Gids voor levendigheid versus verzadiging

FacebookPinterestDelen

Het belangrijkste verschil tussen levendigheid versus verzadiging is dat levendigheid alleen saaie of gedempte tonen naar voren brengt, terwijl verzadiging de intensiteit van alle kleuren in het beeld verhoogt.

In deze handleiding kijken we naar levendigheid versus verzadiging om erachter te komen hoe ze verschillen en om te ontdekken welke het beste is voor uw foto’s.

Wat als ik je zou vertellen dat er een manier is om punch en drama toe te voegen aan zelfs je meest levenloze foto’s?

Met vrijwel elke bewerkingstoepassing kunt u de levendigheid en / of verzadiging verbeteren en elke keer oogverblindende afbeeldingen maken – dit is het mooie van kleurenfotografie.

In essentie draait levendigheid en verzadiging allemaal om het beheersen van de kleurverbetering. Maar er zijn enkele belangrijke en subtiele verschillen tussen de twee.

Laten we het eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

Levendigheid versus verzadiging: definities voor fotografen

Wat is verzadiging? (Wat doet verzadiging met een foto?)

Heb je ooit een foto gemaakt die een beetje saai of plat was, maar het kleurpotentieel duidelijk was en een duwtje in de rug nodig had? Het veranderen van de verzadiging is de eenvoudigste manier om die kleuren te laten zingen.

De beste beschrijving is dat verzadiging de intensiteit van de kleur beïnvloedt en bovendien de kracht van elke kleur in het beeld verbetert.

In tegenstelling tot andere kleurcorrecties, stijgt of daalt de verzadiging gelijkmatig de kleurintensiteit.

Maar zoals de meeste bewerkingswijzigingen, vereist het omgaan met verzadiging een zachte aanpak, omdat te veel kan resulteren in onnatuurlijke en onaantrekkelijke afbeeldingen.

Wat is Vibrance? (Wat doet vibrance met een foto?)

verzadiging-voorverzadiging na

Waar verzadiging een uniforme toepassing van kleurintensiteit is, neemt levendigheid een meer gerichte aanpak.

Hoewel levendigheid subtiel de meeste kleuren in een afbeelding zal verheffen, verbetert het specifiek alle elementen van een foto die niet kleurrijk genoeg zijn.

Vibrance is een handig hulpmiddel als je een foto hebt met een juiste balans van kleurintensiteit in alle gebieden behalve één.

Technisch gezien kun je door de levendigheid te beheersen de kleurintensiteit in dat saaie element verhogen – allemaal zonder het te overdrijven in de gebieden die er al geweldig uitzien.

Uw succes bij het beheersen hiervan hangt af van de kwaliteit van uw bewerkingssoftware.

Wanneer moet u vibrance of verzadiging gebruiken?

Het zal helpen als je alleen levendigheid of verzadiging gebruikt wanneer je compositie dit vereist. Het toepassen van te veel levendigheid of verzadiging resulteert in beelden die te intens zijn.

Ik heb veel fotografen deze fout zien maken – een klein beetje verzadiging gaat een lange weg, maar te veel creëert over-the-top foto’s die te hard proberen.

Dus wanneer moet je vibrance, verzadiging of beide gebruiken?

Als de kleurintensiteit gelijkmatig wordt toegepast in alle gebieden behalve voor bepaalde kleuren, kan levendigheid die gebieden uit de schuilplaats duwen. Maar neem altijd de tijd om te controleren of het verbeterde beeld in balans blijft.

Heen en weer stuiteren tussen je voor en na beeld helpt. Op die manier kun je zien of je het hebt overdreven en kun je een deel van de intensiteit terugwinnen. Een andere manier om ernaar te kijken is om alleen incrementele wijzigingen toe te passen.

Als je een foto hebt gemaakt op een saaie dag waarop de belichting vlak is, is de kans groot dat je hele compositie vlak is. Of u fotografeert met een camera met een lage resolutie die de kleur niet goed vastlegt.

In beide gevallen zal het verbeteren van de verzadiging een impact hebben op het hele beeld. Al je kleuren komen voor je ogen tot leven als je de intensiteit omhoog schuift. Maar vergeet niet, neem babystapjes en controleer altijd de voor en na vergelijking.

Hoewel we het vooral hebben gehad over het oppompen van de kleurintensiteit met levendigheid en verzadiging, is het ook belangrijk om te onthouden dat je beide op dezelfde manier kunt verminderen.

Als je een beeld hebt dat buiten de camera te intens is, kun je het dramaniveau verlagen met een gerichte vibranceverandering of een wholistic verzadigingsdaling. Of het kan gewoon zijn dat je voor een creatieve aanpak gaat met een kleur-leegte compositie.

Hoe vibrance &saturatie aan te passen

Waar u de vibrance-schuifregelaar en verzadigingsschuifregelaar in Lightroom kunt vinden.

Zoals ik eerder heb aangestipt, heeft bijna elke fotobewerkingstool – op zowel desktop als mobiel – de mogelijkheid om levendigheid en verzadiging te regelen.

Wat betreft hoe goed ze het doen, dit hangt af van de kwaliteit en kracht van die applicatie. Sommigen zullen er iets te arrogant over zijn en beide tot het uiterste stoten.

Andere nabewerkingstoepassingen, zoals die bedoeld zijn voor enthousiast en professioneel gebruik, zullen een zachtere aanpak volgen.

Laten we eens kijken naar de drie meest populaire bewerkingstoepassingen waarvan ik weet dat ze levendigheid en verzadiging serieus nemen.

Photoshop

Adobe Photoshop is een van de krachtigste visuele ontwerptools met een uitgebreide reeks fotobewerkingsfuncties.

Het beheren van zowel levendigheid als verzadiging in Photoshop is ongelooflijk intuïtief en eenvoudig. Er zijn verschillende manieren waarop u de kleurintensiteit kunt regelen. Maar laten we omwille van de eenvoud met de gemakkelijkste gaan.

Zodra u een afbeelding hebt geopend, gaat u naar de Beeld vervolgkeuzemenu en selecteer Aanpassingen en dan Levendigheid.

Er zijn twee schuifregelaars – een voor levendigheid en de andere voor verzadiging. U kunt het een of het ander besturen om de intensiteit van kleuren in uw compositie te regelen.

Lightroom

Adobe Lightroom is de go-to RAW-toepassing voor beeldbewerking van de professionele fotograaf. Net als Photoshop is er een uitgebreide desktop- en mobiele versie beschikbaar.

En zoals we met Photoshop hebben gezien, is het proces voor het beheren van de kleurintensiteit in Lightroom eenvoudig en zeer verfijnd.

Met een afbeelding geladen in de Ontwikkelen van Lightroom, zoek de Basisch aan de rechterkant van het scherm.

Het menu Basis bevat schuifregelaars voor aanpassingen, waarbij de laatste twee Levendigheid en Verzadiging. Door deze te schuiven kun je de kleurintensiteit verhogen of verlagen om je beelden te optimaliseren.

Luminar

Skylum’s Luminar is een andere eenvoudige en uitgebreide toepassing voor het bewerken van afbeeldingen die de kleurintensiteit eenvoudig kan beheren. Hoewel het concept dezelfde resultaten oplevert, zijn de terminologie en aanpak een beetje anders dan de Adobe-producten.

Met een afbeelding geladen in de Bewerken deelvenster, selecteer de Beroeps en open de Instelbaar verloop filter gereedschap.

U zult merken dat er een schuifregelaar is voor Levendigheid – komen we zo op verzadiging. Bovendien kunt u een masker toepassen of de kleurintensiteit in de bovenste of onderste helften van de afbeelding regelen – dit is geweldig voor het bewerken van liggende afbeeldingen.

Met verzadiging kunt u dit regelen via de schuifregelaar in de Kleurversterker tool ook te vinden in het tabblad Professional.

Voorbeelden van vibrance versus verzadiging

Hieronder heb ik een paar voorbeelden gegeven van hoe levendigheid en verzadiging sommige gewone afbeeldingen kunnen beïnvloeden.

In deze gevallen ging ik een beetje zwaar op de schuifregelaars om het punt te demonstreren. Deze zijn trouwens allemaal bewerkt met Adobe Lightroom met de methode die ik eerder beschreef.

Voorbeeld 1: Skyline van de stad – Verzadiging

Verzadiging of levendigheid? In dit voorbeeld zal de eerste nuttiger zijn.

In dit originele skylinebeeld van Melbourne is de kleur vrij vlak – grotendeels te wijten aan de schittering van de zon die de kleur uitspoelt. De lucht en het water zijn erg saai en er is geen vleugje warmte in de compositie.

Na: het verschil in kleuren na het toepassen van de verzadigingsschuifregelaar.

In dezelfde afbeelding heb ik de verzadiging verbeterd door de schuifregelaar tot +50 te duwen.

Nu is het blauw van de lucht en gebouwen en het groen van het gras en de bomen verbeterd. Ook namen de warme tinten van de gebouwen en de zonnevlammen toe.

Voorbeeld 2: Pebble Beach – Vibrance

Voor: uitgewassen foto door bewolkte luchten.

In deze originele strandfoto gemaakt in Bicheno, Tasmanië, resulteerde de bewolkte hemel in een gedempt kleurenpalet.

Er is weinig levendigheid omdat alles een beetje te grijs en saai is. Ik was vooral teleurgesteld dat het water zo saai was en wilde dat meer laten opvallen.

Na: de reeds verzadigde kleuren negeren en vibr toepassenalleen gedempte kleuren.

Met dezelfde afbeelding heb ik de vibrance-schuifregelaar tot +50 ingedrukt om het water levendiger te maken en de blues te laten opvallen. Maar ik was nog steeds niet tevreden.

Verzadiging en levendigheid maken een groot verschil voor de kleuren van een foto. Als er geen huidtinten zijn, kunt u intenser aanbrengen.

In deze derde afbeelding heb ik geslingerd beide de vibrance slider en saturatie slider tot +50. Dit leverde punch en drama op in een verder levenloze compositie.

Ondanks mijn hardhandigheid is het resultaat best aardig. De roestkleur in de rotsen knalt, de blauwe luchtvlekken contrasteren met de wolken en de groene heuvels hebben diepte. Zelfs het zand op de voorgrond heeft een grotere dimensie gekregen.

Laatste gedachten

Nu we levendigheid versus verzadiging hebben behandeld, heb je hopelijk een duidelijker idee van het verschil tussen hen en hoe elk kan worden gebruikt om de intensiteit van kleuren in een afbeelding te beïnvloeden.

Het gebruik van levendigheid en verzadiging kan verbluffende resultaten bereiken zonder zelfs maar andere bewerkingstools aan te raken. Trap alleen niet in de val van het overbakken van je afbeeldingen met te veel van beide.

Hoewel aanpassingen aan verzadiging of levendigheid kunnen helpen om gedempte kleuren naar voren te brengen, wilt u bijvoorbeeld niet eindigen met onnatuurlijk ogende huidtinten in portretten. Zelfs landschappen kunnen onnatuurlijk lijken als je te hard gaat op de vibrance- of verzadigingsschuifregelaars.

Je kunt het beste altijd je voor- en na-afbeeldingen naast elkaar controleren om te zien of je het juiste effect hebt.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer