Gids voor fotografie met een lange sluitertijd

FacebookPinterestDelen

In deze gids voor fotografie met een lange sluitertijd gaan we eenvoudige manieren bespreken om uw proces te vertragen voor verbluffende resultaten.

Het is een ingebakken concept dat we in de fotografie alles volledig stil en bevroren moeten houden om een scène vast te leggen, door een snelle sluitertijd te gebruiken.

Soms kan het moeilijk zijn om jezelf uit te dagen om je sluitertijd te vertragen en beweging vast te leggen.

Gelukkig valt er veel te winnen bij lange sluitertijden in je creatieve fotografie.

Laten we eens kijken naar deze spannende techniek.

Inhoudsopgave

Wat is een lange sluitertijd?

Lange sluitertijd kan van alles zijn, van een snelheid van 1 tot 30 seconden.

Camera’s hebben functies die licht in de lens laten komen en de beeldsensor raken, die deze informatie op zijn beurt verwerkt tot een digitaal beeld.

Sluitertijd is de camera-instelling die bepaalt hoe lang de sluiter van de camera open blijft om de sensor te belichten. Dit staat bekend als een lange belichting voor lagere snelheden (d.w.z. fotografie met een langere sluitertijd) en een korte belichting voor hogere snelheden (d.w.z. fotografie met een hoge sluitertijd).

Sluitertijd werkt harmonieus met diafragma – d.w.z. hoe breed het lensmembraan wordt geopend – en ISO – hoeveel lichtgevoeligheid verschijnt op het moment van het maken van de opname.

Wanneer u de camera instelt op Automatisch, verhoogt de camera de sluitertijd wanneer u een heldere scène fotografeert. Het weet de sensor voor een korte periode bloot te stellen om het licht te minimaliseren. In donkere scènes vertraagt het automatisch de sluitertijd om meer licht op de sensor te laten vallen.

Camera’s hebben slechts een fractie van een seconde licht nodig om een beeld vast te leggen. Een lange sluiter is 1/10 van een seconde, terwijl een snelle sluiter 1/2000 van een seconde is.

Optioneel kunt u de sluitertijdinstellingen handmatig regelen, samen met diafragma en ISO.

Het is cruciaal om te onthouden dat hoe donkerder de situatie, hoe langer de sluitertijd. Wanneer er minder licht is, moet u de sensor meer tijd geven om het beeld vast te leggen.

Een ander aspect van de lange sluitertijd is dat je beweging kunt vastleggen. Bij snelle sluitertijden bevriezen mensen halverwege de pas, of hangt een vogel bevroren in de lucht.

Door de sluitertijd te vertragen, vervagen de randen van je bewegende onderwerpen. Het gaat een lange weg om beweging, richting of zelfs urgentie weer te geven.

  • Hoe de sluitertijd op Sony-, Nikon-, Fujifilm- en Canon-camera’s te wijzigen

Hoe vind ik mijn sluitertijd?

Het helpt fotografen om de camera-instellingen van hun cameramodellen te begrijpen, zoals de opnamemodus en de diafragma-instelling.

Sluitertijd is instelbaar op de camerabody en/of in de menu’s van de camera.

Moderne DSLR’s zoals die van Canon en Nikon hebben een instelwiel met een sluitertijdvoorkeuze-instelling – zie meer algemene cameraonderdelen.

Op Canon-camera’s is de instelling TV voor Tijdswaarde. Op een Nikon DSLR is de sluitertijdvoorkeuzemodus een S op de hoofdbedieningsknop. Zelfs de huidige smartphonecamera’s hebben de mogelijkheid om de sluitertijd te wijzigen.

Nadat je sluitertijdvoorkeuze hebt geselecteerd, gebruik je een subknop om de sluitertijd te regelen.

Het handmatig wijzigen van de sluitertijd resulteert erin dat de camera automatisch de ISO en het diafragma aanpast om een goed belicht beeld te leveren.

Een mogelijk nadeel hiervan is dat het wijzigen van het diafragma een dramatische impact kan hebben op uw compositie, omdat u uw gewenste scherptediepte (d.w.z. uw onscherpe elementen) kunt verliezen.

De oplossing is om uw instelwiel te wijzigen in M voor Handmatig. In de handleiding kies je de sluitertijd en het diafragma in en hoewel de camera je kan waarschuwen voor een belichtingsprobleem, is de rest aan jou.

Fujifilm spiegelloze camera’s hebben een speciale sluitertijdknop met de incrementele sluitertijdinstellingen bovenaan – zie bovenstaande afbeelding voor een voorbeeld.

Afhankelijk van het scenario, handmatig slvanwege de sluitertijd resulteert in een paar dingen.

Om de juiste belichting te krijgen, moet je het diafragma en de ISO zorgvuldig beheren. Wanneer de sensor langer wordt blootgesteld, zal er meer licht op hem terechtkomen. Als je het diafragma en de ISO niet regelt, worden je foto’s overbelicht.

Langere sluitertijden betekenen dat u de ISO naar beneden kunt kiezen. Mogelijk moet u ook het diafragma van de lens verkleinen om de hoeveelheid licht die binnenkomt te verminderen.

Vergeet niet: hoe kleiner het diafragma, hoe minder scherptediepte je kunt bereiken.

Het is een lastige balans, maar met meer oefening en experimenten kun je deze kritieke functies van je camera onder de knie krijgen.

Wat is de beste lange sluitertijd om te gebruiken?

Er is geen vaste regel voor wat de beste lange sluitertijd is.

De reden hiervoor is dat elke situatie andere uitdagingen met zich meebrengt. En die uitdagingen omvatten de hoeveelheid beschikbaar licht en het doel van je compositie.

Typische sluitertijden voor alledaagse foto’s, in een goed verlichte omgeving, zijn ongeveer 1/60 of 1/125 van een seconde – dit is met onderwerpen die meestal stil zijn.

Verhoog de verlichting in dat scenario en je verhoogt de sluitertijd naar 1/250. Laat je onderwerpen in een snel tempo bewegen in een heldere scène en duw het tot 1/500 van een seconde.

Aan de andere kant vereist uw typische foto in een donkere kamer dat u de sluiter op 1/60 of 1/30 laat vallen , waardoor meer licht de belichting kan corrigeren. Maar als je onderwerpen bewegen, neemt de hoeveelheid onscherpte in het beeld toe.

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag wat de beste lange sluitertijd is. Gelukkig is het een leercurve die niet te steil is, en met oefening en geduld kun je het onder de knie krijgen.

Als je thuis op de bank zit, pak dan je camera en fotografeer je familie terwijl ze hun werk doen. Bekijk later de beelden en de sluitertijdinstellingen – leer van die bevindingen.

Eenmaal bekend met het automatische proces, ga je naar de handmatige modus en speel je ook met diafragma en ISO.

Hoe creatief te worden met lange sluitertijden

De voorbeelden van creatieve belichtingen die we zullen behandelen, bieden u een startpunt om creatief te worden met lange sluitertijden.

Het is verbazingwekkend wat voor soort resultaten je kunt krijgen door een gevoel van beweging aan je frame toe te voegen.

1. Bewegingsonscherpte

Een lagere camerasnelheid kan een aangenaam bewegingseffect geven.

Het vertragen van je sluitertijd levert bewegingsonscherpte op. Gebruik het in je voordeel en maak spannende en dynamische foto’s waar beweging een deel van het verhaal vertelt.

Een straatbeeld kan er bijvoorbeeld indrukwekkend uitzien met alles bevroren in de tijd. Creëer een beetje bewegingsonscherpte en plotseling lijken mensen, auto’s of een vlucht duiven te bewegen.

Gebruik bewegingsonscherpte in landschapsfoto’s waar wuivende bomen of passerende wolken weerpatronen en beweging kunnen aangeven.

De beste instellingen gaan met vallen en opstaan. Beginnend bij ongeveer 1/30 en geleidelijk vertragend tot 1/15 of 1/10 van een seconde levert dit een prachtige bewegingsonscherpte op.

Vergeet niet dat u beeldstabilisatie of een statief nodig hebt voor de beste resultaten. Ook niet gekregen? Fake wat onscherpte in Photoshop.

2. Opzettelijke camerabeweging

Een van de manieren om creatief te worden met fotografie met een lange sluitertijd is opzettelijk schudden of zoomen met een zoomlens tijdens de belichting.

Opzettelijke camerabewegingen lijken veel op het vastleggen van bewegende onscherptebeelden. Het verschil is dat in plaats van dat je onderwerp beweegt, je de camera beweegt. Dit wordt ook wel kinetische beweging genoemd.

Geplande camerabewegingen leveren dynamische en energieke beelden en worden bereikt door de camera snel naar of van het onderwerp te bewegen. Vergeet niet dat je maar een fractie van een seconde hebt om de motie te maken.

Je kunt deze look ook bereiken door een lens in of uit te zoomen terwijl je de sluiter activeert. Afbeeldingen lijken te bewegen op een onderwerp.

Zorg ervoor dat u beeldstabilisatie uitschakelt en oefen met deze technieken op ongeveer 1/15 van een seconde.

3. Pannen voor goud

Pannen terwijl de sluiter van de camera open is, is een van de creatieve fotografietechnieken.

Het is een uitdaging om je camera op een horizontaal pad te pannen, maar de resultaten zijn lonend – zie onze gids voor panning fotografie-ideeën.

Net als bewegingsonscherpte probeer je een onderwerp vast te leggen dat lijkt te bewegen. Maar met pannen wilt u de afbeelding volgen terwijl deze reist, zodat deze volledig scherp is met alleen de achtergrond wazig.

Probeer fietsers of auto’s te fotograferen die over een pad voor je rijden. Houd je armen op slot en draai je lichaam naar de heupen – een beetje als een tripOd.

Begin met een sluitertijd van 1/30 seconde en laat je sluiter los als je begint met pannen.

De kunst is om je lichaamsbeweging op dezelfde snelheid te houden als het bewegende onderwerp.

4. Licht schilderen

Lichtschilderen in de fotografie.

Lichtschilderen is een leuke en creatieve manier om ’s nachts lagere snelheden te gebruiken.

Zet je camera op een statief en kies je sluitertijd voor een langere periode. Nu kun je voor de camera bewegen met een verlicht object. De camerasensor registreert elke beweging tegen een perfect stille en donkere achtergrond.

De afbeeldingen tonen het spoor dat door het verlichte object is gemaakt voor de duur van de belichting. U kunt veilig lichtschilderen met een zaklamp, LED-wand of koplamp.

Voor de meer gedurfden kun je vuurstokken, sterretjes gebruiken of een klomp staalwol in brand steken en aan een draad draaien. De resultaten zijn betoverend – zie onze gids voor staalwolfotografie hier.

Oefen lichtschilderen door autolichttreinen te fotograferen terwijl ze door een straat rijden. Zorg ervoor dat uw sluitertijd lang genoeg is om het pad vast te leggen – begin met 5 – 10 seconden.

5. Stromend water & wolken

Een van de verbluffende effecten in fotografie is water dat valt.

Het is ongelooflijk wat een langere sluitertijd kan bereiken bij het fotograferen van natuurlijke elementen zoals bewegend water of scudding wolken.

Het vertragen van de sluiter voegt een gevoel van beweging toe in de wolken. In plaats van stil te zijn, verspreiden ze zich en creëren ze leidende lijnen (zie voorbeelden) – vooral als ze van je weggaan.

Langere sluitertijden veranderen een typische watervalopname in een magische compositie – het water vermengt zich tot lange vloeiende linten van wit.

Een vloeiende beek vormt een dynamisch middelpunt in een landschapsopname. Met een lagere snelheid vlakken de rimpelingen in het water af. Idealiter verlaagt u de snelheid tot 1/15 van een seconde.

Een andere uitstekende wateropname is van een voortdurend stijgende kust met schokkerige golven.

Door de sluitertijd te vertragen verdwijnt de schokkerigheid en wordt vervangen door een stemmige mist. In deze gevallen moet u beginnen met 1 seconde en vervolgens langere belichtingen proberen.

6. Lange blootstelling gedurende de dag

Camerafotografie met een langere sluitersluiting gedurende de dag laat meer licht binnen.

We hebben al enkele van de scenario’s behandeld met behulp van lange belichting gedurende de dag – straatscènes, pannen en landschappen. Maar lange belichtingen gedurende de dag lopen altijd het risico overbelichte beelden op te leveren.

Hoe langer je de sluiter blootstelt aan daglicht, hoe meer je beeld uitgeblazen zal zijn. Om dit tegen te gaan, beheer je je sluitertijd zorgvuldig, gebruik je een smal diafragma en houd je de ISO zo laag mogelijk.

U kunt ook een filter op uw lens toepassen dat de hoeveelheid licht die de camerasensor raakt, vermindert. Hiermee bereik je het uiterlijk van lage snelheden en krijg je een correct belicht beeld.

7. Lange blootstelling tijdens de nacht

Een belichting van ongeveer 30 seconden 's nachts kan nuttig zijn bij hemel- en sterrenfotografie.

Lange belichtingen ’s nachts zijn een beetje lastiger omdat er heel weinig licht is om een foto te maken.

Er zijn veel toepassingen voor een langere belichting ’s nachts – zoals lichtschilderen. Maar een van de meer fascinerende vormen van langdurige blootstelling is astrofotografie.

Met de juiste omstandigheden en sluitertijden die minuten of uren lang zijn, leg je sterrensporen en de galactische kern van de melkweg vast.

Het vergt veel voorbereiding en oefening, dus bekijk onze gids voor astrofotografie.

Aanbevolen uitrusting voor fotografie met lange belichtingstijd

nd filter en beeldstabilisatie versnellingvoor slow shutter fotografie

Landschapsfotografie uitrusting van Victoria Haack op Shotkit.

Je kunt gewoon je camera oppakken, een lange sluitertijd inbellen en naar de stad gaan om foto’s te maken. Maar zoals we hebben ontdekt, voldoen de wetten van fotografie niet altijd aan het creëren van een juiste belichting.

Er zijn enkele eenvoudige en kosteneffectieve oplossingen om u te helpen bij uw fotografie met lange belichtingstijd.

  • Beeldstabilisatie

Sommige digitale camera’s en lenzen zijn voorzien van beeldstabilisatie – een elektronische of mechanische ingebouwde functie die camerabewegingen oppikt en corrigeert.

Daarmee is een aanzienlijk langere sluitertijd mogelijk. Bovendien kan het fotograferen met de hand worden bereikt zonder onscherpe resultaten.

Je bereikt veel langere sluitertijden in de hand dan met een camera die geen stabilisatie heeft.

  • Driepoot

Zoals we hebben besproken, resulteren lagere snelheden in wazige beelden. Misschien wil je deze look bereiken, maar verder is het vervelend.

Een statief is een speciaal gebouwd apparaat dat uw camera ondersteunt tijdens dit soort werk.

Statieven zijn ontworpen om uw camera stil te houden en zijn handig voor snel en soepel pannen. Statieven hebben een ‘kop’ die in verschillende richtingen kan worden gekanteld en gekanteld om uw creatieve inspanningen te ondersteunen.

Je kunt ook statieven voor je telefoon krijgen.

  • Remote Sluiter / Zelfontspanner

Met ongewoon lange sluitertijden verpest elke beweging in de camera je foto’s.

Een eenvoudige manier om camerabewegingen te voorkomen, is door uw camera niet aan te raken. Camera’s hebben een zelfontspanner met een vertraging van 2, 5 of 10 seconden.

Dit geeft je de vrijheid om alles in te stellen, op de knop te drukken en weg te stappen van de camera.

U kunt ook een bedrade of draadloze ontspanknop op afstand gebruiken. Deze apparaten repliceren de werking van de sluiterknop zonder de camera aan te raken.

  • ND-filters

Slow shutter werk gedurende de dag kan resulteren in overbelichte beelden. Om dit tegen te gaan, voegt u een ND- of Neutral Density-filter toe aan de voorkant van de lens.

Deze zijn er in een reeks sterktes om het licht eruit te filteren. Met variabele filters kunt u de voorkant van het filter draaien om het vermogen van de filtratie te veranderen.

Wat is het beste ND-filter om te kopen? Dit hangt af van verschillende factoren, maar we geven de voorkeur aan het gebruik van variabele ND-filters voor hun gemak.

Veelgestelde vragen over fotografie met een lange sluitertijd

Wat is een lange sluitertijd in de fotografie?

Lange sluitertijd betekent dat de sluiter van je camera langer open blijft, waardoor de sensor langer wordt blootgesteld. Met een lange sluitertijd leg je beweging in de scène vast en laat je meer licht binnen.

Hoe maak ik een foto met een lange sluitertijd?

Zet eerst je camera op een statief (anders is de camerabeweging duidelijk). Voor een zo scherp mogelijke opname kun je ook een externe ontspanknop gebruiken. Stel vervolgens uw camera in op handmatig of sluitertijdvoorkeuzemodus. Selecteer een lange sluitertijd (bijvoorbeeld 1/10 van een seconde) en vuur weg.

Wat is een voorbeeld van een lange sluitertijd?

Zodra je onder de 1/100 duikt, betreed je wat als een lange sluitertijd kan worden beschouwd. Dus 1/30, 1 seconde, 20 seconden – dit zijn allemaal voorbeelden van lange sluitertijden.

Laatste woorden

Er zijn een aantal redenen waarom je je belichtingstijd zou willen verlengen door fotografie met een lange sluitertijd te gebruiken – sommige hebben creatief gedreven en sommige hebben betrekking op het simpelweg binnenlaten van voldoende licht om een goed belichte opname te maken.

Ongeacht je motivaties, als je begrijpt hoe je je sluiter voor verschillende effecten kunt bedienen, kun je de resultaten krijgen die je wilt in je fotografie.

Laat eventuele vragen hieronder achter in de comments en ik zal mijn best doen om contact met je op te nemen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer