen verkopen op stockfotografiewebsites.

Vergeet niet dat je alle benodigde toestemmingen nodig hebt om je fitnessfoto’s te maken en vervolgens te publiceren en / of te verkopen.

Laat iedereen op de foto een modelvrijgave ondertekenen en een eigendomsvrijgave krijgen van de eigenaar van de sportschool – anders kunt u de foto’s niet gebruiken.

Je kunt hier een gratis sjabloon voor fotografiecontracten en een modelrelease krijgen.

4. Gebruik een shotlijst

Meisje dat yogahouding doet

Credit: Elina Fairytale

Een fotolijst is een geweldige manier om een fitnessfotoshoot te organiseren om het werk voor u en uw modellen te optimaliseren.

Als sommige activiteiten bijvoorbeeld een specifiek type apparatuur vereisen, wilt u misschien al die foto’s samen maken in plaats van de belichting of locatie constant te veranderen.

Hetzelfde geldt voor de training van de atleet. Het is misschien beter om eerst al het harde werk te doen, zodat het lichaam wordt gepompt voor de geposeerde foto’s – of misschien geven ze er de voorkeur aan om foto’s te maken waarbij ze eerst opwarmen en later opbouwen naar de intense oefeningen.

Dit hangt ook af van het type activiteit: de routine en vereisten zijn anders voor bodybuilding dan voor yoga of pilates. Vergeet niet dat fitnessfotografie allerlei sporten en technieken omvat.

Hoe dan ook, in elke fitnessfotoshoot raad ik je aan om een verscheidenheid aan geposeerde afbeeldingen en enkele actiefoto’s op te nemen.

Overweeg ook enkele close-ups – dit zal u helpen een specifiek deel van het lichaam of gezichtsuitdrukkingen te laten zien. Als je een fitnessfotografiesessie doet voor commerciële doeleinden, zorg er dan voor dat je een aantal close-ups maakt van het product of de apparatuur die je promoot.

Bespreek tot slot met je klant welke beelden absoluut noodzakelijk zijn. Misschien hebben ze een reeks nodig die laat zien hoe een bepaalde oefening wordt gedaan of een specifiek idee voor een bedrijfsbrochure.

Hier leest u hoe u een fotolijst maakt voor uw volgende fitnessfotografieshoot.

5. Bespreek garderobe en rekwisieten met je klant

Fit mannetje dat gevechtstouwen doet

Bron: Karsten Winegeart

Het is altijd een goed idee voor het model om twee of drie looks te hebben om in te veranderen tijdens de fotoshoot. Als de outfit uit twee delen bestaat, probeer het dan in evenwicht te brengen – een korte onderkant vraagt om een groter topje en vice versa.

Vermijd drukke patronen of kleding met grote logo’s, tenzij je natuurlijk probeert die merken te promoten.

Effen gekleurde kleding werkt meestal het beste met fitnessfotografie omdat het je in staat stelt om de focus op het model en hun bewegingen te houden.

De stijl kan verschillen, afhankelijk van de stijl van de foto’s waarvoor je gaat. Moeten het leuke en dynamische shots zijn om een Zumba-les te promoten? Zijn ze boudoirstijl om het lichaam van de atleet op een meer sensuele manier te laten zien?

Dit zal bepalen welk type outfits het beste werken.

Je zou ook moeten overwegen om een haar- en make-upprofessional in te huren voor de sessie, zelfs als mensen dit normaal niet doen om naar de sportschool te gaan. Voor professionele fitnessfoto’s moet u voor de details zorgen.

De uitrusting van de atleet wordt een rekwisiet tijdens een fotoshoot, dus zorg ervoor dat deze in goede staat is.

Beslis ook of je een aantal speciale effecten gaat doen – bijvoorbeeld rookbommen of meel, die erg trendy zijn in bepaalde soorten fitnessfoto’s.

6. Beheers de verlichting

Natuurlijk is de belichting gerelateerd aan uw fotografiestijl, maar belichtingsfitnessfotografie heeft speciale aandacht nodig.

Als je in een sportschool fotografeert, overweeg dan om extra lichtbronnen mee te nemen die je kunt bedienen in plaats van het omgevingslicht te gebruiken.

Je hebt misschien te maken met spiegels, dus wees voorzichtig met lichtreflecties en dat jezelf of je apparatuur op de achtergrond wordt weerspiegeld.

Bepaalde sporten en activiteiten zijn perfect voor natuurlijk licht – bijvoorbeeld cardiotrainingen of een eenvoudige gezonde levensstijl. In dit geval kun je de fotoshoot buiten doen of raamverlichting gebruiken als je binnen bent.

Mannelijke lichaamsbouwfotografen werken vaak in hun studio’s. Dit geeft je meer controle, maar je moet wel weten hoe je met studiolampen moet werken.

Zelfs als je een fotograaf bent met portretervaring, vraag je je misschien af: Hoe krijg ik perfecte spierverlichting?

Het idee is om de lichtbron vanuit een hoek te plaatsen – op deze manier creëer je sterke schaduwen die de spieren contouren, waardoor diepte en volume worden toegevoegd.

Hier zijn een paar ideeën:

 • Kruisverlichting – Plaats een sleutellampje aan één kant en een accentlicht op de andere. Dit helpt om het lichaam te boetseren en vorm te geven.
 • Rembrandt verlichting – Deze opstelling vereist een enkele lichtbron die van boven en van de zijkant komt. Het creëert een sterk contrast tussen de zijkanten en het wordt gekenmerkt door de driehoek van licht die zich vormt onder het oog van het model.
 • Driepuntsverlichting – Plaats een lampje op je model dat schuin naar het gezicht is gericht (je kunt er een reflector onder gebruiken als je geen sterke schaduwen wilt). Voeg vervolgens een softbox toe aan elke kant van het model een beetje achter hem of haar – deze werken als velgverlichting.

7. Vergeet het poseren niet

Man die calisthenics pose doet

Bron: Niko Twisty

Veel fitnessfoto’s zijn actiefoto’s – deze zijn geweldig omdat ze zeer dynamisch en echt zijn.

Het is echter altijd goed om wat geposeerde fitnessfoto’s te hebben. Sommigen van hen zijn een gegeven omdat het model een fitnessprofessional kan zijn zoals een bodybuilder, maar zelfs als het een atleet is, kunnen ze profiteren van dit soort foto’s voor hun sociale profielen of websitepagina’s.

Het lichaam is dus al in topvorm, daar bestaat geen twijfel over, maar hoe moet ik poseren voor spierfoto’s?

Allereerst, doe online inspiratie op en maak een verzameling referentiebeelden. Dit advies is van toepassing, of je nu de fotograaf of het model bent: het helpt de fotograaf om het model en het model beter te sturen om de fotograaf te laten zien wat ze zoeken.

Alle houdingen moeten gericht zijn op het benadrukken van de vorm en kracht van het model – het buigen van de spieren is de beste manier om dit te bereiken.

Houd de gezichtsuitdrukkingen in de gaten: zelfs als de atleet een enorme inspanning levert, moeten ze er krachtig uitzien, niet alsof ze lijden.

Hier zijn enkele poseerideeën die u kunt gebruiken:

 • Armen gekruist
Fitte vrouw met armen gekruist

Krediet: Cottonbro

 • Een arm gebogen
Bodybuilder met lichaamsbouw

Credit: Pikx van Panther

 • Plank
Vrouw in push-up positie

Bron: Ivan Samkov

 • Til het shirt op om de buikspieren te laten zien
Man met buikspieren

Bron: Dani Alejandro

 • Buig de achterkant met een latmachine
Foto van de gespierde rug van de vrouw

Bron: Scott Webb

 • In een spiegel kijken
Man in sportschool die in spiegel kijkt

Bron: Joseph Wayne

 • Gebruik van de apparatuur
Vrouw die leg press doet

Bron: Scott Webb

8. Bewerk uw foto’s

Man die bicep curls doet met halter

Credit: Dreamlens Productie

Nabewerking is de finishing touch voor professionele fotografieresultaten – en dit geldt zeker voor fitnessfotografie.

Voor fitnessfoto’s wilt u alle gebruikelijke fotobewerkingen uitvoeren en bovendien zijn er een paar punten die speciale aandacht nodig hebben in dit type opname.

Allereerst de witbalans – als je in een sportschool met omgevingslicht fotografeert, moet je deze waarschijnlijk aanpassen.

Verhoog ook het contrast om de spieren te benadrukken en doe wat ontwijken en branden om het volume echt te benadrukken.

De helderheidsschuifregelaar kan ook de spieren van uw fitnessmodel naar voren brengen, maar let op eventuele rimpels, die ook naar voren kunnen worden gebracht.

Retoucheer het lichaam niet tenzij uw klant u daarom heeft gevraagd, en doe uiteraard geen retouche waar u zich niet prettig bij voelt.

Dit is altijd een gevoelige kwestie aan beide kanten, dus het is beter als je van tevoren de grenzen en verwachtingen van beide partijen bespreekt.

Houd ten slotte uw bewerkingsworkflow consistent met uw fitnessfotografie, zodat u een herkenbare stijl kunt ontwikkelen.

Veelgestelde vragen voor fitnessmodellen en professionele atleten voor een fotoshoot

Wat moet ik meenemen naar een fitnessfotoshoot?

 • Verschillende outfits
 • Een extra paar schoenen
 • Baby olie
 • Een fles water
 • Gezonde tussendoortjes
 • Je trainingsuitrusting (als je op locatie gaat)

Wat moet ik eten op de ochtend van een fitnessfotoshoot?

Vermijd alles wat je opgeblazen kan maken, zoals zuivelproducten, bonen en fruit met een hoog fructosegehalte – je kunt ze vervangen door geweekte bonen, rijst of sojamelk, sinaasappel, druiven of donkere bessen. Je kunt je ook concentreren op het eten van anti-opgeblazen voedsel zoals gember, venkel, citroenen, avocado’s of papaja.

Hoe maken bodybuilders goede foto’s?

Je kunt wat olie wrijven en er vervolgens water op spuiten om een mooie textuur te creëren. Laat ook het licht van de zijkant komen om het volume van de spieren te benadrukken. Poseren is uiterst belangrijk om te buigen en te laten ziene lichaam op de juiste manier – je kunt inspiratie opdoen in tijdschriften of sociale media.

Hoe zie je er geript uit op foto’s?

Scheer het lichaamshaar zodat de definitie van je spieren zichtbaar is. Krijg ook een kleurtje als je kunt. Buig de spieren en laat ze vanuit een hoek zien. Ook zal hard licht dat van de zijkant komt diepe schaduwen creëren die diepte toevoegen en je spieren laten knallen.

Moet ik vasten voor een fotoshoot?

Het is niet nodig. Je moet alleen voorzichtig zijn met wat je eet – zorg ervoor dat het niets is dat je opzweept. Het hebben van een consistent dieet is eigenlijk goed voor je lichaam, en het meenemen van gezonde snacks zal je helpen je energie op peil te houden als de fotoshoot lang duurt.

Hoe kan ik mijn buikspieren er meer gedefinieerd uit laten zien in foto’s?

Laat je voor de fotoshoot bruinen – het kan natuurlijk of nepbruin zijn. Oefen vlak voor de opname – dit zal de bloedstroom op gang brengen – en wrijf dan wat babyolie in. Ten slotte kunt u het contrast verhogen tijdens het bewerken van uw foto’s om de schaduwen donkerder te maken. Hierdoor zien de spieren eruit alsof ze meer volume hebben.

Laatste woorden

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen je reis naar fitnessfotografie te beginnen.

Met een beetje oefening en zelfpromotie via sociale media, ben je al snel op weg om een professionele fitnessfotograaf te worden. Als je vragen of suggesties hebt, stuur ons dan een bericht in de comments.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer