Handleiding voor het stapelen van focus in Lightroom

Soms heeft een foto er baat bij dat alleen het onderwerp scherp is tegen een onscherpe achtergrond, en soms is de impact beter als alles scherp is.

Maar heb je ooit geprobeerd om alles scherp te houden? Dit is niet altijd zo eenvoudig als het klinkt.

Als je voorgrond heel dicht bij je staat en de achtergrond ver weg is, is dit technisch onmogelijk, tenzij je tilt-shift lenzen gebruikt. Zelfs met deze speciale uitrusting kan het erg moeilijk zijn.

Hetzelfde geldt voor macro- en close-upfotografie.

Dus, hoe wordt het gedaan? Met een postproductietechniek die focus stacking wordt genoemd.

Adobe Lightroom downloaden

Download de nieuwste versie van Adobe Lightroom om deze eenvoudige zelfstudie te volgen.

Start vandaag nog een gratis proefperiode van 7 dagen

MEER INFORMATIE

Inhoudsopgave

Wat is Focus Stacking?

adsasd

Met Focus Stacking kunnen objecten op de voorgrond, middenweg en achtergrond scherp blijven. Bron: Rodrigo Soares

Hoeveel gebied van uw foto scherp is, wordt de scherptediepte.

Hoe breed of smal dit is, hangt af van een combinatie van drie dingen: het diafragma, de afstand tussen de voorgrond en de achtergrond en de brandpuntsafstand van je lens (die ook bepaalt hoe dicht je bij je onderwerp bent).

Het opnemen van een voorgrond in fotografie (die net zo goed in focus is als de achtergrond), is een geweldige manier om twee verhalen tegelijk te vertellen, of gewoon alles in een scène in volledige helderheid aan de kijker te laten zien.

Als je je hele scène scherp wilt hebben, maar de scherptediepte is niet genoeg, kun je het meerdere keren fotograferen en de focus op verschillende punten plaatsen.

Vervolgens ‘stapel’ je al deze foto’s en meng je ze samen tot één foto waarbij alles scherp is. Dit is focus stapelen.

Zoals u kunt zien, gebeurt dit in de nabewerking. Om uw reeks focusgestapelde afbeeldingen te krijgen, moet u echter van plan zijn om de techniek vanaf het begin van de fotoshoot te gebruiken.

Dit komt omdat je een bepaald aantal foto’s nodig hebt die elk aandachtspunt als materiaal om mee te werken.

Focus stacking wordt gebruikt in alles, van landschapsfotografie tot productfotografie – je hebt misschien gemerkt dat foto’s van sieraden altijd scherp zijn van voor naar achter, bijvoorbeeld.

Laten we dus bij het begin beginnen en leren hoe je de foto’s kunt maken die je nodig hebt voor het stapelen van focus.

Hoe maak je foto’s voor focusstapeling?

Het bovenstaande voorbeeld toont mijn schoen die is gemaakt door focus te stapelen en automatische overvloeiing in Photoshop te gebruiken. Laten we eens nader bekijken hoe u een gestapelde focusafbeelding kunt maken.

Allereerst moet je fotograferen met een statief. Al uw afbeeldingen gaan overlappen en vervolgens overvloeien, dus de kadrering moet precies hetzelfde zijn.

Ook als je met een macrolens werkt, is het verschil in scherpstelling zo klein dat je extreem nauwkeurig moet zijn, wat niet in de hand kan worden gedaan.

Als het mogelijk is, vooral voor macrofotografie, gebruik dan altijd de liveweergave. Zo kun je inzoomen en de scherpstelling aanpassen.

Dit betekent natuurlijk dat je handmatige scherpstelling moet gebruiken. Omdat we het over het onderwerp hebben, moet al het andere ook handmatig worden gedaan.

De ISO, sluitertijd en diafragma moeten in de handmatige modus worden ingesteld om de belichting constant te houden tijdens de fotoshoot. Als je natuurlijk licht gebruikt, probeer ze dan zo snel mogelijk te doen, zodat de belichting tussen de opnamen niet verandert.

Ok, laten we het nu hebben over instellingen. De prioriteit moet op het diafragma liggen, omdat we werken met de scherptediepte en proberen zoveel mogelijk scherp te stellen.

Zoals je weet, betekent een klein diafragma een diepere scherptediepte en een groot diafragma resulteert in een ondiepe scherptediepte.

Dat gezegd hebbende, lenzen hebben een sweet spot op een bepaald punt in het midden van hun diafragmabereik. Dat wil zeggen dat je tussen f/8 en f/11 waarschijnlijk het scherpste beeld krijgt dat je lens kan vastleggen.

Zoek dus de sweet spot van je lens en stel deze in als je diafragma. Pas vervolgens de sluitertijd en ISO aan de lichtomstandigheden van uw scène aan.

Ik raad aan dat de tweede plaats op de prioriteitenlijst de ISO is. Houd het zo laag mogelijk om ruis te voorkomen. Vervolgens kun je op de derde plaats de sluitertijd instellen die lang kan zijn omdat je een statief gebruikt.

Als het te langzaam is, kunt u een externe sluiter gebruiken of de timermodus activeren, zodat u geen beweging veroorzaakt wanneer u op de sluiter drukt.

Nu je alles klaar hebt, is het tijd om te beginnen met fotograferen. Maak je eerste foto met de focus ingesteld in het dichtstbijzijnde deel van de scène.

Herhaal de foto vervolgens zo vaak als je nodig hebt en pas het scherpstelpunt aan door het langzaam naar het verste punt te bewegen totdat je de hele scène bedekt.

Hoe meer afbeeldingen je hebt, hoe meer informatie er is om mee te werken. Wees dus niet bang om veel foto’s te maken. Natuurlijk zijn er soms drie of vier genoeg, maar het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry.

Sommige Nikon camera’s hebben speciaal voor dit soort werk een ‘focus shift’ functie. Als je een van deze camera’s hebt, kun je het aantal opnamen instellen en de camera zal automatisch de focus in elke camera verplaatsen.

Laten we nu in de computer springen om de focus te stapelen.

Hoe focus stack in Adobe Photoshop Lightroom

De eigenlijke focus stacking vindt plaats in Photoshop, maar het passeren van Lightroom is een goed idee als je aanpassingen moet doen aan de hele serie, bijvoorbeeld het corrigeren van belichting, ruisonderdrukking, lenscorrectie, enz.

Als je ze één voor één zou proberen te doen, zou het tijdrovend en moeilijk zijn om in alle foto’s hetzelfde resultaat te krijgen, dus laten we het proces in Lightroom Classic starten om de foto’s te bewerken en te synchroniseren ter voorbereiding op de focusstapeling.

Stap 1: Importeer uw afbeeldingen in Lightroom

Focus stapelen lightroom stap 1 - importeer uw afbeeldingen.

Download de afbeeldingen die u op uw computer hebt gemaakt en importeer ze in Lightroom Classic met de knop Importeren aan de linkerkant.

Nu worden al je afbeeldingen weergegeven als miniaturen. Kies er een (het maakt niet uit welke) en maak elke bewerking die nodig is.

Stap 2: Bewerk uw afbeelding

Verwerk uw afbeeldingen in Lightroom.

Met het venster Ontwikkelen kunt u alle bewerkingen uitvoeren die uw afbeelding nodig heeft. U kunt de witbalans, de belichting, lenscorrecties en eventuele andere aanpassingen die u nodig acht aanpassen.

Onthoud nu dat alle afbeeldingen die u gaat stapelen er hetzelfde uit moeten zien, dus alles wat u aan dit bestand aanpast, moet op alle andere worden toegepast.

Stap 3: Synchroniseer uw bewerkingen

U kunt een afbeelding bewerken in Lightroom en vervolgens de Lightroom-synchronisatiefunctie toepassen om naar alle afbeeldingen te kopiëren.

Daarom is het handig om Lightroom Classic te gebruiken voor uw focusstapelingsproces. Met slechts één klik kunt u dezelfde bewerkingen toepassen op alle afbeeldingen, waardoor u tijd en moeite bespaart om het handmatig te doen.

Om dit te doen, selecteert u al uw bestanden uit de fotoshoot en klikt u vervolgens op de knop Automatische synchronisatie onder aan het deelvenster Ontwikkelen.

Extra tip: Als u Lightroom niet hebt, kunt u een Photoshop Action maken om de bewerkingen op al uw afbeeldingen toe te passen en de workflow efficiënter te maken.

Stap 4: Openen in Photoshop

Klik met de rechtermuisknop of gebruik het menu in Lightroom om te selecteren of u lagen in Photoshop wilt openen.

Ok, nu je afbeeldingen klaar zijn voor de focus stacking moet je ze naar Photoshop sturen.

Omdat ze in hetzelfde document moeten worden gestapeld, gaat u naar het menu Foto en selecteert u bewerken in en openen als lagen in Photoshop.

U kunt ook met de rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden klikken en vervolgens de opdracht Openen als lagen in Photoshop kiezen.

Dit proces kan enkele minuten duren.

Stap 5: Lagen automatisch uitlijnen

Als u een Photoshop-gebruiker bent, kunt u lagen eenvoudig automatisch uitlijnen nadat u ze uit Lightroom hebt geïmporteerd.

Met het gereedschap Lagen automatisch uitlijnen corrigeert u eventuele onvolkomenheden die kunnen ontstaan als uw camera niet perfect stil was van de ene foto naar de andere toen u de foto’s maakte.

Ook compenseert het de focusademhaling. Dit is niet iets dat je kunt controleren, het is gewoon iets dat met de meeste lenzen gebeurt. Wanneer je de scherpstelling aanpast, verandert ook de brandpuntsafstand.

Stap 6: Lagen automatisch mengen

Hoe focus gestapelde lagen te maken als een Photoshop-gebruiker - gebruik de auto blend-functie om automatisch uw afbeeldingsstapel te bewerken.

Al je foto’s zijn nu op elkaar ‘gestapeld’, maar je ziet alleen de foto bovenaan.

Om ze samen te voegen tot één volledig gefocuste afbeelding, moet je naar Bewerken gaan, Lagen automatisch mengen.

Hiermee wordt een dialoogvenster geopend. Kies de optie met de naam Stack Images. Schakel de opties Naadloze tonen en kleuren en transparante vulgebieden met behoud van inhoud in en klik op OK.

Afhankelijk van de kwantiteit en kwaliteit van de bestanden kan dit proces even duren, dus wees geduldig.

Stap 7: Verfijn uw afbeelding

Focus stacking photoshop: verfijn je focus gestapelde afbeelding.

Dat is alles – inmiddels zou je een volledig onscherp beeld moeten hebben dat is gemaakt als een afzonderlijke laag die alle andere samenvoegt.

Soms is het resultaat niet perfect en moet je sommige onderdelen met ‘spookachtige’ randen aanpassen. U kunt dit doen met behulp van de laagmaskers die Photoshop heeft gemaakt.

Of mogelijk moet u eventuele vlekken of onvolkomenheden herstellen met behulp van het gereedschap Klonen of het gereedschap Herstellen. Dit is afhankelijk van elk geval.

Daarna kunt u de afbeelding afvlakken als u deze lichter wilt maken en u zeker weet dat u niets anders hoeft te bewerken.

Als u de lagen behoudt omdat u terug wilt komen en verder wilt gaan met bewerken, zorg er dan voor dat u het opslaat als een PSD-bestand.

Veelgestelde vragen over focusstapelen in Lightroom

Wat is een focus gestapelde afbeelding?

Een scherpstelgestapelde afbeelding is een afbeelding waarbij meerdere afbeeldingen met verschillende brandpunten worden samengevoegd, waardoor een grotere scherptediepte mogelijk is. Met focusstapeling kunt u meer van uw afbeelding scherp krijgen dan anders mogelijk zou zijn.

Kun je foto’s stapelen in Lightroom CC?

Nee, focus stacking is niet beschikbaar in Lightroom CC.

Is focus stacking valsspelen?

Focus stacking is niet meer valsspelen dan welke andere digitale verwerkingstechniek dan ook. Het is een veel voorkomende manier om de scherptediepte te vergroten buiten de mogelijkheden van uw lens.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, kan dit postproductie-effect erg handig zijn als je geen camera of lens hebt die kantelen en verschuiven mogelijk maakt.

Weten hoe je stapelafbeeldingen kunt scherpstellen, kan nuttig zijn voor alle fotografische genres, van landschapsfotografie tot macrofotografie, dus ik weet zeker dat het vroeg of laat van pas zal komen.

Als u vragen hebt over het maken van de foto’s en het gebruik van automatische overvloeiing en de verschillende andere tools in Lightroom en Photoshop, laat dan hieronder een reactie achter.