Lukáš Kenji

FacebookPinterestDelen

Hallo! Mijn naam is Lukáš Kenji Vrábel en ik ben een Tsjechische lifestyle- en trouwfotograaf. Ik ben ook een Tsjechische ambassadeur van Sigma en Zoner Photo Studio.

Ik ben geen badass en een ervaren fotograaf die geboren is met een camera in zijn hand. Ik fotografeer pas zes jaar.

In mijn begin begon ik portretten te maken en ontdekte ik geleidelijk schoonheid in documentaire stijl. Om deze reden lag bruidsfotografie me bijzonder na aan het hart. Er zijn veel emoties en momenten op bruiloften die erg sterk en onherhaalbaar zijn.

In lifestyle- en productfotografie probeer ik dezelfde momenten op te roepen die je in echte situaties zou verwachten. Zodat mensen zich kunnen identificeren met de merken waarvoor ik fotografeer.

Camera

In het begin maakte ik foto’s op de Nikon D3100 maar al snel verving ik hem door Canon camera’s. Mijn eerste was de Canon EOS 70D, maar al snel schakelde ik over op de full frame Canon EOS 5D Mark II, vervolgens op de Canon EOS 5D Mark III en zodra de Canon EOS R uitkwam, moest ik hem hebben.

De Canon EOS R is een camera die het beste bij mij past omdat hij mijn werk vereenvoudigt in die aspecten waar ik tijdens de fotoshoot niet mee te maken wil krijgen (perfecte scherpstelling, perfecte Auto ISO functionaliteit, etc). Het geeft me de ruimte om me meer te focussen op de mensen die ik fotografeer.

Uiteindelijk heb ik DJI Mavic Air gekocht om de mogelijkheid te hebben om andere interessante composities uit de lucht te halen. Maar de waarheid is dat ik nog niet veel weet over dronefotografie (zie tips) en ik vergeet het meestal thuis. Ik zal er iets aan moeten doen!

Lenzen

Ik ben begonnen met de Sigma 30mm f/1.4 ART op de Canon EOS 70D. Ik heb echt genoten van de lens en toen ik overschakelde naar full frame, vond ik het niet leuk om van deze lens af te komen.

Maar ik wilde iets nog breders, dus kocht ik een Sigma 24mm f/1.4 ART en dit objectief werd mijn favoriet. Het geeft me de mogelijkheid om heel dicht bij mensen te zijn en de genomen momenten worden echt gevoeld vanaf de foto. Dankzij dit objectief is mijn portfolio veel specifieker en tastbaarder geworden. Mensen leren mijn foto’s kennen en daardoor bestellen ze me steeds vaker voor hun bruiloften.

Mijn tweede meest gebruikte lens is de Sigma 50mm f/1.4 ART, die nodig is voor als ik te dichtbij zou zitten met een 24mm. Ik gebruik meestal 50mm tijdens huwelijksceremonies, wanneer ik de intimiteit van de huwelijksceremonie niet wil verstoren met een groothoeklens. Ook gebruik ik Sigma 50mm f/1.4 ART in de studio, waar ik met een groothoeklens geen risico loop op beeldvervorming.

Mijn laatste lens is de Sigma 70-200mm f/2.8 Sports, die ik marginaal gebruik, specifiek voor het fotograferen van sportevenementen of concerten waar ik niet dichtbij genoeg kan komen.

Verlichting/Triggers

Ik ben echt een grote fan van natuurlijk licht. Als het donker is en ik heb donkere luidruchtige foto’s, gebruik ik nog steeds geen lichten. De foto’s moesten gewoon donker en luidruchtig zijn.

Soms als ik nachtportretten maak en wil dat ze creatiever zijn, gebruik ik Yongnuo YN 360 lightbars of een klein Yongnuo YN 365 RGB-licht. Maar ik gebruik deze lampen nooit om een natuurlijke lichtbron te vervangen. Ik vul de scène alleen creatief met hen aan.

Tassen/Riemen

Mijn belangrijkste rugzak is de Tenba Axis 32L waar ik dol op ben, want hoewel er een enorme hoeveelheid apparatuur in past, is hij nog steeds flexibel en heeft hij geen harde hoes zoals de Lowepro ProTactic. Dus als ik het op mijn rug heb, heb ik niet het gevoel dat ik een houten kist draag.

In de rugzak heb ik verschillende kleine koffers voor accessoires en een drone. Dit zijn voornamelijk Lowepro GearUp, Boxes en Lowepro DroneGuard.

Statieven

Mijn belangrijkste statief is de Benro SystemGo Plus (FGP28A) met de Benro B1 kop, die ik nu vooral gebruik voor flat-lay productfotografie. Ik gebruik het ook bij het opnemen van video’s op Youtube of livestreams over fotobewerking.

Hardware en software

Ik bewerk foto’s in Adobe Photoshop, Adobe Lightroom en ook in Zoner Photo Studio X. Zoner is een geweldige software voor het snel bewerken van individuele foto’s of kleinere series. Ik maak mijn eigen presets voor zowel Lightroom als Zoner, die ook bij gumroad.com/kenjisshotbook kunnen worden gekocht.

MISC.

Ik gebruik Rode VideoMic Pro + voor vloggen en streamen, wat geweldig geluid voor mij heeft (hoewel ik niet echt een audio-expert ben).

Ik gebruik Joby GorillaPod ook om te vloggen, zodat ik de camera beter op mezelf kan richten.

En het laatste belangrijke dat ik bij me heb, is de WD MyPassport 1TB Wireless SSD voor het maken van back-ups onderweg van foto’s. Dit is een must-have bij het maken van een trouwfoto.

www.kenjisshotbook.com | @Kenjisshotbook

FacebookPinterestDelen
trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer